Pääkirjoitukset

Vierailu on aina viesti

Pääkirjoitukset 18.2.2012 0:00
Pääkirjoitus
Salamavalot räiskyivät ja hymyt olivat leveitä, kun ulkoministeri Erkki Tuomioja tapasi yhdysvaltalaisen kollegansa Hillary Clintonin Washingtonissa torstaina. Asialistalla oli päivänpolttavia kysymyksiä, ainakin Syyrian tilanne sekä Iranin ydinaseohjelma.

Julkisuuteen välittyneissä kuvissa esiintyy kaksi leppoisasti hymyilevää korkea-arvoista poliitikkoa. Aina ei Suomen ulkoministerinä toimineen Erkki Tuomiojan ja hänen yhdysvaltalaisen kollegansa välit ole olleet tällä tolalla. Itse asiassa Suomen ja Yhdysvaltain suhteet kokivat notkahduksen Irakin sodan jälkeisinä vuosina.

Kun Erkki Tuomioja EU-ministerien ja USA:n aikaisemman ulkoministerin Condoleezza Ricen kanssa käydyssä kokouksessa nosti esiin amerikkalaisten ylläpitämät vankileirit, kokous tyssäsi uutisraporttien mukaan kipakkaan sananvaihtoon nimenomaan Tuomiojan ja Ricen välillä. Presidentti Tarja Halonen puolestaan nostatti amerikkalaisten verenpainetta arvioimalla, etteivät kansainväliset määräykset täyttyneet Irakin sodassa.

Vierailukutsut USA:n ulkopolitiikan korkeimman johdon pakeille kuihtuivat. Ilkka Kanervan nouseminen ulkoministeriksi muutti tilanteen. Kyse ei ollut kokoomuspoliitikon nauttimasta suunnattomasta arvostuksesta Washingtonissa. USA:n poliittinen johto kursailematta näpäytti Suomea: ulkoministerin henkilön kelpaaminen osoitettiin korostetusti.

Erkki Tuomiojan vierailu Washingtoniin on tärkeä tapahtuma, vaikka maailmanjärjestys ei Tuomiojan ja Clintonin tapaamisen jäljiltä toiseksi muutu. Asiat ovat isoja. Rauhan ajan kansainvälisissä suhteissa liike on useimmiten minimaalista.

Suomen kaltaisen pienen maan on kuitenkin syytä huolehtia siitä, että ovet vallan kammareihin pysyvät auki. Vierailu on aina viesti. Presidenttien ja ulkoministerien tapaaminen on vain pieni pintakuohu kaikesta siitä valmistelutyöstä, jota eri ministeriöissä ja eri virkamiestasoilla tehdään ennen kuin johtajat kättelevät punaisella matolla.

Vierailuvalmistelujen ohessa Suomi nousee kohdemaansa agendalle, ja monia arkipäiväisempiä ja teknisluonteisia asioita saadaan nopeutettuun käsittelyyn. Selvimmän poikkeuksen säännöstä tekevät Pohjoismaat, joiden kanssa Suomella on päivittäin niin paljon kontakteja, että virallinen tapaaminen valtionpäämiestasolla on paljolti kohteliaisuutta.

Suurvaltojen edustajien tapaamisten merkitystä ei tosiaankaan pidä vähätellä. Niiden puuttumisen arvostelu ei ole pelkkää sisäpoliittista kädenvääntöä, vaikka mukana on sitäkin. Moskovassa, Berliinissä, Lontoossa, Washingtonissa tai Pariisissa vierailu pitää Suomea ja Suomen tavoitteita esillä. Mitä enemmän ulkopoliittinen johto matkustaa tapaamaan kollegoitaan henkilökohtaisesti sitä parempi.

Tuomiojan vierailun ajoittuminen lähelle vallanvaihtoa Presidentinlinnassa lienee puhdas sattuma. Mutta tässäkin vierailussa on viestinsä. Tuleva presidentti Sauli Niinistö nähtäneen Washingtonissa jo piakkoin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kun uutisten mukaan eräs puheenaihe on ollut naisten asema Afganistanissa, aihe kuulemma on lähellä ulkom. Clintonin sydäntä, niin eikö Tuomioja olisi voinut ottaa puheenaiheeksi myöskin Usa:n Lähi-idän läheisen liittolaisen Saudi-Arabian naisten asemaa; siellähän naisilla ei ole äänioikeutta, pankkitilin he voivat avata tai passin hankkia vain miehensä läsnä ollessa. Hillaryhan voisi ottaa Saudiystäviensä kanssa puheeksi, voisiko naisten vapauttamisen aloittaa vaikkapa luvasta ajaa polkupyörällä, josta vuosien mittaan voisi hienovaraisesti neuvotellen esittää josko naiset saisivat nousta vallan auton rattiin?! Toki Hillary moisen aiheen esiin ottamisesta olisi voinut vetää herneen nenään, ja Tuomiojan polku Valkoiseen Taloon jälleen päästä ruohottumaan, mutta kyllähän ystävien kesken pitäisi voida puhua asiasta kuin asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä se, että otetaan vastaan ja neuvotellaan ajankohtaisista isoista asioista on jo osoitus jonkinasteisesta molemminpuolisen luottamuksen rakentamisesta. Kun tiedossa on hyvinkin lähellä lisäksi uusi tapaaminen kansainvälisen kokouksen yhteydessä, on taustadiplomatia varmasti hyvässä vauhdissa. Lähitulevaisuuden isompia tavoitteita voi olla edessä. Suomen mahdollinen jäsenyys YK:n turvallisuusneuvostossa tai merkittävämpi rooli kansainvälisen kriisin selvittelyssä tai liittyminen kansainväliseen koalitioon ovat myös hyviä syitä varmistua Suomen virallisesta kannasta näissä asioissa. Presidentinvaalien yhteydessä julkisuuteen annetut myönteiset, rohkeatkin, kannanotot ja lausunnot niin naapurin kuin muidenkin kansainvälisesti merkittävien maiden ongelmien ratkaisuissa houkuttelevat kysymään Suomea valtiona taas kansainväliseen diplomatiaan mukaan. Pitkä hiljaisuus tällä rintamalla saattaa olla nyt päättymässä. Matkailusta voidaan päästä asiainhoitoon mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

45
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
41
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
38
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
17
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
14
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
13
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
12
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image