Pääkirjoitukset

Vesiongelma koettelee Oulunsalossa

Pääkirjoitukset 8.11.2018 6:00
Pääkirjoitus

Puhdas vesi on niin arkista, että siihen kiinnittää huomiota vasta sitten kun jakelussa tai laadussa ilmenee ongelmia. Veden saastuminen laajalla alueella Oulunsalossa ja kehotus keittää talousvesi koettelevat kärsivällisyyttä, jos tilanne jatkuu vielä pitkään.

Oulu Vedellä on käsissään iso ongelma. Oulunsalon asukkaista jopa puolet asuu alueella, jossa kotitaloudet joutuvat keittämään talousvetensä tai noutamaan puhdasta juomakelpoista vettä varaveden jakelupisteiltä.

Talousveden keittokehotuksen piirissä olevien ihmisten määrä kasvoi, kun rajoitusaluetta laajennettiin Niemenrannan ja Karhuojan lisäksi näiden eteläpuoliselle alueelle Lentokentäntielle saakka.

Tilanne on poikkeuksellinen. Yleensä oululaiset ovat voineet luottaa siihen, että hanasta tuleva vesi on juomakelpoista. Edellinen vesiverkoston saastumistapaus on vajaan kymmenen vuoden takaa, kun pohjavedenottamossa Ylikiimingissä pintavettä sekoittui pohjaveteen.

Juomavedessä esiintyvät koliformiset bakteerit ovat merkki saastumisesta. Saastuneessa vedessä voi olla tauteja aiheuttavia bakteereja tai viruksia. Oulunsalossa on toistaiseksi vältytty laajemmilta epidemioilta, ja toivon mukaan tilanne pysyy hyvänä jatkossakin.

Puhdas vesi on arkinen hyödyke, johon kiinnittää huomiota vasta sitten kun jakelussa tai laadussa ilmenee ongelmia. Alueen asukkailta vaaditaankin nyt kärsivällisyyttä ja sopeutumista. Vesikriisi on kestänyt jo yli viikon ja jatkuu edelleen. Näillä näkymin vedenkäytön rajoitus jatkuu ensi tiistaihin saakka.

Selvää on, että veden saastuminen haittaa arkista elämää ja kiristää hermoja. Rajoitusalueella Oulunsalossa asuu paljon lapsiperheitä, joten vesiongelma koettelee erityisesti heitä.

Talousveden keittäminen vihannesten tai perunoiden pesua varten on yksinkertaista, mutta kiehuvan veden jäähdyttely ja varastoiminen voivat ajan mittaan käydä vaivalloiseksi. Jakelupisteiltä haettua vettä joutuu puolestaan säilyttämään kanistereissa tai muissa astioissa.

Helpotus onkin, että veden käyttöä ei ole tarvinnut kieltää kokonaan, vaan että hanavettä voi käyttää normaaliin tapaan peseytymiseen, siivoamiseen, pyykkäämiseen ja tiskaamiseen. Vapaaehtoisapu naapurusten kesken voi olla tarpeen, että kaikki halukkaat saavat puhdasta varavettä.

Kun vesi on saastunutta, yleensä ensimmäiseksi tarkistetaan, onko vesitornin altaisiin päässyt pieneläimiä, sadevettä tai rakenteista irronneita materiaaleja. Sen jälkeen saastumislähdettä ryhdytään etsimään muualta verkostosta esimerkiksi mahdollisesta valumasta tai putkirikosta.

Poikkeustilanteessa tiedottaminen on tärkeää. Kaikki eivät käytä nettiä, ja puskaradiossakin voi ilmetä katkoksia. Siksi on tärkeää, että viesti menee perille sitä tarvitseville. Pelkkä nettiviestintä tai edes mediassa kertominen eivät riitä, vaan on tärkeää, että jokainen kotitalous saa asiasta tiedon.

Paha vesiskandaali koettiin yksitoista vuotta sitten Nokialla, kun juomaveteen pääsi jätevettä. Yli 6 000 ihmistä sairastui, ja vedenkäyttökielto kesti yli kaksi ja puoli kuukautta.

Oulunsalossa ollaan vielä kaukana Nokian katastrofista, mutta pahimmillaan epäpuhtauden aiheuttajan löytyminen voi kestää.

MAINOS

Kommentoi

Ehei, ei se noin mene, jakelukatkokset silloin tällöin on luonnollisia. Puhdas vesi on niin itsestäänselvä ja arkinen asia, ettei siihen kiinitetä huomiota ennenkuin korruptoituneet politikot on myyneet yhteiset vesivaramme ulkomaiseen omistukseen, kansainvälisten sijoittajien rahastuskohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viestintä on ollut todella heikkoa. Ilmoitukset veden huonosta laadusta ja alueen laajenemisesta, tulivat useita tunteja myöhässä. Kuka on vastuussa siitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulema tilanne on pahempi Oulusalossa mitä julkisuuteen annetaan ymmärtää. Saattaa olla jopa vuosia kestävä riesa. Toisaalta eihän tästä oo kun muutama kymmenen vuotta, kun vesikelkkaa työnneltiin ihan jokapäiväsesti. Paluu juurille tekee hyvää uusavuttomalle kansalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:23
Valtteri Bottas nähdään yleisötilaisuudessa Rovaniemellä keskiviikkona
14:03
Raportti kertoo Suomen olevan maailman turvallisin maa – Mykkänen:" Yhä useampi tapaus tulee viranomaisten tietoon ja tekijät saadaan vastuuseen"
13:59
Syyttäjä vaatii Oulussa apteekkeja ryöstäneelle vuosien vankeustuomiota
13:48
Uhkaava tulipalo Oysin psykiatrian laitoksella – pelastuslaitos evakuoi koko kerroksen tuleen sytytetyn patjan vuoksi
13:45
Vesijohtoja lämmitettiin nestekaasulämmittimellä, tuli tarttui autotallirakennuksen seinään Kellossa
13:02
Kuluttaja-lehti: Aggressiivista kotimyyntiä tekevät yritykset keränneet miljoonavoittoja ja satoja valituksia viranomaisille – osa yrityksistä oululaisia, usean taustalla sama suku
12:58
Eveliina Piippo taisteli hopeaa 10 kilometriltä – "Hirveän monta minuuttia ei olisi jaksanut elää siinä jännityksessä"
43
Oulun kaupunki luopuu tarpeettomaksi katsotuista rakennuksista – listalla kaikkiaan kymmenen kohdetta
33
Uusi Rock In The City -festivaali järjestetään Kuusisaaressa kesäkuussa
24
Liiketoiminnan kasvu ja Ruotsin markkinat ajoivat Mammuttihirren maksuvaikeuksiin – rahoitus on saatu ja tulevaisuus näyttää hyvältä, sanoo toimitusjohtaja
17
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepelti pystyssä pihalla"
12
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
9
Moni turvapaikanhakija odottanut yli kolme vuotta – olisi suotavaa, että lupaprosessit olisivat tehokkaampia ja painopistettä saataisiin kotouttamiseen Lukijalta
9
Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä hakemuksen myöhästyminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

juurikin näin. Superkarttuma, jolla eläkeläisiä houkuteltiin jatkamaan työuraa oli pakon sanelema juttu koska y-sukupolv... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image