Pääkirjoitukset

Vähemmän pelkoa kaduilla

Pääkirjoitukset 17.4.2018 6:00
Pääkirjoitus

Katujen turvallisuus on Suomessa kohentumaan päin. Niin sanottu katuturvallisuusindeksi nostaa Oulun suurten kaupunkien joukossa parempaan päähän.

Hyvän kokonaiskuvan alle kätkeytyy kuitenkin myös synkempää kehitystä.

Mielikuvansa kohennusta hakeva Oulu voi halutessaan kiillottaa mainettaan myös rikostilastoilla. Viime vuosina Oulu on ollut Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukossa kärkipäätä mittauksessa, jossa tarkastellaan katujen turvallisuutta.

Näin myös viime vuonna. Niin sanotun katuturvallisuusindeksin mukaan Oulu on suurimmista kaupungeista kolmanneksi turvallisin (HS 16.4.).

Sama sijoitus Oululla oli myös vuotta aiemmin. Oulu päihittää jälleen selvästi esimerkiksi Turun, Tampereen ja Jyväskylän.

Katuturvallisuusindeksi sisältää muun muassa yleisellä paikalla tapahtuneet ryöstöt, pahoinpitelyt, vahingonteot ja rattijuopumukset. Vakavat rikokset kuten ryöstöt saavat indeksissä suuremman painon.

Myönteistä tuoreimmissa luvuissa on sekin, että koko maan mitassa indeksi on kehittynyt valoisampaan suuntaan. Yksittäisten kuntien kohdalla vuosittaiset heitot voivat kuitenkin olla melkoisia. Pikkupaikkakunnilla ei tarvita monta rötöstä romauttamaan kunnan tilaston.

Vaihtelua on viime vuosina ollut Oulussakin. Esimerkiksi vuosi 2016 oli Oulussa parempi kuin 2017. Tämän vuosikymmenen rumimmat lukemat ovat vuodelta 2011.

Rikostilastoissa tulokset vaihtelevat rajauksenkin mukaan. Kerätyistä luvuista voi nostaa esiin sekä hyvää että huonoa.

Kaleva kertoi koko Oulun poliisin toimialueen kehityksestä jo tammikuun lopussa, ja kokonaismuutos oli myönteinen: rikosten määrä laski kolmatta vuotta peräkkäin.

Hyvää suuntaa vauhditti ennen kaikkea omaisuusrikosten vähentyminen. Lukemaa kaunisti muun muassa se, että petosten ja varkauksien määrä putosi.

Kolikolla oli kuitenkin rumempikin puolensa. Entistä Oulun lääniä vastaavalla alueella väkivaltarikokset lisääntyivät runsaalla kymmenesosan, kun valtakunnallisesti niiden määrä pysyi ennallaan. Kielteistä suuntaa selitti ennen kaikkea pahoinpitelyjen kasvu.

Muutos on sekä yllättävä että huolestuttava. Voi toivoa, että muutos menisi vuosittaisen vaihtelun piikkiin. Tämä vuosi kuitenkin kertoo, onko näin.

Katuturvallisuusindeksiä mitattaessa lukuun ei oteta seksuaalirikoksia, jotka todennäköisesti useimmat suomalaiset liittävät tiiviisti kysymykseen kotikaupunkinsa turvallisuudesta. Seksuaalirikostenkin määrä kasvoi Oulun poliisin toimialueella.

Vaikka vertailukelpoisuus aiempaan heikkenisikin, seksuaalirikosten mukaanottoa katuturvallisuuden arviointiin olisi syytä harkita.

Katuturvallisuusindeksin tai rikostilastojen luvuista ei suoraan paljastu muutosten syitä. Iso osa väkivaltarikoksista liittyy Suomessa joka tapauksessa päihteiden käyttöön ja hankintaan. Tästä noin vuoden päästä ehkä nähdään, onko alkoholin myynnin ja anniskelun vapautus vaikuttanut rikollisuuteen.

Rikosmäärää kiihdyttää tai jarruttaa kuitenkin joukko erilaisia tekijöitä. Esimerkiksi henkirikostilastoja kaunistaa meillä sellainenkin tekijä kuin väestön vanheneminen.

MAINOS

Kommentoi

Tosiasia on että Oulun kadut ovat illalla ja yöllä huomattavasti turvattomampia kuin esim. Playa del Inglesin kadut. Siellä kolme talvea asuneena en ole nähnyt vielä minkäänlaista häiriötä missään. Poliisit ovat hyvin näkösällä ja likkuvat paljon siellä missä ihmisiä liikkuu. Pitävät erinomaisesti huolen turvallisuudesta.
Oulussa ei juuri kannata ainakaan yksin liikkua määrättyinä aikiona kaupungilla.
Päihtyneet hilluvat mielin määrin Oulussa. Espanjassa niitä ei näy ja jos näkyykin niin puhuvat suomea isoon ääneen. Tunnen myötähäpeää suomalaisten juomatavoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa tietäisimme, mistä seksuaali- ja väkivaltarikosten määrän kasvu johtuu. Luulen, että vastaus ei ole mahdollisuus ostaa nelosolutta kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
13
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image