Pääkirjoitukset

Veikkaus tark­kai­lu­luo­kal­le – ryh­ti­liik­keel­tä on lupa odottaa pelihaittojen vähenemistä

Veikkaus on luvannut parantaa tapansa. Rahapeliautomaattien määrää vähennetään jo ensi vuonna ja vuoden 2021 alusta automaattipelaamiseen otetaan käyttöön pakollinen tunnistautuminen. KUVA: Ville Tikkanen
Pääkirjoitukset 4.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Veikkaus otti lopulta lusikan kauniiseen käteen lupaamalla keskittyä enemmän pelihaittojen ehkäisemiseen.

Peliyhtiö on nyt tarkkailun alla, eikä sillä ole jatkossa enää varaa suuriin virheisiin.

Kovan arvostelun kohteeksi joutunut rahapeliyhtiö Veikkaus ilmoitti viime torstaina uudistuksista, joita se aikoo tehdä pelihaittojen ehkäisemiseksi.

Veikkaus kertoi uuteen strategiaansa liittyvistä vastuullisuustoimenpiteistä, joita se lopulta taipui tekemään julkisen myllytyksen jälkeen. Tähän asti markkinoinnissa ja pelikoneiden määrän kasvattamisessa pelihaittoja ei ole kovien tuottotavoitteiden takia otettu riittävästi huomioon.

Myönteistä onkin, että rahapelien monopolia hallussaan pitävä yhtiö ottaa viimein lusikan kauniiseen käteen ja lupaa tuottotavoitteiden kasvattamisen sijaan ottaa vastuuta yksilöistä. Veikkauksen uusi ryhtiliike on tällä tiellä hyvä alku. Jatkossa on pidettävä huoli siitä, että lupaukset toteutuvat ja peliongelmat vähenevät.

Riskipelaaminen on viime vuosina kasvanut, ja peliongelmaisia on jo yli 120 000. Aivan liian moni ihminen on koukussa Veikkauksen peliautomaatteihin, sillä kynnys pelaamiseen on laajan saatavuuden takia matala. Veikkauksella on 18 500 peliautomaattia, jotka on sijoitettu kauppoihin, kioskeihin, ravintoloihin, huoltamoille ja pelisaleihin. Rahapeliautomaattien kokonaismäärä vähenee lähivuosina noin 8 000 automaatilla.

Lisäksi Veikkaus aikaistaa pakollista tunnistautumista. Ongelmansa tiedostava pelaaja voi siten runsaan vuoden päästä panna vaikka itsensä pelikieltoon. Luvassa on muutoksia myös markkinointiin. Veikkaus on tulouttanut tuottoja valtiolle yli miljardin euron edestä vuosittain. Tähän on tulossa alkuvaiheessa noin 150–200 miljoonan euron lovi.

Tehtyjen päätösten suunta on oikea. Mallia on otettava maista, joissa rahapeliongelmiin on onnistuttu puuttumaan. Monissa maissa haitallisten rahapelien saatavuutta on rajoitettu, ja pelityyppejä tarkastellaan erityisesti haittojen näkökulmasta. Myös meillä ongelmapelaamiseen ja pelihaittoihin on voitava pureutua uusin keinoin.

Veikkausta jouduttiin muistuttamaan varsin kovasanaisesti siitä tosiseikasta, että monopolin ehtona on pelaajahaittojen ehkäiseminen. Ei siis riitä, että rahat menevät yhteiskunnalle hyviin käyttötarkoituksiin, vaan yhtiön pitää pystyä torjumaan myös pelaamisesta aiheutuvia haittoja. Veikkaus on lähivuodet tarkkailuluokalla.

Seuraavaksi on mietittävä, miten rahapeliyhtiön valvontaa on syytä uudistaa. Nyt rahapelijärjestelmän sääntely ei välttämättä täytä tehokkaan valvonnan vaatimusta. Sääntelystä on vastuussa monta eri tahoa, joiden tehtävät menevät osittain päällekkäin ja vastuusuhteet jäävät epäselviksi.

Voi kysyä, mikä rooli on Veikkauksen hallintoneuvostolla ja toisaalta rahapeliasioiden neuvottelukunnalla, joissa kummassakin on mukana poliitikkoja ja edunsaajia.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV suosittaa rahapelisääntelyn tehostamista ja keskittämistä, jotta pelaamiseen ja etenkin pelihaittojen ennaltaehkäisyyn voidaan puuttua. Veikkauksessa riittää siten vielä puitavaa ennen kuin se on selvillä vesillä.

MAINOS

Kommentoi

Pukki kaalimaan vartijana. Onhan toki muitakin, kuin Veikkaus, Alko ehkä eniten polemiikkia aiheuttanut. Noh, ihmisillä tapoja, tai addiktioita, sille kai ei mitään voi. Hyvää kuitenkin, noit hommelit ei pyöri rikollisten toimesta, pänvastoin, kuin huumeet ja vaikkapa nuuska.
Pelaaminen kuitenkin globaalia, suomen kolikkopelit ei paljoa asioihin voi vaikuttaa, jos tehdään pelaaminen kovin hankalaksi, helpolla monet siirtyy pelailemaan, vaikkapa pokeria nettiin.
Sääntöjä voi ja pitääkin rukkailla ajoittain. Tosiasia jokatapauksessa, Veikkauksen kautta saadaan fyrkaa sellaisiin asioihin, joihin ei verotuloja riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi kysymys: kuka pakottaa takomaan ne viimeiset rahat sinne hedelmäpeliin? Taas tällaista aikuisten ihmisten paapomista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaus on aivan turha välikäsi Suomen järjestöjen ja kulttuuripiirien rahankeräyksessä. Urheilujärjestöt ja yksittäiset urheiluseuratkin voivat itse kerätä ihmisiltä rahaa toimintansa pyörittämiseen, samoin avustusjärjestöt. Olisi mielekkäämpikin pelata ja ostaa arpoja, kun tietää kenelle pelaamani rahat suoraan menevät. Järjestöillä on tarkat suunnitelmat ja budjetti, kaikki on julkista tietoa, ei ole mitään salaista liikevaihtoa ja julkista liikevaihtoa kuten nykyisin on Veikkauksen 13 miljardin euron vaiettu liikevaihto, kansalle puhutaan 3 miljardin euron liikevaihdosta. Eli selkosuomella: Veikkaus lopetetaan ja jaetaan peli- ja arpajaislisenssit suomalaisille avustus-, kulttuuri-, liikunta- ja kilpaurheilujärjestöille. 13 miljardin euron rahankeräys budjetti pienenee Suomessa 1 miljardiin euroon, koska mainostaminen ja palkkojen sekä palkkioiden maksaminen loppuu kokonaan ilman Veikkausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kolikolla on aina kaksi puolta. Veikkaus on mahdollistanut paljon veikkausvarojen jakamiselle ja järjestöjen tukemisella. Mites suu pannan, kun nämä avustukset loppuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää koneita joka paikkaan myös bussipysäkeille ja sairaaloiden auloihin että ihmiset pääsevät eroon rahoistaan jotka polttelee lompakossa. Ei ole peliyhtiön vika jos joku haluaa "lahjoittaa" rahansa peliyhtiölle.Rahan lahjoittaminen on täysin vapaaehtoista eikä se peliyhtiö ole holhousvalvollinen aikuisista ihmisistä.Rahankäyttö suomessa pitäisi olla jokaisen oma asia mihin rahansa laittaa.Holhoaminen kuvastaa vain kansan typeryyttä johon joku sääliporukka koittaa vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko peliongelma on tullut sen jälkeen kun pelikoneet muuttui veikkaukselle! R AY palautti hyviä voittoja koneista,mutta nyt veikkauksen aikana voitot on jotain 10-20e luokkaa,ja ihmiset epätoivoisesti pelaa voiton toiveessa mutta sitä ei tule,oli suuri virhe antaa koneiden hallinta veikkaukselle,se on ahneudessaan vertaansa vailla ja pilannut suomalaisten pienenkin ilon!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoi! Nyt on pahasti unohtunut rahapelien logiikka. Viime kädessä niistä jää aina tappiolle. Tämän kun nämä pelikoneen ääressä elämänsä viettävät tahvot tajuaisivat. On täysin toisarvoista, häviätkö lopulta 20 vai 100 euroa, kun häviölle jäät joka tapauksessa. Tai hetkinen: ethän vain kuvitellut, että rahapeleillä voi ansaita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tuo rekisteröityminen tarkoittaa, estetään lasten pelaaminen?. Voisko veikkaus selvittää, että mitä toimia se tulee tarkoittaan ihan tavalliselle pelaajalle. Poistuuko kolikkopelaaminen ja muuttuu pankkikortille maksu. Tästä rekisteröinnistä on vouhkattu, vaan ei ole enempää annettu tietoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image