Pääkirjoitukset

Vaaleista kaikki ilo irti

Pääkirjoitukset 20.9.2017 0:00
Pääkirjoitus

Vaalien yhdistäminen ei ota tuulta purjeisiin, onneksi. Puoluesihteerit ovat viime kuukausina pohtineet ensi ja sitä seuraavana vuonna käytävien vaalien yhdistämistä.

Kahdessa vuodessa Suomessa käydään neljät vaalit: presidentinvaali, maakuntavaalit, eduskuntavaalit ja eurovaalit. Tämän on pelätty johtavan ehdokasasettelun vaikeutumiseen, vaaliväsymykseen ja äänestysaktiivisuuden laskuun.

Vaalisumaa on turha liioitella. Vaalit järjestetään määräajoin, ja silloin tällöin jotkut vaalit osuvat samalle vuodelle. Vaalit kuuluvat kansanvaltaan, eikä niitä ole kevyin perustein syytä siirrellä paikasta toiseen. Tähän sopii hyvin suomalainen sananlasku, jonka mukaan ”talo elää tavallaan ja vieras kulkee ajallaan”.

Asiaa voi lähestyä myös ilon kautta. Edessä on vaaliähkyn sijaan pitkäaikaiset kansanvallan juhlat. Jokainen vaali on oma kokonaisuutensa, ja on tärkeää kampanjoida juuri niistä asioista, joihin vaaleissa vaikutetaan. Nyt valitetaan siitä, että kuntavaaleja hallitsevat valtakunnalliset teemat ja että kun valitaan presidenttiä, puhutaan paljosta, mikä ei kuulu hänelle.

Puoluesihteerien neuvotteluissa alkuviikosta päädyttiin siihen, että ensi vuonna ensimmäistä kertaa järjestettäviä maakuntavaaleja ei lykätä vuonna 2019 pidettävien eduskuntavaalien yhteyteen.

Maakuntavaalit oli tarkoitus järjestää tammikuussa 2018 pidettävän presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen yhteydessä. Kesällä kävi ilmi, että sote-lait on valmisteltava uudestaan ja että uudistus siirtyy vuoteen 2020.  Maakuntavaalit päätettiin siirtää tammikuulta lokakuulle 2018. Oppositiopuolueet olisivat halunneet, että maakuntavaalit järjestetään yhtä aikaa 2019 eduskuntavaalien kanssa. Tämä ei kuitenkaan sopinut hallituspuolueille.

Etenkin keskustalle on tärkeää, että maakuntauudistus etenee. SDP:ssä epäillään, valmistuvatko lait vielä uudessakaan aikataulussa. Keskeneräistä maakuntauudistusta ei haluttaisi sotkemaan eduskuntavaaleja. Perusteltua voi olla myös se, että maakuntavaltuutetut  pääsevät aikaisessa vaiheessa sote-uudistuksen valmisteluun sen sijaan, että se on virkamiesten käsissä. Maakunta- ja kuntavaalit toimitetaan vuodesta 2021 lähtien joka tapauksessa yhtä aikaa.

Aikomus niputtaa eduskuntavaalit ja eurovaalit samalle päivälle kariutui jo viime keväänä opposition vastustukseen. Oikeusministeri tuskin vie vaalien yhdistämistä eteenpäin, koska puolueet ovat erimielisiä. Vaalilakeja on viime vuosina uudistettu tiuhaan tahtiin.

Eduskuntavaalit siirrettiin 2011 alkaen maaliskuulta huhtikuulle. Kuntavaalit puolestaan siirtyivät tänä vuonna ensimmäistä kertaa syksystä keväälle.

Vaalit ovat puolueille aina iso ja kallis ponnistus. Kansanvallan hinnasta on silti kyseenalaista säästää. Valtaan pyrkivien on nähtävä vaivaa valtuutuksensa eteen.  

Yksi keino järkeistää vaaleja voisi olla se, että ehdokaslistoja lyhennettäisiin. Eduskuntavaalien tapaan myös maakunta- ja kuntavaalilistoilla voisi olla ehdokkaita vain se määrä, mitä valtuutettuja valitaan.

MAINOS

Kommentoi

Yksi on varma, johon on mukava osallistua: presidentinvaalit. Vaalituloskin on selvä, mutta häviäjien ilme on nähtävä vaalivalvojaisissa. Tulee kaikkien aikojen nöyryytys, hah, hah. Äänestämisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmana asioitten sekoittuminen. Vaikka eri vaaleista kysymys, äänestetään kuitenkin puoluetta, henkilöä. Mielipide muodostunut aina joittenkin seikkojen takia. Sisä- ja ulkopolitiikka menee sekaisin, henkiköistä muodostunut mielikuva voi perustua aivan eri asioihin, kuin mitä missäkin vaaleissa pääosassa.
Ja kun vaaleja tiiviissä tahdissa, muotijutut määrää paljon. Joku/jotkut puolueet, ehdokkaat keräävät massiivisesti kermat päältä, parin vuoden kuluttua eivät olisikaan enää pop, mutta menneille vaaleillehan ei voi mitään. Hetken huuma voi vaikuttaa kovinkin pitkään ja laajasti.
Vaaliähkyhän tossa tulee. Oletettavasti vähentää ihmisten kiinnostusta äänestämiseen ja samaten tuloksiin. Liikaa liian nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
49
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
44
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
31
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
26
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
18
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
11
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

236 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image