Pääkirjoitukset

Venäjä luisuu so­ta­sen­suu­riin

Pääkirjoitukset 3.5.2014 0:00
Kaleva

Vallanpitäjien ote verkkoviestinnästä kiristyy Venäjällä. Nyt myös bloggarien ääni halutaan vaientaa tiukentamalla valvontaa. Median rajoitukset muistuttavat jo sotasensuuria.

Venäjällä siirrytään sensuurissa uudelle asteelle, kun internetin käyttöä ja nyt myös bloggaamista vaikeutetaan. Kansainvälisen sananvapauden päivän aattona Venäjällä hyväksyttiin laki, joka rinnastaa bloggaamisen joukkotiedotusvälineisiin. Jo helmikuussa Venäjällä hyväksyttiin laki, joka mahdollistaa internet-sivujen sulkemisen.

Vallanpitäjien ote verkkoviestinnästä kiristyy.

Tuorein bloggareihin kohdistuva sananvapauden rajoittaminen on ongelmallinen, koska se ulottaa tiedotusvälineitä koskevan lainsäädännön yksittäisen blogipalstan pitäjään.

3 000 rajan ylittävä päivittäinen yleisömäärä edellyttää jatkossa bloggarin rekisteröitymistä. Vallanpitäjät haluavat vaientaa vaihtoehtoiset näkemykset ja rajoittaa viranomaisten ulottumattomissa olevaa verkkoviestintää.

Huolestuttavaa on, että Venäjän nykyhallinto ei näytä sietävän minkäänlaista kritiikkiä.

Turvallisuuspalvelu on tähänkin asti ahdistellut vallanpitäjiä ja viranomaisia arvostelevia tunnettuja toimittajia ja bloggareita. Kotietsinnöissä tietokoneita on takavarikoitu, kirjoittajia on pahoinpidelty ja heitetty tyrmään.

Riippumattomien tv-kanavien toiminta on vaikeutunut tai loppunut ja internet-sivuja on suljettu.Toimittajia on vuosien varrella tapettu hämärissä olosuhteissa. Meno muistuttaa monin paikoin Neuvostoliiton aikaista toisinajattelijoiden vainoa.

Sensuurin ote on vahvistunut erityisesti Krimin ja Ukrainan tapahtumien myötä. Kansalaisaktivistit sanovat sananvapauden rajoitusten olevan jo sotasensuurin tasolla.

Länsimainen lehdistön- ja sanavapauden perinne poikkeaa ratkaisevalla tavalla Venäjän ja Neuvostoliiton harjoittamasta tiedonvälityksestä.

Venäjällä television ote on voimakas ja se on pääsääntöisesti vallanpitäjien äänitorvi. Poliittisen valvonnan, ohjailun ja sensuurin perinne elää ja voi hyvin.

Käytännössä media on jakautunut kahteen ääripäähän. Media on vallanpitäjien ohjailussa ja toistaa yhtä poliittista totuutta. Toista ääripäätä edustaa äärimmäisen kaupallinen media.

Länsimaiselle riippumattomalle medialle ei näissä oloissa näytä löytyvän tilaa.

Sosiaalisen median ja netin merkitys korostuu maissa, joissa lehdistönvapaudet ja kansalaisten poliittiset oikeudet ovat rajatut.

Juuri tästä syystä sosiaalisesta mediasta ja nettisivustojen blogeista on tullut Venäjän kaltaisessa maassa varaventtiili vaihtoehtoisille näkemyksille.

Vapaa tiedonvälitys pelottaa vallanpitäjiä, jotka ovat tottuneet pitämään median näpeissään. Sensuuri on myös merkki siitä, että vallanpitäjä tunnustaa, että sillä on menetettävää, jos moniarvoisuus pääsisi valloilleen.

Nettiä on kuitenkin vaikea valvoa. Nuori polvi Venäjällä on tottunut digiaikaan, nettiin ja mobiiliin.

Verkkovalvonnan kiristyminen voi hidastaa, mutta ei estää sanoman leviämistä netin ja myös bloggareiden kautta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Noam Chomsky on kuvannut tätä länsimaiden julkisen valehtelun toimintaa hyvin. Rajataan keskustelun aihepiiriä, mutta sallitaan vapaa keskustelu sallitun rajojen sisällä. Niin syntyy illuusio vapaasta mediasta. Keskustellaan, mutta vain sovitusta. Sitä muuta ei sitten ole olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juhani Suomi sanoi mm. sananvapaudesta Suomessa että "se on enään lähinnä vapautta olla julkaisematta "vääriä" tietoja tai mielipiteitä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun katsoo Suomen uutisia niin maailmassa ei tapahdu mitään, jos sitten tapahtuu niin toimittaja haastattelee toista toimittajaa. Aina lopuksi on vähintään kolmasosa koko lähetysajasta juttu lapsista joiden viisauksia toimittajat kyselevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitoin aiemmin tänään aivan asiallisen viestin rekisteröityneenä käyttäjä ja näköjään Kaleva on sen sensuroinut. Onkohan Suomessakin jo sotatila?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva ei voi sensuroida, se on mahdotonta. Kaleva voi olla julkaisematta kommenttiasi ja heillä on oikeus tehdä niin ihan oman harkintansa mukaan, ja velvollisuus tietyissä tilanteissa. Mutta tämä ei ole sensuuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjästä tulossa hyvää vauhtia Pohjois-Korean kaksonen.
Ihmettelen kuinka venäläiset alistuu moiseen diktatuuriin?? Tuleeko rajaa vastaan Putinin toimille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meekille pantavaa on, ettei mediasodankäynti rajoitu vain Venäjälle. Venäjällä on käynnissä valtava psykologinen aivopesuoperaatio länsimaissa. Medioihin yritetään vaikuttaa valtavasti myös Venäjän ulkopuolella. Erona Neuvostoliiton aikaan on operaatioiden taitavuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo operaatio näkyy selkeästi myös suomalaisten medioiden kommenttiosastoilla. Mm. täällä. Bäckmannilla ja muilla hörhöillä on näpit pelissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vallassa on vanha KGB:n jäärä, niin tuskin mitään muuta oli odotettavissakaan. Harmi vain, että nykyisissä olosuhteissa valtakoneistossa alkaa kasvaa jo uusia jääriä, jotka ajattelevat samalla tavalla. Venäläisissä ei näytä olevan sen enempää protestimielialaa kuin suomalaisissakaan, joten kansalaiset vain hiljaa hyväksyvät kaiken, mitä Kremlissä päätetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Suomessakin laki rinnasta blogit joukkotiedotusvälineisiin ja viranomaiset voivat sulkea minkä tahansa sivuston? Blogilla pitäisi lain mukaan olla aina joku vastaava toimittaja jonka yhteystiedot ovat esillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tästä tekstistä korvaa sanan Venäjä sanalla Suomi, ei totuus juurikaan kärsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotakuinkin samaa mieltä pääkirjoittajan kanssa.
Ja malinki gavarite pa russkie.emme herätä nukkuvaa karhua,ts pientä miestä joka haluaa leikkiä isompaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Länsimaiselle riippumattomalle medialle ei näissä oloissa näytä löytyvän tilaa."

Tällaista ei ainakaan Suomesta löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se sensuuri ole ollut olemassa jo koko Ukrainan kriisin ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niin, mutta Venäjän, Kiinan ja Pohjois-Korean kaltaisiin maihin verrattuna meidän tilanteemme on erinomainen. Lisäksi Suomessa ei ainakaan rajoiteta nettikirjoittelua, ellei satu syyllistymään tarkoin rajattuihin ajatusrikoksiin (jotka ovat kiihotus kansanryhmää vastaan -pykälän alla ja varsin helposti vältettävissä, jos niin haluaa). Poliitikkoja ja viranomaisia täällä saa haukkua niin paljon kuin haluaa, vaikka se alkaakin olla jo vanha vitsi, koska poliitikot tekevät kaikkensa sen eteen, että heitä olisi mahdollisimman helppo haukkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veronmaksajien kustantaman YLEn uutisjuttuja EI pääse tavallinen kansalainen ja veronmaksaja kommentoimaan, koska YLE haluaa sensuroida kansalaismielipiteen. Ainoa totuus on USA/Nato/kokkari-totuus, joka siellä menee läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLE on hallituksen virallinen äänitorvi. YLEn johtajisto on valittu poliittisin perustein. Totta kai YLE toistaa hallituksen sanomaa, eikä julkaise mitään liian kiusallista arvostelua muutoin kuin erittäin tarkoin harkittuna. Ei se ole kuitenkaan merkki sensuurista. Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt; ei YLEn tarkoitus ole koskaan ollutkaan olla puolueeton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä paikkaansa, kyllä sinä voit yksityishenkilönä kirjoittaa mitä haluat. Jos muuta väität, taidat asua Venäjällä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama tuomiokin on jaettu pelkän nettilinkin jakamisesta. Se siitä sananvapaudesta, kun internet osoite riittää sakkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

53
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
24
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
21
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
15
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
14
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
12
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
11
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

109 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapinyrittäjät ihmettelee kun ei saa työntekijöitä Suomesta!Tarjolla olis huono palkka ilman ylityökorvauksia!!??

sellaista lakia,et ylityökorvauksia ei tarvi maksaa..Ne pitää tulla joka työssä,joko rahana tai vapaa-aikana,,Jos on sel... Lue lisää...
Minä en tiedä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image