Pääkirjoitukset

Va­sem­mis­to­lii­tol­la vain vähän yllätyksen aiheita

Pääkirjoitukset 21.6.2010 0:00
Pääkirjoitus
Kaikki meni käsikirjoituksen mukaan vasemmistoliiton puoluekokouksessa. Paavo Arhinmäki valittiin odotetusti jatkokaudelle puheenjohtajana, eikä puolueen varapuheenjohtajiakaan vaihdettu.

Sisällöllisesti suurin yllätys taisi olla turkistarhauksen lopettamista puoltava kannanotto, joka syntyi puoluekokoukselta vain neljän äänen enemmistöllä. Muu sisältö oli tuttua vasemmistoliittoa: ensi viikolla aloittava Mari Kiviniemen hallitus on heti kättelyssä epäkelpo, valtionyhtiöt otettava tiukempaan liekaan, ei ydinvoimaa ja stoppi yltiöliberalistiselle talouspolitiikalle. Lääkkeeksi melkein kaikkeen puolue tarjoaa lisää sääntelyä.

Äkkipäätään vasemmistoliiton poliittinen viesti kuulostaa kovasti samalta kuin perussuomalaisten. Ainakin talouspoliittiset linjaukset ovat kuin yhdestä puusta.

On vaikea ymmärtää, miksi perussuomalaisten kannatus kasvaa ja vasemmistoliiton hiipuu. Vaalikauden alussa vasemmistoliiton kannatus hipoi kymmentä prosenttia. Nyt se on kahdeksan prosentin paikkeille. Juuri vasemmiston odottaisi hyötyvän vaikeista taloudellisista ajoista.

Perussuomalaiset puolestaan lähti kolmesta prosentista ja on kasvattanut kannatuksensa kymmenen prosentin tuntumaan. Ero vihreisiin mahtuu jo virhemarginaaleihin.

Selitys löytynee uskottavuusongelmasta, joka ei ole Arhinmäen aiheuttama. Kun sosialismi Neuvostoliiton romahdettua koki globaalisti perusteellisen haaksirikon, läntiset vasemmistopuolueet saivat samalla kovan iskun. Niiltä putosi ideologinen pohja. Toipuminen on yhä kesken. Sillä välin protesti kanavoituu Soinin ja kumppanien kautta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"On vaikea ymmärtää, miksi perussuomalaisten kannatus kasvaa ja vasemmistoliiton hiipuu" Joko kirjoittaja esittää tyhmää, tai luulee että lukijat ovat tyhmiä. Tiedä sitten!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En äänestä perussuomalaisia protestimielessä. Mielestäni puolueellaa on oikea linja maahanmuuttopolitiikassa, EU-asioissa, pakkoruotsi-kysymyksessä jne. On ihmisten hämäämistä väittää perussuomalaisten olevan ainoastaan protestikanava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:55
Kuorma-auton lavalla olleet paalit syttyivät tuleen, ohikulkija havaitsi palon
13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
72
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
24
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image