Pääkirjoitukset

Veikkaukselle syystäkin kireämmät suitset – hyvä tarkoituskaan ei pyhitä kyseenalaisia ra­han­han­kin­ta­kei­no­ja

Kauppojen ja kioskien peliautomaattien määrää aiotaan vähentää 3000:lla. KUVA: Raija Suopajärvi
Pääkirjoitukset 6.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kun Veikkaus Oy:n johdossa eivät omat kellot soineet, yhtiö joutuu nyt uudistamaan toimintaansa pakosta. Torstaina julkistetut muutokset ovat perusteltuja

Uuden hallituksen jäsenistä viikon näkyvimmäksi hahmoksi on noussut kunnista ja valtionyritysten omistajaohjauksesta vastaava Sirpa Paatero (sd.). Tiistaina hän nuotitti uusiksi Postin toimintaa ja torstaina hän astui Veikkaus Oy:n hallituksen puheenjohtajan kanssa julkisuuteen kertomaan, miten valtio-omisteisen rahapeliyhtiön pitää uudistua.

Jos Postin kohdalla lopulliset muutokset jäävät nähtäviksi tuonnempana, Veikkauksen kohdalla voi jo puhua toiminnan mylläyksestä. Vauhtisokeudesta kärsineen yhtiön toiminnalle asetetaan nyt selvästi entistä tiukempia rajoituksia.

Väliintulo on paikallaan, sillä yhtiö ei ole oma-aloitteisesti kyennyt hoitamaan tehtäväänsä niin vastuullisesti kuin sen roolin kuuluisi. Veikkausta valvova Poliisihallitus esimerkiksi on useaan kertaan joutunut puuttumaan rahapeliyhtiön markkinointiin.

Radikaaleimpiin muutoksiin kuuluu hajasijoitettujen peliautomaatien määrän rapsakka karsinta. Kauppojen ja kioskien peliautomaatit vähenevät noin 3 000:lla. Tämän jälkeenkin niitä toki jää vielä noin 15 000.

Nopeutetusti käyttöön otetaan myös pelaajien tunnistautuminen. Sillä toivottavasti saadaan jarrutetuksi kansalaisten peliongelmien syntyä ja syvenemistä.

Veikkauksen markkinointipanostuksia vähennetään hallituksen puheenjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon mukaan kolmanneksen nykyisestä eli noin 20 miljoonaa euroa. Jäljelle jää edelleen melkoinen kasa rahaa, joka nyt toivottavasti osataan käyttää vastuullisempaan mainontaan.

Sellaistakin yhtiö on ainakin aiemmin osannut tehdä. Kun kansalaisia on yllytetty nopearytmiseen herätepelaamiseen, liiaksi syrjään on jäänyt muistuttaminen siitä, että Veikkauksen asiakkaat voivat yhtiön pelien kautta rahoittaa suomalaista urheilua, kulttuuria ja tiedettä.

Merkittävä torstaina kuultu signaali on Veikkauksen hallituksen kokoonpanon pyöräytys.

Tehtävästä joutuu väistymään neljä entistä tai nykyistä kansanedustajaa ja tilalle otetaan kolme uutta jäsentä, jotka tuovat mukanaan muun muassa yritysvastuun ja peliongelmien asiantuntemusta. Jälkimmäistä edustaa etenkin Takuusäätion Juha A. Pantzar.

Voi kuitenkin kysyä, miksi tätä asiantuntemusta haetaan mukaan vasta nyt. Hyvä toki, että edes nyt. Tässä Veikkausta voi verrata Alkoon, jonka hallituksessa on vankasti sosiaali- ja terveysalan asiantuntemusta.

Yllättävää taas on, että Veikkauksen operatiivinen johto jatkaa, vaikka nyt kerrotut muutokset ovat ilmeinen osoitus harkinnan pettämisestä yhtiön johtopaikoilla.

Nyt päätettyjen uudistusten seurauksena Veikkauksen tulot ja sen eteenpäin jakavat varat kulttuurille, urheilulle ja tieteelle todennäköisesti kutistuvat. Muutospaine tuli maan hallituksen suunnasta, mutta nyt Veikkauksen laukan hillintä aiheuttaa pulma myös valtiolle.

Kuitenkin se, että tukia jaettaisiin nykyisellä tavalla peliongelmaisten kustannuksella, on kestämätöntä.

MAINOS

Kommentoi

veikkauksella ei edelleenkään ole senttiäkään omaa rahaa vaan pelaajille PALAUTTAMATTOMIA voittorahoja joita poliitikot härskisti jakavat omiin tarkoituksiinsa ja "tulospalkkioina" johtajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sitä Veikkausta nyt on hyvä käpistellä mutta jos monopoli purettaisiin ja tännekin tulisi kansainväliset vedonlyöntifirmat rellestämään niin voi kuvitella, että siihen verrattuna tämä sormen osoittaminen on lillukan varsien poimimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On arvioitu, että Suomessa on n. 130000 peliriippuvaista. saamme kiittää tätä marginaaliporukkaa siitä, että veikkauksen jakamat tuet eri järjestöille tulevat laskemaan. Olisi ihan mukava, että järjestöt eivät ala hinkumaan valtiolta puuttuvia rahoja, vaan ottavat osaa talkoisiin, jolla peliriippuvaiset nostetaan jaloilleen. Yhteistä hyväähän tässä tehdään. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vapaaehtoisesti valtiolle saatavia tuloja pienennetään ja se viedään pakolla jollain muulla konstilla kaikilta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image