Pääkirjoitukset

Veronkorotus olisi väärä valinta – Oulussa tarvitaan ra­ken­teel­li­sia muutoksia, jotta talous saadaan vakaalle pohjalle

Oulun pitää päästä tasapainottamaan talouttaan. Kuntapäättäjiltä on puuttunut rohkeutta ja halua tehdä tarvittavia ratkaisuja. Konsultti tekee parhaillaan työtä päättäjien puolesta. Toivon mukaan ulkopuolinen arvio patistaa päättäjät oikeisiin ratkaisuihin. KUVA: Peura Pekka
Pääkirjoitukset 24.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Oulussa kaupungin talous on tukalassa tilanteessa. Ahdinkoa lisää se, että poliittinen päätöksenteko on vuosien mittaan vaikeutunut. Kuntaveron korotus olisi aivan liian helppo ratkaisu ja merkitsisi vain vaikeiden ratkaisujen lykkäämistä.

Oulussa kaupungin talous on tukalassa tilanteessa, sillä budjetissa riittää aukkoja. Talouden alavireisyys vaivaa monia muitakin kuntia, sillä sosiaali- ja terveystoiminnan samoin kuin opetus- ja kulttuuritoiminnan nettokustannukset ovat kasvaneet.

Kuntien pitäisi haastavassa tilanteessa pystyä uudistamaan toimintojaan ja vahvistamaan elinvoimaansa niin, että kuntalaisten palvelut olisivat saatavissa järkevästi ja kustannustehokkaasti.

Oulussa talous pitäisi saada vakaalle pohjalle. Luovia ratkaisuja tarvitaan, sillä verotulojen kehitys on ollut viime vuosina vaisua, investoinnit painavat taloutta ja kasvavat velvoitteet vaativat lisävaroja. Kaiken lisäksi rasitteena on valtakunnalliseen tasoon nähden korkea työttömyys, sairastavuus ja varhainen eläköityminen.

Pientä helpotusta tuo se, että hallitus päätti budjettiriihessä aikaistaa kuntien ensi vuoden valtionosuuksien maksatusta kertaluonteisella valtionosuuksien lisäyksellä ensi vuodelta tälle vuodelle. Kuntien taloudenpidossa on kuitenkin aukkoja aiempaa pienempien verokertymäennusteiden takia.

Talouden vaikean tilanteen ei pitäisi yllättää kaupunginvaltuutettuja, sillä samoja läksyjä on kerrattu vuodesta toiseen. Ahdinkoa lisää se, että talousongelmien syvetessä poliittinen päätöksenteko on vaikeutunut. Kaupunginvaltuutetuilta puuttuu yhteishenkeä ja sen myötä halua tehdä taloutta oikaisevia päätöksiä, kun painetaan nappia.

Taloutta voidaan paikata ottamalla lisää lainaa, nostamalla veroja ja maksuja tai karsimalla palveluja ja tehostamalla toimintoja. Päättäjien ei pitäisi sortua helppoon ratkaisuun eli verojen kiristämiseen. Veronkorotuksilla vain lykätään rakenteellisia muutoksia. Veronkorotukselle on kuitenkin yllättävää kannatusta viidessä valtuustoryhmässä yhdeksästä (Kaleva 23.9.).

Oulun pitäisi pystyä houkuttelemaan kaupunkiin uusia ihmisiä ja ennen muuta uusia yrityksiä ja investointeja. Kaupungin vetovoimaa uhkaa hiipua, jos kuntavero on kovin korkea.

Ulkopuoliselta konsultilta on tilattu selvitys talouden tasapainottamisesta. Konsultti tuskin löytää viisastenkiveä, jota kaupunginjohto ja virkamieskunta ei olisi pyöritellyt omastakin takaa. Konsulttityön arvo perustuu kuitenkin siihen, että ulkopuolisen asiantuntijan arvio vakuuttaisi kuntapäättäjät tarvittavien toimenpiteiden välttämättömyydestä. Ei tarvitse olla ennustaja sanoakseen, että palveluverkko on joutumassa säästötarpeiden takia uuteen tarkasteluun.

Verotulot pitäisi jollain ilveellä saada kasvuun niin, että nykyiset ja tulevat palvelutarpeet voidaan rahoittaa. Yhdessä asiassa on kuitenkin edetty. Kaikkia palveluntuottajien tiloja ei välttämättä tarvitse rakentaa itse.

Oululla on tulevaisuudestaan hienoja visioita. Voi kuitenkin kysyä, ovatko ne riittävän selkeitä, että niihin on helppo sitoutua. Taustalla väijyy pelko siitä, että Oulu putoaa kelkasta, kun etelän kolmio pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku menevät menojaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Hyvin yksinkertainen säästökohde on businessoulun alasajo, täysin tuottamaton "ihmisroskien" suojatyöpaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oulussa tarvitaan rakenteellisia muutoksia," otsikoi sanomalehtemme Kaleva ties kuinka monennen kerran tämänkin vuoden aikana. Rakenteellisista muutoksista on yhteiskunnallisessa keskustelussa tullut hyvinkin "emäklisee", joka esitetään lähes vaistomaisesti silloin, kun todellisia ja vakuuttavia välineitä umpikujasta ulos ei ole olemassa. Kaleva luettelee useitakin tavanomaisia keinoja, joilla voidaan vaikuttaa talouden paikkamiseen. Veikkaan, että tällä kerralla katseet kohdistuva veroprosenttiin, jota korotettaneen 0,5 prosenttiyksikköä. Sillä maksetaan syömämenoja samalla, kun investointeihin otetaan lisää lainaa. Rakenteelliset muutokset maantieteellisesti hajanaisessa kaupungissa ovat vaikeita, kuten mm. 12 vuotta ja 3 kuukautta jatkunut kouluverkkokeskustelu on osoittanut.

Oikotietä onneen ei ole! Jos onni on ylipäänsä olemassa, sitä vain on tavoiteltava. Jos talouden kurimusta on pakko jollakin tavalla helpottaa, on turvauduttava veronkorotukseen, jos muut keinot eivät käy. Ei pidä jää norkoilemaan.

Onnea kaupungihallitukselle ja valtuustolle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisille on vakuutettu että pakolaisiin laitettu raha tulee moninkertaisena takaisin, eikä se ole keneltäkään pois.
Oulu laittaa joka vuosi yli miljoonan pelkästään asumiseen, joten luulisi että kohta alkaa olla pankkitilit täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiria on oulussa jo liikaa joten tuloa kaupunki saisi pohjattomaan kassaansa ainakin lemmikkien omistajilta 🤨

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunta-alalla pitäisi olla johtoportaassa paljon heikompi irtisanomissuoja kuin mitä nykyisin on. Kaupungista löytyy vaikka kuinka monta isopalkkaista "loppusijoitettua", jotka eivät ole pärjänneet esim. johtotehtävissä. Viranhaltijaa on hyvin hankala irtisanoa, ellei tämä ole tehnyt riittävästi virkavirheitä ja ainoaksi keinoksi jää siirtää kyseinen työntekijä vähintään samalla palkalla sellaisiin hommiin, missä tämä ei ole harmiksi muille. Eli hyvin usein "tyhjäntoimittajaksi".
Johtotehtävät pitäisi olla aina määräaikaisia, jonka jälkeen päätettäisiin, voiko kyseinen henkilö jatkaa tehtävässään. Jos tehtävään on noustu ruohonjuuritasolta, niin mikäli jatkoa ei heru, palautettaisiin työntekijä sinne ruohonjuuritasolle takaisin samaan virkaan, mistä johtotehtäviin nousi.
Toinen vaihtoehto olisi irtisanoa huonot johtajat ja maksaa ne parin vuoden irtisanomisrahat. Sekin tulisi halvemmaksi kuin maksaa palkkaa eläkeikään saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun teette kaiken päinvastoin kuin Rovaniemellä on tehty, lähtee Oulu uuteen nousukiitoon. Kun rahalla ei ole isäntää, on "piru" irti, lyhyesti ilmaistuna Rovaniemeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun asuntorakentaminen ihmetyttää. Onko päättävissä tahoissa kytköksiä rakentajiin? Ei asukasluvun määrällä kaupunkia kehitetä. Selkeä epäsuhta työpaikkojen ja asukasmäärän suhteen näkyy selkeästi koska työttömyys ei korjaannu,ei sitten millään. On tunnustettava tosiasiat. Maamme elinkeinot keskittyvät eteläiseen Suomeen,väki muuttaa pikkuhiljaa pohjoisesta pois. Miten se torjutaan? Siinäpä kysymys? On sopeuduttava tilanteeseen ja ainakin alussa löydettävä tehtävään pitkälle aikavälille sitoutuvaa kaupungin johtajaa. Nimenomaan kaupunginjohtajaa ei maalaisjärjellä varustettua kunnanjohtajaa! Lycka till!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota, miten se sinua liikuttaa jos yksityiset toimijat rakentavat Ouluun asuntoja?

Heillähän se riski on. Ei kenelläkään muulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet täysin oikeassa.

Kunnalliset vuokratalot voisi myös yksityistää. Kunnan tukiasuntoja tarvitaan vain heille, joilla ei ole edellytyksiä normaaliin asumiseen jonkun puuteen vuoksi. Markkinat kyllä hoitavat tarjonnan, kunhan markkinoita ei rajoiteta esimerkiksi sääntelemällä tonttitarjontaa, hidastelemalla kaavoituksella ja rajoittamalla rakennusten kokoa, mitä Oulu aika aktiivisesti tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veronkorotus on juuri oikea ratkaisu. Se tuo talouden vakaalle pohjalle, sallii Oulun kehittämisen sekä elvyttää paikallista taloutta.

Rakenteelliset muutokset eivät ole mitään helppoja ja harmittomia juttuja ("poistetaan byrokratiaa") vaan oikeasti kivuliaita päätöksiä, kuten
- koulujen lakkauttamiset
- terveystoimen keskittäminen
- vanhushuollon ja muun sosiaalitoimen ulkoistaminen halvimmalle yrittäjälle
- katuverkoston huollon harventaminen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mistäpä leikataan? Ei ainakaan johdon palkoista eikä kaupunkipyöristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millaisia säästöjä kuvittelisit näillä toimilla saavutettavan?

Palkkoja on hyvin vaikea leikata keneltäkään Suomessa. Itsehän olemme tällaisen erittäin jäykän systeemin rakentaneet.

Jos haluat sallia tavallisessa työsuhteessa olevien ”johtajien” mielivaltaiset palkanalennukset, niin sittenhän se on tehtävä mahdolliseksi kaikille työntekijöille. Nythän ainoa mahdollisuus on irtisanoa jos halutaan säästöä henkilöstökuluissa.

Kiihkoa aiheuttaviin kaupunkipyöriin menee noin *puoli promillea* kaupungin menoista vuodessa.

Yrittäkää edes *hieman* hahmottaa näitä menojen suuruusluokkia.

Pyörät eivät ole millään tavalla syypää kaupunkin taloustilanteeseen.

Sille ei taas voi mitään, jos joku saa niistä pahan mielen. Se on aivan eri asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Savumaksu käyttöön, aivan kuin hulemaksukin. Jokaisesta tulisijasta määttäisiin tehon mukaan hinta, näin rahaa tulisi pohjattomaankaivoon ja kunnanmies saisi pitää oleskelupaikkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa valittaa paperin pyörittelijöistä niin kauan kun maksetaan esim yksityistiekorvauksia (ei todellakaan kuulu kunnan lakisääteisiin tehtäviin) jollekin mersumiehelle meren rannassa tai halutaan säilyttää lukiokoulutus perämetsissä. Maalaispolitiikot vaatii hirveitä summia niille pikku mökin äänestäjille ja kantaoulu maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjän päiväiset johtaja-virat lopetukseen ja etsimään uutta palkanmaksajaa. Suorittava porras on se joita tarvitaan tekemään työt. Toden näköisesti yhden kihon palkalla, palkkaa 2-3 oikeaa työntekijää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suorittava porras on keskimäärin aika hukassa ilman johtoa.

Kyllä sinä sen tiedät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu tavoittelee kulttuuripääkaupunki statusta ja muuta ilmasto huuhaata pilvilinna laajalan johdolla. Yksi valtuutettu luulee että ruskoon tulee uusia yrityksiä koko ajan. (Kalevan juttu joukkoliikeenteestä.) bisnes oulu haaveilee uudesta Nokiasta ja meininki on kuin Neuvostoliiton politbyroossa. Päättäjät palkkaavat vielä konsultin neuvomaan kun ovat huomanneet olevan jo liian kaukana todellisuudesta. samaan aikaan Kempele panostaa yrityksien hyvinvointiin ja investoihin, tällä paukapää valtuutetulla taisi mennä ruskon ja zatelliitin alueet sekaisin. Pitäskö ottaa lauma kasaan ja mennä tutustumaan esim. Seinäjoen meininkiin mikä vetää yrityksiä on niille kaikilla mittareilla paras seutu olla, ne ei tarvi edes satamaa siihen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

8:59
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä
8:10
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
8:00
Kokoomus hakee nyt pehmeämpää imagoa – puoluesihteeri on kypäräpäinen pappi vain, koska harrastaa ratsastusta Tilaajille
8:00
Vihreiden puoluesihteeri sai tulikasteensa lakkauttaessaan Vihreän Langan: "Lehdestä säästyneitä varoja ei laiteta someen" Tilaajille
8:00
Vasemmistoliiton uusi puoluesihteeri luuli pääsevänsä vetämään henkeä – joutuikin heti tositoimiin hallituskriisin takia Tilaajille
8:00
Perussuomalaisten puoluesihteeri vertaa tehtäväänsä siivoojan työhön: "Parhaimmillaan sitä ei huomaa, kun hommat toimivat" Tilaajille
8:00
Analyysi: Puoluesihteerin valta jäi menneeseen aikaan – ennen legendaarinen politiikan vaikuttajaporras on joutunut sivuraiteelle eduskuntaryhmien ja ministerien vahventuessa Tilaajille
9
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
3
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
3
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
3
Ivalossa olevien kiinalaisturistien näytteissä ei ole koronavirustartuntaa – THL: Yksittäiset tartuntatapaukset Suomessakin mahdollisia
3
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
2
Limingantullin Prisma aloittaa ruoan verkkokaupan
1
Kunniatohtoriksi promovoitava Pentti Leppänen on huolissaan, kun yritykset eivät halua rahoittaa tutkimusta – katso Oulun yliopiston kaikki uudet kunniatohtorit

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

129 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pullukoiden ja sairaaloisen lihaville omat kuntosalit. Missä Oulussa

Mikä siinä on, että aikuiset ihmiset ei ymmärrä sitä, että liika syöminen lihottaa. Miksi pitää makeisia syödä ja sokeri... Lue lisää...
kaikki ei ymmärrä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image