Pääkirjoitukset

Urheita aikeita vähillä voimilla

Pääkirjoitukset 19.1.2017 0:00
Pääkirjoitus

Britannian äänestäjät ilmaisivat tahtonsa erota Euroopan unionista kansanäänestyksessä viime kesäkuussa. Tiistaina, lähes seitsemän kuukautta myöhemmin, kuultiin lopulta pääministeri Theresa Maylta, millaisin tavoittein Britannia lähtee eroneuvotteluihin. May pyrki myös valaisemaan sitä, mikä Britannian kurssi on ylipäätään tästä eteenpäin.

Puheessa oli useita sovinnollisia elementtejä EU:ta kohtaan. May puhui eurooppalaisista ystävistä sekä eurooppalaisista arvoista, jotka Britannia vastedeskin allekirjoittaa. Samalla pääministeri antoi suuntaviivoja siitä, missä neuvotteluissa kulkevat Britannian jouston rajat.

Britannian peruskysymys uusien suurten linjausten luonnissa on se, riittääkö sen voima tavoitteiden toteutukseen. Britannia ei enää ole tekijä, joka muokkaa maailmaa, vaan maailma muokkaa Britanniaa.

Sama koskee pitkälle Britannian EU-suhdetta. Se ei voi sanella unionille, miten osapuolten suhteet järjestetään tulevaisuudessa. Keskeisissä väännöissä Britannialla on käsissään selvästi heikommat pelimerkit kuin pöydän vastapuolella.

May halusi joka tapauksessa tehdä selväksi, ettei Britannia aio jäädä EU:n ovenrakoon, puoliksi sisälle, puoliksi ulos, vaan todella lähtee.

Se jyrkin vuori kiivettäväksi nousee Britannialle kaupan ja talouden kysymyksissä. Näkymä, jossa yhteismarkkinoilta lähtö iskee jollakin aikataululla Britannian talouteen, on hyvin todennäköinen.

Mayn mukaan Britannia haluaa ”laajimman mahdollisen pääsyn” yhteismarkkinoille ”kunnianhimoisen vapaakauppasopimuksen” avulla. Kuinka laaja ”mahdollisimman laaja” voi olla, selviää neuvottelupöydissä.

EU:n ei pidä solmia sopimusta, jossa Britannia poimii ihmisten, pääomien, tavaroiden ja palvelujen vapaasta liikkuvuudesta hyödyt mutta luistaa vapauksien ylläpitoon liittyvistä ikävistä velvollisuuksista.

Jos Britannia päästetään noin vain nyppimään maukkaimmat palat unionin eduista, tällainen myöntyväisyys rohkaisisi samalle tielle myös muita kriittisiä jäsenmaita. Kun EU neuvottelee Britannian erosopimuksesta, pöydällä onkin myös sen oma tulevaisuus.

Britanniassa on ilmeisesti alettu jo varautua siihen, että Brysselistä ei palata loistavan sopimuksen kera ja fanfaarit soiden. Sen on pakko etsiä uusia kauppakumppaneita. Ulkoministeri Boris Johnsonin mukaan näitä maita on jo tiedossa jonoksi asti. Brexitin ajajiin kuuluva Johnson ei tässä kohdassa voisi muuta sanoakaan.

May käytti puheessaan useampaan kertaan sanaa globaali, maailmanlaajuinen. Ajatus ”globaalista Britanniasta” tuonee monen britin mieleen mukavalla tavalla brittiläisen imperiumin.

Lontoon päättäjillä on kuitenkin lähivuosina kova työ pitää koossa jo Yhdistynyt kuningaskunta. Skotlannin ensimmäinen ministeri on jo väläyttänyt uutta kansanäänestystä Britanniassa eroamisesta, eikä Pohjois-Irlannissakaan kiitetä vapaan liikkumisen mahdollista vaikeutumista sen ja Irlannin tasavallan välillä.

MAINOS

Kommentoi

Se on niin pieni, brexit-vaalituloksen ääniero. 52 prosenttia äänioikeutetuista äänesti Britannian ulos EU:sta ja sitten käynnistyi Euroopan vakauden mullistava härdelli, eihän siinä ole mitään järkeä. Natostakin tulee epävakaa toimija Brexitin myötä, tulee riitoja sotilaallisessa yhteistyössä. Siitäpä soppa syntyykin, kun muodostuu uusia ryhmittymiä sekä kyräillään toisia, alkaa asevarustelukierre. Britanniankin etu on yhtenäinen Eurooppa, rauha ja kansojen keskinäinen yhteydenpito, maailman suurin rauhanliike. Suomessakin tehdään suuria päätöksiä perustuslakia tutkimalla, harkiten monelta kantilta. Tarvittaessa lakiesitys perutaan, kun huonoksi havaitaan. Skotlanti voi vielä esittää järjen äänen Britanniassa itsenäisyysvaatimuksellaan ja tarjota kunniallisen syyn Britannialle perua Brexit-päätöksensä. Laitetaan peukut pystyyn Skotlannille, veljeys ja tasa-arvo säilyköön Euroopassa. Irlantikin olisi kauniimpi kartalla, jos pohjois-Irlanti liitettäisiin Irlantiin, olisi "vihreä saari" yhtenäinen ilman rajoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa näyttää kuitenkin yksi äänestyskerta riittävän. Toisin on EU:ssa, jossa äänestetään niin kauan, että sopiva "demokraattinen" vaihtoehto toteutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euvostoliitossa pitää pikaisesti siirtyä sen esikuvan mukaisiin vaaleihin. Vaaleissa on vain yksi vaihtoehto, ja väärin äänestävät siirretään uudelleenkasvatusleireille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, että Britanniaa pitää kohdella kovasti esimerkkitapauksena, jotta Euvostoliiton kansojen vankilasta ei karkaisi enempää kansoja.
Olipas niin liittovaltiohenkinen kirjoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on kyllä siitä, että ei EU mitenkään voi antaa Britannialle parempaa sopimusta kuin mitä EU:n sisämarkkinoilla olevat maat saavat. Eli Britannian sopimus tulee olemaan huonompi, eikä siinä ole mitään "esimerkkitapausta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vaikuttaa siltä että Eu tässä on se joka on eniten hätää kärsimässä. Miksi yleensä kriittisyyttä esiintyy jos Eu kerran on hyvä juttu. Kriittisyys on toisenlainen viesti. Viesti joka ilmentää tyytymättömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:47
Citroen juhli kaksoisvoittoa Turkin MM-rallissa – Lappi mestari-Ogierin takana toinen
16:34
60 vuotta täyttävä PPSHP:n johtajaylilääkäri seuraa sairaalamaailman muutosta aitiopaikalta – lääkäreiden hakujärjestelmä toi uuden huolenaiheen
15:51
Kaleva oikaisee
14:27
Postilaatikon paikka johti riitaan Kemissä, 72-vuotias mies suihkutti kaasua naapurinsa kasvoille
14:16
Isokyrö on Suomen autoistunein kunta, jossa ajetaan yli 10 vuotta vanhoilla autoilla – Pohjois-Pohjanmaalla vähiten autoja Uudenmaan jälkeen
13:37
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
12:58
Arvio: The Baseballs tanssitti Teatriaa superhittien fiftaricovereilla – 50-luvun estetiikkaa syleiltiin urakalla, keikalla vallitsi viehättävän vanhanaikainen tunnelma Tilaajille
72
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
24
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
18
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
18
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Mitä se haittaa vaikka hytkyvät. Musiikki menee vain jäseniin. On hyvä ohjelma muuten. Olen nähnyt Paula Vesalan vauvan... Lue lisää...
VEEKU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image