Pääkirjoitukset

Va­sem­mis­to­lii­tol­la vain vähän yllätyksen aiheita

Pääkirjoitukset 21.6.2010 0:00
Pääkirjoitus
Kaikki meni käsikirjoituksen mukaan vasemmistoliiton puoluekokouksessa. Paavo Arhinmäki valittiin odotetusti jatkokaudelle puheenjohtajana, eikä puolueen varapuheenjohtajiakaan vaihdettu.

Sisällöllisesti suurin yllätys taisi olla turkistarhauksen lopettamista puoltava kannanotto, joka syntyi puoluekokoukselta vain neljän äänen enemmistöllä. Muu sisältö oli tuttua vasemmistoliittoa: ensi viikolla aloittava Mari Kiviniemen hallitus on heti kättelyssä epäkelpo, valtionyhtiöt otettava tiukempaan liekaan, ei ydinvoimaa ja stoppi yltiöliberalistiselle talouspolitiikalle. Lääkkeeksi melkein kaikkeen puolue tarjoaa lisää sääntelyä.

Äkkipäätään vasemmistoliiton poliittinen viesti kuulostaa kovasti samalta kuin perussuomalaisten. Ainakin talouspoliittiset linjaukset ovat kuin yhdestä puusta.

On vaikea ymmärtää, miksi perussuomalaisten kannatus kasvaa ja vasemmistoliiton hiipuu. Vaalikauden alussa vasemmistoliiton kannatus hipoi kymmentä prosenttia. Nyt se on kahdeksan prosentin paikkeille. Juuri vasemmiston odottaisi hyötyvän vaikeista taloudellisista ajoista.

Perussuomalaiset puolestaan lähti kolmesta prosentista ja on kasvattanut kannatuksensa kymmenen prosentin tuntumaan. Ero vihreisiin mahtuu jo virhemarginaaleihin.

Selitys löytynee uskottavuusongelmasta, joka ei ole Arhinmäen aiheuttama. Kun sosialismi Neuvostoliiton romahdettua koki globaalisti perusteellisen haaksirikon, läntiset vasemmistopuolueet saivat samalla kovan iskun. Niiltä putosi ideologinen pohja. Toipuminen on yhä kesken. Sillä välin protesti kanavoituu Soinin ja kumppanien kautta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"On vaikea ymmärtää, miksi perussuomalaisten kannatus kasvaa ja vasemmistoliiton hiipuu" Joko kirjoittaja esittää tyhmää, tai luulee että lukijat ovat tyhmiä. Tiedä sitten!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En äänestä perussuomalaisia protestimielessä. Mielestäni puolueellaa on oikea linja maahanmuuttopolitiikassa, EU-asioissa, pakkoruotsi-kysymyksessä jne. On ihmisten hämäämistä väittää perussuomalaisten olevan ainoastaan protestikanava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:36
Karmivia tuloksia Oulun poliisin raskaan liikenteen valvonnasta: Lähes jokaisessa ajoneuvossa huomautettavaa, kolmella kuljettajalla ei pätevyyttä, lukuisia ylikuormia
14:14
Elinkeinoelämä ja yritykset hallituksen budjetista: Hyvää tahtoa on paljon, mutta villoja kovin vähän
13:46
Hidasautolla tien päälle? STT luopuu kevytauto-nimityksestä ja alkaa kutsua nopeusrajoitettuja autoja "hidasautoiksi"
13:18
Huoltoauton pakoputken päälle valunut polttoaine roihahti tuleen 638 metrin syvyydessä Kittilän kultakaivoksessa – työntekijöitä evakuoitiin
13:05
Oulun kaupunginjohtaja Laajalan mahdollinen Kela-nimitys ratkeaa marraskuun alussa – Kela salasi 12 hakijan nimen
12:34
Tieksola tekemään tulosta Lammikon ja Puljujärven rinnalle ykkösketjuun – Kaksivuotisen jatkopaperin tehnyt Annunen kärppämaalilla illan Jukurit-pelissä
12:07
Väitöstutkimus paljasti Keminmaan kirkon alle haudatun kirkkoherran ruokavalion – pappilan pöydässä on tarjoiltu todennäköisesti kalaa ja hyljettä Tilaajille
99
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
66
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
59
Kysyimme, miksi Tiernapojat-patsasta taas ollaan siirtämässä –"Kyllä se perustuu saatuun palautteeseen"
54
Autoliike luopui Oulunportin tonttivarauksestaan, tilalle suuri kauppa – tontti siirtyy Oulunsalo Pilot Holdingille
38
Punainen pyöräbaana jatkuu Raksilasta Mäntylään – kaupunki hakee 1,8 miljoonan euron hankkeeseen valtion avustusta
18
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
15
Tutkimus: Yksi vuosi lisää Euroopan älypuhelimien vaihtoaikaan vastaa miljoonan fossiiliauton päästöjä - laitteiden korjattavuutta vaaditaan paremmaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mulle tämä lottovoittaja vois ostaa uudet näppäimet. Lensi aamulla kahvit päälle. Lue lisää...
Uuno D.G

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image