Pääkirjoitukset

Veikkauksen maine liipaisimella – peliyhtiön valvonta kaipaa selkeyttä ja vas­tuul­li­suut­ta

Kilpailu- ja kuluttajavirasto esitti viime torstaina julkistamassaan raportissa, että kotimaisen rahapeliyhtiö Veikkauksen valvontaa on uudistettava. Rahapelisääntelyä pitäisi keskittää ja tehostaa. Suomalaiset käyttävät rahapeleihin noin 320 euroa vuodessa. Pelaaminen on poikkeuksellisen helppoa, sillä koukuttavia rahapeliautomaatteja on siroteltu tuhansittain pitkin maata kioskien, kauppojen ja huoltamoiden tiloihin. KUVA: Pekka Aho
Pääkirjoitukset 28.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Veikkauksen valvontaa on uudistettava, jotta rahapelaamisen haittoja voidaan vähentää ja vastuullisuutta tehostaa.

Ongelmat eivät ratkea sillä, että pelituottojen edunsaajat osallistuvat rahapelaamisen sääntelyyn.

Veikkaus on vellonut viime kesästä lähtien kielteisessä julkisuudessa. Markkinointi-, palkitsemis- ja vastuullisuuskohujen keskellä luottamus yhtiön toimintaan uhkaa rapautua. Veikkauksella on menossa myös erikoinen kärhämä arpajaislain nojalla valvojana toimivan Poliisihallituksen kanssa strategiapapereista.

Yhtiö sahaa omaa oksaansa, jos peliyhtiön viime päivinä toiminnastaan ja tavoitteistaan antamat ympäripyöreät selitykset eivät parane. Pahimmassa tapauksessa siintää jopa monopolin menetys, vaikka niin pitkällä ei vielä olla.

Kotimaisen peliyhtiön tehtäviä ja valvontaa on syytä pohtia Kilpailu- ja kuluttajaviraston tuoreen raportin ehdotusten valossa. Kuluttajaviranomaisen viesti on, että Veikkauksen valvontaa on uudistettava.

Peliyhtiön valvonnan puolueettomuuden kannalta on ongelmallista, että rahapelituottojen edunsaajat osallistuvat rahapelaamisen sääntelyyn, kun ne ovat päättämässä rahapelipoliittisista linjauksista. Edunsaajille voi tulla kiusaus huolehtia ennemmin pelituottojen määrästä kuin peliongelmista ja niiden ehkäisemisestä. Tasapainoilu on vaikeaa, kun pukki on kaalimaan vartijana.

Veikkauksella on rahapelejä koskeva monopoli. Rahamonopoli on EU-lainsäädännön ehtojen mukaan sallittu vain, kun sen avulla voidaan ehkäistä tehokkaasti rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja. Rahapelituottojen käyttö yleishyödyllisiin tarkoituksiin ei siten yksin riitä oikeuttamaan monopolia. Kyse onkin siitä, ovatko vastuulliset tahot ottaneet pelihaittaongelmat tosissaan.

Veikkauksen suurimmat tuotot kertyvät koukuttavista rahapeliautomaateista, joita pidetään haitallisimpina. Ongelmapelaaminen korostuu, kun pelaajien ydinjoukko harvenee. Veikkauksella on 21 500 rahapeliautomaattia, joista noin 18 500 on sijoitettu kauppojen, huoltoasemien ja kioskien yhteyteen. Ei siis ihme, että Suomessa pelataan rahapelejä eniten Euroopassa.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ja Veikkauksen hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo esittelivät syyskuussa toiminnan tervehdyttämispaketin. Markkinointia hillitään, peliautomaatteja karsitaan ja automaatteihin tulee tunnistautuminen. Lisäksi yhtiön hallitukseen nostettiin asiantuntijoita ja hallintoneuvostoa laajennettiin. Toimenpiteet eivät riitä.

Rahapelaamisen tehtävä ja julkisuuskuva ovat pahassa ristiriidassa. Veikkauksen tuotot ohjataan yleiseen hyvään, mutta ongelmapelaamisen kannalta kovalla hinnalla.

Luottamuksen vahvistamiseksi on haittojen ennaltaehkäisemistä ja vastuullisuutta tehostettava. Harkittavaksi on syytä ottaa sääntelyn keskittäminen yhdelle toimijalle ja tuottojen ohjaaminen suoraan valtion budjettiin. Nyt sääntelyssä ja tuottojen jakamisessa on mukana monta tahoa. Tehtävät uhkaavat mennä päällekkäin ja vastuusuhteet hämärtyä.

Nopea toimenpide on rajoittaa rahapelien saatavuutta ja sijoittelua. Valistuksen merkitystä ei liioin pidä aliarvioida.

MAINOS

Kommentoi

Poliisihallinnon tulisi keskittyä yksinomaan rikoslakirikosten ennaltaehkäisyyn, paljastamiseen ja selvittämiseen. Rahapelien hallinnollinen valvonta on varoittava esimerkki siitä, miten ei tule toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvaavaa oli Jukka Gustavssonin lausunto A-studiossa: "Veikkaus toimii Poliisihallituksen kanssa yhteistyössä kumppanina". Ei kuulosta oikein siltä, että Poliisihallitus valvoo ja Veikkaus toimii niin kuin kuuluu lain mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viekkauksen hallintoneuvostossa on istunut ja istuu kansanedustajia kaikista puolueista.
Rahan kerääminen ja jakaminen sopiville tahoille on ollut tärkeämpäää kuin pelihaittojen torjunta.

Veikkaus on löyhkäävä korruption tunkio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu olevan kovin kateissa tuo yhteinen hyvä. Veikkaus tukee hyvin paljon sellaista toimintaa, joka ei missään tapauksessa pitäisi kuulua sen tuen piiriin. Puolueet ovat keksineet hyvän keinon rahoittaa toimintaansa vielä tällä yhteiskunnan tuella. Ei riitä puoluetuki ja kunnallisjärjestöjen saama puoluevero luottamushenkilöiltä, vaan pitää aina vain saada lisää. Tämä kaikki on nimeltään rakenteellista korruptiota, jolla ylläpidetään tehottomia järjestöjä, joilla ei oikeasti ole mitään tekemistä, tai ainakaan näyttöjä tehdystä työstä. Eduskunta ei ole ratkaisu, sillä mitenkä henkilö, joka ei ole eläessään ollut töissä juuri kuin eduskunnassa, voisi ymmärtää muunlaisesta menosta mitään. On siellä toki aina uusia myös mukana, mutta aika nopeasti heidät alistetaan talon tavoille. Vaikka Veikkauksen tuotot pienenisivät paljon, riittää, kun karsitaan turhat avunsaajat pois ja rahaa riittää edelleen oikeisiin tarkoituksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ristiriitaista että Veikkaus on jäänyt julkisuuden, siis median, hampaisiin.

Meillä on Alko, jonka nimen voisi vaihtaa ylläolevaan juttuun suht suoriltaan ainakin mitä tulee käytön ogelmiin. Pidetäänkö me alkoholista koituvia ongelmia niin normaaleina että niihin ei tarvitse puuttua? Alkoholin väärinkäyttäjät, kärsijöinä puolisot, lapset, työyhteisöt, väkivallan ja rattijuopumusten uhrit jne. lista on laaja ja juurtuminen yhteiskuntaan syvä. Jopa niin syvä että alkoholin käyttö ja sen seurauksilla kehuskelu on normi. Onko lasi liian lähellä omaa kättä vai miksi alkoholiongelmaan ei puututa?

Liian vähälle huomiolle näistä monopoleista ja ristiriitaisuuksista huolimatta on jäänyt YKSILÖN VASTUU. Kukaan ei pakota työntämään euroakaan pelikoneeseen tai nostamaan lasia huulille. Se on yhteistä olitpa sitten Veikkauksen tahi Alkon asiakas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän sotkun hoitaminen on aloitettava korkealta, eli Eduskunnasta, jossa näyttäisi olevan vallalla täysi paniikki. Kansanedustuslaitos näyttäytyy tässä Veikkauksen tapauksessa korruptoituneena läpi puoluekartan ja hätä näyttää olevan suuri sen suhteen, että löysä raha omille intressipiireille näyttää olevan uhattuna, jos ehdotettuja muutoksia otetaan käyttöön. On ilmeisen vaikeaa saada asialle järkevää ratkaisua, jos asia jätetään Eduskunnan tehtäväksi. Lähtisin tässäkin asiassa EU-tuomioistuinten tielle, sillä se on ainoa keino saada asia järkevään päätökseen, kansanedustajilla ei siihen riitä halua, kuka nyt lypsävän lehmän lopettaisi?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahvenanmaan monopoli PAF, veikkausfirma, on ilmoittanut saavansa tuottonsa 242 pelaajalta, jotka vuodessa hävisivät keskimäärin 40 000 euroa vuodessa. Nykyisin pelaaja saa hävitä PAFIlle 30 000 euroa vuodessa, sitten ei pysty pelaamaan enempää kyseisenä vuonna. Suomen mantereella toimiva Veikkaus ei ole ilmoittanut kuinka monelta "avainpelaajalta" voitto kertyy ja mikä on keskimääräinen hävitty summa. Sen on Veikkaus ilmoittanut, että nettipelaajia on rekisteröitynyt 143 000, mediaani hävitty summa on 3600 euroa. Entäpä Veikkauksen liikevaihdon salaaminen: liikevaihtoa kertyy Veikkaukselle todellisuudessa 12.8 miljardia euroa, kun Veikkaus itse ilmoittaa liikevaihdoksi 3 miljardia euroa. Selitys on se, että 10 miljardia euroa kertyy peliautomaateista. Veikkaus on Suomen kolmanneksi suurin yritys, kun todellinen liikevaihto otetaan huomioon. Tämä kerrottiin Ylen MOT ohjelmassa, kiitos Ylelle informaatiosta. Miten Suomi selviää ilman Veikkauksen jakamia miljardeja, kuka keksi tällaisen "Mörkön" pyörittämään suomalaista yhteiskuntaa. Suomi on itse peliriippuvainen, kenelle se voi soittaa ja pyytää apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan ongelmat vähenevät, kun veikkaus yksityistetään? Vankasti uskon, että vasta sitä markkinoitaisiin, mutta media varmaan hiljenisi, koska mainosrahaa virtaisi kokonaan eri tahtiin. Tuototkin jaettaisiin uusille isännille, eikä siinä kulttuurilla ja urheilulla ym. nykyisillä saajatahoilla olisi paljon jaossa roolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkausrahoja jaetaan sellaisille järjestöille, joilla ei ole SUOMALAISUUDEN kanssa mitään tekemistä! Hurstin ruoka-apu ei saanut mitään!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Rahamonopoli on EU-lainsäädännön ehtojen mukaan sallittu vain, kun sen avulla voidaan ehkäistä tehokkaasti rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja”

Eihän tuo toteudu Suomessa, siis haittojen ehkäisy.

Peliongelmaisten määrä on väkilukuun suhteutettuna Euroopan kärkeä.

Monopolille ei siis ole mitään perusteita. Toki osa suomalaisista vastustaa, koska osalla on mystinen vimma puolustella monopoleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

katsokaas keitä istuu veikkauksen hallituksessa niin ei ole epäselvää minne rahat joutuu osinkoineen tai hirveine kuukausi palkkoineen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pajatsot takasi originellit 20sentillä voi pelata ei häviä heti kaikkia rahoja.Tuolla pelillä jää leipäänki Rahhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
9:52
OP:n syksyn toiset yt-neuvottelut päättyivät – irtisanottuja tällä kertaa ainakin 270, ei vaikutuksia Pohjois-Suomeen
9:51
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
8:50
Hepokankaantien risteykseen jumittunut raskas ajoneuvo sulki Hyrynsalmentien Puolangalla yli tunniksi
8:28
Vaaralliset pensaspalot piinaavat Australiaa, Sydney savun peitossa – Australian MM-ralli peruttiin
8:10
Silloin isäkin itki Lukijalta
8:04
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – poliisi pyytää kuljettajaa ilmoittautumaan poliisille
48
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
47
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
12
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
5
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image