Pääkirjoitukset

Vauvakato suurin uhka – Suomen vaikea selvitä, jos lapsiluku tästä vielä pienenee

Lapsissa on tulevaisuus. Vakava vauvakato uhkaa Suomen tulevaisuutta. Nämä lapset eivät vielä tiedä, miten suuret odotukset heihin kohdistuvat. Vauvat, taaperot ja leikki-ikäiset saivat testata Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalien avajaisnäytännössä vuonna 2015 teatterin pehmotyökaluja. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pääkirjoitukset 30.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Suomen kaltaisessa maassa lapsiluvun pieneneminen on vakava uhka koko yhteiskunnan tulevaisuudelle.

Perhepoliittisia ratkaisuja on mietittävä ennakkoluulottomasti samalla kun avataan ovia maahanmuuttajille.

Suomessa syntyy entistä vähemmän lapsia. Vauvakadon seuraukset ovat kohtalokkaat, kun väestön huoltosuhde heikkenee. Syntyneiden määrät ovat vähentyneet jo vuosikausia, eikä näköpiirissä ole ihmettä, joka kääntäisi kielteistä kehitystä.

Tilastokeskus julkaisee tänään uusimman lähivuosikymmeniä kuvaavan väestöennusteensa. Lisätietoa on luvassa myös alueiden ja kuntien väestöennusteista. Viime viikolla julkaistu ennakkotilasto antoi karun kuvan tulevasta. Tulevina vuosikymmeninä työikäisten määrä pienenee syntyneiden määrän pienentyessä.

Aiemmin tänä vuonna aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n selvitys ennakoi, että Suomessa on 20 vuoden kuluttua vain kolme kasvavaa kaupunkiseutua. Polarisaatio alueiden välillä ja sisällä kiihtyy.

Tulevaisuudessa kilpailu työikäisistä muuttajista kiristyy ikäluokkien pienentyessä. Taustalla jyllää syntyneiden määrän romahduksen ja sen kerrannaisvaikutusten aiheuttama muutos. Väestönkasvusta pitää huolen lähinnä muuttovoitto ulkomailta.

Syntyneiden määrän lasku aiheuttaa suuria rakenteellisia muutoksia, joihin voi olla vaikea vaikuttaa. Viime viikolla kerrottiin yllättävä havainto nuorekkaana pidetystä Oulusta. Varhaiskasvatuspalvelujen vuosittainen vertailu osoitti, että päiväkoti-ikäisten lasten määrä vähenee Oulussa eniten, kun tilannetta verrataan kuuden suurimman kaupungin kesken (Kaleva 26.9.).

Vuosikymmenten saatossa lasten hankinnan kulttuurinen maisema on muuttunut. Ihanteellinen lapsiluku on jo pitkään pysytellyt kahdessa lapsessa. Samaan aikaan nuoret aikuiset siirtävät vanhemmaksi tuloa myöhäisempään ikään, jolloin tavoiteltu lapsiluku ei välttämättä toteudu. Tahatonta lapsettomuutta aiheuttaa puolestaan sopivan kumppanin puute.

Varoitukset liian aikaisesta lasten hankinnasta kantavat nyt karvasta satoa. Keski-ikäiset naiset muistavat hyvin heristelyn, jonka mukaan ennen lasten hankintaa oli valmistuttava opinnoista, saatava vakituinen työpaikka ja menestyttävä työuralla ennen kuin oli aika harkita lasten hankkimista. Valitettavasti moni uskoi varoitteluun.

Työttömyys, toimeentulovaikeudet, työn ja perheen sovittamiseen liittyvät ongelmat ovat arjen esteitä, jotka pidättelevät lasten hankintaa. Ylitsepursuava huolipuhe lapsiperheiden ongelmista ei liioin kannusta ryhtymään isäksi ja äidiksi. Pitkittyvä nuoruus ja elämäntapaan liittyvät tekijät myöhentävät lasten hankintaa kunnes on liian myöhäistä.

Viime aikoina puheissa on yleistynyt apokalyptinen ilmastoahdistus, joka vaikuttaa halukkuuteen hankkia lapsia. Kauhukuvat, joissa maailma voi tuhoutua jo lähimpien sukupolvien aikana, toimivat tehokkaana pelotteena.

Väestönkasvu on maailmanlaajuinen ongelma, mutta paikallisesti Suomen kaltaisessa maassa lapsiluvun lasku uhkaa koko yhteiskunnan tulevaisuutta. Perhepoliittisia ratkaisuja pitäisi pohtia hyvinkin ennakkoluulottomasti samalla kun Suomeen pitäisi houkutella enenevästi maahanmuuttajia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Hienoa että Suomen väkiluku pienenee.Hallitus voisi olla tyytyväinen kun kaikki asumistuki,lapsilisät,tt-tuekien menot/maksut pienenee.Loput työssä olevista eivät pääse elävänä ja terveenä eläkkeelle ja kuolevat pois vanhukset,se suuri ikäluokka.Hitto että onkin Suomen tilanne hyvä tulevaisuudessa,kun työttömyys laskee automaattisesti tekemättä mitään eli kaikille lopuille töitä riittää tai voi jopa pyytää lisää palkkaa siitä hyvästä. Hallitus malttaa vain odottaa niitä leikkauksia.Sama lapsipolitiikka viekää myös kehitysmaihin ja kaikkialle maapallolla niin saasteongelmat poistuvat luonnostaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus!
Ylekin -eduskunnan hallitsema äänitorvi-lietsoo lähes päivittäin ilmastoahdistusta siitä huolimatta, ettei siinä todellisuudessa tiedetä mitään hyppäyksellistä huonompaan. Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku, on joku viisas sanonut. Pitänee edelleen paikkansa. Tilastoja on maailma täynnä ja niitä on mahdollista esitellä ilmastosta myös Ylen ohjelmissa.
Velä ei ole mesuttu siitä miten Suomea tulevaisuudessa puolustetaan tulevissa kriiseissä, kun väki on ns. Hesassa ja mielenkiinto muuta tyhjyyttä kohti hiipuu.
Elonjäämistaistelussa Suomi on häviöllä ainakin 0-1.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tulee työt tehtyä vaikka väestö pienenisi. Siihen ei maahanmuuttoa tarvita. Miksi myöskään pitäisi heikentää näiden maahanmuuttajien lähtömaiden tilannetta viemällä heiltä työntekijät? Tulevaisuudessa ei edes tarvita nykyistä määrää työntekijöitä kun automaatio kehittyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki lajit pyrkivät jatkamaan sukuaan. Ihmislajin kromosomit "huutavat" kehon sisällä haluten ulos sukua jatkamaan. Jos tämä luonnollinen kehitys estetään, tuloksena on ahdistunut ja pahoinvoiva ihminen. Tästä kärsivät niin miehet kuin naisetkin. Nuorille pitäisi kertoa, että todellinen täyttymys, onni, autuus yms. tulee vain jälkeläisten kautta. Näin luonto on sen tarkoittanut.
Muutoin olen sitä mieltä, että nyt synnytysiässä olevat nuoret ovat suuren 90-luvun laman lapsia. He kokivat sen, millainen lapsuus on kun rahat on loppu vanhemmilta ja yhteiskunnalta. Rahat on taas loppu ja pelko elää. Teeppäs siihen sitten lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt taas yleistetään huuhaata! Miksi sitten niin monet lapset otetaan huostaan, vanhemmat masentuvat jne., vaikka tämä autuas onnen täyttymys on saavutettu? Vedetään viinaa ja päihteitä eikä keskitytä lapsen hyvinvointiin.

Jos joutuisin äidiksi, menettäisin varmasti haluni elää, se olisi pahin painajaiseni - joku olisi minusta jatkuvasti riippuvainen. Ja ei, en ryyppää, en tuhlaa kosmetiikkaan, matkustan lähinnä kotimaassa ja hitsi vie, olen vielä naimisissa. Ihan näin mainitakseni, ettei nämä stereotypiset "lapsettomat itsekkäät sinkut" - kommentit tule heti vastaan. Kyllä, olen myös korkeasti koulutettu ja tienaan hyvin vakituisessa työssä. Lapset vaan ovat omina nou nou, vaikka muuten niistä yleensä pidänkin ja siskoni lapsia usein hoidan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää ilmastovouhotus on menny aivan älytömyyksiin, lapset muka pahin ilmastoon vaikuttava teko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se määrä, vaan se laatu. Japanin malli on oikein oivallinen ja sen soisi toteutuvan täälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu olevan niin, että poliitikot eivät näe omissa toimissaan mitään vikaan ja tokihan on niin, että neljän vuoden hallituskauden jälkeen vastuu tekemisistään nollautuu.
Tehtyjen päätösten ja lakien seuraamuksia ei haluta edes tunnustaa, varsikaan kun ne osoittautuvat jälkikäteen vääriksi ja virheellisiksi.
Vuosia jatkunut naisten syyllistäminen, lapsiperheiden asioiden politikointi, kysymykset synnyttämisen turvallisuudesta puhututtavat jne..., lista lasten syntyvyyden laskun syistä alkaa olla jo pitkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on kuin suoraan -30 luvulta, silloinkin julistettiin vaarallisimmaksi uhaksi lapsikato, tosin eri syistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuudessa Suomi on yhtä kuin Helsinki, jonka nukkumalähiöitä ovat Turku ja Tampere, pikajunayhteyksien pääteasemia. Valtaosa Suomesta on EU:n Green Zone eli laaja erämaa joka imee Keski-Euroopan hiilidioksidipäästöt hiilinieluunsa. Tulevaisuudessa Helsingissä muistellaan ja tutkitaan Suomen historiaa , ihmettelyä aiheuttaa yritys pitää koko Suomi asuttuna. Kysytään, miksi yritettiin taistella tuulimyllyjä vastaan, kun kaiken teollisuus- ja kulutustavaran saa Kiinasta ja elintarvikkeet Keski-Euroopasta. Kiusa se on pienikin kiusa: en lähde Helsinkiin enkä Uudellemaalle ikinä, eikä lähde lapseni eikä ole lopulta ketään lähtemässä: me tavikset, Nyky-Suomen syrjäseutujen asukkaat, haihdumme elämästänne pois, jupit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloudellisista syistä se ei ainakaan johdu, koska perhe-edut ovat paremmat kuin koskaan.

Vauvakatoon lienee kaksi syytä:
- sivistyksen myötä vahinkojen määrä laskee
- kulttuuri suosii urakilpailua, mihin vauva ei sovi

Pitäisi tukea näkökulmaa, että ihminen on ihminen vaikka ei olisikaan toisten pomo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lasten hankkimatta jättäminen on suuri ilmastoteko, mutta yhteiskunnan kannalta asia on katastrofaalinen. Asiat pitää laittaa vaakakuppiin ja vertailla kumpi asia on tärkeämpi, hyvää kompromissia ei taida olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsen hankkimatta jättäminen Suomessa ei todellakaan ole ilmastoteko, vaan osa eurooppalaisen kantaväestön yhä pahenevaa itsetuhoa. Afrikan väestöräjähdys on se ongelma, vaikka sitä ei saisi ääneen sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei auta ilmastoa kun puuttuvan lapsen tilalle otetaan lauma koiria. Koirat ovat lihansyöjiä, ruokaa niille rahdataan ulkomailta, kaikenlaista rihkamaa hankitaan niille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistoyt täyttyy naisista, naisten työllisyys on korkeampi kuin miesten, yhä useampi johtaja on nainen, monet käy armeijankin ja muka lapsiakin pitäisi jossain välissä tehdä? Miehen ja naisen roolit pitäisi ajatella uudelleen eli palata entiseen, vain se korjaisi tilanteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20 v ajettiin lapsiperheiden etuja alas.Oliko järkevää politiikkaa.Ei.Nyt pitäisi tehdä iso loikkaus tällä sektorilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä muutama kohta Antti Rinteen hallitukselle samantien toteutettavaksi:
Lapsilisien tuplaaminen: koska lapsilisät indeksijäädytettiin 20.. 30v vuotta sitten, niiden reaalinen ostovoima on enää murto-osa 80-luvun lapsilisien ostovoimasta. Laosilisä pitäisi maksaa 18 vuotiaalle saakka, koska menot ovat tuolloin 17 v jälkeen suurimmillaan. Asuntolainan korkovähennyksen palauttaminen: lapsiperheiden tärkein investointi on koti, jossa perhe sopii elämään. Korkovähennys on käytännössä poistettu, ja kun korot nousevat kärsijöinä ovat asuntovelalliset lapsiperheet. Nyt hallitus avokätisesti tukee sijoitusasuntoja hankkivia yhtiölainan korkovähennyksen muodossa, mutta lapsiperheiden tilanne on unohdettu. Kodinhoitajien palauttaminen: lapsiperheet on ajettu tilanteeseen, jossa apua on mahdotonta saada ilman isovanhempia tai sukulaisia, vain tekemällä omasta perheestään lastensuojeluilmoituksen voi saada jotain apua äkillisiin ongelmatilanteisiin. Perheverotuksen paluttaminen: mikäli jompikumpi vanhempi jää muutamaksi vuodeksi kotia hoitamaan pieniä lapsia, perhe on käytännössä vain toisen vanhemman tulojen varassa, tällöin perheverotus tasaisi mahdollisuuksia hoitaa pienet lapset kotona. Jo näistä muutamasta esimerkkiasiasta huomataan miten vähän on edes yritetty tehdä lapsiperheiden eteen, nyt ollaan tilanteess jossa eivät enää juhlapuheet auta. Toimikaa ja lopettakaa se ilmastoasioilla riepottelu, tätä menoa teidän eläkkeitä ei maksa kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon listaan voisi vielä lisätä yhden asian. Ainakin Oulun seudulla voimakkaana rehottavan lapsivihamielisyyden lopettamisen vaikka lain voimalla jos muuten ei onnistu. Kukapa se haluaa hankkia lapsia joutuakseen vihamielisyyden kohteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lapsilisät tuplataan, niin häviää loputkin tämänhetkiset veronmaksajat Suomesta. Nyt jo maksetaan järkyttäviä veroja ja vielä pitäisi muiden lastenhankintaa varten maksaa lisää? Jos näin kävisi, niin hyvästi Suomi. Vien koulutetun lapsettoman ahterini jonnekin aivan muualle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

8:59
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä
8:10
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
8:00
Kokoomus hakee nyt pehmeämpää imagoa – puoluesihteeri on kypäräpäinen pappi vain, koska harrastaa ratsastusta Tilaajille
8:00
Vihreiden puoluesihteeri sai tulikasteensa lakkauttaessaan Vihreän Langan: "Lehdestä säästyneitä varoja ei laiteta someen" Tilaajille
8:00
Vasemmistoliiton uusi puoluesihteeri luuli pääsevänsä vetämään henkeä – joutuikin heti tositoimiin hallituskriisin takia Tilaajille
8:00
Perussuomalaisten puoluesihteeri vertaa tehtäväänsä siivoojan työhön: "Parhaimmillaan sitä ei huomaa, kun hommat toimivat" Tilaajille
8:00
Analyysi: Puoluesihteerin valta jäi menneeseen aikaan – ennen legendaarinen politiikan vaikuttajaporras on joutunut sivuraiteelle eduskuntaryhmien ja ministerien vahventuessa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

129 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pullukoiden ja sairaaloisen lihaville omat kuntosalit. Missä Oulussa

Mikä siinä on, että aikuiset ihmiset ei ymmärrä sitä, että liika syöminen lihottaa. Miksi pitää makeisia syödä ja sokeri... Lue lisää...
kaikki ei ymmärrä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image