Pääkirjoitukset

Vaalien yhdistäminen tarpeen

Pääkirjoitukset 24.5.2018 6:00
Pääkirjoitus

Maakuntavaalien järjestäminen ensi lokakuussa alkaa vaikuttaa epärealistiselta. Aikaa vaaleihin valmistautumiseen pitää olla riittävästi.

Maakuntavaalien ja eduskuntavaa-lien yhdistäminen ensi keväänä olisi luonteva vaihtoehto.

Sote-uudistuksen toteutumisen kannalta eletään nyt ratkaisevia päiviä. Perustuslakivaliokunta antaa lähipäivinä lausuntonsa uudistukseen liittyvästä valinnanvapauslaista. Lausunnon pohjalta ratkeaa se, miten koko jättihanke voi edetä.

Eduskunnassa uudistusta käsittelevistä valiokunnista isossa roolissa on myös sosiaali- ja terveysvaliokunta. Sen on arveltu jatkavan asian käsittelyä jopa heinäkuun puolelle.

Näin vaaditut sote- ja maakuntalait voisivat valmistua eduskunnassa vasta tuolloin – jos ne siis saavat taakseen eduskuntaenemmistön.

Ensimmäiset maakuntavaalit on tarkoitus järjestää ensi lokakuun lopussa. Alkaa näyttää yhä selvemmältä, että ajankohta tulee vastaan liian nopeasti.

Jos eduskunta hyväksyy heinäkuussa soten ja maakuntahallinnon, aikaa maakuntavaalien järjestämiseen jää reilut kolme kuukautta. Epäilemättä tekniset vaalijärjestelyt hoituvat tuossakin ajassa. Toinen asia on, mikä on järkevää ja oikeusvaltiolle kunniaksi.

Oikeuskanslerinvirasto edustaja on kertonut sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, että maakuntavaaleihin on syytä varata puoli vuotta valmistautumisaikaa. Linjaus on oikea. Euroopan neuvosto puolestaan suosittaa, että vaalien keskeisen lainsäädännön tulisi olla valmiina vuotta ennen vaaleja. Lokakuisten vaalien kohdalla nämä rajat venyisivät ja paukkuisivat.

Sekä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) että valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) näyttävät tehneen vaalien ajankohdassa välttämättömyydestä hyveen. Heidän mukaansa olennaista on viedä nyt maaliin päätös itse uudistuksesta. Näin onkin. Sipilä on väläyttänyt mahdollisuutta ”justeerata” aikataulua, jos tarvetta ilmenee.

Maakuntavaalien ajankohdasta päättämisen pitäisi pohjautua vain siihen, mikä on demokratian toteutumisen – eikä puoluetaktisten tavoitteiden – näkökulmasta parasta.

Keskustassa on halu pitää erilliset maakuntavaalit, koska ne todennäköisesti toisivat sille parhaan ajateltavissa olevan tuloksen. Puolue on kuitenkin kannattanut ensi huhtikuun eduskuntavaalien ja toukokuun lopun eurovaalien yhdistämistä.

Kokoomuksesta taas on väläytelty varovaista vihreää maakunta- ja eduskuntavaalien yhdistämiselle.

Pääoppositiopuolue SDP on torjunut eduskunta- ja eurovaalien yhdistämisen, mutta tuoreimmissa kannanotoissaan sille kuitenkin kelpaisi paketti, jossa sekä maakunta-, eduskunta- että eurovaalit niputetaan pidettäväksi samana päivänä ensi vuoden toukokuun lopussa.

Ehdotuksen taustalla voi olla aito huoli maakuntavaalien kiireisestä aikataulusta ja äänestysinnosta. Samalla SDP:ssä lienee arvioitu, että paketointi toisi uurnille sellaisia puolueen kannattajia, joita pelkät maakuntavaalit eivät sytytä.

Kolmen vaalin niputtaminen yhteen voisi olla äänestäjän valinnan näkökulmasta liian raskas malli. Myös vaalien teemoja ajatellen mitä luontevinta olisi kuitenkin järjestää samaan aikaan ensi keväänä maakunta- ja eduskuntavaalit.

MAINOS

Kommentoi

Alkaa olla niin taivaallista menoa, että eduskuntavaaleja vois aikaistaa. Jopa muutama kuukausi olisi hyväksi.
Seuraavan hallituksen päältä-ainakin- tulisi vaatia lääkärintodistus vuosittain kuten presidentiltä, samoin korkeilta virkamiehiltä, jos eduskunta sitä vaatii (yksinkertainen määräenemmistö). Myös siis lanttumaakarin lausunto!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän on Suomessa äänestysprosenttiraja minimissään, että vaalin tulos on hyväksyttävissä ja perustustuslain mukanen. Kansalaiset ovat väsyneitä sotevatulointiin, sen tuomaan todennäköiseen yksipuoluediktatuuriin monessakin maakunnassa ja ennen kaikkea valtion ylivaltaan tulevissa maakunnissa. Maakunnat pakotetaan tulevaisuudessa pakkosäästöön, kun valtio ei anna kuin tietyn määrän rahaa palveluiden järjestämiseen. Tämän faktana kerrotun asian kuulen ja luen tiedotusvälineistä päivittäin. Lapissa on jo laskettu 30 miljoonan euron rahoituksen lasku terveyspalveluissa, vaikka maakunnasta ei ole kuin maininta paperilla. Onko kukaan pohtinut, jos kansalaiset eivät äänestäkään ollenkaan maakuntavaaleissa. Ainoastaan puolueaktiivit käyvät laittamassa äänestyslipun pirttipuhujien ohjeiden mukaisesti. Menikö uudistus hyvin, hah,hah.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sekoteta vaaleja, mikä tuossa niin vaikeaa on pitää vaalit erillään.Jotku kehuu sveitsinmallia kun kansanäänestyksiä järjestetään asiasta kuin asiasta, eikä ole vaikeakaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmet vaalit yhtä aikaa, ei muuta vaihtoehtoa.

Voin jättää äänestämättä yhdellä kertaa ja kaveri voi äänestää kolmea puoluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:08
Sukeltajat hakivat pois sodanaikaisia kranaatteja Tornion edustalta – "95 prosenttia näistä on vielä toimintakykyisiä" Tilaajille
19:25
Trump esiintyi sovittelevasti puhuessaan YK:n yleiskokouksessa, kiitteli Kiinan ja Pohjois-Korean johtajia
19:18
OSAO:n rehtori toivoo poliittisilta päättäjiltä työrauhaa: ”Kaikista on huolehdittava”
19:17
Amerikkalaismediat: Cosby määritelty vaaralliseksi seksuaalirikolliseksi
18:49
Keskustan Kaikkonen: Anteeksi on hyvä antaa vaikka ei huomattaisi pyytääkään
18:29
Otteluseuranta: Kärpät kolmen maalin johdossa päätöserään – Heshkalla kahden maalin ilta
18:27
Työnjohtajana Airiston Helmen työmaalla ollut: Paraisilla käytetty myös venäläistä työvoimaa, naapurit ihmetelleet voimakkaasti valaistua saarta
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
50
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
28
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
18
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
15
Saariselältä löytyi kaksi isoa kultahippua yli sata vuotta vanhan Everstin kuilun vierestä – tuhannet retkeilijät seisseet päällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

"Jos itseä köyhyys ei millään tavalla kosketa, ei siitä puhumista pidä leimata köyhyyttä kokevien turhaksi valittamiseks... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image