Pääkirjoitukset

Vaa­li­voit­ta­jal­la edessä arki – korruption lä­pi­kyl­läs­tä­mää yhteiskuntaa vaikea uudistaa käden käänteessä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelensky nauttii maassa laajaa kansansuosiota. KUVA: SERGEY DOLZHENKO
Pääkirjoitukset 23.7.2019 6:00 | Päivitetty 23.7.2019 6:11
Pääkirjoitus

Ukrainalaiset antoivat sunnuntain ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa tukensa muutosvoimille. Keväällä presidentiksi nousseen Volodymyr Zelenskyin laaja kansansuosio näkyy parlamenttivaalien murskatuloksessa.

Presidentin Kansan palvelija -puolue sai ylivoimaisen voiton parlamenttivaaleissa, jotka Etyjin vaalitarkkailijoiden mukaan sujuivat pääosin moitteettomasti.

Puoluepolitiikan ulkopuolelta ponnahtanut länsimielinen Zelenskyi on profiloitunut vanhan vallan vastustajana. Samalla hän on luonut ukrainalaisille tulevaisuudenuskoa muutoksen mahdollisuudesta.

Presidentti Zelenskyin toiminnassa on paljon samaa kuin Ranskan presidentti Emmanuel Macronin En marche -liikkeessä. Zelenskyin nousua vauhditti suosittu tv-sarja, jossa hän esitti presidentiksi nousevaa rehellistä opettajaa. Fiktion ja faktan sopiva yhdistelmä on tehnyt hänestä suositun hahmon.

Presidentinvaalin jälkeen Zelenskyiltä puuttuivat kuitenkin työvälineet. Vasta parlamenttivaalien voiton myötä hän voi alkaa toteuttaa uudistuksiaan. Presidentillis–parlamentaarisessa hallintojärjestelmässä presidentin, pääministerin ja parlamentin on puhallettava yhteen hiileen, jotta päätöksenteko toimii.

Vaalihumun jälkeen arki koittaa kuitenkin nopeasti, sillä vaikutusvaltaiset suurliikemiehet ovat tuskin valmiita luopumaan vallastaan ilman vastarintaa.

Presidentillä on selkeät tavoitteet: Itä-Ukrainan sota on lopetettava, Venäjällä vangittuina olevat ukrainalaiset on saatava kotiin ja rehottava korruptio on kitkettävä. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainaohjelmat ovat auttaneet Ukrainaa vakauttamaan talouttaan. Itä-Ukrainassa käytävä sota on kuitenkin raskas taakka, josta pitäisi päästä eroon.

Ukrainan puhdistaminen korruptiosta tarkoittaa sitä, että oikeusvaltiota on vahvistettava ja että ihmiset on saatava luottamaan valtioinstituutioon.Tavoite on hyvä, mutta siihen pääsy on eri juttu.

Ensimmäiseksi on vuorossa on hallituksen muodostaminen. Todennäköinen hallituskumppani on uudistusmielinen Ääni -puolue. Zelenskyi on torjunut yhteistyön vanhan eliitin ja Venäjä-mielisten puolueiden kanssa.

Ukraina on parlamenttivaalien selkeästä tuloksesta huolimatta herkässä tilanteessa. Kansan palvelija on uusi tulokas puoluekentällä, ja parlamenttiin nousee runsaasti uusia kasvoja. Uudet kansanedustajat ovat kokemattomia, joten vahvasta mandaatista huolimatta politiikka voi olla epävakaata. Lisäksi Kansan palvelija koostuu pikemminkin erilaisista ryhmittymistä kuin yhtenäisestä liikkeestä.

Ukrainalaiset osoittivat selvin luvuin olevansa läpeensä kyllästyneitä nykyiseen eliittiin ja korruptoituneisiin poliitikkoihin. Demokratian vahvistuminen, talousuudistukset ja päätöksenteon läpinäkyvyys vakiinnuttaisivat Ukrainaa. Jos uudistukset tyssäävät, kansalaiset voivat kääntää nopeasti selkänsä. Näin kävi vallanpitäjille, joihin luotettiin Maidanin vallankumouksen jälkeen.

MAINOS

Kommentoi

Odottelen mieleenkiinnolla kolumnistin kommenttia Venäjän paikallisvaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen kerran Ukrainalaiset tulevat pettymään hallintoonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Ukrainassa ei ala hommat onnistua ja demokratia toimia, niin tervetuloa Suomeen poimimaan marjoja ja muihinkin töihin ukrainalaiset. Suomen yrittäjät kiittävät, kun saamme maahamme ahkeria ja halpoja työläisiä. Vitsi. Vitsi. On se sitten kummaa menoa Suomessa, maailma pitäisi pelastaa ja rukoilla Ukrainan puolesta, eipä taida kiinnosta tavallista suomalaista pkaankaan vertaa. Kunpa selviäisimme Suomessa arkisessa elämässämme paremmin kuin ukrainalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image