Pääkirjoitukset

Ur­hei­lu­vä­ki­val­ta saa jo pöy­ris­tyt­tä­viä piirteitä

Pääkirjoitukset 5.12.2012 0:00
Pääkirjoitus

Hollannissa, yhdessä eurooppalaisen jalkapallon pyhätöistä, on järkytytty teini-ikäisten jalkapallon pelaajien mukiloitua avustavan erotuomarin kuoliaaksi viime lauantaina.

Kolme nuorta pelaajaa kävi ottelun jälkeen avustavan erotuomarin kimppuun ja hakkasi tätä päähän niin, että hän kuoli vammoihin myöhemmin sairaalassa.

Tapaus on pöyristyttänyt hollantilaiset, sillä vaikka katsojien huliganismi ei ole tuntematonta sielläkään, vastaavaa nuorten pelaajapoikien aiheuttamaa purkausta ei ole aikaisemmin koettu.

Suomessa jalkapallohuliganismi on ajoittain yrittänyt nostaa päätään, mutta ei ole saanut sellaisia mittasuhteita kuin Britanniassa tai muissa vanhoissa jalkapallomaissa Euroopassa. Tämä on lajin onneksi täällä.

Jääkiekossa kentällä tapahtuvasta väkivallasta on sen sijaan tullut niin oleellinen osa lajia, että sääntöjen vastaiset pahoinpitelyt alkavat olla arkipäivää. Ei viikkoa, ettei uutista siitä, että joku oli mukiloitu sairaalakuntoon. Tätä tapahtuu kaikilla sarjatasoilla.

Jääkiekkoyleisön reaktioista päätellen äänekäs osa yleisöä jopa nauttii siitä, kun kaukalossa vaihdetaan lajia jääkiekosta nyrk-keilyyn.

Tahallinen väkivalta ei kuulu urheiluun. Monet lajit ovat muutenkin niin kovatempoisia, että tahattoman loukkaantumisen vaara on aina olemassa. 

Vastuu siitä, että pelaaminen pysyy sääntöjen rajoissa on valmentajilla, tuomareilla ja tietysti pelaajilla itsellään.

Jo varhaisessa vaiheessa tulee korostaa reilun pelin henkeä ja sääntöjen noudattamista. Ellei tämä tehoa, väkivallantekijöitä ja heidän valmentajiaan pitää ojentaa niin, ettei vilppi kannata missään tilanteessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Jonninjoutavat tyhjaa elamaa joka ei sisalla mitaan ja tunnu miltaan porukkaa - Eletaan vain jonkin lajin fanitusta puoliteholla mutta ei aidosti. Hankkisivat oikean sisallon elamalleen.

NHL peleja katselleena paikanpaalla kiinnitin huomiota nuorehkoihin laskeihin miehiin jotka reagoivat vain tappeluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän meitä totutetaan maksattamalla väkisin järjestäytyneen väkivaltarikollisuuden jatkuvaa toimintaa - jota tyhmimmät kutsuvat ''urheiluksi'' - nämä otukset kasaantuvat palkka tapeluihin jääkiekkokaukaloihin ja verenhimoiset mielipuolet katsomoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuuttajien väkivaltaa kaikki tyynni, "yllättäen" murhaajien taustoja ei julkaistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka aiheen vierestä voikaan kirjoittaa? Eihän tässä ole ollenkaan kysymys urheiluväkivallasta, vaan liian vapaan maahanmuuttopolitiikan aiheuttamasta tragediasta. Eivät nuo "teini-ikäiset pelaajat" olleet mitään urheilijoita, he käyttivät jalkapalloa ainoastaan verukkeena hankkiutua tilanteisiin joissa "etelän kuuma veri" saa kiehahtaa yli äyreidensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nappiin osunut pääkirjoitus.Nimenomaan kysymys on urheiluväkivallasta johon on aivan turhaa ja leimaavaa sotkea mitään maahanmuuttopolitiikkaa.Voihan sitä tietysti yrittää sillä keinoin sulkea silmänsä asialta.
Onko urheilu niin pyhää touhua että siinä esiintyvästä raakasta väkivallasta ei saisi puhuakaan,jos sen uhrina kuolee ja vammautuu ihmisiä. On kyse äärimmäisen vakavasta ilmiöstä josta ei saa vaieta,saati sitten vähätellä tai hyväksyä sitä.Yhteikunnan varoja käytetään monin eri tavoin urheilun tukemiseen(myös näiden väkivalta-lajien)joten myös siltä osin olisi heti puututtava ilmiöön.Miksi Arhinmäki on hiljaa?
Julkista anteeksipyyntöä odotetaan niin jääkiekko kuin jalkapalloliitoltakin.Väkivaltaa ja tappoja ei pidä hyssytellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Tuollaisella touhulla mitä Hollannissa tapahtui ei ole enää mitään tekemistä urheilun kanssa, turha vähätellä ja sulkea silmiään siltä mistä oikeasti on kysymys. Tietyistä kulttuureista tulevat ihmiset tuovat mukanaan omat tapansa ratkaista riitatilanteet, ja niitä sovelletaan myös uudessa kotimaassa. Ei siitä mihinkään vaan pääse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin kaikki kommentit läpi.Hyvin monessa kommentissa aivan älytöntä vakivallan väheksymistä,niin jalkapallon kuin jääkiekonkin osalta.
Väkivalta ei ole misään eikä millään alueella hyväksyttävää.Ei riitä että se kuitataan muutaman minuutin jäähyllä.Kaikki väkivaltainen käyttäytyminen tulisi aina tuomita käräjäoikeudessa,oli se tapahtunut missä tahansa esim urheilukentillä.
Rikoslaki ei tunne sellaista että jokin peli sallisi väkivallan käytön.
Kunnolliset tuomiot kaikille väkivallantekijöille varmasti ainakin vähentäisi väkivaltaa myös peleissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllätys yllätys uutisessa ei mainita sanallakaan noiden nuorten pelaajien etnistä taustaa. Sieltä se todellinen syy juontaa juurensa, mutta kun siitä ei saa missään tapauksessa puhua. Veikkaan että tätäkään kommenttia ei julkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän nämä joukkuelajit ovat alemman sosiaaliluokan ala-arvoista viihdykettä ja toiminnalla ei ole mitään tekemistä tuettavan kuntoliikunan kanssa. Urheilun tukirahat kokonaan pois näiltä lajeilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmana on Hollannissakin ollut nimenomaan se, että pääkirjoittajan vaatimaa "sääntöjen noudattamista" ei ole saanut vaatia kaikilta. Eikä sääntörikkomuksista ja rikkojista välttämättä saa edes keskustella julkisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi keskustellaan, että mikä saa urheilun väkivaltaistumaan kun pitäisi keskustella nuorison väkivaltaistumisesta.
Ainiin, uutisessa jätettiin taas kertomatta jotain oleellista, joka veisi keskustelun ihan eri suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottavat jalkapallon liian vakavasti ja ovat ylifanaattisia. Elämän perusarvot ja moraalikäsitykset on unohtuneet, vääristyneet ja kieroutuneet nykynuorilla. En syytä näitä nuoria, he ovat sen yhteiskunnan peili jossa elämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me emme ensinnäkään elä Hollannissa. Toisekseen nämä nuoret ovat oman sosiaalisen sisäryhmänsä tuotos, eivätkä edusta koko Hollantia. Googlailkaa itse englanniksi lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kentän reunalta löytyy vanhempia, jotka usuttavat nappuloitaan yhä epäreilumpaan peliin, puuttuvat pelin kulkuun kovalla äänellä kritisoiden tuomarien vihellyksiä ja pelin jälkeen "opettavat" jälkikasvuaan heikentäen ja murtaen itsetuntoa.
Antakaa lastemme nauttia pelistä, ei jokaisesta tule miljonääripelaajaa ja toiveittemme toteuttajaa.
Agressio kasvattaa hiljalleen heikennettyä ihmistä raan väkivallan tekijäksi.
Myös Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko mukilointi sama kuin nyrkkitappelu?! Itse ainakin miellän sen niin ja tällä kaudella ei ole kyllä SM-liigassa ollut yhden yhtä tappelua,sikamaisia taklaisuja kyllä. Kiitos SM-liigan nykylinjan. HÄVETKÄÄ,olette tuhoamassa hienoa urheilulajia jonka historiassa on aina tunnettu tappelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella tekopyhää kirjoittelua taas kerran pääkirjoituksessa.
Väkivalta on aina eri kuin "vilppi".
Jalkapallo ja katsomoväkivalta on Euroopassa jokapäiväistä.
Tuomarin pahoinpitelyt ovat onneksi harvinaisia mutta pelaajat potkivat päätoimisesti toisiin jalkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se nyt vaan on niin, että tappelut kuuluvat jääkiekkoon. Toisia pelaajia on helpointa suojella tappelemalla. Siihen ei ole muita keinoja, sillä erotuomarin valtuudet ovat rajalliset. Näin itsenäisyyspäivän kynnyksellä haluaisin verrata jääkaukalon gladiaattoreita noihin sotiemme veteraaneihin, jotka eivät koskaan jättäneet kaveriaan. Eivät jätä jääkiekkolijatkaan, vaan ovat aina valmiita tappelemaan pelikaverinsa puolesta. Tätä kulttuuria meidän tulisi myös lapsillemme opettaa jo alakouluiästä lähtien, niin koulukiusaaminen olisi pian muisto vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jotakin on pahasti pielessä kun 5-6 pelaajaa on yhtäaikaa lasareetti kunnossa.Ei tartte kauas mennä kuin Raksilaan siellä näkee tätä halonhakkuutta.Hakataan mailalla pelaajaa ja sitten on monen viikon sairasloma.No, ei tämä yksin jääkiekkon pahe ole.Nyrkkeily ym kontaktilajit ovat samassa liemessä. Ammattiurheilu on numero yksi ja perässä tulevat amatöörit.Liekkö noita enää? Tätä miettii evp urhelija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ei saa arvostella, ei lehdessä, ei keskusteluissa. Tappelut on osa tuota urheiluviihdettä. Älkää jankuttako vastaan. Ne ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

11
Suojeltu myllyrakennus puretaan Toppilassa – tilalle pitää rakentaa saman näköinen talo
7
Isis-leirin naisten paluumahdollisuutta kammoksutaan oppositiossa – Suomen lähtökohtana on ettei aikuisia auteta
6
Lippo ja Oulun kaupunki hakevat pesäpallon Itä–Länttä yhdessä – tavoitteena saada arvo-ottelu Raksilaan 2021 tai 2023
5
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
4
Sisäministeri Maria Ohisalo ei halua riisua suomalaisilta kansalaisoikeuksia edes Isis-leirien tapauksessa – "suomalaista oikeusvaltioita ei pitäisi lähteä murentamaan"
2
Porokello-sovellus myös kuluttajien käyttöön: pian jokainen autoilija voi varoittaa porokolaririskistä
2
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Laitoinpa uuden auton tilaukseen

78 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image