Pääkirjoitukset

Veikkaukselle syystäkin kireämmät suitset – hyvä tarkoituskaan ei pyhitä kyseenalaisia ra­han­han­kin­ta­kei­no­ja

Kauppojen ja kioskien peliautomaattien määrää aiotaan vähentää 3000:lla. KUVA: Raija Suopajärvi
Pääkirjoitukset 6.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kun Veikkaus Oy:n johdossa eivät omat kellot soineet, yhtiö joutuu nyt uudistamaan toimintaansa pakosta. Torstaina julkistetut muutokset ovat perusteltuja

Uuden hallituksen jäsenistä viikon näkyvimmäksi hahmoksi on noussut kunnista ja valtionyritysten omistajaohjauksesta vastaava Sirpa Paatero (sd.). Tiistaina hän nuotitti uusiksi Postin toimintaa ja torstaina hän astui Veikkaus Oy:n hallituksen puheenjohtajan kanssa julkisuuteen kertomaan, miten valtio-omisteisen rahapeliyhtiön pitää uudistua.

Jos Postin kohdalla lopulliset muutokset jäävät nähtäviksi tuonnempana, Veikkauksen kohdalla voi jo puhua toiminnan mylläyksestä. Vauhtisokeudesta kärsineen yhtiön toiminnalle asetetaan nyt selvästi entistä tiukempia rajoituksia.

Väliintulo on paikallaan, sillä yhtiö ei ole oma-aloitteisesti kyennyt hoitamaan tehtäväänsä niin vastuullisesti kuin sen roolin kuuluisi. Veikkausta valvova Poliisihallitus esimerkiksi on useaan kertaan joutunut puuttumaan rahapeliyhtiön markkinointiin.

Radikaaleimpiin muutoksiin kuuluu hajasijoitettujen peliautomaatien määrän rapsakka karsinta. Kauppojen ja kioskien peliautomaatit vähenevät noin 3 000:lla. Tämän jälkeenkin niitä toki jää vielä noin 15 000.

Nopeutetusti käyttöön otetaan myös pelaajien tunnistautuminen. Sillä toivottavasti saadaan jarrutetuksi kansalaisten peliongelmien syntyä ja syvenemistä.

Veikkauksen markkinointipanostuksia vähennetään hallituksen puheenjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon mukaan kolmanneksen nykyisestä eli noin 20 miljoonaa euroa. Jäljelle jää edelleen melkoinen kasa rahaa, joka nyt toivottavasti osataan käyttää vastuullisempaan mainontaan.

Sellaistakin yhtiö on ainakin aiemmin osannut tehdä. Kun kansalaisia on yllytetty nopearytmiseen herätepelaamiseen, liiaksi syrjään on jäänyt muistuttaminen siitä, että Veikkauksen asiakkaat voivat yhtiön pelien kautta rahoittaa suomalaista urheilua, kulttuuria ja tiedettä.

Merkittävä torstaina kuultu signaali on Veikkauksen hallituksen kokoonpanon pyöräytys.

Tehtävästä joutuu väistymään neljä entistä tai nykyistä kansanedustajaa ja tilalle otetaan kolme uutta jäsentä, jotka tuovat mukanaan muun muassa yritysvastuun ja peliongelmien asiantuntemusta. Jälkimmäistä edustaa etenkin Takuusäätion Juha A. Pantzar.

Voi kuitenkin kysyä, miksi tätä asiantuntemusta haetaan mukaan vasta nyt. Hyvä toki, että edes nyt. Tässä Veikkausta voi verrata Alkoon, jonka hallituksessa on vankasti sosiaali- ja terveysalan asiantuntemusta.

Yllättävää taas on, että Veikkauksen operatiivinen johto jatkaa, vaikka nyt kerrotut muutokset ovat ilmeinen osoitus harkinnan pettämisestä yhtiön johtopaikoilla.

Nyt päätettyjen uudistusten seurauksena Veikkauksen tulot ja sen eteenpäin jakavat varat kulttuurille, urheilulle ja tieteelle todennäköisesti kutistuvat. Muutospaine tuli maan hallituksen suunnasta, mutta nyt Veikkauksen laukan hillintä aiheuttaa pulma myös valtiolle.

Kuitenkin se, että tukia jaettaisiin nykyisellä tavalla peliongelmaisten kustannuksella, on kestämätöntä.

MAINOS

Kommentoi

veikkauksella ei edelleenkään ole senttiäkään omaa rahaa vaan pelaajille PALAUTTAMATTOMIA voittorahoja joita poliitikot härskisti jakavat omiin tarkoituksiinsa ja "tulospalkkioina" johtajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sitä Veikkausta nyt on hyvä käpistellä mutta jos monopoli purettaisiin ja tännekin tulisi kansainväliset vedonlyöntifirmat rellestämään niin voi kuvitella, että siihen verrattuna tämä sormen osoittaminen on lillukan varsien poimimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On arvioitu, että Suomessa on n. 130000 peliriippuvaista. saamme kiittää tätä marginaaliporukkaa siitä, että veikkauksen jakamat tuet eri järjestöille tulevat laskemaan. Olisi ihan mukava, että järjestöt eivät ala hinkumaan valtiolta puuttuvia rahoja, vaan ottavat osaa talkoisiin, jolla peliriippuvaiset nostetaan jaloilleen. Yhteistä hyväähän tässä tehdään. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vapaaehtoisesti valtiolle saatavia tuloja pienennetään ja se viedään pakolla jollain muulla konstilla kaikilta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
20:25
Oululaisen vaatebrändi Paine Clothingin ydin on ekologisissa ja eettisesti kestävissä arvoissa – "Se tuo itsellekin hyvän mielen, että voi vastata suoraan kysymyksiin tuotteen alkuperästä" Tilaajille
20:13
Ottelukooste: KooKoo–Kärpät
20:00
Lohkovoitto ja kasa maaleja – Niklas Jokelaisen hattutemppu siivitti AC Oulun Suomen cupin lohkovoittoon
178
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
66
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
27
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Ei pukkaa. Levollisin mielin nautin Varman maksamaa eläkettä vielä 46 vuotta, jos sata vuotiaaksi elän. Tunnustan kyllä... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image