Pääkirjoitukset

Viileää ystävyyttä Pietarissa

Pääkirjoitukset 11.8.2016 0:02
Pääkirjoitus

Turkki ja Venäjä kohentavat nyt suhteitaan, kun kumpikin maa saa siitä taktista hyötyä. Perusjännitteet maiden välillä ovat kuitenkin edelleen suuret. Ne nousevat historiasta ja liittyvät juuri nyt etenkin Syyriaan.

Kansainvälisessä politiikassa tapahtuu joskus, että ystävävaltioista tulee äkkiä vihollisia ja vihollisista ystäviä. Käännöksiä tapahtuu, jos valtioiden tai niiden johtajien kulloinenkin etu sitä vaatii.

Venäjän ja Turkin suhteet olivat viime syksynä yhteenoton partaalla sen jälkeen kun Turkin hävittäjät pudottivat venäläisen rynnäkkökoneen Turkin ja Syyrian raja-alueella.

Presidentti Vladimir Putin syytti Turkkia selkään puukotuksesta. Venäjä katkaisi kansalaistensa turistimatkat Turkkiin ja turkkilaisten elintarvikkeiden tuonnin Venäjälle.

Turkin johto julisti, että anteeksipyyntöä ei tule, koska Turkilla on oikeus puolustaa ilmatilaansa.


Kesäkuun lopulla aikaa oli kuitenkin kulunut riittävästi, ja anteeksipyyntö, tai pahoittelu, tuli. Ja tiistaina presidentit Putin ja Recep Tayyip Erdogan jo kättelivät toisiaan Pietarissa.
On myönteistä, että Turkin ja Venäjän aseellisen konfliktin uhka on haihtunut.

Sadattuhannet venäläiset pääsevät taas varailemaan valmismatkoja Turkin lämpöön, mikä tukee Turkin matkailuelinkeinoa ja koko taloutta. Turkkilaisten elintarvikkeiden tuontikin Venäjälle avataan asteittain.

Venäjä saa myös viedyksi eteenpäin kahta suurhankettaan Turkissa, Rosatomin ydinvoimalaa ja Mustanmeren pohjaan suunniteltua Venäjän ja Turkin välistä kaasuputkea. Kumpikin kiistatta hyötyy jännityksen lientymisestä.

On avoinna, mitä muuta välien lämpenemisestä seuraa. Muulle maailmalle olennaisinta on se, miten maat toimivat Syyriassa tästä eteenpäin.

Syyriassa Venäjä ja Turkki ovat eri puolilla leiriä: Venäjä tukee asein presidentti Bashar al-Assadia, ja Turkki on tähän asti peitellysti mutta todistetusti tukenut al-Assadin vastaista oppositiota. Intressiristiriidat ovat Syyriassa edelleen niin vahvat, että yksimielisyyden löytyminen on kaukana.

Pietarissa kuultiinkin julkisesti lähinnä fraasitason julistuksia siitä, kuinka kumpikin maa tavoittelee Syyriaan rauhaa ja kuinka maiden erimielisyyksien ratkaiseminen on mahdollista.

Kannattaa myös muistaa, että Venäjän ja Turkin keskinäinen kamppailu ei liity vain tämän hetken Syyriaan vaan juuret ovat syvällä ja kiistakohteita muuallakin. Esimerkiksi Kaukasiassa Venäjä tukee Armeniaa, jolle Turkki on verivihollinen.


On kuitenkin vielä yksi seikka, joka yhdistää nyt Turkkia ja Venäjää: kumpikin saa suhteiden lämpiämisestä pelimerkkejä lännen suuntaan. Nato-maa Turkki voi yrittää lypsää myönnytyksiä Natolta ja EU:lta sen pelon varjolla, että se alkaa yhä voimakkaammin veljeillä Venäjän kanssa.

Samanaikaisesti Turkki voi heiluttaa EU:lle myös pakolaiskorttia: jos yhteistyö sen kanssa ei kelpaa, Turkki voi päästää pakolaiset jatkamaan matkaa Kreikkaan ja muihin EU-maihin.

Krimin ja Ukrainan takia Venäjän suhteet länteen ovat rämettyneet. Turkki on Venäjälle lopulta korvikeystävä. Pitkän päälle Venäjä tarvitsee nykyistä laajempaa yhteistyötä lännen kanssa, yksin maan talouden uudistamiseksi.

MAINOS

Kommentoi

Viimeisimmät tiedot Krimin suunnalta viittaavat Venäjän valmistautuvan jonkinlaiseen operaatioon siellä. Voisiko kyseessä olla maayhteyden luominen Krimiltä Rostovin suuntaan pitkin Asovan meren pohjoisrantaa. Tuollaisen operaation tekeminen edellyttää Mustanmeren eteläisen selustan varmistamista. Olisiko Eroanin ja Putinin välillä ollut tästä puhetta.

Putinin ja Erdoanin tapaamisesta ei ole kulunut kuin vuorokausi kun Putin ilmoittaa vakavasta yhteenotosta Ukrainan erikoisjoukkojen ja venäläisten sotilaiden välillä Krimin alueella. Putin on myös ilmoittanut samassa yhteydessä Venäjän vastaavan tähän tarvittavin turvallisuutta lisäävin toimin. ETYJ:n tarkkailijat eivät olleet havainneet mainittua yhteenottoa alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä se ETYJ näkee, ei se ole huomannut eikä nähnyt edes, että Poro ei ole tehnyt minskinsopimuksen toimeenpanemiseksi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:13
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
6:00
Häyrysenniemi on kolme vuotta keskellä katuremonttia, asukkaat tyytymättömiä – liittymien katkaisusta ei ole informoitu etukäteen, autoja jäänyt loukkuun pihoille pahimmillaan useiksi päiviksi Tilaajille
6:00
Hongkongista tuli somen propagandatilien tuorein näyttämö – "yhtiöille on oleellista tiedottaa siitä, että ne ovat ryhtyneet toimenpiteisiin"
21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
7
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
5
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
3
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
3
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
2
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
2
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
2
Oulun kaupunki luopumassa työterveysyhtiöstä – konsernihallinto esittää myytäväksi koko osakekantaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image