Pääkirjoitukset

Vanhan ostarin hengessä -yh­tei­söl­li­syy­den luontevat rakennuspuut voivat kadota

Kaupunkikuva muuttuu, kun vanhojen asuinalueiden pienet ostoskeskukset jäävät uuden rakentamisen alle. Oulussa Välivainion alue on suurten muutosten edessä. Tekstiilitaiteilija Vuokko Isaksson muistelee, millainen vanha ostari oli alkujaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pääkirjoitukset 17.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Vanhanajan perinteiset ostoskeskukset muodostavat luontevia yhteisöllisyyden rakenteita.

Täydennysrakentaminen on kyllä tehokasta, mutta tunnelmasta ja elämäntyylistä voidaan joutua tinkimään.

Täydennysrakentaminen muuttaa vanhojen pientalovaltaisten kaupunginosien ilmettä ja elämäntyyliä. Tämä näkyy myös Oulussa, sillä kaupunki kasvaa vauhdilla ja lisätilaa haetaan kaupunginosien sisältä. Asuntotuotannon ohjelmassa varaudutaankin useiden kaupunginosien täydennysrakentamiseen ja uusiin kerrostaloihin.

Vahvana jatkuvan täydennysrakentamisen kehityskulku näkyy tuoreeltaan Välivainiolla, jossa puolityhjillään nököttänyt lähiöostoskeskus joutuu väistymään, kun Kontiopuiston kortteliin rakennetaan asuintaloja.

Kaupunginosien vanhat ostoskeskukset alkavat olla mennyttä maailmaa. Kun Välivainion ostoskeskus avattiin 1966, niin asukkaille tarjoutui monipuolisia palveluja, sillä ostarilla oli pari ruokakauppaa, vaateliike ja kirjakauppa. Myöhemmin tiloissa on toiminut muun muassa postikonttori, kampaamo, kosmetiikkamyymälä, eläintarvikemyymälä, kirpputori, pubi ja pizzeria (Kaleva 16.7.).

Samanlaisen kehityskaaren omaavia lähiöostareita on muuallakin Oulussa, ja muutamat niistä ovat säilyneet lähes alkuperäisessä asussaan.

Välivainion ostoskeskuksen kohtalo oli vääjäämätön, kun alueen täydennysrakentaminen pääsi vauhtiin runsas vuosikymmen sitten. Vanhan ostoskeskuksen lähistölle rakennettiin uusi liikehuoneisto ja Paulaharjuntien varteen nousi kerrostaloalue. Lähikaupan lopettaessa ostoskeskuksen päivät olivat luetut, vaikka muutamat yritykset sinnittelivät tiloissa aina viime aikoihin asti. Kesäkuussa voimaan tulleen asemakaavamuutoksen myötä Kontiopuiston korttelialueelle ryhdytään rakentamaan kerrostaloja.

Kylämäinen raitti muuttaa muotoaan. Samalla menetetään jotain perinteikkään pientaloalueen tunnelmasta ja elämäntyylistä.

Vanhanajan lähiöostarit ovat luoneet asuinalueiden asukkaille luontevia yhteisöllisyyden keskuksia, joita uudisrakentamisessa voi olla vaikea palauttaa. Vuosikymmeniä pientaloalueella asuneet ja ostarilla käyneet ihmiset tuntevat toisensa. Supermarketin parkkipaikka ei ole samanlainen jutusteluun ja tutustumiseen yllyttävä ympäristö kuin vanha lähiöostari.

Pientalojen ohella Välivainiolla on entuudestaan kerros- ja rivitaloja. Kontiopuiston lisäksi kerrostaloja on luvassa jokin aikaa sitten lopettaneen puutarhan tontille. Välivainiolla eletään muutenkin murrosvaihetta, sillä kaupungilla on alueen varalle suuria suunnitelmia. Alppilabulevardin toteutuessa Kemintien varteen on tulossa tuhansia uusia asukkaita, työpaikkoja ja palveluita.

Kasvukeskuksille tyypillistä on, että uusien asuinalueiden ohella keskitytään vanhojen asuinalueiden täydennysrakentamiseen. Lähellä keskustaa sijaitsevien väljien alueiden käyttöä tehostetaan. Näin entistä suurempia massoja saadaan palvelujen ja hyvien liikenneyhteyksien varteen.

Täydennysrakentamisen pyörteissä vanhaa lähiöostareiden ympärille syntynyttä yhteisöllisyyttä pitäisi pystyä säilyttämään.

MAINOS

Kommentoi

Välivainion ostari on ollut kohtauspaikka lähinnä kuppilan kaljaveikoille. Kaupan murros on niitannut muitakin lähiöostareita huonoon kuntoon: Esimerkiksi Koskelassa tai Ranta-Kastellissa ostaria ei ole vuosikausiin voinut pitää kaupunginosan keskuksena, vaan se on enemmänkin nopea paikka hakea markettireissulta unohtunut maitotölkki tai kebabrulla. Elävä ostoskeskus vaatii ympärilleen riittävän määrän (autottomia) asukkaita, jotka suosivat lähipalveluita. Tästä näkökulmasta täydennysrakentaminen on mitä mainiointa kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole kyllä koskaan nähnyt yhtään kauppakeskusta jota ei voisi purkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katoavaa kansanperinnettä. Yhteisöllisyyttä mutta toisaalta ei tule ikävä juoppoja jotka yleensä ostarit valtaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska alkoholin ongelmakäyttö ei ole ole haluttu ilmiö. Suomessakin juomistottumukset eurooppalaistuvat pikkuhiljaa. Kapakat, ongelmakäyttö yms. harvenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
61
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
50
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
19
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
17
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"
16
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
12
IS: Rinne odottaa julkisen nokittelun hallituspuolueiden välillä loppuvan kuukauden sisällä –  "Pari sellaista asia­kokonaisuutta, joissa on jännitteitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image