Pääkirjoitukset

Vääristyneitä ihanteita

Pääkirjoitukset 24.2.2008 0:00
Pääkirjoitus

Nuorten syömishäiriöt ovat kasvussa. Anoreksiasta kärsiviä on jo 10-11-vuotiaiden tyttöjen joukossa, kuten Kaleva kertoi perjantaina. Ongelmat ovat entistä enemmän alkaneet koskettaa myös poikia.

Vakavista syömishäiriöistä toipuminen kestää vuosia, ja se voi pahasti sotkea nuoren elämää. Vaikka pulma koskettaa vain pientä osaa nuorista, sekin on liikaa. Erityisen ikäväksi ilmiön tekee se, että useimmissa tapauksissa taustalla ovat julkisuudesta imetyt vääristyneet ihanteet.

Murrosikä on vaikea vaihe, jolloin moni nuori painiskelee ulkonäköön liittyvien itsetunto-ongelmien kanssa, vaikka aikuisten silmissä siihen ei olisi mitään syytä. Mutta aikuiset ja nuoret elävät eri maailmassa, ja koulujen pihoilla kommentit voivat olla hyvinkin tylyjä ja haavoittavia.

Aikuisetkin tekevät osansa vaikeuttaakseen asioita. Eivät nuoret pyöritä malli- ja muotibisnestä, jonka tarjoamat ulkonäköihanteet voivat olla täysin vääristyneitä. Langanlaihat, lommoposkiset ja kalpeat mallit eivät edes näytä terveiltä. Jotkut heistä kestävät laihduttamista vain huumeiden avulla.

Lisäksi seksikkyyttä korostetaan usein tavalla, jolla ei pitäisi olla mitään tekemistä vähän toisella kymmenellä olevien nuorten maailmassa. Ilmiö on tuttu niille vanhemmille, jotka ovat tuskissaan koettaneet löytää kaupoista "tavallisia" vaatteita ja saada tyttärensä niitä pitämään. Lapsuus näyttää päättyvän aivan liian aikaisin, eikä se ole hyvä asia.

Nykyinen elämäntapa tekee nuortenkin elämästä tasapainoilua. Toisaalla kaikkialla on tarjolla valtavia virvoitusjuoma-, karamelli- ja sipsipakkauksia, hampurilaisia ja ranskalaisia. Kun ne yhdistetään tietokoneiden äärelle jämähtämiseen ja vähään liikuntaan, tuloksena on kehno kunto ja ylipaino.

Se koskee usein etenkin poikia. Toisaalla ihanteet ovat sellaisia, että osa tytöistä tulee sairaalloisen kriittiseksi omasta ulkonäöstään. Kaikki tämä yhdistyy vielä koulun tuomiin ja kaveripiirien asettamiin suorituspaineisiin.

Enemmistö nuorista selvittää nämä karikot, mutta eivät kaikki. Myös lähipiirillä on vastuu siitä, että syömishäiriöt havaitaan ajoissa. Täydellisyyden tavoittelu voi sekin olla ongelma, etenkin jos mielikuva täydellisyydestä on vääristynyt.

Aikuisilla yleisesti ottaen on vastuu siitä, että yhteiskunnassa tavallisuus riittää. Erityisesti se koskee julkisuuden luomia käsityksiä siitä, mikä on tavoiteltavaa.

paakirjoitus@kaleva.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image