Pääkirjoitukset

Valehtelu jätti jäljet lumeen

Pääkirjoitukset 1.7.2011 0:00
Pääkirjoitus
Maastohiihdon dopingjupakan selvittely oikeudessa lähestyy mitaltaan Suomessa nähtyjä pisimpiä pankkioikeudenkäyntejä.

Torstaina Helsingin käräjäoikeudessa päätökseen tulleen jutun tausta juontaa vuoteen 1998. Tuolloin STT:n doping-uutisointi liitti hiihtäjä Jari Räsänen ja Hiihtoliiton johdon kiellettyjen aineiden hankintaan.

Uutisen paikkansapitävyydestä käytiin oikeutta vuosina 1999 ja 2000, ja sen tuloksena STT:n päätoimittaja ja toimittaja tuomittiin julkisesta herjauksesta sakkoihin.

Myöhemmät väitteet dopingin käytöstä panivat kuitenkin liikkeelle uuden oikeusjutun. Sen aiheena oli nyt se, harhauttiko neljän hiihtomiehen joukko oikeutta vuosituhannen vaihteessa.

Kaikki neljä eli entinen päävalmentaja Antti Leppävuori, entinen lajipäällikkö Jari Piirainen, entinen hiihtäjä Jari Räsänen sekä entinen päävalmentaja Pekka Vähäsöyrinki vakuuttivat aikoinaan tietämättömyyttään kielletyistä aineista.

Käräjäoikeus antoi nyt Jari Räsäselle vuoden ja Vähäsöyringille yhdeksän kuukauden ehdollisen rangaistuksen törkeästä petoksesta. Piirainen ja Leppävuori vapautettiin.

Merkillepantavaa on, että oikeus katsoi jälkimmäisenkin kaksikon salanneen tietoja STT-jutun yhteydessä. Teot, joita oikeus ei pitänyt törkeinä, olivat kuitenkin vanhentuneet.

Jo pian selviää, jatkuuko jupakan käsittely hovioikeudessa. Ei olisi yllätys, jos näin käy. Oikeuden nyt saama näyttö syyllisyydestä vaikuttaa joka tapauksessa tukevalta. Dopingkulttuuri rehotti vahvana suomalaisen hiihdon huipulla.

Koko jupakassa voi vielä aueta uusi haara, jos oikeus alkaa käsitellä sitä, valehteliko todistajaksi käräjäoikeudessa nyt toiminut Jari Isometsä, kun hän kertoi kiisti sekaantuneensa kiellettyihin aineisiin.

Julkisuuteen astuneen lääkäri Pekka Koposen kertoma tarina epo-hormonista kertoo aivan muusta. Myös kahden muuan ex-hiihtäjän eli Harri Kirvesniemen ja Janne Immosen todistusten totuudenmukaisuutta saatetaan joutua arvioimaan uudestaan.

Kaiken kaikkiaan on aihetta toivoa kahta asiaa: että vilpistely saa lopulta palkkansa, ja että Suomen hiihtohistorian surkein luku päästään sitten sulkemaan.

Tapahtumasarja on kertonut sokaistuneesta ja keinoja kaihtamattomasta menestyksen tavoittelusta.

Jupakan hämmentävimpiin piirteisiin on kuulunut se, miten entiset latusankarimme ja heidän taustavoimansa ovat kertoneet vakain äänenpainoin ja kirkkain silmin täysin ristikkäisiä tarinoita tapahtumien kulusta. Ilma on ollut sakeanaan palturia, ehkä seassa jokin sana tottakin.

Kun urheilijat ja valmentajat yleensä tavoittelevat urallaan kunniaa, nyt lopputulos oli tuomituilla aivan päinvastainen. Samoin kärsi koko maastohiihdon maine.

Pienemmällä tuskalla nyt tuomion saaneet olisivat päässeet, jos olisivat alusta alkaen puhuneet totta. Ehkä se olisi kuitenkin ollut huippu-urheilun maailmassa hävettävää periksiantoa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
13:51
Heikki Lampela menetti lupansa toimia asianajajana – KKO hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen
63
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
51
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
31
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image