Pääkirjoitukset

Vihapuhe on työläs torjuttava

Pääkirjoitukset 9.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Saksassa tuli voimaan laki, joka kriminalisoi vihapuheen levityksen.

Vihapuhe ja valeuutiset ovat vitsauksia, joiden torjunta on äärimmäisen vaikeaa. Ainakaan poliitikkojen ei pitäisi vauhdittaa kielenkäytön raaistumista.

Saksassa on runsaan viikon ajan ollut voimassa laki, jonka on määrä panna aisoihin internetissä rehottava vihapuhe. Säädöstä nimeltään .asetus la-kien noudattamisen vahvistamisesta sosiaalisissa verkoissa. on jo testattukin.

Samaan aikaan Ranskassa keskusteluun on noussut toisen nettiajan kulkutaudin eli valeuutisten torjunta lakien avulla. Asian toi viime viikolla esiin presidentti Emmanuel Macron.

Macronin mukaan vapaat demokratiat tarvitsevat vastatoimia puolustautuakseen vaaleihin liittyviä Venäjä-vetoisia vaikutusyrityksiä vastaan.

Saksan uuden säädöksen mukaan sosiaalisessa mediassa toimivien yhtiöiden pitää poistaa aiempaa nopeammin sivustoiltaan vaikkapa väkivallalla uhkaava vihapuhe, valeuutiset ja terrorismiin yllyttävä sisältö.

Aikaa poistoon on 24 tuntia siitä kun sivustoille on kerrottu lakeja rikkovasta materiaalista. Jos sivustojen ylläpitäjät eivät reagoi, heille voidaan määrätä enimmillään 50 miljoonan euron sakko.

Saksassa laista on jo nähty seu-rauksia. Twitter sulki saksalaisen äärioikeistolaisen poliitikon sivun, kun tämä oli puhunut tviitissään .barbaarisista, raiskaavista muslimimieslaumoista..

Twitterin toimet eivät päättyneet tähän. Vähän myöhemmin se sulki saksalaisen satiirisen Titanic-lehden sivut, lehti kun oli parodioinut kyseisen poliitikon tekstiä osaksi samoja sanoja käyttäen.

Saksassa ajauduttiin siis heti tilanteeseen, josta useat tahot etukäteen varoittivat: pesuveden mukana voi mennä muutakin kuin vihapuhetta. Ja huonosti käytettynä laki törmää vaarallisesti perustuslain takaamaan sananvapauteen.

Saksan journalistien liitto julkaisi Titanic-tapauksen jälkeen kannanoton, jossa hämmästeltiin, kuinka yksityinen yhdysvaltalaisyritys alkaa vetää rajoja Saksan sananvapaudelle.

Kysymys on olennainen. Twitterin asema etenkin poliittisen elämän viestintäkanavana on jo niin vahva, että sieltä on hankalaa olla poissa, vaikka firman toimintaperiaatteet eivät miellyttäisikään.

Vihapuhe ja valeuutiset ovat nettiaikakauden rujoa kääntöpuolta. Ne ruokkivat yhteiskunnallista eripuraa ja uhkaavat jopa demokra-tian toteutumista. Siksi tarvitaan aktiivista torjuntaa.

Lainsäädäntö on kuitenkin vain yksi eikä ehkä paras tapa juuria ongelmaa. Vastaan tulee äärimmäisen hankalia rajanvetoja ja määrittelyjä kuten on jo nähty.

Erityisesti yhteiskunnallisten vaikuttajien pitäisi omalla esimerkillään näyttää mallia toisenlaisesta keskustelukulttuurista. Tässä mielessä Suomessa SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen käyttämä sanonta työttömien aktivointimallista .niskalaukauksena. on surkea esimerkki.

Asiaa ei tee sen kauniimmaksi, että kyse on aidosta kansalaispalautteesta. Se on hutera perustelu tuoda julkisuuteen väkivaltaisia kielikuvia, vaikka moni kansalainen hallituksen mallin nöyryytyksenä kokeekin. Rinne ei näy ymmärtävän, mille tielle on lähtenyt.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Katselin Ylen ohjelmaa, Maarit Tastula ja Sirpa Kähkönen keskustelivat Suomen sisällissodasta 1918. Kaikki alkoi vihapuheista, esitettiin kärjistettyjä mielipiteitä vastapuolesta. Vihapuheista syntyi aseellinen yhteenotto, josta tuli Euroopan verisin sisällissota. Keskustelijat totesivat, että vihapuheiden jälkeen lähimmäinen ei tunnu lähimmäiseltä, Suomen sisällissota 1918 on hyvä opetus nykyisinkin. Kauheita tapahtumia Suomessa 1918, ottakaamme opiksi kansalaiset, ei vihapuheita ikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa lapsellinen pääkirjoitus. Sotketaan tahallaan selvää asiaa. Kansalaispalaute on rankkaa, kestäkää se! Se oli sitäpaitsi tunnetilan välitystä eikä mitään konkreettista. Hyvä Rinne, kyllä tähän maailmaan sanoja mahtuu. Herätkää päättäjätkin! Ihan hirveetä jeesustelua ja kaksinaismoralistista nynnynnyytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU ei ole hyväksi ihmiskunnalle. Nämä eliitin kummajaisuudet ovat vaarassa levitä muuallekin ja meidän suomalaisten on nyt parempi jättää EU ja valita vapauden tie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli uhrataan logos rakennettaessa uutta utopiaa... Eikö viime vuosisadasta opittu mitään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt tuo EU:n johtama eliitti alkaa tosissaan rajoittaaa sananvapautta kun ei muut keinot enään tepsi ja kansa uhkaa nousta kapinaan ! ollaan palattu diktatuuriin jota johtaa poliittinen eliitti , surkeaa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole vihapuhetta se, jos kertoo kuinka tavallinen tavis asiat kokee. Jos tämäkin pitäisi kietoa kukkaiskieleen ja sievistellä sanomisia, niin ollaan jo Pohjois-Korean tasolla. Hallituksesta kun ei saisi olla muuta kuin hyviä uutisia luettavana. Tästä on demokratia kaukana. Muissa läntisissä maissa asioista osataan keskustella niiden omilla nimillään. Miksi meillä pitäisi olla toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoastaan valtaa pitävät poliitiikot ja puolueet puhuvat totuutta ;). Tervetuloa valvonta yhteiskunta, missä sanan vapautta on rajoitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi pystyä erottamaan viha- ja pelkopuhe toisistaan. Rinteen tapauksessa kyse oli pelkopuheesta eli omaan itseen kohdistuvasta uhasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huoli on aiheellinen ja rajoittaa mielipiteita pahemmin kuin pohjois korea . Olemmeko ajautuneet yhden totuuden maai tärkeimmät somekanavat rajoittavat mielipiteen ilmaisua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hankala arvioida mikä lopulta on vihapuhetta. Toiselle se on totuuksien sanomista ja toinen voi kokea sen uhkana. Sananvapaus - vaikka mitä sisältääkin - on niin suuri asia ettei sitä pitäisi kahlita. Itselle epämieluisia asioita kun ei ole pakko lukea, nähdä tai kuulla. Toisin kuin vaikkapa Neuvostoliitossa, Pohjois-Koreassa nykyisin tai ammoin Natsi-Saksassa. Nämä kun ovat esimerkkejä sananvapauden rajoittamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on mielestäni se että joitain kansalaisryhmiä(ihan suomalaisia) kohtaan kirjoitellaan yleistäviä ja negatiivisia kommentteja täällä yleisönosastoilla. Niitä ei vain vihapuheeksi huomioida ja muutamat ihmisryhmät ( ammatinharjoittajat) joutuvat jatkuvasti tämän negatiivisen kirjoittelun kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekö on vihapuhetta jos arvostelee valtaapitäviä, nykyistä maailman menoa ja ilmiöitä? Diktatuurin olemukseen kuuluu kaiken järjellisen kritiikin pitäminen kiellettynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Vihapuheen käsitettä laajentamalla kavennetaan sananvapautta.
Ja tosimedia on erittäin paljon syyllinen tilanteeseen. 2015 syksyllä alkanut, sisäministeriön vetämä yhden totuuden pakkoviestintä ja kaiken kritiikin tukahduttaminen vei uskottavuuden.
Kannattaa yhä seurata ulkomaisia uutisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisten tarkistamismenetelmä uutisen aitoudesta kiinnostuneelle saattaa olla melkoinen mysteeri. Kaleva julkaisi pari viikkoa jutun valeuutisten torjunnasta. Esimerkkimerkkiuutisten valeuutisiksi määrittelyn perustelut olivat vähintäänkin puutteellisia ja yksi täysin epäoleellinen. Epäoleellisella perusteltu uutinen, Euroopan muslimisoituminen, on jopa ilmeinen. Kaksi muuta uutista pitävät Suomessa paikkansa, mutta eivät jutussa mainittujen lähteiden perusteella, vaan Suomen oikeusistuimien, lakien aasiantuntevimpien tulkintojen, päätösten perusteella.

Kirjoitin asiasta jutussa mainitulle media-asiantuntijalle. Hän ei paneutunut asiaan, mutta antoi linkin idän valeuutisiksi käsittelevään jaostoon. Kuvittelin jo tarvitsevani "enklantiakin" ja värkkäsin kommenttia, ettei uutista voida pitää luotettavasti valeuutisenakaan kovin kevein perustein varsinkaan, kun niistä paistaa melkoinen "totuudenjyvänenkin".

Yllättäen sain kiitoksen palautteesta, mutta en kommenttia, miten uutinen osoitetaan uskottavasti valeuutisiksi, vaan .... uuden linkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapautta ei pidä rajoittaa, hölmöyttä kylläkin. Eipä taida olla enää ihmettelyn aihe, että SDP:n entinen puoluesihteeri erosi puolueesta? Antti Rinteelle: järjen käyttö on myös populistisessa politiikassa edelleen sallittu. Ei kannata vedota (siteeraten) edes gallup-toivossa ilkeyksiin eikä väkivaltaisiin ilmauksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituspuolueen ministeri saa uhakailla oppositiota moukarilla ja sirkkelillä pahoinpitelyllä, mutta oppositio ei saa kertoa edes miltä hallituksen toimet äänestäjistä tuntuvat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa minäkin ihmettelen; miksei kukaan puutu Soinin kirjoitteluun, hänhän tekee sen omana itsenään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo laitetaan vaan pää pensaaseen eikä puhuta ikävistä asioista niitten oikeilla nimillä. Sillähän nämä asiat sitten katoavat kun niitten olemassa oloa ei edes tunnusteta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiin tehdä myös niin, että suomen kielestä poistettaisiin kaikki vihaa ja vääryyttä edistävät sanat, kehitettäisiin siis eräänlainen ”uuskieli”...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image