Pääkirjoitukset

Vanhan ostarin hengessä -yh­tei­söl­li­syy­den luontevat rakennuspuut voivat kadota

Kaupunkikuva muuttuu, kun vanhojen asuinalueiden pienet ostoskeskukset jäävät uuden rakentamisen alle. Oulussa Välivainion alue on suurten muutosten edessä. Tekstiilitaiteilija Vuokko Isaksson muistelee, millainen vanha ostari oli alkujaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pääkirjoitukset 17.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Vanhanajan perinteiset ostoskeskukset muodostavat luontevia yhteisöllisyyden rakenteita.

Täydennysrakentaminen on kyllä tehokasta, mutta tunnelmasta ja elämäntyylistä voidaan joutua tinkimään.

Täydennysrakentaminen muuttaa vanhojen pientalovaltaisten kaupunginosien ilmettä ja elämäntyyliä. Tämä näkyy myös Oulussa, sillä kaupunki kasvaa vauhdilla ja lisätilaa haetaan kaupunginosien sisältä. Asuntotuotannon ohjelmassa varaudutaankin useiden kaupunginosien täydennysrakentamiseen ja uusiin kerrostaloihin.

Vahvana jatkuvan täydennysrakentamisen kehityskulku näkyy tuoreeltaan Välivainiolla, jossa puolityhjillään nököttänyt lähiöostoskeskus joutuu väistymään, kun Kontiopuiston kortteliin rakennetaan asuintaloja.

Kaupunginosien vanhat ostoskeskukset alkavat olla mennyttä maailmaa. Kun Välivainion ostoskeskus avattiin 1966, niin asukkaille tarjoutui monipuolisia palveluja, sillä ostarilla oli pari ruokakauppaa, vaateliike ja kirjakauppa. Myöhemmin tiloissa on toiminut muun muassa postikonttori, kampaamo, kosmetiikkamyymälä, eläintarvikemyymälä, kirpputori, pubi ja pizzeria (Kaleva 16.7.).

Samanlaisen kehityskaaren omaavia lähiöostareita on muuallakin Oulussa, ja muutamat niistä ovat säilyneet lähes alkuperäisessä asussaan.

Välivainion ostoskeskuksen kohtalo oli vääjäämätön, kun alueen täydennysrakentaminen pääsi vauhtiin runsas vuosikymmen sitten. Vanhan ostoskeskuksen lähistölle rakennettiin uusi liikehuoneisto ja Paulaharjuntien varteen nousi kerrostaloalue. Lähikaupan lopettaessa ostoskeskuksen päivät olivat luetut, vaikka muutamat yritykset sinnittelivät tiloissa aina viime aikoihin asti. Kesäkuussa voimaan tulleen asemakaavamuutoksen myötä Kontiopuiston korttelialueelle ryhdytään rakentamaan kerrostaloja.

Kylämäinen raitti muuttaa muotoaan. Samalla menetetään jotain perinteikkään pientaloalueen tunnelmasta ja elämäntyylistä.

Vanhanajan lähiöostarit ovat luoneet asuinalueiden asukkaille luontevia yhteisöllisyyden keskuksia, joita uudisrakentamisessa voi olla vaikea palauttaa. Vuosikymmeniä pientaloalueella asuneet ja ostarilla käyneet ihmiset tuntevat toisensa. Supermarketin parkkipaikka ei ole samanlainen jutusteluun ja tutustumiseen yllyttävä ympäristö kuin vanha lähiöostari.

Pientalojen ohella Välivainiolla on entuudestaan kerros- ja rivitaloja. Kontiopuiston lisäksi kerrostaloja on luvassa jokin aikaa sitten lopettaneen puutarhan tontille. Välivainiolla eletään muutenkin murrosvaihetta, sillä kaupungilla on alueen varalle suuria suunnitelmia. Alppilabulevardin toteutuessa Kemintien varteen on tulossa tuhansia uusia asukkaita, työpaikkoja ja palveluita.

Kasvukeskuksille tyypillistä on, että uusien asuinalueiden ohella keskitytään vanhojen asuinalueiden täydennysrakentamiseen. Lähellä keskustaa sijaitsevien väljien alueiden käyttöä tehostetaan. Näin entistä suurempia massoja saadaan palvelujen ja hyvien liikenneyhteyksien varteen.

Täydennysrakentamisen pyörteissä vanhaa lähiöostareiden ympärille syntynyttä yhteisöllisyyttä pitäisi pystyä säilyttämään.

MAINOS

Kommentoi

Välivainion ostari on ollut kohtauspaikka lähinnä kuppilan kaljaveikoille. Kaupan murros on niitannut muitakin lähiöostareita huonoon kuntoon: Esimerkiksi Koskelassa tai Ranta-Kastellissa ostaria ei ole vuosikausiin voinut pitää kaupunginosan keskuksena, vaan se on enemmänkin nopea paikka hakea markettireissulta unohtunut maitotölkki tai kebabrulla. Elävä ostoskeskus vaatii ympärilleen riittävän määrän (autottomia) asukkaita, jotka suosivat lähipalveluita. Tästä näkökulmasta täydennysrakentaminen on mitä mainiointa kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole kyllä koskaan nähnyt yhtään kauppakeskusta jota ei voisi purkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katoavaa kansanperinnettä. Yhteisöllisyyttä mutta toisaalta ei tule ikävä juoppoja jotka yleensä ostarit valtaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska alkoholin ongelmakäyttö ei ole ole haluttu ilmiö. Suomessakin juomistottumukset eurooppalaistuvat pikkuhiljaa. Kapakat, ongelmakäyttö yms. harvenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image