Pääkirjoitukset

Venäjän vallanpitäjät pelkäävät omia kansalaisiaan – siksi nämä yritetään pitää pro­pa­gan­da­ka­na­vil­la, erossa kriittisestä jour­na­lis­mis­ta

Tutkiva journalisti Ivan Golunov on hengissä, mutta on joutunut Venäjän turvallisuusviranomaisten ja oikeuslaitoksen myllytykseen. KUVA: SERGEI ILNITSKY SERGEI ILNITSKY
Pääkirjoitukset 11.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Venäjällä käydään merkittävää kamppailua, jossa kolme arvostettua lehteä ja iso joukko toimittajien on noussut yhteen rintamassa viranomaisia vastaan. Kremlin huoli on, että kansalaiset hylkäävät tv-kanavien propagandan.

Kolme tunnettua venäläislehteä lähetti maanantaina julkisuuteen poikkeuksellisen viestin. Kommersant-, Vedomosti- ja RBK-lehdet julkaisivat samanlaiset etusivut, joissa oli iso otsikko: "Me olemme Ivan Golunov."

Sanamuoto viittaa ranskalaisen Charlie Hebdo -lehden tapaukseen runsaan neljän vuoden takaa. Pilalehden toimitusta vastaan tehty verinen terrori-isku nostatti maailmanlaajuisen tukiliikkeen, jonka tunnuksena oli "Je Suis Charlie" eli "Minä olen Charlie".

Tutkiva journalisti Ivan Golunov on hengissä, mutta on joutunut Venäjän turvallisuusviranomaisten ja oikeuslaitoksen myllytykseen. Viikonloppuna hän oli oikeudessa syytettynä huumerikoksesta. Oikeus määräsi Golunovin kahden kuukauden tutkintavankeuteen odottamaan varsinaista oikeudenkäyntiä.

Golunovja hänen tukijansa pitävät syytöksiä huumerikoksista tekaistuina ja todisteita väärennettyinä. Heidän mukaansa viranomaisten tavoitteena on vaientaa kiusallisia paljastuksia tehnyt toimittaja.

Rohkean julkisuustempauksen nyt tehneet talouslehdet pyrkivät yhä kantamaan Venäjällä riippumattoman journalismin lippua, jota on revitty alas koko presidentti Vladimir Putinin valtakauden ajan. Kriittinen journalismi on Venäjällä vielä elossa, mutta sitä esillä pitävien sanomalehtien rooli tiedonvälittäjänä on takavuosiin verrattuna vaatimaton.

Television pääkanavat uutislähetyksineen ovat olleet venäläisille keskeinen uutislähde vuosien ajan. Ne ovat suoraan tai epäsuorasti Kremlin peukalon alla.

Golunov on toiminut Meduza-nimisen, netissä toimivan uutissivuston palveluksessa. Hän on raportoinut muun muassa korruptiosta Moskovan kaupungin hallinnossa. Ja siksi hänet halutaan hiljentää.

Juuri netissä toimivista julkaisuista on tullut Putinille ja hänen liittolaisillaan entistä suurempi ongelma, sillä nämä viestimet ovat alkaneet syövyttää television asemaa venäläisten keskeisenä tietolähteenä.

Nuoren kaupungissa elävän sukupolven kohdalla vaakakuppi on arvioiden mukaan jo kallistunut netin puolelle. Esimerkiksi Youtuben kautta leviävillä, valtion kontrollista irrallaan olevilla poliittisilla keskusteluohjelmilla on parhaimmillaan jo miljoonia katsojia.

Venäjänvallanpitäjien operointi vapaata viestintää kohtaan on räikeää mutta kylmän loogista. Riippumattoman Levada-tutkimuslaitoksen viime viikolla julkaisema mittaustulos osoittaa, että venäläiset ovat aiempaa valmiimpia osallistumaan katumielenosoituksiin epäkohtien korjaamiseksi. Tämän kytevän palon ei haluta saavan happea.

Loppujen lopuksi sananvapauden kahlehtimisessa on kyse siitä, että vallanpitäjät pelkäävät omia kansalaisia. Siksi näille pitää syöttää viestiä, jonka mukaan ongelmien syyt ovat jossain muualla kuin niissä, jotka päätöksiä tekevät.

Internetin kautta tuleva, vastakkaista tietoa antava uutisvirta on päättäjille kasvava uhka. Siksi on valitettavasti todennäköistä, että sananvapauteen kohdistuu Venäjällä yhä uusia kiristyksiä.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Nämä jutut juuri ovat niitä joiden ladketaan lisäävän levottomuutta Venäjällä. Osa kansasta ottaa ulkomaisen propagandan tosissaan. Länsitrollit, ulkomaiset agentit kuten siellä sanotaan, tekevät kaikkensa sekoittaakseen Venäjän sisäisen rauhan. Samaa tekee Venäjä meille. Vaikutus on todennäköisesti molempiin suuntiin yhtä vähäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan miehittäminen keväällä 2014 maksaa tuoreen arvion mukaan Venäjälle jopa kymmeniä miljardeja euroja vuosittain. Ekonomistin mukaan sotilasoperaation kokonaishinta nousee satoihin miljardeihin euroihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ei ole miehittänyt Krimiä vaan hyväksynyt Krimin autonomian päätöksen yhteen liittymisestä. Venäjän sotilasoperaatio Krimillä on vain jatkoa sille pitkälle historialle mikä on Sevastopolin sotilastukikohdan ylläpidossa. Venäjä on toki investoinut Krimille valtavasti nostaakseen sen kansan elintason siitä kurjuudesta mihin se vajosi Ukrainan aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Eroa, Vladimir Putin!” – Venäjän protestit kiihtyvät. Pettymys maan nykyhallintoon yhdistää arvion mukaan nyt lähes kaikkia kansalaisryhmiä. Mielenosoittajat ovat todellakin radikalisoitumassa. He eivät enää suostu perääntymään painostuksen edessä. Venäläiset ovat Pertsevin mukaan yhä turhautuneempia presidentti Vladimir Putinin hallintoon, joka on onnistunut tuottamaan pettymyksiä lähes kaikille ikä-, yhteiskunta- ja ammattiryhmille. Arki on alkanut näkyä Venäläisten ruokapöydissä ja pakotteet kiristävät tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisessa on asiavirhe - Golunovin määrättiin kahden kuukauden kotiarestiin eikä tutkintavankeuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen Kuvalehdessä on ilahduttava artikkeli: Protesti yltyy  Venäjällä. Putinin kannatus laskee, ja etenkin nuoret ovat kriittisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä on valtava jäteongelma, sitä ei edes uusilla vaaleilla hävitetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä on myös monia muitakin ongelmia - kyse on vain jätevuoren huipusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta kun veli venäjä romahtaa niin on siinä suomeen tulijoita ja paljon. 2015 oli pientä siihen verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä taitaa olla kyse vallanpitäjien rintaman rakoilusta.

Osalle vallanpitäjistä korruptio on bisnesten keskeinen työkalu. Osa pelkää kansan tyytymättömyyden uhkaavan omia asemia.

Venäjän varallisuuden keskittyminen pienelle yläluokalle tekee systeemistä hyvin epävakaan. Maan varallisuudesta 75% on keskittynyt 1%:n, reilun miljoonan kokoisen eliittiluokan käsiin. Värivallankumousta onkin syytä pelätä, ja tällaiset näytösoikeudenkäynnit voivat laukaista laajoja protesteja. Ilmapiiri on jo valmiiksi jännittynyt kansan elintason jatkuvasti laskiessa ja rikkaiden rikastuessa. Eläkkeiden roima leikkaus oli jo aika riskaabeli toimenpide.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. On vain ajan kysymys milloin venäjä romahtaa. Huonoa siinä että asevoimat ovat isot ja miten käy ydinaseille? Toisaalta kohta venäjän pitää hyökätä johonkin maahan jotta huomio pitää saada muualle. Mikäs on venäjän naapurimaa joka ei ole Natossa..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valkovenäjä, Georgia, Azerbaijan, Uzbekistan, Kazakhstan, onhan noita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, mutta muistaako joku, montako prosenttia maailman rikkain prosentti omistaa maailmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehitysmaissa on superrikkaita, jotka yleensä ovat vallan huipulla olevaa hallitsijaluokkaa. Periaatteessa he omistavat koko valtion.

Kehittyneissä maissa superrikkaat ovat suuryritysten omistajia. Pörssifirmojen omistajilla on kuitenkin aika rajoitettu valta omaisuuteensa tiukkojen pörssisääntöjen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännössä eliitti on molemmissa tapauksissa tiukasti kytköksissä toisiinsa ja jakaa toisilleen etuja. Myös kehittyneissä maissa poliittinen ja taloudellinen eliitti on yhteistoiminnassa, sillä rajoittavat säännöt ovat varsin löysät.

Tuli tuossa mieleen, että eräässä Pohjoismaassa, jossa järjestettiin äskettäin vaalit, poliittinen eliitti näyttää jakavan toisilleen varsin estoitta taloudellisia etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image