Pääkirjoitukset

Verotuen hyötyjät esiin – julkisuus paljastaisi, kohdentuuko välillinen yritystuki tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti

Kotitalousvähennystä voi saada kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetystä kotitaloustyöstä, esimerkiksi siivouksesta tai asunnon remontoinnista. Arkistokuva. KUVA: Heikki Hakanen
Pääkirjoitukset 26.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kotitalousvähennys on verotuki, joten ei ole yhdentekevää, miten sitä käytetään ja ketkä siitä hyötyvät. Julkisuus yritysten osalta paljastaisi, kohdentuuko välillinen yritystuki tarkoituksenmukaisesti.

Kotitalousvähennyksen suosio suomalaisten keskuudessa on jatkanut kasvuaan. Kotitalousvähennyksen käytön kasvu vireyttää taloutta ja kitkee harmaata taloutta. Samaan aikaan on tunnistettavissa ilmiö, jossa monet yritykset pitävät kotitalousvähennystä vahvasti esillä markkinoinnissaan. Jatkuvasti elää myös epäilyjä siitä, että osa yrittäjistä hinnoittelisi palvelut kotitalousvähennyksen ansiosta kalliimmiksi, mitä käypä markkinahinta edellyttäisi.

Epäeettisesti toimivia yrityksiä vastaan on vaikea toimia muutoin kuin vertailemalla hintoja ja pyytämällä tarjouksia muilta yrittäjiltä. Tämä voi kuitenkin osoittautua vaikeaksi, jos myyntitavat eivät kestä päivänvaloa. Julkisuudessa ongelmana on pidetty erityisesti ovelta ovelle kulkevia myyntimiehiä ja puhelinmyyntiä, jossa kotiin päästään ilmaisen arvioinnin varjolla.

Ilmiö on tuttu ainakin monelle omakotiasujalle, joka asuu vanhalla asuinalueella. Veruke toimii usein hyvin, sillä vanhassa talossa riittää aina jotain korjattavaa tai puunattavaa.

Sinnikäs, ikäihmisiin kohdistuva ja uhkakuvia maalaileva myyntipuhe voi olla vaikea torjua, jos palveluntarjoajan on jo päästänyt kynnyksen yli. Korjauksille ei välttämättä ole tarvetta, jos ollenkaan, tai ainakaan niin tulenpalava kiire kuin palveluntarjoaja antaa ymmärtää. Kuluttajan ei liioin tarvitse aikatauluttaa remonttejaan ja rahankäyttöään sen mukaan, millä alueella yrittäjä urakoi samankaltaisia töitä.

Kotitalousvähennys on verotuki, joten ei ole yhdentekevää, miten sitä käytetään ja ketkä siitä hyötyvät. Käytännössä kotitalousvähennyksestä välillisesti hyötyvistä yrityksistä ei ole julkisesti saatavilla minkäänlaisia tietoja.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo ehdotti Kalevassa (20.8.), että kotitalousvähennyksen tiedoissa laajennettaisiin yrityksiä koskevaa julkisuutta.

Nykyistä avoimempi käytäntö olisi perusteltu, sillä kyseessä on merkittävä yritystuki. Samalla selviäsi, ovatko kotitalousvähennyksestä hyötyvät yritykset pieniä vai suuria Nyt mielikuvissa ovat pienet palveluyritykset. Tuen on syytä kohdentua tarkoituksenmukaisesti. On poliittisesti ja taloudellisesti aivan eri asia, suuntautuuko verotuki pien- vai suuryrityksille. Julkisuus vähentäisi myös mahdollisia väärinkäytöksiä.

Kotitalousvähennystä voi saada kotitaloustyöstä, jota teetetään kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tällaisia ovat remonttityöt, siivous- ja kotitaloustyö sekä hoito- ja hoivatyöt. Kotitalousvähennyksen osuutta työsuorituksen korvauksissa ollaan laskemassa 50 prosentista 40 prosenttiin. Enimmäismäärä on siten alenemassa 2 400 eurosta 2 250 euroon.

Kotitalousvähennys on toiminut melko muuttumattomana siitä lähtien kun se tuli pysyvästi käyttöön 2000-luvun alussa. Vähennykselle on edelleen olemassa hyvät perusteet, mutta sisältöä voi tarvittaessa uudistaa. Tulojen mukainen progressio ja vähennyksen suurentaminen yli 75-vuotiaille voisivat olla harkinnanarvoisia muutoksia.

MAINOS

Kommentoi

Kotitalousvähennys on suoraan lisäystä myyjän katteeseen, ei myyjän edes kuulu tietää laittaako asiakas remontin työosuuden kotitalousvähennykseen. silloin kannatta kysyä kahta hintaa, hinta ilman kotitalousvähennysta ja hinta kotitalousvähennyksen kanssa.

Kotitalousvähennys joutaa lopettamaan, nostaa ja vääristää hintaa ja hinnan määrittelyä. (valtiolla maksatetaan osuus)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähennusten suurentaminen ikäihmisille on perusteltua kotona pyritään asumaan entistä pidempään ja entistä huonokuntoisempana ja köyhempänä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotitalousvähennyksen suurentaminen hoivapalveluiden osalta olisi paikallaan. Eläkeläiset enenemässä määrin joutuvat tulevaisuudessa niitä käyttämään. Jo nyt vanhuksien lapset maksavat kymmeniätuhansia euroja vanhempiensa hoivapalveluista. Heille pitää jatkossa nostaa kotitalousvähennyksen määrää.
Muutoin kotitalousvähennyksen määrää ei tarvitse nostaa. Vuosittain samat hyvätuloiset kotitaloudet niitä käyttävät siihen asti, että voivat hyödyntää vähennyksen täyteen määrään.
Rempataan viimeisen päälle kotitalosta kesämökkiin asti. Joskus vekslataan vähennyksiä lapsille, kun vähennyksen enimmäismäärä tulee vastaan. Se on veronkiertoa...
Rakennusfirmoilla on täystyöllisyys ilman kotitalousvähennystäkin. Vähennys vääristää hintoja !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on sen verran matalan kynnyksen yritystoiminnasta, että tarjontaa on riittävästi. Siksi teorian mukaan tuki jää tilaajalle, jos hän vain osaa kilpailuttaa yritykset. Tuputusmyyntiin tämä ei tietenkään päde.

Kokonaan toinen asia on yksityislääkärin Kela-maksu, joka valuu kokonaan lääkäreille, koska tarjonnan vääristymän vuoksi he voivat ulosmitata kaiken hyödyn itselleen. Sama koskee myös useimpia asumisten tukia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ööö, meinaat siis sitä yksityisen lääkärikäynnin yhteydessä saatavaa kela-korvausta? Sehän ei kata edes toimistomaksua jos ampiaisessa tai terveysladossa vierailee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomatkaa, että verotuksesssa vähennyksen saa vain valtion verosta, joten pientä eläkettä saavat eivät siitä hyödy, koska he harvoin joutuvat maksamaan valtionveroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei monet työssäkäyvätkään pienituloiset maksa valtion vero ja siksihän tätä vähennystä vastustetaan periaatteena kun kaikki eivät saa niin kenenkään ei pidä saada. On näitä katkeria meillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kirjoitat lööperiä. Kotitalousvähennys on verosta tehtävä vähennys. Veroa kertyy myös kunnallisverotuksesta. Myös pienituloisella eläkeläisellä on mahdollisuus saada kotitalousvähennystä, jos maksaa veroa.
Olen kilpailuttanut eri yrityksiä kotitalousvähennyksen voimaantulosta alkaen.
Kyllä Kalevan artikkeli pitää paikkansa. Hinnat nousivat kautta linjan, kun kotitalousvähennyslaki tuli voimaan. Sitä käytetään myyntikikkana suruttomasti. On myös ns. rehellisiä yrittäjiä, joilla hinnat ja katteet ovat kohdallaan.
Viimeksi olen törmännyt maalämpöyrittäjiin, joilla on ilmaa nimenomaan kotitalousvähennysosuudessa.
Myös uuden jätevesilain mukaiset urakkatarjoukset kannattaa kilpailuttaa. Niissä eläkeläisiä ja muitakin jymäytetään tonnitolkulla. Ammattitaitoista suunnittelijaa ja valvojaa kannattaa käyttää apuna.
Molemmat urakkatarjoukset olen käynyt läpi viime vuosien aikana, jätevesimuutos tehtiin tänä kesänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Agressiivisen markkinoinnin yksi piirre on liioitella työnosuutta ylisuureksi, josta kotitalousvähennyksen saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Remontissa tarvittava tavara kannattaa hinnoitella omakustannehintaan nollakatteella, ja ottaa sitten kaikki kate työn hinnassa. On laillista, ja näin voi maksimoida kotitalousvähennyksen määrän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tuki on aina ollut rikkaiden hyöty, jota eivät vuokralla asujat juurikaan käytä. Eipä myöskään osakkeen omistajat siitä hyödy, kun taloyhtiö vastaa remonteista yhtiöissä. Eri pikkufirmat käyttävät sitä markkinoinnissa härskisti hyväksi ja liioittelevat sen verovaikutuksia minusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on ihan päinvastaiset kokemukset. Tällä tuella voin köyhänä teettää pikku remppaa johon minulla ei muuten varaa olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas nyt keksimällä keksittyjä ongelmia... Ei taloyhtiö maksa osakkeen omistajan remontteja, mitkä tehdään huoneiston sisätiloissa, eikä kotitalousvähennystä saa taloyhtiön teettämiin remontteihin. Vuokralla asuvaa tuskin remontointi edes kiinnostaa, koska hyöty tehdystä remontista menisi vuokranantajalle ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntemattomille taitaa olla tuntemattomia nämä remonttiasiat ja kotitalousvähennyksen Käyttökohteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täällä köyhä on voinut teetättää remontteja tuen avulla. Huutelee tuntematon ilman faktoja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image