Pääkirjoitukset

Us­ko­mus­hoi­to­ja voitava suitsia

Pääkirjoitukset 6.6.2018 6:00
Pääkirjoitus

Lääkäriliitto on oikeassa esittäessään lakia, jolla kielletään muun muassa sairaisiin lapsiin kohdistuvat uskomushoidot.

Yhteiskunnalla on velvollisuus suojella heikoimpiaan väärinkäytöksiltä.

Lääkäriliitto sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat kiinnittäneet huomionsa potilasturvallisuuden kannalta olennaiseen asiaan puuttuessaan uskomushoitojen riittämättömään valvontaan ja vanhentuneesta lainsäädännöstä johtuvaan hankalaan rangaistavuuteen.

Lääkäriliitto esittää (Kaleva 5.6.), että uskomushoitojen antaminen pienille lapsille ja tietyistä vakavista sairauksista kärsiville aikuisille kielletään kokonaan.

Sairastunut saattaa helposti tarttua uskomushoitoihin, joita taitavasti mutta valheellisesti markkinoidaan vaihtoehtoisina hoitomuotoina koululääketieteelle.

Lääkäriliiton mukaan Suomen lainsäädäntö laahaa pahasti perässä epätieteellisten, lähinnä puoskarointia muistuttavien hoitomuotojen sääntelyssä.

On olemassa painavaa näyttöä, että muutamat vakavasti sairastuneet potilasryhmät ovat erityisen alttiita uskomushoitoihin liittyville terveysriskeille ja jopa menehtymiselle.

Myös uskomuksiin pohjautuvilla luontaisvalmisteilla voi olla terveydelle vahingollisia sivuvaikutuksia. Niihin havahdutaan yleensä vasta liian myöhään.

Virallisia tilastoja ei ole olemassa, sillä alalla toimitaan villisti eivätkä viranomaiset saa tietoja haittatapahtumista. Ilmoitusvelvollisuutta ei ole.

Uskomuslääkinnän suurimmat kärsijät ovat potilas itse ja hänen lähipiirinsä. Kuvitteellisesta hoitomuodosta johtuva lääketieteellisen hoidon aloittamisen viivästyminen, sairauden pahentuminen ja potilaan vahingoittuminen aiheuttavat hengenvaarallisia riskejä.

Erityisen vastuutonta on ohjata sairastuneita lapsia lääketieteeseen kuulumattomien hoitojen piiriin.

Tiedetään tapaus 1990-luvulta, jolloin diabetesta sairastanut lapsi menehtyi, kun lääkärin määräämä insuliinihoito oli korvattu homeopaattisella kuhnehoidolla.

Huolestuttavilta vaikuttavat myös viime vuosina yleistynyt rokotevastaisuus tai vaaralliseksi todetun hopeaveden tarjoilu lapsille. Yhteiskunnalla on velvollisuus suojella heikommassa asemassa olevia. Uskomushoidoissa suojelu ei useinkaan käy päinsä mutkattomasti, sillä laki ei siihen nykymuodossaan anna mahdollisuutta.

Nykylailla ei pystytä riittävästi estämään uskomushoidosta aiheutuvia vahinkoja ennakkoon, vaan rikoslakia voidaan soveltaa vasta kun potilasvahinko on tapahtunut ja joku on siitä ilmoittanut. Laki on toisin sanoen riittämätön potilaan turvallisuuden kannalta. Siksi asetuksia täytyy uudistaa.

Lääkäriliitto on oikeassa halutessaan rajata lapset uskomushoitojen ulkopuolelle ajanmukaisella lailla. Liitto esittää, että lainvalmistelussa voitaisiin määritellä potilasryhmät, joita saavat hoitaa ainoastaan tervey-denhuollon ammattilaiset. Lasten ohella mielenterveyspotilaat ja kehitysvammaiset kuuluisivat suojeluun ja uskomushoitokiellon piiriin.

Uskomuslääkinnän hoitokielto on varsin perusteltu. Seuraavan hallituksen ja eduskunnan on siihen tartuttava.

MAINOS

Kommentoi

Loppujen lopuksi ei lääkäriliiton huoli ole ihmisten terveydestä. Vaan siitä melkosuuresta rahamäärästä, joka liikkuu "uskomushoitojen" parissa. Lääkäriliitto katsoo, jotta se raha mikä liikkuu virallisen terveydenhoidon ulkopuolella kuuluu heille. Jos ei sitä saada puheille tulee se raha kotiuttaa lakien kautta. Näin se on Närpiössä, kuten sanonta sanoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä tapahtui 1990-luvun homeopatiaan sairastuneen diabeteslapsen kuolema? En muista moista tapausta Suomesta. Uutinen sanoo vain, että "tiedetään". Hieman epämääräinen ilmaus. Tällä perusteellako nyt aletaan tekemään Suomeen puoskarilakia? Tai sillä, että yksi lapsi sai kolme lusikallista kolloidihopeaa. Laki ei estä tämmöistä. Pistää vain ihmisten suut suppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rokotteet perustuvat homeopatiaan. Annetaan pieni annos sitä mille olla allergisia tai johon sairauteen halutaan immuniteettia. Siedätyshoito on myös homeopatiaa. Siedätyshoitoa annettaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvassa virallisessa terveydenhoitojärjestelmässä mm. maitoallergiaan, siitepölyallergiaan ja kananmuna-allergiaan.
Lopetetaanko siis rokotukset ja siedätyshoito uskomushoitoina vai kielletäänkö em. hoitojen perustana oleva homeopatia puoskarointina?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ehkä kannattas julkisesti viisastella jos ei tiedä mikä ero on homeopatialla ja rokotteella.

Homeopaattinen "lääke" on vettä joka on laimennettu niin monta kertaa kymmenes- tai sadasosaan, ettei siinä tasaisen sekoittumisen oletuksella ole enää yhtäkään molekyyliä "vaikuttavaa ainesosaa", joka homeopaattisessa opissa on jo lähtökohtaisesti huuhaata eikä mikään todellinen lääkeaine. Laimennettaessa tätä vesilitkua on myös taikarituaalilla "ravisteltu" joka homeopatiauskomuksen mukaan tekee pelkästä vedestä jotenkin vaikuttavaa.

Rokotteessa on kyse ihan oikean vaikuttavan aineen antamisesta potilaalle. Sellaisen, jolle immuunijärjestelmä herkistyy sitä havaittuaan, minkä jälkeen immuunijärjestelmä jatkossa hyökkää tätä merkkiainetta kantavan taudinaiheuttajan kimppuun.

Näillä kahdella ei ole mitään yhteistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksassa lääketieteenopintoihin kuuluu myös homeopatia, mikä on siellä muutenkin hyvin suosittua. Menepä sinne yliopistolle jänkyttämään, että he opettavat huuhaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksan lääketiede se vasta tieteen kruunu onkin. Useimmissa maissa saksalaista lääketieteen "tohtorin" tutkintoa ei edes tunnusteta tohtorintutkinnoksi. Väitöskirjat yleisesti kopioidaan aiemmista, ja menevät iloisesti läpi uudestaan ja uudestaan vaikka käsittelevät lähinnä horoskooppimerkkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

se puoskarilaki on jäänyt liian monen sote-ministerin pöydälle, on jo aikaa antaa hallituksen esitys puoskarilaista eduskunnalle, vaikka ennen sotelakeja, vaihtoehtoisista hoidoista pahin haitta on potilaan khyuolema, jos oikea hoito jää saamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarvitaanko ihan oikeasti tämmöinen massiivinen lakiuudistus koska tiedetään yksi tapaus 1990-luvulta? Eikö ole muita tapauksia , ehkä vähän tuoreempia? Itse en tiedä yhtään tapausta, joissa vaihtoehtohoidoilla olisi saatu vahinkoja aikaan. Moni on saanut apua. Joitakin taas ei ole pystynyt parantamaan puoskari sen enempää kuin "oikeat" terveydenhuollon ammattilaiset. Potilas on pumpattu täyteen lääkkeitä mutta tauti ei ole parantunut. Oireet helpotti hetkeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkäriliitto on lääketeollisuuden äänitorvi. Lääkäriliittoa ei korpea miten ihmiset sairauksiaan hoitavat. Lääketeollisuutta sen sijaan korpeaa, että ihmiset hoitavat itseään yhä enenevissä määrin ilman lääkkeitä. Enkelihoidoista, reikistä ja sen sellaisita ei ole kenellekään haittaa. Naprapaatilta on moni saanut avun ilman lääkkeitä, samoin akupunktiosta, joka vielä hiljattain laskettiin puoskaroinniksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mahdollisia haittoja voi tulla vaihtoehtoisista hoidoista? Eipä juuri mitään, siksi ei viranomaisille ole tehty haittailmoituksiakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ravintolisät aletaan lain mukaan laskemaan puoskaroinnksi, niin lapsille ja kehitysvammaisille ei saa antaa C-vitamiinia purkista, jos puoskari kehoittaa. Jos vanhemmat oma-aloitteisesti ostavat C-vitamiinia, niin sillä saa hoitaa yskää ja nuhaa, niinkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
19
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
12
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Minua myös naurattaa tuo ainainen ihmisten purnaaminen köyhyydestä. Rahat riittää kapakissa istumiseen ja tupakin poltto... Lue lisää...
SYLVA L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image