Pääkirjoitukset

Vääntöä vaikeista asioista – tuoreet ministerit ovat keskellä EU:n päätöksenteon kovaa ydintä

Puolet Suomen puheenjohtajakaudelle ajoittuvista Suomessa järjestettävistä neuvoston epävirallisista ministerikokouksista on jo pidetty. Perjantaina vuorossa olivat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin johdolla EU:n oikeusministerit. KUVA: EU2019
Pääkirjoitukset 20.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Uuden hallituksen tuoreet ministerit ovat joutuneet keskelle EU:n päätöksenteon kovaa ydintä.

Suomen vahva sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen on otettu Puolassa ja Unkarissa happamasti vastaan.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi jatkuu vauhdikkaana. Kuudesta epävirallisesta Suomessa järjestettävästä neuvoston ministerikokouksesta puolet on jo pidetty, kun oikeusministerit Anna-Maja Henrikssonin (r.) nuijankopautuksella päättivät kokouksensa perjantaina. Myös unionin sisäministerit kokoustivat tällä viikolla Helsingissä Maria Ohisalon (vihr.) johdolla.

Kilpailukykyministerit ja ympäristöministerit ovat jo ehtineet pitää epäviralliset ministerikokouksensa. Alkukuusta puolestaan komission jäsenet kävivät tapaamassa hallitusta. Muu puheenjohtajamylly on pyörinyt täysillä jo viikkoja.

Uuden hallituksen vasta työnsä aloittaneet ministerit ovat joutuneet lyhyellä varoitusajalla EU:n päätöksenteon kovaan ytimeen ratkomaan kädet savessa unionia hiertäviä kipukysymyksiä. Vaikeat koko EU:ta jäytävät ongelmat ovat suomalaisministereiden pöydällä.

Oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen ja maahanmuuttopolitiikka kytkeytyvät yleisten asioiden neuvostossa eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) johdolla käytäviin tuleviin rahoituskehysneuvotteluihin, jotka itsessään ovat haastavia.

Sisäministerikokouksessa kävi selväksi, että yhteinen linja Eurooppaan Välimeren yli pyrkivien maahanmuuttajien kohtelussa on vaikea saavuttaa. Tavoitteena on, että Välimeren yli pyrkiville saataisiin väliaikainen järjestelmä niin, että turvapaikanhakijat siirtyisivät nopeasti eteenpäin. Italia ja Malta ovat haluttomia ottamaan pakolaislaivoja vastaan, ellei ole tiedossa, minne pakolaiset lähetetään.

Väliaikainen järjestely edellyttää yhteistä vastuunkantoa ja jäsenvaltioiden vapaaehtoista osallistumista. Samaan aikaan eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä pitäisi saada kestävälle pohjalle. Luottamuksen ilmapiirin rakentaminen on vaikeaa, eikä asia välttämättä ratkea Suomen puheenjohtajakaudella.

Suomen puheenjohtajakauden painopisteenä on oikeusvaltioperiaatteen toteuttaminen. Vuoropuhelun edistämisen arviointi osuu Suomen kaudelle. Lisäksi EU:n yhteisten arvojen rikkomista koskeva menettely on parhaillaan vireillä Puolaa ja Unkaria kohtaan.

Niskoittelevat jäsenmaat voidaan periaatteessa saada kuriin kiristämällä EU-rahoitusta. EU:n itäiset jäsenmaat ovat saaneet valtavia summia taloudellisten ja alueellisten erojen tasoittamiseen. Paikoin palkkana on kuitenkin ollut kiittämättömyys ja politikointi, jolla pyritään rapauttamaan yhteisten arvojen pohjalle rakentuvaa unionia.

EU:n tulevan rahoituskauden käsittely on tällä haavaa Suomen käsissä ja tarkoitus on kytkeä EU-rahan saaminen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Puolassa ja Unkarissa Suomen vakava suhtautuminen oikeusvaltioperiaatteeseen on otettu happamasti vastaan. Ei olekaan suuri yllätys, että Puola ja Unkari ovat viime päivinä mustamaalanneet Suomea.

Unionin uskottavuus, hyväksyttävyys ja yhtenäisyys ovat vaalimisen arvoisia asioita, joten siihen hintaan voidaan kestää vähän murinaa.

MAINOS

Kommentoi

Olisi parempi, ettei Suomi omaksu syyttäjän roolia Saksan ja Ranskan mieliksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu puuttuu jokaiseen jäsenvaltion asiaan ja pyrkii vaikuttamaan yhä enemmän siihen että kansallismielisyys häviäisi kokonaan. Uhkailu ja kiristys on nyt otettu pakottamiskeinoiksi. Itsenäinen hallinto ei ole enää sallittua ja byrokratia on ohittanut jopa edeltäjänsä Neuvostoliiton olemuksen.
Eu:n pitäisi olla pelkkä vapaakauppa liitto eikä mikään muu. Nyt se on byrokratiahirviö. Hajoaa kyllä muutamassa vuodessa kuten esimerkkinsä Neuvostoliittokin hajosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos EU ei ole toimiva ja rikkoo omia sääntöjään, niin sellaiselle järjestölle ei tarvitse jäsenmaksuja antaa. Yhdysvallat tekee Trumpin johdolla näin, ei jäsenmaksuja tai korotetut tullimaksut: NATO, YK, Kiina, EU ja Meksiko ovat aloittaneetkin korjausliikkeet asioiden muuttamiseksi paremmaksi eli Yhdysvaltojen mieleiseksi. Britannian brexit eli eroaminen EU:sta on jäsenmaksujen lopettaminen, sielläpä olkaa itäeurooppalaiset ja muut jäsenvaltiot byrokratianne parissa. Itse hankittua päänsärkyä Euroopan Unionissa nykyisin: on rakennettu järjetön byrokratia, otettu jäseniksi höpö höpö valtioita sekä valittu huonoja johtajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image