Pääkirjoitukset

Venezuelan it­se­val­ti­aal­la on merkillinen ulkomainen tukijoukko

Pahuksen Maduro, kertoi seinäkirjoitus tällä viikolla Venezuelan Caracasissa. KUVA: LEONARDO MUNOZ
Pääkirjoitukset 2.2.2019 6:00
Pääkirjoitus

Presidentti Maduron kausi on merkinnyt Venezuelalle yhteiskunnan täydellistä romahdusta. Väkivallan uhka on nyt suuri. Itsevaltias pysyy vallassa korruptoituneen korkean upseeriston ja muutaman ulkomaisen tukijan varassa.

Noin 30 miljoonan asukkaan Venezuela voisi olla vauras hyvinvointivaltio. Se on kuulunut maailman suurimpiin öljynviejin joukkoon. Venezuelan tunnetut öljyvarat ovat jopa maailman suurimmat.

Hyvinvoinnin sijasta Venezuela tarjoaa nyt asukkailleen työttömyyttä, lisääntyneitä sairauksia, lääkepulaa, kavennettuja kansalaisvapauksia, hyperinflaation – epätoivoa ja näköalattomuutta.

Moni kansalainen on jo tehnyt johtopäätökset. YK:n mukaan maasta on vuoden 2014 jälkeen muuttanut kolme miljoonaa ihmistä, yksin Kolumbiaan miljoona.

Normaalissa demokratiassa laajaa toimivaltaa käyttävä presidentti olisi jo äänestetty pihalle. Venezuelassakin äänestettiin viime vuonna, mutta ei vapaasti eikä demokraattisesti. Näin presidentti Nicolas Maduro pääsi vannomaan virkavalan uudelle kuusivuotiskaudelle.

Todennäköisyys sille, että Maduro jatkaisi virassaan vuoden 2024 loppuun ei kuitenkaan ole nyt korkea. Venezuelalaiset ovat viime viikkoina lähteneet kaduille Maduroa vastaan entistä suuremmin joukoin.

Merkittävää on, että kyseenalaista vaalivoittajaa vastaan ovat alkaneet kääntyä myös hänen aiemmat kannattajansa, Venezuelan köyhät. He olivat myös Maduron edeltäjän ja esikuvan, vasemmistolaisen Hugo Chavezin tärkein tukijoukko.

Maduron tilanne kävi entistä tukalammaksi runsas viikko sitten, kun Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guaido julistautui väliaikaiseksi presidentiksi. Guiado sai saman tien tuekseen Yhdysvallat ja lähes kaikki Venezuelan naapurimaat. EU puolestaan vaatii uusien presidentinvaalien järjestämistä.

Mutta ei niin röyhkeää johtajaa, etteikö hänelläkin olisi ystäviä. Venezuelassa Maduron tärkein tukiryhmä on armeijan korruptoitunut johto ja ulkopuolella kiinnostava joukko valtiota läheltä ja kaukaa: Venäjä, Kiina, Valko-Venäjä, Turkki, Pohjois-Korea, Syyria, Iran ja Nicaragua. Ei siis varsinainen demokratian soihdunkantajien joukko.

Etenkin Venäjällä ja Kiinalla on Venezuelassa vahvat intressit. Venezuela oli jo Chavezin aikana suuri venäläisten aseiden ostaja. Venäjän valtiollinen öljy-yhtiö Rosneft on tehnyt Venezuelaan suuria investointeja. Kiina taas on Venezuelan öljyn suurimpia ostajia.

Erityisesti Venäjälle Venezuela on ollut poliittinen sillanpääasema Etelä-Amerikassa, jonka tapahtumia Yhdysvallat on perinteisesti pyrkinyt vartioimaan. Sekä Venäjän että Kiinan intressissä on, että Maduro pysyy vallassa. Venäjä on onnistunut pitämään rimpuilevan itsevaltiaan vallassa myös Syyriassa.

Ei ole lainkaan sanottua, että Venezuelan poliittinen takalukko saadaan avatuksi rauhanomaisesti. Päinvastoin, ainekset jopa sisällissotaan ovat olemassa.

Ulkovaltojen, etenkin Yhdysvaltojen ja Venäjän pitäisi jo siksi toimia maltti säilyttäen. Niinpä väite, jonka mukaan Venäjä on lähettänyt palkkasotilaitaan suojelema Maduroa, on huolestuttava.

EU:n pyrkimys saada Maduro neuvottelemaan opposition kanssa ja vaatimus uusista vaaleista voivat olla realistinen väylä ulos kriisistä.

MAINOS

Kommentoi

Se vasta merkillistä on että Yhdysvallat tunnustaa Venetzuelan presidentiksi oppositiojohtajan joka vain julistautuu päämieheksi ilman vaaleja, ihan noin vaan. Tuo on kyllä jo merkillisyyden huippu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan Venezuelan kuohunta paljon puhuttua "hybridisotaa". Maa on kuin vallattu ja alistettu, eikä laukaustakaan ole ammuttu. Venezuelasta on paennut ihmisiä kuin pommitusten ja taisteluiden jäljiltä, ei ole rahaa, ruokaa eikä lääkkeitä. Hirvittää, kuinka helposti rikas öljyvaltio laitettiin sekasorron tilaan. Onnistuuko sama myös Suomessa, ainakin turhan erimielisiä ja riitaisia olemme nykyisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hybridisodassa vaikuttajataho tulee aina ulkopuolelta. Nyt maan ovat tuhonneet sen omat itsevaltaiset johtajat, Chavez ja Maduro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvaltain pakotteet ja kiristykset on ajaneet Venetzuelan köyhyyteen ja kurjuuteen. Jos ei voi käydä vapaasti kauppaa tuotteillaan voi käydä näin. Yhdysvallat on jo pitkään puuttunut itsenäisen maan sisäisiin asioihin ja näyttää siltä että yhä enemmän puuttuvat, nyt tunnustivat jo uuden presidentinkin, oppositiosta, ilman vaaleja.
Tuliskohan tunnustus jo samana päivänä jos Suomessakin oppisitiohohtaja vain julistautuisi maan johtajaksi, Usa tunnustaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venezuelan johtajat ovat itse ajaneet maansa kaaokseen, siitä on turha ulkovaltoja syyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venezuelan kurjuus on kuin oppiesimerkki kommunismin ja vasemmistoajattelun tuhoisista seuraksista. Neuvostoliittokin hajosi kommunismiin, ja nyt oligarkit ovat ryöstäneet kansallisvarallisuuden ja siirtäneet rahat veroparatiiseihin. Loppuja rahoja Putin käyttää sotakalustonsa uusimiseen, ja kansa alkaa olla valmis vallankumoukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, ja kun aina kauhistellaan Venäjän ja Kiinan liittolaisia, niin mitenkäs USA ja Saudi-Arabia (ja vaikkapa USA ja Israel).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän intressi Venezuelaan liittynee siihen, että jos Trump tekee siellä liikun, se antaa Putinille "oikeuden" tehdä vastaliikku toisaalla. Toivottavasti se ei ole Suomi (kuten olisi ollut Kuuban kriisissä, jos Berliini ei olisi riittänyt tai sen sijasta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image