Pääkirjoitukset

Venezuelan it­se­val­ti­aal­la on merkillinen ulkomainen tukijoukko

Pahuksen Maduro, kertoi seinäkirjoitus tällä viikolla Venezuelan Caracasissa. KUVA: LEONARDO MUNOZ
Pääkirjoitukset 2.2.2019 6:00
Pääkirjoitus

Presidentti Maduron kausi on merkinnyt Venezuelalle yhteiskunnan täydellistä romahdusta. Väkivallan uhka on nyt suuri. Itsevaltias pysyy vallassa korruptoituneen korkean upseeriston ja muutaman ulkomaisen tukijan varassa.

Noin 30 miljoonan asukkaan Venezuela voisi olla vauras hyvinvointivaltio. Se on kuulunut maailman suurimpiin öljynviejin joukkoon. Venezuelan tunnetut öljyvarat ovat jopa maailman suurimmat.

Hyvinvoinnin sijasta Venezuela tarjoaa nyt asukkailleen työttömyyttä, lisääntyneitä sairauksia, lääkepulaa, kavennettuja kansalaisvapauksia, hyperinflaation – epätoivoa ja näköalattomuutta.

Moni kansalainen on jo tehnyt johtopäätökset. YK:n mukaan maasta on vuoden 2014 jälkeen muuttanut kolme miljoonaa ihmistä, yksin Kolumbiaan miljoona.

Normaalissa demokratiassa laajaa toimivaltaa käyttävä presidentti olisi jo äänestetty pihalle. Venezuelassakin äänestettiin viime vuonna, mutta ei vapaasti eikä demokraattisesti. Näin presidentti Nicolas Maduro pääsi vannomaan virkavalan uudelle kuusivuotiskaudelle.

Todennäköisyys sille, että Maduro jatkaisi virassaan vuoden 2024 loppuun ei kuitenkaan ole nyt korkea. Venezuelalaiset ovat viime viikkoina lähteneet kaduille Maduroa vastaan entistä suuremmin joukoin.

Merkittävää on, että kyseenalaista vaalivoittajaa vastaan ovat alkaneet kääntyä myös hänen aiemmat kannattajansa, Venezuelan köyhät. He olivat myös Maduron edeltäjän ja esikuvan, vasemmistolaisen Hugo Chavezin tärkein tukijoukko.

Maduron tilanne kävi entistä tukalammaksi runsas viikko sitten, kun Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guaido julistautui väliaikaiseksi presidentiksi. Guiado sai saman tien tuekseen Yhdysvallat ja lähes kaikki Venezuelan naapurimaat. EU puolestaan vaatii uusien presidentinvaalien järjestämistä.

Mutta ei niin röyhkeää johtajaa, etteikö hänelläkin olisi ystäviä. Venezuelassa Maduron tärkein tukiryhmä on armeijan korruptoitunut johto ja ulkopuolella kiinnostava joukko valtiota läheltä ja kaukaa: Venäjä, Kiina, Valko-Venäjä, Turkki, Pohjois-Korea, Syyria, Iran ja Nicaragua. Ei siis varsinainen demokratian soihdunkantajien joukko.

Etenkin Venäjällä ja Kiinalla on Venezuelassa vahvat intressit. Venezuela oli jo Chavezin aikana suuri venäläisten aseiden ostaja. Venäjän valtiollinen öljy-yhtiö Rosneft on tehnyt Venezuelaan suuria investointeja. Kiina taas on Venezuelan öljyn suurimpia ostajia.

Erityisesti Venäjälle Venezuela on ollut poliittinen sillanpääasema Etelä-Amerikassa, jonka tapahtumia Yhdysvallat on perinteisesti pyrkinyt vartioimaan. Sekä Venäjän että Kiinan intressissä on, että Maduro pysyy vallassa. Venäjä on onnistunut pitämään rimpuilevan itsevaltiaan vallassa myös Syyriassa.

Ei ole lainkaan sanottua, että Venezuelan poliittinen takalukko saadaan avatuksi rauhanomaisesti. Päinvastoin, ainekset jopa sisällissotaan ovat olemassa.

Ulkovaltojen, etenkin Yhdysvaltojen ja Venäjän pitäisi jo siksi toimia maltti säilyttäen. Niinpä väite, jonka mukaan Venäjä on lähettänyt palkkasotilaitaan suojelema Maduroa, on huolestuttava.

EU:n pyrkimys saada Maduro neuvottelemaan opposition kanssa ja vaatimus uusista vaaleista voivat olla realistinen väylä ulos kriisistä.

MAINOS

Kommentoi

Se vasta merkillistä on että Yhdysvallat tunnustaa Venetzuelan presidentiksi oppositiojohtajan joka vain julistautuu päämieheksi ilman vaaleja, ihan noin vaan. Tuo on kyllä jo merkillisyyden huippu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan Venezuelan kuohunta paljon puhuttua "hybridisotaa". Maa on kuin vallattu ja alistettu, eikä laukaustakaan ole ammuttu. Venezuelasta on paennut ihmisiä kuin pommitusten ja taisteluiden jäljiltä, ei ole rahaa, ruokaa eikä lääkkeitä. Hirvittää, kuinka helposti rikas öljyvaltio laitettiin sekasorron tilaan. Onnistuuko sama myös Suomessa, ainakin turhan erimielisiä ja riitaisia olemme nykyisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hybridisodassa vaikuttajataho tulee aina ulkopuolelta. Nyt maan ovat tuhonneet sen omat itsevaltaiset johtajat, Chavez ja Maduro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvaltain pakotteet ja kiristykset on ajaneet Venetzuelan köyhyyteen ja kurjuuteen. Jos ei voi käydä vapaasti kauppaa tuotteillaan voi käydä näin. Yhdysvallat on jo pitkään puuttunut itsenäisen maan sisäisiin asioihin ja näyttää siltä että yhä enemmän puuttuvat, nyt tunnustivat jo uuden presidentinkin, oppositiosta, ilman vaaleja.
Tuliskohan tunnustus jo samana päivänä jos Suomessakin oppisitiohohtaja vain julistautuisi maan johtajaksi, Usa tunnustaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venezuelan johtajat ovat itse ajaneet maansa kaaokseen, siitä on turha ulkovaltoja syyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venezuelan kurjuus on kuin oppiesimerkki kommunismin ja vasemmistoajattelun tuhoisista seuraksista. Neuvostoliittokin hajosi kommunismiin, ja nyt oligarkit ovat ryöstäneet kansallisvarallisuuden ja siirtäneet rahat veroparatiiseihin. Loppuja rahoja Putin käyttää sotakalustonsa uusimiseen, ja kansa alkaa olla valmis vallankumoukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, ja kun aina kauhistellaan Venäjän ja Kiinan liittolaisia, niin mitenkäs USA ja Saudi-Arabia (ja vaikkapa USA ja Israel).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän intressi Venezuelaan liittynee siihen, että jos Trump tekee siellä liikun, se antaa Putinille "oikeuden" tehdä vastaliikku toisaalla. Toivottavasti se ei ole Suomi (kuten olisi ollut Kuuban kriisissä, jos Berliini ei olisi riittänyt tai sen sijasta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
66
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image