Pääkirjoitukset

Viron suunta uhkaa muuttua – menestystä tuoneen avoimuuden tilalle tarjotaan nyt tunkkaista ää­ri­kan­sal­lis­mie­li­syyt­tä

KUVA: Mäkelä Tapio
Pääkirjoitukset 6.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Tänä viikonloppuna Tallinnan laululavan täyttävät kymmenet tuhannet laulajat. Kansallishenki elää raikkaalla tavalla. Viron politiikassa asemia on saanut myös tunkkainen kansallismielinen ajattelu. Se tuskin on maalle hyväksi.

Viron lähihistorian muistettavin vaihe oli ”laulava vallankumous”. Sitä elettiin 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa. Tuossa rauhanomaisessa kansannousussa Viro kamppaili itsensä vapaaksi Moskovan vallan alta.

Myös synkimpien neuvostovuosien aikaan virolaiset kannattelivat uskoa tulevaisuuteen laululla. Tärkeässä osassa olivat valtakunnalliset laulujuhlat.

Tänä viikonloppuna Tallinnassa juhlistetaan tapahtuman 150-vuotista historiaa. Se, missä laulujuhlat on näyttänyt maailmalle esimerkkiä, on kansallistunteen nosto terveellä tavalla. Laulu ja tanssi ovat yhdistäneet virolaisia keskenään ja yhdistäneet heitä muuhun maailmaan.

Sama henki näkyi myös siinä, millaisen tien itsenäinen uusi Viro valitsi. Maa luotti itseensä ja uskalsi avata ovet ulkomaailmaan.

Viro pyrki niin pian kuin mahdollista Euroopan neuvoston, Euroopan unionin ja Naton jäseneksi. Kahleensa katkaissut valtio halusi liittyä vapaiden maiden arvoyhteisöihin.

Sananvapautta mitattaessa Viron on neuvostovallan alta selvinneiden maiden priimus. Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuoreimmassa vertailussa Viron lehdistön vapaus on maailman 11. vahvin.

Viime kuukausina Virosta on kuitenkin kuulunut uutisia, joiden vuoksi voi kysyä, yritetäänkö maata kääntää Puolan ja Unkarin tielle. Maan sisäpolitiikassa ovat vahvistuneet ajatukset, joiden mukaan esimerkiksi lehdistön kirjoittelua pitää voida ohjailla poliittisesti.

Muutos liittyy oikeistopopulistisen Ekre-puolueen vahvistumiseen. Kevään vaalien jälkeen se nousi hallituksen kakkospuolueeksi.

Ekre on syyttänyt virolaisia lehtiä ajojahdista. Syytöksiä kiihdytti muun muassa tapaus, jossa lehdet kertoivat yhden Ekren ministerin perheväkivaltaepäilystä.

Kamppailuun lehdistönvapaudesta osallistui keväällä myös Viron presidentti Kersti Kaljulaid. Uuden hallituksen virkaanastumistilaisuudessa hänen puserossaan luki ”Sana on vapaa”.

Samoin Virossa on voimistunut EU:n vastainen retoriikka, pelottelu turvapaikanhakijoilla ja muslimitulvalla, ja jopa juutalaisvastaisuus on nostanut päätään. EU:n maittaiset turvapaikanhakijakiintiöt hallitus torjuu kokonaan.

Ilmastopolitiikassa Viro on nyt jarruttelija. Kesäkuun EU-huippukokouksessa Puolan, Unkarin ja Tshekin ohella Viro vastusti EU:n tavoitetta hiilineutraaliudesta vuoteen 2050 mennessä – tavoitetta, jonka kunnianhimon taso on hyvin matala.

Joka kuudes virolainen äänestäjä antoi vaaleissa tukensa Ekrelle. Tällä mandaatilla puolue pyrkii nyt kääntämään Viron tien kohti tunkkaista kansallismielisyyttä. Se on kaukana siitä raikkaasta avoimuuden hengestä, joka on ollut Viron kannalta menestyksekäs ja joka tänä viikonloppunakin elää Tallinnan laululavalla.

Keskustapuoluelainen pääministeri Jüri Ratas ei ole käännettä estänyt. Taustalla on puhdas valtapolitiikka. Hän tarvitsee Ekren tuen pitääkseen hallituksensa pystyssä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Tuosta Viron EKRE puolueesta on kirjoitettu paljon, etupäässä perätöntä. Suosittelen tutustumaan puolueen ohjelmiin ja tavoitteisiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liittovaltiomielisyyskö se on sitä "raikasta" arvoyhteisöön kuulumista. Milloin isiemme hankkima itsenäisyys ja kansallismielisyys on muuttunut "tunkkaiseksi". Törkeää itsenäisyyden halventamista tämä pääkirjoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viro on alusta asti ollut isänmaallinen ja kansallismielinen valtio. Siksi Viro on raikas ja toimiva valtio. Ei Virossa olla mitään lehdistösensuuria puuhaamassa. Tämä Kalevan kirjoitus on täysin käsittämätön. Kuinka noin väärää tietoa voi jakaa. Toki on ymmärrettävä Kalevan tausta, ja siinä taustassa vaikuttaa vain lehdistötuki ja tunkkaiset Suomalaisuuden tuhoamisen tarkoitusperät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea ja menestystä kansallismieliselle linjalle. Siellä Virossa ei taideta afrikkalaisia laittaa oman kansan edelle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuus tekee kipeää. - Suomalaisten on syytä ottaa pois silmälaput ja todeta, mitä Viron politiikassa oikeasti tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä pupua tuo kirjoitus tunkaisuudesta, De on päin vastoin se on tuulahdus parempaa suuntaa Reformi puolue on halinut Eestiä liian kauan, köyhät on köyhtyneet ja rikkaat rikastuneet, Kalsaksen mafia on johtanut Eestiä huono pahan suuntaan, Keskusta, Ere ja Isänmaa puolueet muodostivat hallituksen se ei Reformi puoluetta ja Presidenttiä mieltänyt koska ovat EU myteisiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea ja järkeä Eesti ! Vieressä on Hölmöä varoittavaa esimerkkinä kuinka alas voidaan mennä. Kovasta propagandasta huolimatta jokainen näkee mihin alennustilaan tämä "unelma" on suomen vienyt moraalisesti, henkisesti ja taloudellisesti. Toivottavasti Eesti pitää Soroksen opit paitsiossa, niin myös paras osa isänmaallisia ja omillaan toimeen tulevia suomalaisia tulee siirtymään Eestiin monikulttuurihelvettiin pakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eesti siis on menossa oikeaan suuntaan! Pois siitä tunkkaisuudesta raikkaampiin tuuliin. Suomi vois ottaa mallia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viron kansallismielinen linja on raikas tuulahdus ja pelkästään itsesuojelua. Sen sijaan EU:n linja, missä muutamassa sukupolvessa ollaan epärealistisella avointen rajojen politiikalla muuttamassa EU-maita muslimienemmistöiseksi kehitysmaita on se tunkkainen ja lopputulokseltaan takapajuinen linja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjoittajan kirjoitus on osoitus omasta tunkkaisesta ja demokratian vastaisesta aatteesta. Missä luuraa kunnioitus kansanäänestystä kohtaan ? Mikä on valtamedian vastuu kun kansallismielisyys ei miellytä ja oma pöhöttynyt poliittinen agenda kaivaa kuoppaansa ? Pelkkä pettymyksen myötä mielen valtaava paha olo ei voi olla ammattitoimittajalle syy halveksia mitään kansaa, joka taisteli tiensä itsenäisyyteen ja haluaa sen pysyvän ; ei Viron , eikä Suomen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessahan on sama ohjailu, toiselta poliittisen kentän laidalta, ja paljon voimakkaampana kuin mitä Virossa on suunniteltu. Edes Kekkosen aikaan ei puhetta rajoitettu näin - lakien, poliisivalvonnan ja rangaistusten voimalla. Silloin tyydyttiin itsesensuuriin ja ihmisten laittamiseen dispoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, oli ne aikoja, ne Kekkosen ajat. Asioista puhuttiin niillä nimillä kuin niillä on, tai tatä aikaa vasten peilaten, niillä oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populismi on yhteiskunnan syöpä, joka pitää hoitaa pois.
Mitään eivät lopulta ole saaneet viimevuosinakaan aikaan ja kannatus hävinnyt monta kertaa historiassa kokonaan, kiihkeimmät jatkaa.
Äärioikeisto ei ajattele, kuin omaa etuaan, vain omaa etuaan, moni menee halpaan.
Sodasta on mennyt taas liian kauan, kaikesta valitetaan, ei muisteta mistä Viro ja Suomi on nousseet köyhyyden rajoilta kansalaisten pitkäjänteisen työn, yhteishengen ja ennen kaikkea hyvän politiikan ansiosta.
Olen monesti miettinyt, tätä tyhjänpäiväistä äärioikeiston politikointia, eiväkö he oikeasti ymmärrä mitään, muuta kuin omaa valtaa, eikö 40 luvun sodasta enää muisteta mitään, kalliiksi tuli sen ajan populismi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miten se sitte , jos ihmiset äänestävät niinkuin haluavat ? Vai pitäisikö vaalit mitätöidä , jos lopputulos ei miellytä vallassa olevia ?
Paavo Lipponen sanoi aikoinaan aika suomettuneesti kun johtamansa puolue ei menestynyt toivotulla tavalla vaaleissa "äänestäjät ovat äänestäneet väärin". 😊😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minne unohtui Suomen äärivasemmiston populismi ? Neuvostoliiton ihannointi perustui täysin populistisiin valheisiin, joita vasemmiston ns. sivistyneistö suolsi tavalliselle kansalle. Nyt jälkeenpäin kerrotaan, että he olivatkin Neuvostoliitto-kriittisiä. Paljon rehellisempää olisi tunnustaa virheensä ja pyytää anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa siellä olla muut jotka ajavat omaa etuaan, eivät suomalaisten.
Onneksi on yksi puolue joka ajaa suomalaisten etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunkkaisuudesta puheenollen,vert,Venezuela Kuuba,USA USA ON OIKEISTOLAINEN VALTIO,VERRATTUNA SUOMEEN

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä omasta maasta, kansasta ja kulttuurista saa ja pitää olla ylpeä. Virolaistet tämän vielä ymmärtävät ja muistavat, että aiemmin näin ei voinut olla Neuvostoliiton painostuksesta. Suomessa riittää liberaalia sontaa, joka haluaa kieltää oman valtion, ajaa liittovaltiota ja täysin rajatonta maailmaa, mikä johtaisi ja on jo mm Ruotsissa johtanut ennen näkemättömiin ongelmiin, mutta sokeat kiihkomieliset idealistit kieltävät reaalimaailman tapahtumat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

7:52
Haukka-ahontie suljettu liikenteeltä tasoristeystöiden vuoksi
7:47
Minkkien loukkupyynti alkaa Hupisaarten alueella – loukut tulee jättää rauhaan
7:00
Historiadokumentti paljastaa: Näin kirjailija Karel Čapek keksi sanan robotti ja matemaatikko Alan Turing Turingin koneen
7:00
Tulitikkutehtaan Tuhkimo kypsyy kohteluunsa – Aki Kaurismäki onnistuu mahduttamaan reiluun tuntiin kokonaisen maailmankuvan
7:00
Karjasillan rakentamista sääteli niukkuus ja lapset kävivät koulua kahdessa vuorossa – Summantiellä asutaan jo neljännessä polvessa Tilaajille
6:31
Nuori nainen kärähti huumeratista Karjasillalla – myös ajokortti puuttui
6:15
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
18
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
6
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
5
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
5
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
4
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
4
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin
4
Oulun koulusihteeripalvelut siirretään Monetralle – Siirrolla tavoitellaan palvelujen "kehittämistä ja tehostamista"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image