Pääkirjoitukset

Urheita aikeita vähillä voimilla

Pääkirjoitukset 19.1.2017 0:00
Pääkirjoitus

Britannian äänestäjät ilmaisivat tahtonsa erota Euroopan unionista kansanäänestyksessä viime kesäkuussa. Tiistaina, lähes seitsemän kuukautta myöhemmin, kuultiin lopulta pääministeri Theresa Maylta, millaisin tavoittein Britannia lähtee eroneuvotteluihin. May pyrki myös valaisemaan sitä, mikä Britannian kurssi on ylipäätään tästä eteenpäin.

Puheessa oli useita sovinnollisia elementtejä EU:ta kohtaan. May puhui eurooppalaisista ystävistä sekä eurooppalaisista arvoista, jotka Britannia vastedeskin allekirjoittaa. Samalla pääministeri antoi suuntaviivoja siitä, missä neuvotteluissa kulkevat Britannian jouston rajat.

Britannian peruskysymys uusien suurten linjausten luonnissa on se, riittääkö sen voima tavoitteiden toteutukseen. Britannia ei enää ole tekijä, joka muokkaa maailmaa, vaan maailma muokkaa Britanniaa.

Sama koskee pitkälle Britannian EU-suhdetta. Se ei voi sanella unionille, miten osapuolten suhteet järjestetään tulevaisuudessa. Keskeisissä väännöissä Britannialla on käsissään selvästi heikommat pelimerkit kuin pöydän vastapuolella.

May halusi joka tapauksessa tehdä selväksi, ettei Britannia aio jäädä EU:n ovenrakoon, puoliksi sisälle, puoliksi ulos, vaan todella lähtee.

Se jyrkin vuori kiivettäväksi nousee Britannialle kaupan ja talouden kysymyksissä. Näkymä, jossa yhteismarkkinoilta lähtö iskee jollakin aikataululla Britannian talouteen, on hyvin todennäköinen.

Mayn mukaan Britannia haluaa ”laajimman mahdollisen pääsyn” yhteismarkkinoille ”kunnianhimoisen vapaakauppasopimuksen” avulla. Kuinka laaja ”mahdollisimman laaja” voi olla, selviää neuvottelupöydissä.

EU:n ei pidä solmia sopimusta, jossa Britannia poimii ihmisten, pääomien, tavaroiden ja palvelujen vapaasta liikkuvuudesta hyödyt mutta luistaa vapauksien ylläpitoon liittyvistä ikävistä velvollisuuksista.

Jos Britannia päästetään noin vain nyppimään maukkaimmat palat unionin eduista, tällainen myöntyväisyys rohkaisisi samalle tielle myös muita kriittisiä jäsenmaita. Kun EU neuvottelee Britannian erosopimuksesta, pöydällä onkin myös sen oma tulevaisuus.

Britanniassa on ilmeisesti alettu jo varautua siihen, että Brysselistä ei palata loistavan sopimuksen kera ja fanfaarit soiden. Sen on pakko etsiä uusia kauppakumppaneita. Ulkoministeri Boris Johnsonin mukaan näitä maita on jo tiedossa jonoksi asti. Brexitin ajajiin kuuluva Johnson ei tässä kohdassa voisi muuta sanoakaan.

May käytti puheessaan useampaan kertaan sanaa globaali, maailmanlaajuinen. Ajatus ”globaalista Britanniasta” tuonee monen britin mieleen mukavalla tavalla brittiläisen imperiumin.

Lontoon päättäjillä on kuitenkin lähivuosina kova työ pitää koossa jo Yhdistynyt kuningaskunta. Skotlannin ensimmäinen ministeri on jo väläyttänyt uutta kansanäänestystä Britanniassa eroamisesta, eikä Pohjois-Irlannissakaan kiitetä vapaan liikkumisen mahdollista vaikeutumista sen ja Irlannin tasavallan välillä.

MAINOS

Kommentoi

Se on niin pieni, brexit-vaalituloksen ääniero. 52 prosenttia äänioikeutetuista äänesti Britannian ulos EU:sta ja sitten käynnistyi Euroopan vakauden mullistava härdelli, eihän siinä ole mitään järkeä. Natostakin tulee epävakaa toimija Brexitin myötä, tulee riitoja sotilaallisessa yhteistyössä. Siitäpä soppa syntyykin, kun muodostuu uusia ryhmittymiä sekä kyräillään toisia, alkaa asevarustelukierre. Britanniankin etu on yhtenäinen Eurooppa, rauha ja kansojen keskinäinen yhteydenpito, maailman suurin rauhanliike. Suomessakin tehdään suuria päätöksiä perustuslakia tutkimalla, harkiten monelta kantilta. Tarvittaessa lakiesitys perutaan, kun huonoksi havaitaan. Skotlanti voi vielä esittää järjen äänen Britanniassa itsenäisyysvaatimuksellaan ja tarjota kunniallisen syyn Britannialle perua Brexit-päätöksensä. Laitetaan peukut pystyyn Skotlannille, veljeys ja tasa-arvo säilyköön Euroopassa. Irlantikin olisi kauniimpi kartalla, jos pohjois-Irlanti liitettäisiin Irlantiin, olisi "vihreä saari" yhtenäinen ilman rajoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa näyttää kuitenkin yksi äänestyskerta riittävän. Toisin on EU:ssa, jossa äänestetään niin kauan, että sopiva "demokraattinen" vaihtoehto toteutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euvostoliitossa pitää pikaisesti siirtyä sen esikuvan mukaisiin vaaleihin. Vaaleissa on vain yksi vaihtoehto, ja väärin äänestävät siirretään uudelleenkasvatusleireille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, että Britanniaa pitää kohdella kovasti esimerkkitapauksena, jotta Euvostoliiton kansojen vankilasta ei karkaisi enempää kansoja.
Olipas niin liittovaltiohenkinen kirjoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on kyllä siitä, että ei EU mitenkään voi antaa Britannialle parempaa sopimusta kuin mitä EU:n sisämarkkinoilla olevat maat saavat. Eli Britannian sopimus tulee olemaan huonompi, eikä siinä ole mitään "esimerkkitapausta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vaikuttaa siltä että Eu tässä on se joka on eniten hätää kärsimässä. Miksi yleensä kriittisyyttä esiintyy jos Eu kerran on hyvä juttu. Kriittisyys on toisenlainen viesti. Viesti joka ilmentää tyytymättömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
46
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
43
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
35
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
23
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image