Pääkirjoitukset

Vastaajan paikalla Sipilä ja Orpo

Pääkirjoitukset 8.6.2018 6:00
Pääkirjoitus

Keskusta ja kokoomus aloittavat tänään puoluekokouksensa ristiriitaisissa tunnelmissa. Keskustalla on tuskana matava kannatus, kokoomuksella sote-ristiriidat.

Kokousedustajien vaativat katseet ovat kääntyneet Juha Sipilään ja Petteri Orpoon.

Tänään samaan aikaan kello 14 alkavat kesän merkittävimmät puoluekokoukset. Keskusta kokoontuu Sotkamossa ja kokoomus Turussa.

Yksi asia on jo selvä. Nykyiset ykköspuheenjohtajat Juha Sipilä ja Petteri Orpo saavat jatkon.

Keskustassa Sipilällä on vastaehdokas, joka saanee hajaääniä. Aitoa äänestämisen riemua väki pääsee kokemaan varapuheenjohtaja- ja puoluesihteerivalinnoissa.

Moni puolueen kentällä kaipaa hillityn Jouni Ovaskan jälkeen puoluesihteeriä, jolla on kansanvillitsijän taipumuksia.

Vaikka Juha Sipilä saa kirkkaan jatkon, se ei tarkoita, ettei pinnan alla ja päälläkin kuuluisi murinaa. Tyytymättömyys koskee ennen kaikkea puolueen kehnoa menestystä mielipidemittauksissa. Jos luvut eivät tästä kohene, puolue voi ensi vuonna näihin aikoihin olla hallituksen ulkopuolella.

Keskusta on kärsinyt tappion jo viimeisissä kunta- ja presidentinvaaleissa. Tuoreimmissa mittauksissa kannatus on ollut vajaasta neljästä prosenttiyksiköstä kuuteen jäljessä viime eduskuntavaalien tuloksesta, 21,1 prosentista.

Ylen torstainen mittaus lupasi pientä nytkähdystä ylöspäin. Se voi nostaa tunnelmaa puoluekokouspaikalla, mutta kymmenen kuukauden päässä olevia vaaleja ajatellen 17,6 prosenttia on yhä tuskaisen vähän. Siihenkin nähden on yllättävää, kuinka vähällä puheenjohtaja Juha Sipilä on puolueessa päässyt.

Epäilemättä kenttää lämmittää tuloaan tekevä maakuntahallinto. Myös talous ja työllisyys ovat kasvussa.

Ja epäilemättä puolueväki tuntee historiaa sen verran, että se tietää hallitusvastuun yleensä syövän kannatusta. Silti Sotkamon kokouksen kiinnostavimpia asioita on se, rohjetaanko Sipilää todella panna heikosta kannatuksesta tilille.

Entinen puoluesihteeri Pekka Perttula avasi keskustelua torstaina Ylellä. Hänen mielestään Sipilä on ollut vain pääministeri, kun pitäisi olla myös puheenjohtaja.

Sordiinon käyttöön puolueväkeä ajaa kuitenkin se, että eduskuntavaaleihin puolue menee joka tapauksessa Sipilän johdolla. Hänen kova rökittämisensä voisi iskeä puoluekannatukseen.

Kokoomus ja puheenjohtaja Orpokin voivat hehkuttaa taloutta ja työllisyyttä mutta samaan aikaan puoluekokousväkeä riepoo se, mitä sote- ja maakuntauudistuksesta lopulta jää käteen.

Orpon jalkaa puree säälimättä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, jonka mielestä kokoomus on luopunut uudistuksen edetessä lähes kaikista alkuperäisistä tavoitteistaan. Puheenjohtaja on sietänyt helsinkiläisen tökkimistä yllättävän viileänä, ainakin julkisuudessa.

Orpon asemaa on viime aikoina koetellut myös puolueen notkahtanut kannatus. Silti Orpon suosio puolueväen joukossa vaikuttaa yhä laajalta.

SDP:n tavoittaminen ennen eduskuntavaaleja on täysin mahdollista, jos puolue ei soten kohdalla saa aivan näpeilleen. Samalle kannatus-apajalle pyrkivästä Harry Harkimon puoluehankkeestakaan ei alkupöhinän jälkeen ole isompia kuulunut.

MAINOS

Kommentoi

"Hänen mielestään Sipilä on ollut vain pääministeri, kun pitäisi olla myös puheenjohtaja."

Kyllä hän on ollut nimen omaan puheenjohtaja. Ei välttämättä koko keskustan, ainakaan Maalaisliiton, vaan Uusliberaalien.

Pääministerin tehtäviä hän on laiminlyönyt erityisesti EU-politiikassa, jota Suomella ei juurikaan ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan tuo keskustan kantuksessa suuri nytkähdys ylöspäin kun iltalehden edellisviikon kallupista nousua tämän viikon ylen kalluppiin 2,5%, siis viikossa noin paljon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Ei, siksi siellä 850€/kk saava onkin rikas. Kommentoija väitti että "Aiemmin Suomen elintasoa verrattiin muihin pohjoism... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image