Pääkirjoitukset

Väestönkasvu saatava kuriin

Pääkirjoitukset 31.7.2015 0:00
Kaleva

YK:n johtaman tutkijaryhmän tuore tilasto maailman väestönkasvusta ja sen kehityksestä on tyrmäävää luettavaa. Jos ennuste pitää paikkansa, maailman väkiluku nousee nykyisestä 7,3 miljardista 12 miljardin tuntumaan tällä vuosisadalla.

Erityisen voimakasta väestönlisäys on eräissä Afrikan maissa. Maanosassa asuu nyt noin miljardi ihmistä, mutta kasvuennusteen mukaan määrä kohoaa yli neljään miljardiin.

Näin mittava väkimäärän lisäys tulee aiheuttamaan melkoista päänvaivaa Euroopassa, sillä sen odotetaan johtavan siirtolaisvirtojen kasvuun. Jo nyt useat Euroopan maat ovat ihmeissään, mitä tehdä Afrikasta sotia, valtataisteluita ja köyhyyttä pakeneville.


Väestönkasvu on hidastunut siitä, mitä se oli menneinä vuosikymmeninä. Silti lisääntyminen on
liian voimakasta maapallon sietokykyyn suhteutettuna. Väestömäärä kasvaa sekä syntyvyyden lisääntymisen että elintason nousun seurauksena.

Väestönkehitys tapahtuu eri tahdissa eri puolilla maailmaa. Teollistuneissa maissa syntyvyys alkoi hidastua jo 1950-luvulla, mutta osassa alikehittyneitä maita se jatkaa kasvuaan edelleen.

Afrikassa naiset synnyttävät keskimäärin 4,7 lasta. Nigerissä luku on korkein: 7,6 lasta naista kohti. Vastaavasti useimmissa Euroopan maissa Suomi mukaan lukien nainen synnyttää keskimäärin alle kaksi lasta.

Maailman väkirikkain valtio on Kiina 1,4 miljardilla asukkaallaan. Kiina on esimerkki maasta, joka on onnistunut hillitsemään väestönkasvua. Tosin yhden lapsen politiikan nimellä kulkeva syntyvyyden säännöstely on aiheuttanut kritiikkiä. Samalla väestön sukupuolirakenne on vinoutunut.

Intia on 1,3 miljardilla asukkaallaan maailman toiseksi väkirikkain valtio. Se on kovaa vauhtia ajamassa Kiinan ohi asukasluvussa.

Vaikka syntyvyys naista kohti on laskenut maailman mitassa, se ei ole pudonnut niin paljon, että väestönkasvu pysähtyisi. Tätä selittää toisaalta ihmisten eliniän pidentyminen.

Ihmismäärän kasvu aiheuttaa monia ongelmia. Ravintoa ei yksinkertaisesti riitä kaikille, mikä tulee ajamaan suuret määrät ihmisiä köyhyyteen ja kurjuuteen. Ympäristö ei kestä tällaista väestönkasvua. Pula elintilasta ja puhtaasta vedestä koskettaa entistä useampia.


Jos maapallo halutaan jättää jotakuinkin siedettäväksi asua ja elää vielä seuraaville ja sitä seuraaville sukupolville, väestönkasvu on saatava kuriin.

Nykymenolla eväät syödään ihmiskunnan historian pituus huomioiden liian nopeasti. Vaikka tiede kehittää koko ajan uusia keinoja selviytyä, maapallon sietokyvyllä on rajansa.

Kehitys teollistuneissa maissa osoittaa, että väestönkasvua voidaan hillitä ilman Kiinan käyttämää pakkoa. Tehokkaimpia keinoja ovat syntyvyyden säännöstely ehkäisymenetelmien tunnetuksi tekemisen ja saatavuuden parantamisen avulla sekä naisten koulutuksen lisääminen ja itsemääräämisoikeuden parantaminen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Pahat paimenet. Niinpä. Homo Sapiens on harvoja eläimiä, jotka punastuu, mutta sillä on myös syytä siihen. Kuitenkin, meidät erottaa muista eläimistä tietoisuutemme, sangen arvokas lahja, raskas myös. Kauhea pelko oman katoavaisuuden edessä, pimeän pelko. Tieto lisää tuskaa, kyllä, mutta ilman sitä emme olisi ihmisiä. Jos luovumme kyvystämme ihmetellä, rakastaa vesihelmen kauneutta ruusun terälehdellä, mitään ei jää. Carpe diem 🙊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väestönkasvun pysäyttämisestä puhuminen onkin ollut tabu, monesta syystä. Ensinnäkin uskonto: kaikki tietävät katolilaisten suhtautumisen ehkäisyyn. Onpa täällä kotimaassakin lahkoja, joiden mielestä yhdyntä on sallittua vain lisääntymistarkoituksessa. Toiseksi käytännön ongelmat: kuka päättää lapsiluvun ja mitä tehdä laittomille lapsille? Entä miten suhtautua aborttiin? Käytännön ongelmat ovat asia erikseen: ehkäisyn saatavuus ja hinta, valistus, uskomukset vanhuuden turvasta, poikalapsen välttämättömyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen vain odottanut, milloin inhorealismi voittaa ideologian lisääntymiskysymyksissä, eli vastahakoisillakin tahoilla myönnetään, ettei ihmiskunta voi enää lisääntyä nykyistä vauhtia. Tosin olen lakannut uskomasta asiassa järjen voittoon. Luonto lisääntyvine konflikteineen, nälänhätineen, ympäristön pilaantumisineen ja uusine parantumattomine epidemioineen hoitavat väestön määrän siedettävämmälle tasolle ennemmin tai myöhemmin. Tosin tässäkään asiassa ei voida mitenkään puhua "älykkäästä ihmisestä" tai "tulevaisuuden ennakoinnista" vaan tahdottomasta idioottilaumasta psykopaattisine johtajineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimusjohtaja Jaakko Lehtinen Helsingin Sanomissa 15.1.1991: "Jokainen maailman asioita seuraava tietää, että kontrolloimaton väestön kasvu luo lisää konflikteja ja että nykyisillä pelisäännöillä Afrikasta muodostuu yhä suuremmilla kierroksilla pyörivä pakolaislinko. Se täyttää nopeasti jokaisen sellaisen kehittyneen maan, joka säntillisen lainkuuliaisesti toimii YK:n pakolaiskonvention mukaisesti."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjoituksen tiedot ovat oikein ja perustuvat UNESCON tekemään selvitykseen. Afrikan väkiluku on kohonnut 1950-luvun 250 miljoonasta nykyiseen yli miljardiin ja kasvu jatkuu.

Väestönkasvu on vaatinut sademetsien hakkaamista ruuan saamiseksi. Tästä taas on seurannut valtava hiilidioksidin lisäys ilmakehään. Sademetsien hakkuiden on Ilmatieteen laitoksen akatemiatutkija Hannele Korhosen mukaan arvioitu aiheuttavan vuosittain noin 20 %, tai jopa 25 % maailman vuotuisesta päästöstä. Vertailun vuoksi Suomen osuus on 0,14 % ja Kiinan noin 30 %. Sademetsien hakkuut vaikuttavat myös maapallon säähän. Tästäköhän johtuu äkilliset ja arvaamattomat vaihtelut Suomenkin säässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

WHO:n mukaan suurin osa väestönlisäyksestä johtuu ei-toivotuista lapsista.

Minusta Suomen valtion pitäisi lakkauttaa taloudellinen tuki kaikilta niiltä kehitysyhteistyöohjelmilta, joiden kärkitavoitteena ei ole syntyvyyden alentaminen. Kehitysyhteistyöhanke on turha, ellei se 5 vuoden viiveellä ala vähentämään alueen syntyvyyttä.

Korkea syntyvyys kertoo naisten heikoista oikeuksista. Naiset eivät köyhyyttään pääse terveydenhoitopalvelujen piiriin (ehkäisy ei ole ilmaista) eivätkä he saa edes päättää omasta ruumiistaan. Heitä pakkonaitetaan alaikäisinä ja raiskataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sillä sen odotetaan johtavan siirtolaisvirtojen kasvuun"
Eivätkö siirtolaisvirrat olekaan positiivinen asia? Näin meidän on annettu ymmärtää, siirtolaisuus lisää monikulttuurisuutta. Se on tulevaisuuden siunaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihmetellyt, miksi maapallon liiallisesta väestönkasvusta puhuminen on pitkään ollut tabu poliitikkojen, suvaisevaiston ja uskonnollisten johtajien keskuudessa. Tämä siitä huolimatta, että kaikki ajattelevat ihmiset helposti huomaavat kehityksen vievän tuhoon.

Poliitikoille ja uskonnollisille johtajille näyttää paremminkin olevan tärkeää lauman jatkuvasti kasvava koko. Vähät väliä sillä, miten lauma voi tai riittäkö laumalle edes ravintoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osmo Soininvaara kirjoitti tästä asiasta blogissaan jo muutama vuosi sitten. Tämä on niitä asioita, joita meidän media ja poliitikot eivät halua tulevan suuren yleisön ja varsinkin äänestäjien tietoisuuteen. Tämä YK:n, WHO:n ja UNESCON selvityksen avoin julkistaminen olisi mielenkiintoinen lisä keskusteluun maahanmuuttopolitiikasta ja monikulttuurisuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kanssasi samaa mieltä. Psykopaatille on tärkeintä valta ja varallisuus. Valta kasvaa alamaisten määrän kasvaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
52
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
45
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
28
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

190 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Onneksi monet tajuavat Ay-liikkeen tarkoituksen ja sen antaman todellisen suojan työntekijöille kuten aloittajakin. En ... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image