Pääkirjoitukset

Virkamiehillä on oltava sa­nan­va­pau­ten­sa, sillä vaalien alla he kertovat sen, mistä poliitikot mielellään vaikenevat

Lasten määrä vähenee ja vanhusten kasvaa ja tämä on pakko ottaa huomioon poliittisissa päätöksissä. KUVA: Pekka Aho
Pääkirjoitukset 6.2.2019 6:00
Pääkirjoitus

Etenkin vaalien alla poliitikot välttelevät kiusallisten tosiasioiden tunnustamista. Siksi on hyvä, että virkamiehet puhuvat. Suomen talouden kestävyysongelma on ratkaisematta. Tuleva hallitus löytää asian pöydältään.

Poliitikkojen halu pitäytyä ikäviin tosiasioihin ei vaalien alla ole parhaimmillaan. Ei niin huonoa aikaa, etteikö kansalaisia lähestyttäisi lupaamalla etuuksien korotuksia, verotaakan kevennystä tai muita mieluisia asioita.

Ilonpilaajana on tavannut toimia valtiovarainministeriö, jonka virkamiehet jälleen maanantaina julkaisivat oman näkemyksensä Suomen julkisen talouden kestävyydestä.

Ministeriö muistuttaa niistä isoista tekijöistä, jotka syövyttävät kestävyyttä ensi vaalikaudella. Näitä ovat väestön ikääntyminen, korkea rakenteellinen työttömyys, teknologinen murros ja ilmastonmuutos.

Julkisen talouden puskurit seuraavan taantuman varalle ovat ohuet, virkamiehet varoittavat.

Finanssiministeriön tarjoamat eväät ovat tuskin niitä, joita kaikki puolueet tai äänestäjät haluavat syödä. Ministeriö perää yhä sopeutusta, nyt kahden miljardin euron edestä. Se voidaan hoitaa verotuloja lisäämällä tai menoja karsimalla.

Kun kansantalous surffaa yhä korkeasuhdanteessa ja työllisyys kohentuu, vaatimus perunakuurin jatkamisesta voi tuntua hämmentävältä. Toki tilanne on ministeriönkin mukaan jo valoisampi kuin vielä neljä vuotta sitten. Silloin sopeutusvaatimus oli kuusi miljardia.

Helpotusta ei ministeriön virkamiesten mukaan ole automaattisesti luvassa myöhempinäkään vuosina. 2020-luvun loppuun mennessä tarvittaisiin vielä viiden miljardin euron edestä rakenteellisia uudistuksia.

Siihen päästään, jos sote-uudistuksella voidaan jarruttaa hoivamenojen kasvua kolme miljardia euroa ja työllisyysaste hilataan 75 prosenttiin. Nyt suhdannehuipulla on päästy vähän yli 72:n.

Ainakin puolueiden ensikommenteissa toivo pannaan nimenomaan työllisyysasteen nostoon 75 prosenttiin. Jos siihen päästään, ainakin osa ikävistä sopeutuspäätöksistä voidaan väistää.

Jos työllisyyden kasvu jatkuu samaan tahtia kuin nyt, tavoitteeseen ehkä ylletään jopa muutamassa vuodessa. Talouden kasvukäyrä on kuitenkin jo taittunut. Tavoitteeseen pääsy vaatii ministeriön mukaan muun muassa kasvavaa muuttovalmiutta ja tukkoa niille reiteille, joita pitkin työelämästä tätä nykyä ennenaikaisesti poistutaan. Näihin liittyvät päätökset eivät ole poliittisesti helppoja.

Viime kuun lopussa ministeriöiden kansliapäälliköt valmistelivat kannanotollaan poliitikkoja seuraavan hallituskauden isoihin haasteisiin. Vahvimmin ykkösvirkamiehet peräsivät toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja valtiontalouden tasapainottamiseksi.

Kummatkin viime päivien kannanotot ovat herättäneet myös ärtymystä. Kritiikin sisältönä on ollut, ettei virkamiesten pidä politikoida.

Voi kuitenkin kysyä, mikseivät kokeneet osaajat saisi tarjota asiantuntemustaan ja näkemyksiään päätösten tueksi. Ja heilläkin on sananvapautensa.

Joskus, vaikkapa 1990-luvulla, virkamiesten neuvot olivat jopa elintärkeitä. Linjapäätösten teko kuuluu joka tapauksessa aina vaaleissa valituille poliitikoille.

MAINOS

Kommentoi

Matin lista seuraavalle hallitukselle:
- kuntien valtionosuuksia voi vähentää reilusti, niillä on varaa jakaa rahojaan ulkomaisille sijoitusyhtiöille
- valtionhallinnon henkilöstöä vähentää joka tasolla, täysissä virastoissa päät kolisevat yhteen
- vapaaehtoinen eutanasia sallittava, vanhukset säästyvät hoivayhtiöiden huonolta kohtelulta
- alettava maksamaan lapsettomuuspalkkiota, ei synny enää minun kaltaisiani joutilaita
- tulopuolella kaikki kulutusverot nostettava tappiin, loppuu meidän köyhien tarpeeton törsäily

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta Suomessa pitäisi siirtyä käytäntöön, jossa hallitus nimittäisi johtavat virkamiehet aina vaalien jälkeen.
Ministeriöt ja nämä pitkäaikaiset virkamiehet käyttävät merkittävää poliittista valtaa riippumatta kulloinkin istuvan hallituksen kokoonpanosta.

On toki hyvä, että tietoa ja tutkimuksia kansakunnan tilasta tuotetaan myös tavallisten kansalaisten ulottuville, mutta asiat pitäisi tuoda esiin neutraalisti, ei poliittisesti painottaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen valtion virkamiehille ja byrokratialle pitäisi itselle säätää säästöohjelma, miten karsitte 2 mrd euroa sisäisistä kuluistanne eli tehostatte toimintaanne. Työtä ei varmasti liikaa ole, koska valtiovarainministeriön ylijohtaja Leena Mörttinen istuu viikoittain Ylen aamuohjelmassa puhumassa sitä sun tätä. Valtionvarainministeriön organisaatio itsessään on käsittämättömän valtava: kansantalousosasto, budjettiosasto, vero-osasto, rahoitusmarkkinaosasto, valtionhallinnon kehittämisosasto, valtion työmarkkinaosasto, kansainväliset rahoitusasiat, kunta- ja aluehallinto-osasto, kehittämis- ja hallinto-toiminto, julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto, EU-sihteeristö, controller-toiminto. Onko käynyt niin, että rengistä on tullut isäntä eli Suomen virkamieskunta vie ja Kansa vikisee. Luin sanomalehdistä, että virkamiesten lausunto Suomen taloustilanteesta on lähtölaukaus uudelle taloudelliselle taantumalle Suomessa, tyhmyyttä kerrassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäsenkirjavirkamiehillä on omat pelisääntönsä. He eivät vastaa toiminnastaan kansalle vaan he ovat kiitollisia Puolueelleen virastaan. Heidän tulee ajaa Puolueen asiaa ja edistää Puolueen propagandaa. Työaikansa jäsenkirjavirkamiehet voivat käyttää aivan kuten haluavat. He voivat heittää läppää TV-ohjelmissa, istua yritysten hallituksissa, seurustella Puoluetovereiden kanssa. Kalliiksi tämä systeemi tulee veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiehet ovat omien poliittisten käsitystensä vankeja. Valtionvarainministeriön virkamiehet ovat tehneet laeikkauslistoja niin kauen, etteivät he enää muta osaa. Sellaisiakin keinoja on olemassa kuin ihmisten työllistäminen, työttömyyden sijalle ja veronkietämisen estäminen muuttamalla verotuslakeja siten, että nykyinen verokikkailu loppuu. Niilläkin keinoilla valtiontalouden kestävyysvajetta poistettaisiin lähes olemattomiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin noin, ja virkamiehille määräaikaiset työsuhteet, ei ikuista paikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylimmät virkamiehet eivät valittettavasti ole poliittisesti sitoutumattomia - kuten eivät ennen niin sitotumattomat median edustajatkaan. Valtiovarainministeriö olisi voinut neuvoa korottamaan veroja paljon aikaisemmin, sillä verot eivät itse asiassa ole poliittinen mielipide vaan budjetin perustekijä. Kestävyysvaje sen sijaan on poliittinen linjanveto kun verojen korotus on päätetty vaihtoehtona sivuuttaa. Toimittajien luulisi muistavan myös että kyseinen virkamies esitti vain jokin aika sitten useiden miljardien sote-säästöjä jotka eivät perustuneet tosiasioihin, kuten ei lopulta itse Sotekaan. Ehkä tämä 2 miljardin vaje olisi voitu kuitata sillä säästöllä minkä VM:ssä kuviteltiin syntyvät Soten tietojärjestelmien yhdenmukaistamisesta? Miljardien etumerkit ovat kevyttä tavaraa jos niin halutaan.

Virkamies joka haluaa jatkaa "työttömien kannustamista" tietäen mistä on todellisuudessa kyse, ei ole sitoutumaton vaan ajaa samaa poliittista linjaa mitä pääministerikin, jopa seuraavalle Hallitukselle ja tietysti myös Eduskunnalle. Vaje poistuu yksinkertaisesti veroja nostamalla. Niin on tehty aina ennenkin. Kestävyysvaje on sananakin varsin erikoinen. Se ei ole faktaperusteinen vaan sisältää poliittisen näkökulman, odotuksia. Ennen vanhaan riitti termiksi alijäämä joka korjattiin lisätuloilla. Ennen vanhaan oli ennen 90-lukua, joka on nykyisen poliitisen linjan syntyaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"verot eivät itse asiassa ole poliittinen mielipide vaan budjetin perustekijä"
Outo asenne. Kai rahantarve on se perustekijä? Tarkemminvielä se, miksi yhteiskuntaa yleensä pidetään pystyssä. On muutama perusasia, jotka pitää tejhdä yhteisin varoin, ja sitä varten kerätään veroa. Lapset, turvallisuus, liikenne, eipä juuri muuta.
Ei kukaan täyspäinen kerää kamnsalta kaikkea minkä irti saa ja sitten hassaa sitä joutavaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vain, että viroissa olevilla on tietty puoluekirja ja sen mukaan pelaavat puolueensa pussiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin vaihtoehtomedioilla pitää olla sananvapautensa, sillä ne kertoo sen, mitä virkamiehet jättävät sanomatta, puhumattakaan nyt politiikoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo joo, mutta ei tarvitse pelkästään vaalien alla astua esiin mielipiteinneen, sana on vapaa muulloinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusajatus aivan oikea, että virkamiehiä on kuunneltava, mutta, mutta. On myös muistettava, että he ovat poliittisin perustein valittuja pariin ylimpään tuloluokkaan jo asemansakin puolesta kuuluvia, joten heidän näkökulmastaan on perusolettamus, että muut ovat maksuvelvollisia.
Hyvä esimerkki aikoinaan oli Iiro Viinanen valtiovarainministerinä. Ajoi kovaa budjettipolitiikkaa, mutta eläköidyttyään ja päästyään eroon puoluesidonnaisuuksistaan, on julkisestikin pitänyt väärinä monia senaikaisia ratkaisuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Sekä eduskunnassa että kunnanvaltuustoissa kannattaisi kuunnella virkamiehiä , he ovat koulutettuja ja omien alojensa asiantuntijoita. esim tämän hallituskauden alussa annettun valtiovarainministeriön katsauksen mukaan hallitus teki ministeriön esittämiä toimenpiteitä. Työllisyys parani, työelämään tehtiin muutoksia, eläkeikää nostettiin, kaiken kaikkiaan niitä asioita joilla Suomen tulevaisuutta turvataan ja voidaan tulevaisuuden uhkista huolimatta pitää toivo hyvinvointiyhteiskunnasta yllä. Nyt kannattaa huomioida vaalikiimassa olevien puolueiden lupauksia, useimmat niistä ovat perusteettomia, ja jos joku jotain lupaa, niin ainakin kannattaa kysyä, millä se rahoitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaajien pitää tarjota asiantuntemustaan, myös riippumattomien.

Kyselen kuitenkin, kuinka riippumattomia ovat ministeriön virkamiehet. Puhuvatko he todellakin omat suunsa puhtaaksi vai toimivatko he poliittisessa ohjauksessa. Heidät on nimitetty virkoihinsa enemmän poliittisen uskollisuuden kuin asiantuntemuksen vuoksi. Vai kuinka monella on tohtorin tutkinto kansantaloustieteessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiehet voisivat tarjota ja varmaan tarjoavat asiantuntemustaan suoraan politiikoille, mutta nyt he tarjoavat sitä juuri eduskuntavaalien alla julkisuuden kautta. Näin he pyrkivät vähintään ohjaamaan vaalitaistelun agendaa elleivät suorastaan ajamaan joidenkin poliittisten suuntausten asiaa.

Korkeilla virkamiehillä on poliittinen tausta. Niinpä heidän asiantuntijuus koskien tulevaisuutta on aina heidän poliittisen ideologian värittämää ellei joidenkin tapauksessa suorastaan sen ohjaamaa. Tällaisen asiantuntemuksen esittäminen Jonakin neutraalina totuutena on harhaanjohtavaa.

Tietysti on hyvä, että kansa tietää, mutta tämä ei ole oikea tapa valistaa kansaa. Virkamiehet pysyköön lestissään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kysytään tai vastataan, mitä pitää tehdä, kysytään kahta asiaa

1) Mihin tavoitteeseen pyritään (arvo)
2) Millä keinoilla tavoitteeseen päästään (teoria)

Nämä on syytä erottaa, vaikka se on vaikeaa jopa tieteellisille julkaisuille.

Taloudessa yleensä pyritään nostamaan vaurautta. Mutta kenen vaurautta nostetaan ensisijaisesti?
Kansantuotteen nostaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen ovat erillisiä, osin jopa vastakkaisia tavoitteita.
Ennustettavuuden, innovatiivisuuden ja varmuuden vaatimukset tuovat vielä uusia ulottuvuuksia.

Usein taustalla vaikuttavat kirjoittajien käsitykset ihmisistä (positiivinen vai negatiivinen), joskus myös uskonnolliset näkemykset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No Martti Hetemäki on valtiotieteen tohtori, vastaa tiedotteesta. Voidaan tietenkin kiistella mikä tutkinto on vastaa parhaiten ko asiassa. Toisaalta , kuten nytkin herätetään epäluuloja virkamiehen puolueellisuudesta. No vastaväittelijät ovat yleensä joko palkansaajien tutkimuslaitoksen tai sak:n tutkijoita jotka ovat selkeästi tunnustautuneet vasemmiston kannattajiksi. Herää kysymys, kumpia kannattaa uskoa, ja kummalla on puolueettomampi näkemys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image