Pääkirjoitukset

Vastuutonta ”jour­na­lis­mia”

Pääkirjoitukset 31.3.2015 0:00
Pääkirjoitus

Se näyttää uutiselta otsikoineen ja esiriveineen. Nopealla silmäyksellä teksti vaikuttaa toimitetulta ja tarkistetulta journalismilta. Mutta ei ole.

Kyseessä on uutiseksi tehty, usein propagandistinen kirjoitus, jonka tarkoitus ei olekaan pitää paikkaansa tai heijastaa todellisuutta. Tarkoitus on huiputtaa lukijaa levittämällä valheellisia ja vääristeltyjä viestejä uutisen asuun puettuna.

Suomalaiset ovat 2010-luvulla heränneet havaitsemaan, kuinka helppoa on perustaa verkkoon asialliselta näyttävä uutissivusto ja ryhtyä julkaisemaan tekaistuja uutisia, vaihtoehtona parjatulle ”valtamedialle”.

Yksi räikeä esimerkki on verkossa julkaistava MV-lehti. Se ”kunnostautui” viimeksi välittämällä täysin virheellisen uutisen, joka liittyi Germanwings-yhtiön lentokoneen törmäykseen vuorenseinään.

Lehti väitti, että onnettomuudesta epäilty saksalainen perämies olisi kääntynyt islamin uskoon hieman aiemmin. Näin syyllisiksi saatiin osoitetuksi toisen uskonnon edustajat. Todisteita lehti ei väitteensä tueksi esittänyt. Kuinka olisi voinutkaan, sillä niitä ei yksinkertaisesti ollut. Uutista ei ollut varmistettu millään tavalla.

Vaikka sivuston uutinen oli tekaistu, moni lukija ilmeisesti piti sitä totena eikä osannut epäillä julkaisijan rasistisia vaikuttimia. On ylipäätään hälyttävää, että MV-sivut vetivät ainakin hetkellisesti paljon klikkauksia.

MV-lehden tapaus osoittaa, että nettiuutissivustojen taustalla on usein viha ja halu ratkaista yhteiskunnallisia ongelmia syyllistämällä vähemmistöjä. Uutistapahtumat ovat toimituskunnan käsissä materiaalia, joka väännellään syyllistävään muotoon.

Hakuyhtiö Googlen mainosautomatiikka kruunaa järjettömyyden. Google ehti ohjata MV-lehden sivustolle useita suuryritysten mainoksia ennen kuin asiasta nousi äläkkä. Googlen ansiosta MV-lehti ansaitsi rahaa julkaisemalla perättömyyksiä.


Sananvapaus takaa jokaiselle kansalaiselle mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä ja harjoittaa julkaisutoimintaa. Niin pitää ollakin. Suomen laki sananvapaudesta on erinomainen. Se on demokraattisen moniäänisyyden perusta.

Lain henki korostaa vapauden lisäksi myös vastuuta. Ilmaisunvapauden ongelmat alkavat, kun vastuuta ei osata tai haluta kantaa.

Huolestuttavinta onkin, että journalismia käytetään keppihevosena, jolla ajetaan yksisilmäisesti jonkin pinttyneen ajatusmallin asiaa. Silloin vastuu ei paljon paina.


Nettitrollit, mediaan kohdistuva some-nälvintä tai uutissivuja muistuttavien julkaisujen vääristellyt kiihkouutiset eivät ole uhka länsimaiselle sananvapaudelle ja tarkistettuja tietoja tarjoavalle journalismille, mikäli lukija pysyy valppaana ja tunnistaa huijausyritykset.

Valistunut lukija ymmärtää, että oikeassa toimitustyössä tiedon totuudellisuus varmistetaan eri tietolähteistä. Uutiset erotetaan mielipiteistä eikä epämääräisiä vihjailuja julkaista. Virheet korjataan heti. Laatujournalismi käyttää sananvapautta vastuullisesti.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jos tieto on varmistettava, niin luulisi esim. valtamedian tietävän tämän jo. Ovathan he olleet tällä alalla jo useita vuosia. Nyky aikana ei ylös pääse kuin huijaamalla, niin se oli tosin ennenkin. Ennen vain ei jäänyt kiinni niin helposti kuin nykyään, kun on internet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksessa viitataan Bemer-laitteesta masinoituun kohuun. Seuraukset kantaa kuitenkin yhteiskunta, yliopistot ja yhtiö välillisesti. Itse syylliset jatkavat entiseen malliin, ja Journalisteissahan ei ole mitään vikaa.
On ollut umyös skomatonta seurata millaiseen ajatuksenjuoksuun väärä uutisointi on monet innoittanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Valistunut lukija ymmärtää, että oikeassa toimitustyössä tiedon totuudellisuus varmistetaan eri tietolähteistä. Uutiset erotetaan mielipiteistä eikä epämääräisiä vihjailuja julkaista. Virheet korjataan heti. Laatujournalismi käyttää sananvapautta vastuullisesti."

Valitettavasti näin ei ole läheskään aina, mutta toki se on tavoitteena kannatettava. Toimittajat meillä tietävät, että lukijoista suurimman osan mielestä se mikä lukee lehdissä, on aina totta. Siksi toimittajat kirjoittavat uutisen muodossa omista sympatioistaan ja antipatiostaan ja pyrkivät näin vaikuttamaan mm. ihmisten mielialoihin ja poliittisiin voimasuhteisiin. Kärkevintä mediapeli on ollut EU-kansanäänestyksen aikoihin reilut 20 vuotta sitten sekä tällä vaalikaudella kokoomushypetystä vaalipäivästä 2011 aina maaliskuun loppuun 2013 saakka, jolloin hallituksen kehysriihen jälkimainingeissa Jyrki Kataisen kupla puhkesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä valheellisia uutisia syntyy kun ns. valtamedia ei kerro kaikkea. Ei uutisen tarvitse olla virheellinen jotta se on harhaanjohtava, harhaan voi johtaa myös kun kertoo vain itselle sopivat asiat, niin kuin valtamedia tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma on moniääninen ja tukeutuu erilaisiin tieto-, totuus- ja uskomusjärjestelmiin. Totuuksia on monia ja monenlaisia. Faktat ovat edelleen faktoja, mutta silti aina kannattaa vilkaista myös faktojen taakse; miten faktat ovat on koottu, mitä ja millaisia faktoja eri yhteyksissä painotetaan, mitä niillä halutaan esittää ja todistaa. Eritoten näin vaalien alla kannattaa olla tarkkana, ettei erehdy uskomaan erinäisiin hokkus pokkus -puheisiin, joiden mukaan Suomen pitkään jatkunut taloustaantuma korjaa aikanaan itse itsensä, jolloin inohottavaan velkaongelmaan ei tarvitse alkuunkaan tarttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaus suomessa ei takaa yhtään mitään! Sanoma- ja muut lehdet julkaisevat vain ns "oikeasta totuudesta" kertovia juttuja liittyen esim rokotteisiin ja ruokavalioon. Kaikki virallisesta linjasta poikkeavat uutiset vaijetaan joko kuoliaaksi (esim kannabiksesta on julkaistu aikaisemmasta ja virallisesta totuudesta poikkeavia uusia positiivisiä tutkimustuloksia, mutta eipä ole Kaleva näistä paljoa kirjoittanut, HS kylläkin) asiallisia kommenteja ei usein julkaista, mikäli ne tulevat virallista totuutta vastustavalta tai kritisoivalta taholta, kun taas virallista totuutta kannattavat saavat runsaasti palstatilaa, vaikka olisivat lopulta kuinka tahansa väärässä "totuuksineen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image