Pääkirjoitukset

Van­hus­ten­hoi­dos­sa koetut ongelmat ovat vasta esimakua tulevasta – tarvitaan sitova mitoitus ja lisää rahaa

Ikäihmisten hoivaa varten tarvitaan sitova hoitajamitoitus ja lisää rahaa. Lämpimät puheet eivät enää riitä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitukset 4.2.2019 6:00
Pääkirjoitus

Vanhustenhoidossa koetut ongelmat ovat vasta esimakua tulevasta. Riittävä hoiva edellyttää hoitajamitoitusta ja valvonnan lisäämistä. Ikäihmisten parissa tehtävä työ pitäisi saada myös nykyistä vetovoimaisemmaksi.

Vanhustenhoidon räikeistä epäkohdista ja törkeistä laiminlyönneistä on noussut myrsky, jossa sanoja ei säästellä. Vanhustenhoidon puutteissa on kuitenkin viime kädessä kyse siitä, että työntekijöitä ei ole riittävästi.

Vaatimusta hoitohenkilöstön vähimmäismäärästä ei ole kirjattu nykyiseen vanhuspalvelulakiin. Pelkkä suosituksen varassa oleva mitoitus antaa mahdollisuuden mennä sieltä, missä aita on matalin. Ryvettyneiden yksityisten hoivajättien toiminta osoittaa, että sitova hoitajamitoitus on tarpeen, jotta edes perushoito tulisi tehdyksi. Tilanne on sama julkisella puolella.

Poliittisella kentällä sitovasta hoitajamitoituksesta vallitsee juuri nyt varsin laaja yksimielisyys. Opposition välikysymyksessä vaaditaan vanhustenhoidon hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin velvoittavana.

Sitovalla mitoituksella on hallituspuolueista myös keskustan ja sinisten tuki. Vain kokoomus on jäänyt puolustamaan kantaa, jonka mukaan hoitajamitoitus ei ratkaise vanhushoidon ongelmia, vaan asioita on katsottava ihmisten henkilökohtaisesta hoidontarpeesta.

Kokoomuksen mukaan kaavamainen desimaali ei ratkaise asiaa. Kokoomuksen kannalta näyttää pahalta, kun se jää yksin vastustamaan sitovaa mitoitusta.

Kun vanhuspalvelulakia laadittiin vuonna 2012, hoitajamitoituksesta käytiin kovaa keskustelua. Mitoitusta ei lopulta kirjattu lakiin. Vanhuspalvelujen laatusuosituksessa puhutaan 0,5 hoitajasta yhtä hoidettavaa kohden. Nykyinen hallitus karsi vanhuspalvelulain velvoitteita 2017 ja korosti omavalvonnan merkitystä.

Minimimääräisestä hoitajamitoituksesta tulee helposti maksimi. Se on kuitenkin parempi kuin pelkkä suositus, josta on helppo lipsua. Vastalääke tähän on se, että minimimäärää ei vedetä liian alas. Tarvitaan sekä hoitajamitoitusta että valvonnan lisäämistä.

Onko hoitajamitoitus 0,5 vai 0,7, riippuu hoidettavien kunnosta ja hoidon tarpeesta. Paljon vaikuttaa sekin, onko hoitoyksiköissä tukihenkilökuntaa ja mikä on omaisten ja vapaaehtoisten rooli.

Vanhustenhoidon ongelmat ovat vasta esimakua tulevasta. Suomen väestörakenne on ikävässä muutoksessa. Ikäihmisten ikäluokat paisuvat, eikä tilalle synny riittävän suuria nuoria ikäluokkia.

Paljon parjatut yksityiset palvelut ovat arkea myös tulevaisuudessa, sillä kunnat eivät pysty vastaamaan kasvavaan hoidon tarpeeseen. Samalla ala pitäisi pystyä pitämään houkuttelevana.

Laajasta yksituumaisuudesta huolimatta hoitajamitoitusta koskeva lainsäädäntö siirtyy seuraavalle hallitukselle. Siinä vaiheessa on pidettävä huoli siitä, että nyt annetut lupaukset myös toteutuvat.

Kasvavat palvelutarpeet merkitsevät sitä, että vanhustenhoitoon pitää saada lisää rahaa. Kestävyysvaje ei katoa minnekään, vaan työelämään pitää saada enemmän ihmisiä.

Tulevaisuudessa on pakko turvautua myös aktiiviseen maahanmuuttoon, jota varten tarvitaan selkeä ja moderni politiikkaohjelma.

MAINOS

Kommentoi

Viranomaiset määräsivät tammikuussa Alavudella aloittaneen Attendon hoivakodin toiminnan keskeytettäväksi...........

Yksikössä on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana, syitä selvitetään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nyt näyttää vahvasti siltä, että suomalaisella yhteiskunnalla ei ole varaa eikä halua huolehtia vanhuksistaan, on pakko nostaa esille sekin vaihtoehto, että vanhusten eutanasia otettaisiin seuraavaan hallitusohjelmaan. Vanhusten kiduttaminen nykyisenkaltaisella "hoivalla" on todella julmaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalla kerrottiin että vanhusten hoitajamitoituksen nosto 0,7:ään maksaisi arviolta 250 miljoonaa vuodessa.

Hieman aiemmin uutisoitiin kuinka eräänkin hoivayhtiön pomot ovat tienanneet miljoonia vuodessa per sierainpari.

Kyllä rahaa on, se ei vain kohdistu oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa toki lisää ja vaikkapa veronkorotuksia, mutta ei euroakaan ylikansallisille ahneille sijoittajille. Suomen vanhuksilla ja sairailla ei saa keinotella. Muutoin yritysmaailma toimikoon lakiensa mukaan, mutta nämä kaksi asiaa pitää olla veronmaksajien ja julkisen toimijan hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on turhaa "jeesustelua" ettei ole rahaa, tai työntekijöitä. Samoin inttäminen minimi mitoituksesta lakiin. Ilman selkeän alarajan asettamista ei tapahdu mitään parannusta. Muistettakoon, että alaraja on nimen omaan vähin mahdollinen, jonka yli saa ja pitää mennä tarpeen mukaan. Alarajan rikkomisesta aina automaattisesti pamahtaisi sanktiot päälle.
Jos tämä ei nouse vaaleissa kärkiasiaksi ja ihmiset äänestyskopeissa toimi riittävän suuren muutoksen puolesta asia on vaalien jälkeen entistä huonommalla mallilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näitä asioita lähdetään aina ratkomaan raha edellä? Ensin pitäisi tehdä selväksi mitä me yhteiskuntana oikeasti halutaan vanhustenhoidolta että olisimme kaikki siihen tyytyväisiä. Sitten kun siitä ollaan päästy yhteisymmärykseen niin sitä lähdetään toteuttamaan johdonmukaisesti sitä mukaan mitä resursseja on käytettävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmia tulee tulevaisuudessa siitä, että loputkin suurista ikäluokista jää eläkkelle ja nuoremmista ei ole sitoutumaan noin raskaaseen ja vaativaan työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Suomessa rahaa vai ei ole, siinäpä pulma. Valtion rahoja käytetään Suomessa oudosti, kuin Lobbareiden ohjauksessa. Hävittäjäkauppa on 10 miljardin euron ostos ja siihen päälle vuosittaiset käyttökulut sekä lentokenttien remontti. Sotalaivoja ostetaan 2 miljardilla eurolla, niillekin pitää korjata satamia kun uudet hankinnat eivät mahdu ankkurointipaikkoihinsa. Eläköityvälle kenraalikunnalle maksetaan karenssirahaa, Suomi ei ole köyhä eikä kipeä virkamiestensä kanssa. Toisaalla ilmoitetaan työvoimaministeri Lindströmin suulla, että työttömät köyhdyttävät Suomen, näin ei voi jatkua. Tarvitaan aktiivista maahanmuuttoa, ilmoitetaan toisaalta ratkaisuksi ja rahoitusta aletaan jo järjestämään. Suomen vanheneva väestö tarvitsee ehtoopuolen elämänsä ajaksi turvaa ja huolenpitoa. Nyt onkin taas Suomessa ongelma: mistä löydetään lisää rahaa ja työvoimaa vanhusten hoitoon. Maalaisjärjellä ajateltuna: siirretään eduskunnan päätöksellä rahaa vanhusten hoitoon, koulutetaan ja palkataan työttömiä vanhusten hoitoon sekä vähennetään muita kuluja (esim. yritystukia, petokorvauksia sekä "kehitysapuja") valtion toiminnassa. Outoa, eikö vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitova desimaali ei tuo ratkaisua, koska tarpeet ja tilanteet vaihtelevat. Se antaa mahdollisuuksia manipulointiin ja asettaa käytännön ylärajan. Toimijat voivat vedota täytettyyn mitoitukseen eikä itse laatuun.

Sitovat vaatimukset pitäisi siis perustaa laatuun, eli siihen, että pystytään antamaan kunkin tarpeita vastaava riittävä hoito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image