Pääkirjoitukset

Uusi Oulu ei saa unel­mas­tart­tia

Pääkirjoitukset 31.12.2012 0:00
Pääkirjoitus

Ensi yönä Suomeen syntyy uusi kaupunki, joka saman tien nousee viidenneksi suurimmaksi kunnaksi. Kaupungin nimi on Oulu. Sen väkiluku on yli 190 000.

Oulun, Haukiputaan, Kiimingin, Oulunsalon ja Yli-Iin vapaaehtoinen yhdistyminen on valtakunnallisestikin merkittävä tapaus. Päätöstä on jo käytetty esimerkkinä sellaisesta rohkeudesta ja käytännönläheisyydestä, jota kaivattaisiin muullakin Suomessa – vaikkapa Turun, Tampereen ja Helsingin ympärillä.

Kaupungin suuruus sinänsä ei ole ratkaisu ongelmiin, vaan se voi luoda niitä myös lisää. Silti väkiluvullakin on merkitystä. Se on mielikuvatekijä esimerkiksi silloin kun yritykset miettivät toimintojensa sijoittamista.

Voimien lyöminen yhteen mahdollistaa myös suuruuden ekonomian: asioiden hoito yhdessä on tehokkaampaa, jos tätä mahdollisuutta ei tuhrita huonolla toteutuksella.

Vaikka muutamat viime vuodet eivät ole Oulun seudulle ole olleet sellaista aallonharjalla kiitoa, josta nautittiin pitkään, useat perustekijät ovat edelleen hyvällä mallilla. Uuden Oulun asukkaat ovat nuoria, kaupungissa on monien alojen huippuammattilaisia, kaupungissa on tasokas yliopisto, ja yhteydet maailmalle ovat hyvät.

Silti uusi Oulu olisi voinut päästä liikkeelle paremmistakin asemista. Pitkälle IT-toimialan vetämänä tapahtunut kaupunkiseudun vaurastuminen tuli pari kolme vuotta sitten taitekohtaansa, kun myös alueen suurin työnantaja Nokia alkoi vähentää työntekijöitään. Viime ja nyt päättyvä vuosi ovat tässä asiassa olleet suorastaan dramaattisia.

Tuo työpaikkansa menettäneiden ja uutta työtä hakevien joukko voi parhaassa tapauksessa olla kaupunkiseudun uuden nousun avain. Joitakin hyviä esimerkkejä uusista yrityksestä ja Ouluun sijoittuneista yksiköistä on jo. Niitä tarvittaisiin vain paljon lisää.

Aikojen heikentyminen näkyy pakosta myös kaupunkiorganisaatiossa. Uudesta Oulusta tuli saman tien nopeasti velkaantuva kaupunki. Jos iskuja saanut elinkeinoelämä ei toivu muutamassa vuodessa, kaupungin edessä on talouden rankka sopeutus.

Todennäköisesti palveluja joudutaan karsimaan ja maksullisuutta lisäämään joka tapauksessa. Syy ei ole kuntaliitoksen. Ilman sitä paineet olisivat vielä kovemmat.

Uuden Oulun työntekijämäärä, noin 12 300, on tavattoman korkea. Kuntajakolain työntekijöille takaama viiden vuoden irtisanomissuoja kuntaliitosten yhteydessä merkitsee sitä, että kaupunkiorganisaatio lähtee liikkeelle raskaassa ylilastissa.

Lähivuosina kaupungin henkilöstöpolitiikan keskeisenä tavoitteena tulee olla organisaation keventäminen. Uusien työntekijöiden palkkaamisessa eläköityvän ja muista syistä lähtevän väen tilalle on oltava äärimmäisen pidättyväisiä. Esimerkkinä toimikoon aie olla valitsematta kaupunkiin uutta elinvoimajohtajaa, kun se paikka vapautuu.

On tärkeää pitää huolta työntekijöistä, mikä myös varmistaa osaavien työntekijöiden palkkaamisen ja pysymisen töissä. Kaikkein kirkkaimpana uuden Oulun päättäjien tulee kuitenkin muistaa, että kaupunki on olemassa ennen kaikkea asukkaitaan varten.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tekstissä mainitussa Helsingissä on noita kuntaliitoksia tehty jo muutama. 1900-luvulla kaupunkiin on liitetty Meilahden, Käpylän ja Kumpulan alueet. 1912 kaupunkiin liitettiin Pasila. 1926 Helsinkiin liittyi pari pienempää aluetta. 1927 siirtyi osa Huopalahden kunnan alueista Helsinkiin. 1931 liittyi Melkön alue, ja 1946 Santahamina. Vuonna 1946 oli sitten suurempi liitos, Helsinkiin liittyi osia Helsingin maalaiskunnasta, Haagan kauppala sekä Huopalahden, Kulosaaren ja Oulunkylän kunnat. 1966 liittyi kaupunkiin Vuosaari, 1982 paloja Vantaasta ja 2009 pala Sipoota. Monet liitokset on tosin tehty siten, että kaupunki on ostanut maa-alueita. Helsinki ja Vantaa ovat myös sopineet maa-alueiden vaihdoista. 1993 on myös pala Helsinkiä liitetty Vantaaseen.

Onpa nuo muutkin esimerkin kaupungit tainneet hieman elää vuosien saatossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt todellakin aika juhlia, kun Kempele ei lähtenyt mukaa. On se vaan niin mukaava käytää oman kunnan lähellä olevia palveluita. Siitä valmis maksamaankn muutaman veroprosentin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää turhaan meitä kadehtiko. Ei ole hääppöstä olla tekemättä mitään viisivuotta. Itselläni on tullut jo stressin oireita kun en kehtaa sanoa, että olen kunnalla töissä, alkaisivat muuten naljailemaan 5-vuotis jaksostani ennen eläkeputkea. Onneksi minulla on hyvä harrastus, jotra voin tehdä myös päivisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oulu tulee kokemaan kemijärven kohtalon. Tänne ei yksikään firma tule ja loputkin lähtee pikkuhiljaa pois. Oulu on osaamattomien paikka siksi nokiakin lähti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta ei maaseudulle saa rakentaa. Varsinkaan, jos on yli 60-vuotias. Näin kävi Jyväskylässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt koko joukolla innovoimaan, ettei jää yhden miehen harteille. Oulussa on yllinkyllin mahdollisuuksia jos saataisiin äkkiä lisää hotellikapasiteettia ja paikoitusasiat kuntoon keskustan alueella. Onittelut vielä kerran edistyksellisille kunnalispäättäjille ja Koskelle uurastuksesta kuntaliitoksen juoksupoikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin miinus tulee päättäjien huonosta taloudenpidosta, jota on harrastettu jokaisessa liitoskunnassa. Oulun kaupunginjohtajilla ei ole ollut mitään käsitystä velkaantumisen asteesta, tehtäessä ylisuuria investointeja. Tämä tietämättömyys vaarantaa peruspalvelut, jotka ovat tärkein osa kunnan toimintaa. Varkain on kasvatettu myös Business-Oulun organisaatiota, jossa on asiantuntijoita ja päälliköitä aivan liikaa. Tämän lisäksi kaikki muut kaupungin johtajat ovat kiinnostuneet Business-Oulun toiminnoista, edustamisesta ja matkoista. Kaiken historian tuntien, myös tämä Suur-Oulu-projekti tuo veronmaksajille vain lisää kustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvä pääkirjoitus,kiitos! Haasteita totisesti riittää,joihin vastaamiseksi tarvitaan viisaita päätöksiä niin poliitikoilta kuin virkamiehiltäkin. Asukkaat mukaan uuden Oulun rakentamiseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoisi enemmän suvaitsevaisuutta ja yhteistyökykyä henkilöstöä kohtaan. Sana yhdessä luodaan kun on, me päätämme täällä pienessä porukassa ja te muut tulette perässä, hyvällä tai pahalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verotus kevenee,mutta muut maksut nousee. Oulun veden korotuskirje tuli jokuaika sitten. Veden hinta nousee 1.1.2013 n. 50 % ja jäteveden n. 25 % + muu korotus . n. 5 % vanhoille oulunveden asiakkaille. Syynä mm. infran huonokunto ja siihen liittyvät tulevat toimenpiteet. Kun kotikuntani liittyy kohta Ouluun , niin tämähän on yksi tapa ryöstää Ouluun liittyviä. Nykyisessä kotikunnassani nämä asiat ovat kunnossa joten korotus ei olisi tarpeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuntaliitoksen syy maksujen nousu. Kunnallisvero oululaisilla nousi ja kaurahatuilla laski, silti marisevat joka asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallioparkki tarvitsee maksajansa. Palvelut seis kehyskunnista ja taksit pörräämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehelliseltä vaikuttava pääkirjoitus, selkeä ja ymmärrettävä, kiitos.
Toivotaan parasta eikä ylenmäärin pelätä pahinta, kultainen keskitie lienee parasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
17:04
Koulukiusatusta tytöstä kasvoi tatuoitu Miss Rovaniemi – nyt hän örisee metallibändissä ja järjestää Ouluun vaihtoehtokulttuurien messut Tilaajille
16:36
"On vaikea tarkkaan arvioida, millainen vaikutus huumausaineilla on tavallisen raahelaisen turvallisuuteen" – Poliisi valvoi tehostetusti huumeita Raahessa, tuloksena 17 rikosilmoitusta
16:27
Korkeasaaren nuori Topias-norppa menehtyi yllättäen – heinän mukana syöty hiekka aiheutti suolitukoksen
16:08
Kaleva oikaisee
15:59
Bittiumille Puolustusvoimille toimitettaviin radioihin liittyvä 1,6 miljoonan euron jatkotilaus
40
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
36
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
23
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
21
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
12
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

260 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image