Pääkirjoitukset

Vierailu vahvisti rajaturvaa

Pääkirjoitukset 24.3.2016 13:11
Pääkirjoitus

Presidenttien Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tapaaminen Moskovan lähellä olisi voinut toteutua poliittisesti latautuneempanakin. Maiden välejä hiertänyt kysymys turvapaikanhakijoista Suomen pohjoisilla rajanylityspaikoilla lientyi kuitenkin jo helmikuun lopussa.

Presidentti Putin kehotti tuolloin Venäjän turvallisuusviranomaisia tarkentamaan Eurooppaan pyrkivien pakolaisvirtojen valvontaa. Määräys tyrehdytti turvapaikanhakijoiden tulon itärajan yli parissa päivässä.

Niinistön vierailulla rajaa sovittiin nyt rauhoitettavan tarkentamalla vanhaa valtiosopimusta. Tarkennuksen erikoinen piirre on, että Sallassa ja Raja-Joosepissa rajan voivat ylittää seuraavan puolen vuoden aikana vain Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset.

Korkealla tasolla sovittu päätös katkaisee kolmansien maiden asukkaiden virran Suomeen – mutta estää samalla esimerkiksi muiden EU-maiden kansalaisten kulun Suomesta Venäjälle.

Muitakin reittejä toki jää, mutta pitää toivoa, että nyt sovittu järjestely voidaan tarvittaessa tuonnempana purkaa ja että Sallalle ja Raja-Joosepille voidaan palauttaa niiden entinen status.


Sopimus oli tiettävästi
Suomen esitys. Sopimus takaa sen, että Suomi pystyy nyt pitämään vastuullansa olevan EU:n ulkorajan ja Schengen-rajan rauhallisena pohjoisessa.

Venäjällä halua vahvistaa rajavalvontaa on lisännyt ilmeisesti pelko, että siitäkin voisi tulla Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten läpikulkumaa. Suomalaisille on viime viikkojen virkamiesneuvotteluissa myös vakuutettu, ettei Venäjä halua Sallassa ja Inarissa nähdyn ihmisvirran siirtymistä eteläisille ylityspaikoille.

Venäjän kannalta korkean tason tapaamisen ydintä eivät nytkään olleet rajakysymykset vaan talous ja Suomen ja Venäjän välinen kauppa. Näitäkin yhteyksiä Suomen on syytä pitää vireillä niin laajasti kuin EU:n asettamat pakotteet sallivat.

Venäjän tavoitteena on saada pakotteet päättymään. Niinistön mukaan Venäjä kuitenkin ymmärtää, missä Suomen neuvottelurajat kulkevat.

Vaikka pakotteet iskevät myös Suomeen ja erityisesti maatalouteen, Suomen on ehdottoman viisasta tukea johdonmukaisesti politiikkaa, joka suojaa pieniä maita suuremman aggressioilta.


Lännen luottamus Venäjään ja presidentti Putiniin on parin viime vuoden aikana rakoillut pahasti. Se ei kuitenkaan vähennä tarvetta ymmärtää sitä, miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii, pikemmin päinvastoin.

Kun presidentti Putin varasi nyt Niinistön kanssa käymiinsä keskusteluihin runsaasti aikaa, hän oletettavasti tiesi, että tämä tapaa piakkoin muiden pohjoismaiden poliittisten johtajien kanssa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman.

Parhaimmillaan Suomen presidentti voi toimia viestinviejänä Venäjän ja EU:n sekä Yhdysvaltojen välillä. Aikoinaanhan Washington kuunteli tarkasti myös presidentti Koiviston näkemyksiä ja Neuvostoliiton ja Venäjän kehityksestä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Niinistön toiminnalle on olemassa kuvaava termi, suomettuminen. Synkät ajat ovat palanneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö on rauhanrakentaja joka ei provosoi vaan toimii rakentavasti. Monet täällä lehtie palstoillakin ovat vihaa ja eripuraa lietsomassa. Pitäis katsoa tasavallan pämiehestä mallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeät asiat eivät saa nytkään näkyvyyttä. Normaali lukija huomaa heti, että nyt puhutaan Venäjän kaupasta, josta EU erityisesti Suomea rokottaa. Jos Niinistö ja Putin olisivat lyöneet kättä päälle, että me teemme kauppaa niinkuin tykkäämme, ja olisi sitten katsottu miten Rysselissä suu pannaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:01
OLS päätti viikonloppunsa salibandyliigassa vakuuttavaan kotivoittoon, katso kuvia
22:09
Nyt vaihtuu Telian hallituksen puheenjohtaja – potkut saa Euraasia-sotkuja selvitellyt Marie Ehrling
21:47
Viikko alkaa Oulun seudulla viileänä, mutta sitten alkaa lämmetä ja tuulla – loppuviikosta tulee vettä ja sitten lunta
21:44
OLS:n ryhtiliike palkittiin vakuuttavalla kotivoitolla – Haudanlampi ja alasarjalöytö Karvonen viihdyttivät Kastellin monitoimitalon yleisöä maaleillaan
20:33
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
198
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
44
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
41
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
37
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
34
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

oletko aivan kärryltä tipahtanut minulta ainakin lähti rekka kuorma myllylle ohra rieska värkiksi.sulla ei ole hajuakaan... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image