Pääkirjoitukset

Vääntöä vaikeista asioista – tuoreet ministerit ovat keskellä EU:n päätöksenteon kovaa ydintä

Puolet Suomen puheenjohtajakaudelle ajoittuvista Suomessa järjestettävistä neuvoston epävirallisista ministerikokouksista on jo pidetty. Perjantaina vuorossa olivat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin johdolla EU:n oikeusministerit. KUVA: EU2019
Pääkirjoitukset 20.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Uuden hallituksen tuoreet ministerit ovat joutuneet keskelle EU:n päätöksenteon kovaa ydintä.

Suomen vahva sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen on otettu Puolassa ja Unkarissa happamasti vastaan.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi jatkuu vauhdikkaana. Kuudesta epävirallisesta Suomessa järjestettävästä neuvoston ministerikokouksesta puolet on jo pidetty, kun oikeusministerit Anna-Maja Henrikssonin (r.) nuijankopautuksella päättivät kokouksensa perjantaina. Myös unionin sisäministerit kokoustivat tällä viikolla Helsingissä Maria Ohisalon (vihr.) johdolla.

Kilpailukykyministerit ja ympäristöministerit ovat jo ehtineet pitää epäviralliset ministerikokouksensa. Alkukuusta puolestaan komission jäsenet kävivät tapaamassa hallitusta. Muu puheenjohtajamylly on pyörinyt täysillä jo viikkoja.

Uuden hallituksen vasta työnsä aloittaneet ministerit ovat joutuneet lyhyellä varoitusajalla EU:n päätöksenteon kovaan ytimeen ratkomaan kädet savessa unionia hiertäviä kipukysymyksiä. Vaikeat koko EU:ta jäytävät ongelmat ovat suomalaisministereiden pöydällä.

Oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen ja maahanmuuttopolitiikka kytkeytyvät yleisten asioiden neuvostossa eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) johdolla käytäviin tuleviin rahoituskehysneuvotteluihin, jotka itsessään ovat haastavia.

Sisäministerikokouksessa kävi selväksi, että yhteinen linja Eurooppaan Välimeren yli pyrkivien maahanmuuttajien kohtelussa on vaikea saavuttaa. Tavoitteena on, että Välimeren yli pyrkiville saataisiin väliaikainen järjestelmä niin, että turvapaikanhakijat siirtyisivät nopeasti eteenpäin. Italia ja Malta ovat haluttomia ottamaan pakolaislaivoja vastaan, ellei ole tiedossa, minne pakolaiset lähetetään.

Väliaikainen järjestely edellyttää yhteistä vastuunkantoa ja jäsenvaltioiden vapaaehtoista osallistumista. Samaan aikaan eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä pitäisi saada kestävälle pohjalle. Luottamuksen ilmapiirin rakentaminen on vaikeaa, eikä asia välttämättä ratkea Suomen puheenjohtajakaudella.

Suomen puheenjohtajakauden painopisteenä on oikeusvaltioperiaatteen toteuttaminen. Vuoropuhelun edistämisen arviointi osuu Suomen kaudelle. Lisäksi EU:n yhteisten arvojen rikkomista koskeva menettely on parhaillaan vireillä Puolaa ja Unkaria kohtaan.

Niskoittelevat jäsenmaat voidaan periaatteessa saada kuriin kiristämällä EU-rahoitusta. EU:n itäiset jäsenmaat ovat saaneet valtavia summia taloudellisten ja alueellisten erojen tasoittamiseen. Paikoin palkkana on kuitenkin ollut kiittämättömyys ja politikointi, jolla pyritään rapauttamaan yhteisten arvojen pohjalle rakentuvaa unionia.

EU:n tulevan rahoituskauden käsittely on tällä haavaa Suomen käsissä ja tarkoitus on kytkeä EU-rahan saaminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Puolassa ja Unkarissa Suomen vakava suhtautuminen oikeusvaltioperiaatteeseen on otettu happamasti vastaan. Ei olekaan suuri yllätys, että Puola ja Unkari ovat viime päivinä mustamaalanneet Suomea.

Unionin uskottavuus, hyväksyttävyys ja yhtenäisyys ovat vaalimisen arvoisia asioita, joten siihen hintaan voidaan kestää vähän murinaa.

MAINOS

Kommentoi

Olisi parempi, ettei Suomi omaksu syyttäjän roolia Saksan ja Ranskan mieliksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu puuttuu jokaiseen jäsenvaltion asiaan ja pyrkii vaikuttamaan yhä enemmän siihen että kansallismielisyys häviäisi kokonaan. Uhkailu ja kiristys on nyt otettu pakottamiskeinoiksi. Itsenäinen hallinto ei ole enää sallittua ja byrokratia on ohittanut jopa edeltäjänsä Neuvostoliiton olemuksen.
Eu:n pitäisi olla pelkkä vapaakauppa liitto eikä mikään muu. Nyt se on byrokratiahirviö. Hajoaa kyllä muutamassa vuodessa kuten esimerkkinsä Neuvostoliittokin hajosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos EU ei ole toimiva ja rikkoo omia sääntöjään, niin sellaiselle järjestölle ei tarvitse jäsenmaksuja antaa. Yhdysvallat tekee Trumpin johdolla näin, ei jäsenmaksuja tai korotetut tullimaksut: NATO, YK, Kiina, EU ja Meksiko ovat aloittaneetkin korjausliikkeet asioiden muuttamiseksi paremmaksi eli Yhdysvaltojen mieleiseksi. Britannian brexit eli eroaminen EU:sta on jäsenmaksujen lopettaminen, sielläpä olkaa itäeurooppalaiset ja muut jäsenvaltiot byrokratianne parissa. Itse hankittua päänsärkyä Euroopan Unionissa nykyisin: on rakennettu järjetön byrokratia, otettu jäseniksi höpö höpö valtioita sekä valittu huonoja johtajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
11:58
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
11:31
Poliisi aloittaa keskiviikkoaamuna 24 tunnin mittaisen automaattivalvonnan – käytössä erityisesti kamera-autoja
61
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
50
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
19
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
17
Metsästyskausi pamahtaa liikkeelle tänään – Karhuja voi kaataa reilut 300, sillä tarkoitus on "pitää karhut karhuina"
16
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
12
IS: Rinne odottaa julkisen nokittelun hallituspuolueiden välillä loppuvan kuukauden sisällä –  "Pari sellaista asia­kokonaisuutta, joissa on jännitteitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image