Pääkirjoitukset

Vain puo­lus­tus­liit­to puuttuu

Pääkirjoitukset 11.7.2018 6:00
Pääkirjoitus

Suomi ja Ruotsi lähestyvät puolustuksessa toisiaan niin lähelle kuin se on mahdollista ilman suoranaista puolustusliittoa. Yhteistyösignaalin lähettäminen juuri ennen Naton sekä USA:n ja Venäjän huippukokouksia ei liene sattuma.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö alkaa muistuttaa Suomen ja Naton suhdetta: naapurimaat lähestyvät toisiaan tekemättä suoranaista puolustusliittoa siinä missä Suomi on hiipinyt yhä lähemmäksi Natoa, hakematta silti jäsenyyttä.

Lähestymislogiikassa on yksi päinvastaisuus. Suomi olisi varmaankin halukas solmimaan puolustusliiton Ruotsin kanssa, mutta Ruotsi ei. Suomi ei ole taas valmis liittymään Natoon, vaikka se varmaankin voisi ottaa Suomen jäseneksi.

Uusi merkki Suomen ja Ruotsin tiivistyvästä yhteistyöstä saatiin maanantaina, kun puolustusministerit Jussi Niinistö (sin.) ja Peter Hultqvist allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan. Se luo poliittiset raamit jo parikymmentä vuotta tehdylle käytännön puolustusyhteistyölle. Sopimus varmistaa myös jatkuvuutta: molemmissa maissa pidetään alle vuoden sisällä vaalit, joissa vallanpitäjät voivat vaihtua.

On tuskin sattuma, että poliittinen signaali muulle maailmalle annettiin viikko ennen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamista Helsingissä ja kaksi päivää ennen Naton huippukokousta Brysselissä.

Sopimus ei merkitse puolustusliittoa eikä sisällä velvoitetta puolustaa toista, mutta pitkälle se silti menee eikä vedä yhteistyölle takarajaa.

Yhteistä operatiivista puolustussuunnittelua aletaan tehdä ”kaikkiin tilanteisiin” sekä yhteiselle sotilaalliselle toiminnalle ja yhteisoperaatioille aletaan luoda edellytyksiä. Päätökset niistä tehdään kuitenkin kansallisesti. ”Puolustusyhteistyö kattaa rauhan, kriisin ja sodan”, pöytäkirjassa joka tapauksessa sanotaan.

Suomen seuraava puolustusaskel voi olla liittyminen yhdeksän EU-maan äsken allekirjoittamaan aiesopimukseen puolustusyhteistyön tiivistämisestä. Hankkeen veturi, Ranskan presidentti Emmanuel Macron suunnittelee Natosta ja Yhdysvalloista riippumattomia interventiojoukkoja.

Suomi on kutsuttu mukaan hankkeeseen. Presidentti Sauli Niinistö sanoi viikonvaihteessa Ilta-Sanomissa, että Suomi harkitsee kutsua vakavasti. Mukaan menon puolesta liputti tiistain Kalevassa puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.).

Päätös tehdään Niinistön mukaan kesän aikana. Se ei voi olla muuta kuin myönteinen, niin pitkään Niinistö on puhunut eurooppalaisesta puolustuksesta.

Eurooppalaisen puolustusyhteistyön tiivistäminen liittyy Naton tänään alkavaan huippukokoukseen. Sitä odotetaan eurooppalaisissa Nato-maissa jännittyneinä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin arvaamattomuuden takia.

Trump on amerikkalaismedian mukaan lähettänyt useiden Nato-maiden johtajille kärjekkäitä kirjeitä, joissa hän on penännyt nostamaan puolustusmenot kahteen prosenttiin bkt:stä. Kahdeksan Naton 29:stä jäsenestä odotetaan tänä vuonna pääsevän tavoitteeseen.

Jos Nato-kokous sujuu niin kuin G7-maiden kokous (Trump ei allekirjoittanut sen kommunikeaa ja haukkui osanottajia), se ei tiedä hyvää Helsingin kokoukselle.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä on huvittavaa tämä Suomen ja Ruotsin ns. "puolustusyhteistyö"! Hyötyjä tässä "yhteistyössä" on vain Ruotsi. Hyväuskoiset ruotsalaiset romuttivat puolustuksensa kylmän sodan jälkeen lähes täydellisesti! Nyt kun Venäjä on taas voimistumassa vauhdilla ja provosoi minkä ehtii, Ruotsi tekee taas saman historiallisen ratkaisun kuin ennenkin, luottaa Suomen hoitavan Ruotsinkin puolustamisen. Kuten historiasta tiedämme, Ruotsin motto on: "taistelemme viimeiseen suomalaiseen"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image