Pääkirjoitukset

Verkkotrollit sotkevat faktoja

Pääkirjoitukset 22.9.2014 0:00
Pääkirjoitus

Kuluva vuosi on ollut verkkokeskusteluissa tosiasioita sotkevien trolliarmeijoiden ja some-sotilaiden esiinmarssia. Sanallisen ja kuvallisen tykityksen ensimmäinen uhri on totuus.

Sosiaalisesta mediasta, somesta, on tullut kuluvan vuoden aikana yksi informaatiosodankäynnin päärintamista. Facebookia, Twitteriä, YouTubea ja erilaisia keskustelu- ja uutissivustoja käyttävät ovat voineet törmätä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia tukevaan sanalliseen propagandaan ja videopalveluihin ladattuihin Isis-terroristiryhmittymän teloitusmässäilyihin Pohjois-Irakissa.

Venäjällä on todistettavasti meneillään valtava verkko-operaatio, jossa mustamaalataan ukrainalaisia ja heidän länsimaisia tukijoitaan. Samalla annetaan vakuuttavasti ymmärtää, että Venäjän politiikka on ainoa järkevä vaihtoehto.

Nimimerkin tai tekaistun identiteetin turvin toimivan trollin tehtävä on sekoittaa keskustelua ja ohjata mielipiteenmuodostusta haluttuun suuntaan.

Trolli siirtää keskustelun toisille urille vääristelemällä muiden esittämiä näkemyksiä. Tarkoitus on saada jokin tosiasia näyttämään epäilyttävältä ja päinvastoin, valhe todelta. Kirjoittajien viesti on useimmiten sama: Venäjä on oikeassa, länsi väärässä.

Vapaasta keskustelusta ei ole kysymys, vaan vapaan keskustelupalstan käyttämisestä propagandatarkoituksiin.

Trolliarmeija käy informaatiosotaa tosissaan. Venäjä on luonut omat virtuaaliset iskujoukkonsa. Yhdysvaltalaisen uutissivuston Buzzfeedin selvitysten mukaan yksi pitää päämajaansa Pietarin esikaupungissa olevassa toimistossa. Internet Research Agency -nimellä toimiva pietarilaisyritys on palkannut satoja englanninkielen taitoisia verkkokirjoittajia kommentoimaan positiivisesti Venäjän toimia.

Tehtävä on hyökkäillä kotimaisille ja kansainvälisille keskustelupalstoille ja viestittää, kuinka EU ja Yhdysvallat ovat harhauttaneet kansalaisensa luulemaan, että Kiovassa valtaa pitävät fasistit edustaisivat vapautta.

Vaikka Buzzfeedin tietoja on trollihankkeiden salamyhkäisyyden vuoksi vaikea puolueettomasti todistaa, ne tuskin ovat perättömiä.

Eikä Pietarin trollikeskus suinkaan ole ainoa. Keskusteluihin tulvahtaa niin paljon Venäjää puolustavia kommentteja, että niiden on pakko olla maksettuja.

Vastaavanlainen mielipiteisiin vaikuttaminen kuuluu myös Ukrainan, Israelin ja palestiinalaishallinnon strategiaan. Gazan taisteluissa Israel käytti noin 400 somesotilasta.

Informaatiosodassa on päästy tavoitteeseen, kun totuus peittyy sankan roskapuheen alle. Jo pelkästään tietoa värittämällä ja säännöstelemällä on mahdollista vaikuttaa ihmisten ajatteluun.

Pohjois-Irakia otteessaan pitävä Isis on siirtynyt puheista tekoihin. Terroristijärjestö käyttää ammattitaitoisesti somea hyväkseen levittäessään videoita vääräuskoisten mestauksista ja värvätessään nuorukaisia riveihinsä.

Jos Al-Qaidan kaksoistorni-isku syksyllä 2001 oli vielä televisioajan terrorismia, Isis pullistelee voimiaan YouTubessa. Pelote on yhden klikkauksen päässä koko maailman nähtävillä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

YLE on kyllä Suomessa pahimpia propagandisteja ja vielä verorahoilla. Toitottaa kokoomuksen EU ja Nato jargonia päivästä toiseen. Ennen katsoin tv:stä vain iltauutiset, nyt en niitäkään. Sanomalehden tilauksen peruin jo vuosia sitten, kun nekin keskittyi yhdelle propagandakoneistolle Suomessa. Paikallisuus hävisi propagandan tieltä. Seuraamalla eri ulkomaisia lähteitä voi muodostaa edes jonkinlaisen kuvan tapahtumista, vaikka vaikeaa se on huonolla kielitaidolla. Riippumattomalle medialle olisi tarvetta, mutta se taitaa olla mahdottomuus. Kaikki riippuu kaikesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näihin trolleihin purisi se että vaikkapa näissä Kalevan kommenteissa mainittaisiin nimimerkin lisäksi kommentoijan sijainti. Sijainnin pystyy nykyisellään näkemään kirjoittajan tietokoneen IP-osoitteesta maan ja kaupungin tarkkuudella. Moni varmaan on käynyt sivustoilla joissa kerrotaan oma sijainti ja tuputetaan tämän perusteella ko. paikkakunnan yritysten mainontaa. Eli tähän minun kommentin yläpuolelle tulisi nimimerkin lisäksi karkea sijaintitieto. Eli kommentin yläpuolella olisi seuraavaa; Nimimerkki: Jore_ZZZ, Sijainti: Suomi, Oulu.
Sitten voisi suhtautua oikealla tavalla esim. kommentoijaan nimimerkillä "Jaska Jäälistä" jonka sijainti olisi vaikkapa "Venäjä, Pietari".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se hevonenkin juoksee hyvin laput silmillä jyrkäneltä alas, jos hänelle ei anneta mahdollisuus tiedostaa ympäristöä. Monipuolinen tieto eri kannalta antaa turvan trollauksesta, ei leimakirves. Se antaa meille mahdollisuus nähdä vaarat. Jos ainoa hyväksytty asia on vastakkainasettelu, eikö silloin joku vaaranna minun henkeni ilman minun suostumusta? Yhden totuudenlaumasta mielummin jään pois, sillä he kulkevat laput silmillä suoraan vaaraan ja vaarantaa minun hengen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mukavaa, jos joku maksaisi minulle länsivaltojen suurvaltapolitiikan kritisoimisesta ja Venäjän niin ikään suurvaltamaisten toimien näkemisestä pienempänä pahana, mutta ikävä kyllä opintotuella ja osa-aikatyöllä sitä joudutaan elelemään.

Maailmassa on muukin totuus kuin Naton, EU:n ja suurpääomaherrojen Porošenkon, Jatsenjukin ja Turtšinovin muodostaman Kiovan eliitin antamat lähdetiedottomat lausunnot. Jos edes Etyjin tiedotteita siteerattaisiin laajemmin mediassa kuin Ukrainan istuvan hallinnon Twitter-päivityksiä, spekulaatioilta Venäjän avustusrekoista "armeijakaluston salakuljetusjuonena" putoaisi pikaisesti pohja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Venäjällä on todistettavasti meneillään valtava verkko-operaatio"
"tietoja on trollihankkeiden salamyhkäisyyden vuoksi vaikea puolueettomasti todistaa, ne tuskin ovat perättömiä",
veljeni logiikka, miksi petit minut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksalaislehti Spiegel trollaa: Se ei usko Kiovan puolustusministeriä, joka väittää Luhanskissa ammutin atomikranaatteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on 300 000 piilevässä vaiheessa, kotilovaiheessa, olevaa omaa trollia. Sinisalo, Kuusiset,Ville ja Hertta, Aalto ym ovat heidän poliittisia isiään ja emiään. Sieltä ne nousevat taas, kestäviä, sisukkaita, aktiivisia ja vahvoja uskossaan...
Käyttävät sananvapauttaan taitavasti, koulutettuja, lahjakkaita ja keskimääräistä ovelampia. Meikäläisen täytyy kelata pitkään ennen kuon heidän perimmäiset tarkoituksensa avautuvat.
Taas ne sieltä tulevat kun saavat vihreiltä alati täydennystä joukkoihinsa. Vihirijät näyttävät nyt romahtavan pahasti kaiken vastustamispolitiikallaan. Kaikki hattarat hajoavat kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompa melko paksua.Mantila yrittää vielä epätoivoisesti saada jotain vaikutusta aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella uutta Kokoomuksen luomaa trollipelottelua: kaikki, jotka kritisoivat surkeata Kokoomushallitusta, EU:n törkeitä nettomaksuja, Nato-hulluutta tai Venäjä-pakotteita ovat trolleja.
Kyllä täälläkin istuu kirjoittamassa ihan tavallinen, vielä terveen kirjoissa oleva suomalainen.

Todella lapsellista toimittajalta liittyä Kokoomuksen trolli pelottelu-linjaan. Luuletko todellakin, että Suomen historian huonoin Kokoomushallitus jäisi vaille kritiikkiä trolliksi leimautumisen pelossa?
Kannattaisi ihan itse keksiä artikkeleita eikä toistaa Ylen satuilemia Putinin trolliarmeijatarinoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on aika naiivia kirjoitella että vain venäjänmieliset ovat ohjailemassa ihmisten ajatuskulkua. Ei tarvitse luulla etteikö sitä harrasteta myös lännessä ja Eu:ssa ainakin yhtä paljon. Uskoisin että lännen propakanda ja asioitten oikean laidan salailu on vieläkin voimakkaampaa. Esim. Eu:n laajentumispyrkimys Venäjän etupiirin alueelle ei ole saanut minkäänlaista roolia tuon konfliktin synnyttäjänä. Ei ole saanut kun ei ole annettu oikeaa ja rehellistä tietoa niistä motiiveista minkä vuoksi sinne on pitänyt mennä hämmentämään. Kovin on yksipuolista informaatio ja tiedotus ollut. Sylliseksi on leimattu yksin Venäjä vaikka osansa on muillakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän mahtaa olla tämä Venäjän etupiiri? Viimeksi kuulin moisesta toisen maailmansodan yhteydessä, jolloin kaksi hullua, Hitler ja Stalin, jakoivat Euroopan etupiireihinsä. Nytkö Putin on Stalinin jalanjäljissä päättänyt perustaa Venäjälle jälleen etupiirin, jonka alla olevat suvereenit valtiot eivät olekaan enää suvereeneja, vaan kaikki asiat pitää päättää Moskovan kautta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavia ja säälittäviä pääkirjoituksen kaltaiset "mielipidejunttaukset" joissa kaikki maailmantapahtumat laitetaan mr. Putinin ansiolistaan, eikä esim. pääkirjoittaja huomaa itse syyllistyvänsä siihen mistä Venäläisiä syyttää, onneksi kansalaiset eivät ole niin tyhmiä kuin eräät tahot olettavat vaan ovat panneet merkille ylenpalttisen russofobbian lietsonnan.
Lähdekritiikkiä hieman nimimerkki "Pääkirjoitus" pääkirjoittaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo on juttua :) Kirjottaja vissiin kuvittelee että ihmiset ovat joteensakin tyhmiä?
No osa varmaan onkin ja uskoo kaiken mitä netissä lukee, kenties tämänkin "uutisen" trolleista.
osa uskoo vielä jopa siihen ilmastonmuutokseen huomaamatta sitä että kaikki ilmastossa tapahtuva on kiinni tuulen suunnasta...ja osa uskoo kaikenlaiseen poliittiseen uutisointiin mikä ei todella ole puolueetonta, siis trolleja kaikki tyynni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko suomalainen tiedonvälitys on täynnään eu-myönteisiä trolleja. 1150milj/euron nettomaksukin eu:lle, saadaan näyttämään pieneltä sijoitukselta parempaan tulevaisuuteen, johon meillä on velkarahalla varaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen nettomaksuosuus 1995-2013

Vuosi Nettomaksu, miljoonaa euroa

1995 -70,8
1996 +72,6
1997 +30,1
1998 -105
1999 - 200
2000 +275,9
2001 -153
2002 - 4,9
2003 - 26,7
2004 - 69,6
2005 - 84,8
2006 - 241
2007 -171,6
2008 - 318,5
2009 - 544,2
2010 -300,2
2011 - 652,1
2012 - 658,
2013 - 604

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ollaan vaarallisilla vesilla. On liian helppoa leimata kaikki hiemankin Venajan toimintaa ymmartavat kommentit "trolliarmeijan" tekosiksi. Seurauksena on todellinen sananvapauden kaventuminen. Ehka se on tavoitekin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

huonot trollit nolaavat toimeksiantajansa, joka tuskin on ymmärtäväisimmästä päästä...luultavasti näitä tumpeloita ei paljoa kiitellä. Medialukutaitoa omaavalle trollit ovat olellinen osa informaatiota, jonka trolleja käyttävät antavat itsestään tahtomattaan. Näin nolosti on käynyt esim. Putinille...toisaalta käytetäänhän trolleja myös kotimaan sisäpolitiikassa jankkaamassa toimeksiantajansa agendaa valmiiksi annetuilla sanankäänteillä ja ajatuskuluilla, selvästi ilman omia ajatuksia...jääköön sanomatta missä yhteyksissä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tällaista hyökkäystä vastaan tarvitse puolustautua? Mikesi kukaan tee mitään, vai tekeekö? Kyberturvallisuudesta on kouhotettu jo vuosikausia, mutta alkeellisimpien menetelmienkään torjuntaan ei näytä löytyvän toimintamalleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen putinisti. En kylläkään ymmärrä mitä se tarkoittaa. Mielestäni Venäjän toimet ukrainassa on väärin. Niitä ei voi hyväksyä. En hyväksy myöskään täysin USA:n tai EU:n toimia kriisin hillitsemiseksi. Kommentit "johtavilta" ihmisiltä ovat olleet todella halveksuvia ja provosoivia. Asiallinen asioihin puuttuminen on jäänyt nälvimisen varjoon.

Koko kriisin ajan on vouhkattu Venäjän tiedotusvälineiden propagandasta ja nettikeskustelujen trolleista. Uskon ja ymmärrän tähän liittyvän uutisoinnin, mutta se tosiasia jätetään sanomatta, että myös "vastapuolella" on samanlaista toimintaa. Mittasuhteita en lähde idän ja lännen välillä vertaileen, mutta ottaa todella kupoliin uutisoinnin johdattelevuus.
Suomen mediassa ei asioiden asiallista puntarointia ole juurikaan ollut. Nyt vasta viimeaikoina on kaivettu esiin kriisin todellisia syitä ja faktoja yleensäkin. Venäjän Olympialaisista eteenpäin Suomen lehdet on työntäneet vain mielipiteitä johdattelevaan propagandasontaa, ja kriisin todelliset syyt, ja seuraukset ovat jääneet käsittelemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image