Pääkirjoitukset

Viron suunta uhkaa muuttua – menestystä tuoneen avoimuuden tilalle tarjotaan nyt tunkkaista ää­ri­kan­sal­lis­mie­li­syyt­tä

KUVA: Mäkelä Tapio
Pääkirjoitukset 6.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Tänä viikonloppuna Tallinnan laululavan täyttävät kymmenet tuhannet laulajat. Kansallishenki elää raikkaalla tavalla. Viron politiikassa asemia on saanut myös tunkkainen kansallismielinen ajattelu. Se tuskin on maalle hyväksi.

Viron lähihistorian muistettavin vaihe oli ”laulava vallankumous”. Sitä elettiin 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa. Tuossa rauhanomaisessa kansannousussa Viro kamppaili itsensä vapaaksi Moskovan vallan alta.

Myös synkimpien neuvostovuosien aikaan virolaiset kannattelivat uskoa tulevaisuuteen laululla. Tärkeässä osassa olivat valtakunnalliset laulujuhlat.

Tänä viikonloppuna Tallinnassa juhlistetaan tapahtuman 150-vuotista historiaa. Se, missä laulujuhlat on näyttänyt maailmalle esimerkkiä, on kansallistunteen nosto terveellä tavalla. Laulu ja tanssi ovat yhdistäneet virolaisia keskenään ja yhdistäneet heitä muuhun maailmaan.

Sama henki näkyi myös siinä, millaisen tien itsenäinen uusi Viro valitsi. Maa luotti itseensä ja uskalsi avata ovet ulkomaailmaan.

Viro pyrki niin pian kuin mahdollista Euroopan neuvoston, Euroopan unionin ja Naton jäseneksi. Kahleensa katkaissut valtio halusi liittyä vapaiden maiden arvoyhteisöihin.

Sananvapautta mitattaessa Viron on neuvostovallan alta selvinneiden maiden priimus. Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuoreimmassa vertailussa Viron lehdistön vapaus on maailman 11. vahvin.

Viime kuukausina Virosta on kuitenkin kuulunut uutisia, joiden vuoksi voi kysyä, yritetäänkö maata kääntää Puolan ja Unkarin tielle. Maan sisäpolitiikassa ovat vahvistuneet ajatukset, joiden mukaan esimerkiksi lehdistön kirjoittelua pitää voida ohjailla poliittisesti.

Muutos liittyy oikeistopopulistisen Ekre-puolueen vahvistumiseen. Kevään vaalien jälkeen se nousi hallituksen kakkospuolueeksi.

Ekre on syyttänyt virolaisia lehtiä ajojahdista. Syytöksiä kiihdytti muun muassa tapaus, jossa lehdet kertoivat yhden Ekren ministerin perheväkivaltaepäilystä.

Kamppailuun lehdistönvapaudesta osallistui keväällä myös Viron presidentti Kersti Kaljulaid. Uuden hallituksen virkaanastumistilaisuudessa hänen puserossaan luki ”Sana on vapaa”.

Samoin Virossa on voimistunut EU:n vastainen retoriikka, pelottelu turvapaikanhakijoilla ja muslimitulvalla, ja jopa juutalaisvastaisuus on nostanut päätään. EU:n maittaiset turvapaikanhakijakiintiöt hallitus torjuu kokonaan.

Ilmastopolitiikassa Viro on nyt jarruttelija. Kesäkuun EU-huippukokouksessa Puolan, Unkarin ja Tshekin ohella Viro vastusti EU:n tavoitetta hiilineutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä – tavoitetta, jonka kunnianhimon taso on hyvin matala.

Joka kuudes virolainen äänestäjä antoi vaaleissa tukensa Ekrelle. Tällä mandaatilla puolue pyrkii nyt kääntämään Viron tien kohti tunkkaista kansallismielisyyttä. Se on kaukana siitä raikkaasta avoimuuden hengestä, joka on ollut Viron kannalta menestyksekäs ja joka tänä viikonloppunakin elää Tallinnan laululavalla.

Keskustapuoluelainen pääministeri Jüri Ratas ei ole käännettä estänyt. Taustalla on puhdas valtapolitiikka. Hän tarvitsee Ekren tuen pitääkseen hallituksensa pystyssä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Tuosta Viron EKRE puolueesta on kirjoitettu paljon, etupäässä perätöntä. Suosittelen tutustumaan puolueen ohjelmiin ja tavoitteisiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liittovaltiomielisyyskö se on sitä "raikasta" arvoyhteisöön kuulumista. Milloin isiemme hankkima itsenäisyys ja kansallismielisyys on muuttunut "tunkkaiseksi". Törkeää itsenäisyyden halventamista tämä pääkirjoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viro on alusta asti ollut isänmaallinen ja kansallismielinen valtio. Siksi Viro on raikas ja toimiva valtio. Ei Virossa olla mitään lehdistösensuuria puuhaamassa. Tämä Kalevan kirjoitus on täysin käsittämätön. Kuinka noin väärää tietoa voi jakaa. Toki on ymmärrettävä Kalevan tausta, ja siinä taustassa vaikuttaa vain lehdistötuki ja tunkkaiset Suomalaisuuden tuhoamisen tarkoitusperät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea ja menestystä kansallismieliselle linjalle. Siellä Virossa ei taideta afrikkalaisia laittaa oman kansan edelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuus tekee kipeää. - Suomalaisten on syytä ottaa pois silmälaput ja todeta, mitä Viron politiikassa oikeasti tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä pupua tuo kirjoitus tunkaisuudesta, De on päin vastoin se on tuulahdus parempaa suuntaa Reformi puolue on halinut Eestiä liian kauan, köyhät on köyhtyneet ja rikkaat rikastuneet, Kalsaksen mafia on johtanut Eestiä huono pahan suuntaan, Keskusta, Ere ja Isänmaa puolueet muodostivat hallituksen se ei Reformi puoluetta ja Presidenttiä mieltänyt koska ovat EU myteisiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea ja järkeä Eesti ! Vieressä on Hölmöä varoittavaa esimerkkinä kuinka alas voidaan mennä. Kovasta propagandasta huolimatta jokainen näkee mihin alennustilaan tämä "unelma" on suomen vienyt moraalisesti, henkisesti ja taloudellisesti. Toivottavasti Eesti pitää Soroksen opit paitsiossa, niin myös paras osa isänmaallisia ja omillaan toimeen tulevia suomalaisia tulee siirtymään Eestiin monikulttuurihelvettiin pakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eesti siis on menossa oikeaan suuntaan! Pois siitä tunkkaisuudesta raikkaampiin tuuliin. Suomi vois ottaa mallia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viron kansallismielinen linja on raikas tuulahdus ja pelkästään itsesuojelua. Sen sijaan EU:n linja, missä muutamassa sukupolvessa ollaan epärealistisella avointen rajojen politiikalla muuttamassa EU-maita muslimienemmistöiseksi kehitysmaita on se tunkkainen ja lopputulokseltaan takapajuinen linja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjoittajan kirjoitus on osoitus omasta tunkkaisesta ja demokratian vastaisesta aatteesta. Missä luuraa kunnioitus kansanäänestystä kohtaan ? Mikä on valtamedian vastuu kun kansallismielisyys ei miellytä ja oma pöhöttynyt poliittinen agenda kaivaa kuoppaansa ? Pelkkä pettymyksen myötä mielen valtaava paha olo ei voi olla ammattitoimittajalle syy halveksia mitään kansaa, joka taisteli tiensä itsenäisyyteen ja haluaa sen pysyvän ; ei Viron , eikä Suomen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessahan on sama ohjailu, toiselta poliittisen kentän laidalta, ja paljon voimakkaampana kuin mitä Virossa on suunniteltu. Edes Kekkosen aikaan ei puhetta rajoitettu näin - lakien, poliisivalvonnan ja rangaistusten voimalla. Silloin tyydyttiin itsesensuuriin ja ihmisten laittamiseen dispoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, oli ne aikoja, ne Kekkosen ajat. Asioista puhuttiin niillä nimillä kuin niillä on, tai tatä aikaa vasten peilaten, niillä oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populismi on yhteiskunnan syöpä, joka pitää hoitaa pois.
Mitään eivät lopulta ole saaneet viimevuosinakaan aikaan ja kannatus hävinnyt monta kertaa historiassa kokonaan, kiihkeimmät jatkaa.
Äärioikeisto ei ajattele, kuin omaa etuaan, vain omaa etuaan, moni menee halpaan.
Sodasta on mennyt taas liian kauan, kaikesta valitetaan, ei muisteta mistä Viro ja Suomi on nousseet köyhyyden rajoilta kansalaisten pitkäjänteisen työn, yhteishengen ja ennen kaikkea hyvän politiikan ansiosta.
Olen monesti miettinyt, tätä tyhjänpäiväistä äärioikeiston politikointia, eiväkö he oikeasti ymmärrä mitään, muuta kuin omaa valtaa, eikö 40 luvun sodasta enää muisteta mitään, kalliiksi tuli sen ajan populismi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miten se sitte , jos ihmiset äänestävät niinkuin haluavat ? Vai pitäisikö vaalit mitätöidä , jos lopputulos ei miellytä vallassa olevia ?
Paavo Lipponen sanoi aikoinaan aika suomettuneesti kun johtamansa puolue ei menestynyt toivotulla tavalla vaaleissa "äänestäjät ovat äänestäneet väärin". 😊😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minne unohtui Suomen äärivasemmiston populismi ? Neuvostoliiton ihannointi perustui täysin populistisiin valheisiin, joita vasemmiston ns. sivistyneistö suolsi tavalliselle kansalle. Nyt jälkeenpäin kerrotaan, että he olivatkin Neuvostoliitto-kriittisiä. Paljon rehellisempää olisi tunnustaa virheensä ja pyytää anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa siellä olla muut jotka ajavat omaa etuaan, eivät suomalaisten.
Onneksi on yksi puolue joka ajaa suomalaisten etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunkkaisuudesta puheenollen,vert,Venezuela Kuuba,USA USA ON OIKEISTOLAINEN VALTIO,VERRATTUNA SUOMEEN

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä omasta maasta, kansasta ja kulttuurista saa ja pitää olla ylpeä. Virolaistet tämän vielä ymmärtävät ja muistavat, että aiemmin näin ei voinut olla Neuvostoliiton painostuksesta. Suomessa riittää liberaalia sontaa, joka haluaa kieltää oman valtion, ajaa liittovaltiota ja täysin rajatonta maailmaa, mikä johtaisi ja on jo mm Ruotsissa johtanut ennen näkemättömiin ongelmiin, mutta sokeat kiihkomieliset idealistit kieltävät reaalimaailman tapahtumat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

13:55
Kuorma-auton lavalla olleet paalit syttyivät tuleen, ohikulkija havaitsi palon
13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
72
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
24
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image