Pääkirjoitukset

Unkari ky­see­na­lais­taa me­dia­so­dal­laan Suomen oikeusvaltion – miksei se vie väitteitään EU:n tut­kit­ta­vik­si?

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin (kuvassa) valtiosihteeri Zoltán Kovács syytti Suomea tekopyhyydestä. KUVA: GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL
Pääkirjoitukset 26.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Unkarin mediasota johtuu Suomen pyrkimyksestä tehdä EU-rahoituksen saanti ehdolliseksi unionin perusarvojen noudattamisesta.

Unkarin pääministerin valtiosihteeri kyseenalaisti Suomen saldon. Miksei Unkari ota aihetta esille EU:ssa?

Suomen EU-puheenjohtajakausi on alkanut kummallisesti, ainakin Unkarissa. Sen kansalliskonservatiivisen hallituksen hallitsemissa tiedotusvälineissä on menossa mustamaalauskampanja, jossa levitetään päättömiä väitteitä Suomesta.

Viime vuosina Suomea on rökitetty lähinnä Venäjällä lapsikaappauksista ja syytetty Suomen viranomaisia Suomessa asuvien venäläislasten huostaanotoista.

Unkarin mediassa on menty Venäjääkin pidemmälle muun muassa kyseenalaistamalla Suomen oikeuslaitoksen ja tiedotusvälineiden riippumattomuus.

"He (suomalaiset) saarnaavat vedestä, mutta juovat viiniä", pääministeri Viktor Orbánin kanslian valtiosihteeri Zoltán Kovács kirjoitti blogissaan.

Suoraan suomeksi sanoen suomalaiset siis puhuisivat Kovácsin mielestä yhtä ja tekisivät toista. Jos pääministerin valtiosihteeri on todella tätä mieltä, miksei Unkari yritä saada unionissa Suomea luokalle EU:n perusarvojen rikkomisesta?

Sinänsä ei ole yllätys, että tällainen mediakampanja on lähtenyt liikkeelle. Suomi aikoo EU-johtokaudellaan tehdä töitä sen eteen, että jäsenmaita alettaisiin rangaista unionin perusarvojen rikkomisesta.

Jos tämä onnistuu, perusarvojen rikkojilta voitaisiin leikata EU-rahoitusta. Yritys on jäänyt aiemmilla puheenjohtajakausilla valitettavasti puheiden tasolle.

Varsinkin nettomaksajamaissa, joihin Suomi kuuluu, on tympäännytty siihen, että jotkut jäsenmaat hyötyvät EU-rahoista, mutta viittaavat kintaalla pelisäännöille, joihin nekin ovat sitoutuneet liittyessään unioniin.

Seuraava rahoituskehys, johon ehdollisuus EU-varojen ja oikeusvaltioperiaatteen välillä yritetään kytkeä, päätetään Suomen kaudella. Suomi pyrkii myös kohti sitä, että oikeusvaltioperiaatteen tilaa seurattaisiin jäsenvaltioissa vuosittain.

Unionissa on jo meneillään Puolaa ja Unkaria koskeva menettely, joka voi periaatteessa johtaa niiden rankaisuun ja niiden äänoikeuden jäädyttämiseen.

Puola ja Unkari voivat kuitenkin välttyä rangaistuksilta, koska rahoituskehyksestä ja sanktioista pitää sopia yksimielisesti. Maat voivat saada tuekseen ainakin Romanian.

Vaikka yritys kaatuisi, se ei tarkoita, ettei prosessia tulisi käydä läpi saati katsoa rikkeitä sormien läpi; pelkkä unionin uskottavuus vaatii sitä, etenkin juuri ennen kuin unionin jäsenovella on useita Balkanin maita.

Suomi alkoi lopulta vastata taannoisiin Venäjän mediahyökkäyksiin jakamalla paikkansa pitävää tietoa. Tämä on oikea linja myös Unkarin kohdalla. Lisäksi asia on syytä nostaa esille poliittisella tasolla.

Valtiosihteeri Kovács oli huolissaan Suomen mediakentän moniäänisyydestä. Kysymys on tärkeä, mutta Unkarin median keskittäminen pääministeri Orbánin lähipiiriin hallituksen äänitorviksi on todellisempi huolenaihe.

Tämä näkyy lehdistönvapaustutkimuksissa, joissa Unkari on tippunut nopeasti alaspäin. Suomi keikkuu niissä vuosi vuodelta kärkisijoilla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Kyllä sitä nyt vedetään hernettä nenään kun Unkarista kuuluu tosiasioita Suomen asioista.
Pitäis todellakin tehdä noille unkarilaisten esittämille tosiasioille jotain. Suomen perustuslaillahan ei ole mitään merkitystä koska Eu:n lait menevät sen yläpuolelle ja sitä tulkitsevat maallikko poliitikot itse, pyolueetonta perustuslakituomioistuinta kun ei ole eikä ole tulissakaan koska poliitikot haluavat pitää edelleen tuomiovallan itsellään ja tulkita sitä mielihalujensa mukaan.
Unkarilaiset ovat ihan oikeassa ja sekin on totta että "Suomi on nyt vähemmän itsenäinen kuin koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän kaikki tietää Suomen lastensuojelun ongelmat. Siis ei se kritiikki aina aiheetonta ole. Muistuu mieleen tuosta jupakasta ministeri Maria Guzenina, Alexander Stubb, Timo Soini ja Juha Rehula. Kun venäläiset tulivat Suomeen tapaamaan ministeri Maria Guzeninaa, ministeri Alexander Stubb iloitsi, että nyt tulee asiat selviksi, kun Maria Guzenina osaa venäjää. Myöhemmin Maria Guzenina erosi ministerin paikalta lastensuojelun toivottoman tilanteen vuoksi. No sitten Timo Soini vakuutti ulkoministerin asiantuntemuksella, että ei lastensuojelussa mitään ongelmaa ole. Ja ministeri Juha Rehula jatkoi pyytämällä anteeksi niiltä, joita oli kaltoinkohdeltu lastensuojelussa vuosina 1937–1983. Tuossa Rehulan anteeksipyynnössä on kummallista se, että hän totesi "ei koskaan enää", eikä hän ei sanallakaan viitannut nykytilanteeseen. Ja sitten vuonna 2019 keskusrikospoliisi tutkii laittomuustapauksia suomalaisissa lastensuojelulaitoksissa.

Ja sitten tietenkin olisi ne kymmenet tuhannet suomalaiset, jotka rökitettiin 90-luvun laman hoidossa omien poliitikkojen toimesta. Että sellainen oikeusvaltio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emoksi unkari on EU jäsen, jos ei kykene/halua noudattaa yhteisiä sääntöjä. Unkari ulos EU sta, rahanjako jollekin lähipiirille on lopetettava, raha ei mene kansan parhaaksi vaan yksityiselle lähipiirille pienelle sellaiselle"

Suomelta oikeita asioita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Unkarin ja muidenkin jäsenmaiden mielestä EU-sääntöjä ei tarvi toteuttaa sääntöjen mukaisesti, niin ensi vuonna Suomi voisi maksaa EU:n jäsenmaksua vaikkapa 20% vähemmän kuin laskennallisesti olisi Suomen osuus!
Kun tätä rikkomusta sitten muut jäsenmaat ihmettelisi, niin suomalaiset mepit sanoisi, että nuo rahat tarvittiin eläkeläisten toimeentulon kohentamiseen, työttömyyden hoitoon ja maanteiden pinnoituksiin! Enempää ei "irronnut" tällä kertaa, valitettavasti! Hymyilisi vienosti päälle ja kysyisi, tarviiko noita sääntöjä niin pilkuntarkasti noudattaa ja jäisi kysyvä ilme kasvoilla odottamaan vastausta!
Otetaan käyttöön Ahtisaaren slougani, joka tuli usein mediassa esille, sana "valitettavasti"!
Miksi vain maksuosuudet hoidetaan sääntöjen mukaan, mutta muulla ei sitten olekaan niin väliä?
Eikö suomalaiset poliitikot koskaan opi maailman menon vinkeitä? Osaahan ne omissa vaaleissakin puhua vakuuttavasti muunneltua totuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranska on toteuttanut Naton kanssa näin: ilmoittaa olevansa Naton jäsen, mutta ei osallistu mihinkään kokouksiin, ja vissiin myös on jättänyt sotaharjoitukset väliin. Sielläpä olkaa, mie en ala teidän kanssa. Suomi voisi tehdä saman EU:n kanssa, olemme jäsenvaltio mutta emme osallistu kokouksiin. Syynä on EU:n toimimattomuus ja sen jäsenvaltiot Unkari sekä Puola. Ei liikkuisi yksikään komissaari ja vielä vähemmän tukieurot. Suomi halvaannuttaisi koko systeemin, Unkarillakin tulisi pskat housuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän näistä Unkarin 'väitteistä' pääkirjoitustoimittaja haluaa €U:n tutkivan ?
- Suomessa ei perustuslakituomioistuinta (eiks tämä aika selvää ? Ei ole, eikä ole tulossakaan)
- Suomessa keskittynyt media (tutkittu ihan €U-tasolla. On HS+STT, Yle ja LännenMedia. Ja valtio käski Ylen ostamaan kans STT:ltä)
- Suomi saanut langettavia EIT-tuomioita alkuperäiskansojen kohtelusta (ne löytyy ihan googlettamalla)

Jos nuo vie €U:n tutkittavaksi niin toteavat Unkarin puhuneen pelkkiä faktoja. Lisäksi Suomessa korkeimmat tuomarit nimittää
yksinvaltiaana Presidentti - sama mistä kans Unkaria syytelty .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt keulii!

Unkariin voisi helposti muuttaa. Sehän taitaa olla kovinkin ihana maa. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesssa ei ole moniäänistä mediaa, on vain yksi totuus mitä koko mediakenttä jauhaa. Tämä Unkari tapaus hyvä esimerkki, koko mediakenttä yhtä mieltä asiasta, eriävät mielipiteet eivät pääse missään esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuuksia on tunnetusti vain ja ainoastaan yksi. Poikkeavat totuudet ovat valetta.

Wikipedia: "Tosiasia (tosiseikka, fakta) on yksilöllisestä käsityksestä tai tulkinnasta riippumaton asia."

Oma vankkumaton mielipide tulkitaan esittäjän taholta valitettavan usein totuudeksi. Totuus ei todellakaan ole mielipidekysymys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin silloin kun Venäjästä puhutaan niin mielipidettä pidetään totuutena, todisteita siinä ei tarvita eikä edes vaadita, pelkkä epäily riittää totuudeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauska lukea näitä kommentteja.

Takavuosina hauskuutta sai lukiessaan SKP:n vähemmistöläisten pönäkkää tekstiä. Nyt nämä hauskat ajat ovat palanneet. Kiitokset kirjoittajille tästä! :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos itsellesi muistutuksesta, aika moni nykyisestä Suomen poliittisesta eliitistä on entisiä "superkommunisteja" eli taistolaisia eli vähemmistöläisiä. Aitoja stalinisteja. Ylen Aamu-tv:ssä pohdittiin "jälkiviisaissa", miksi nykyinen Vasemmistoliitto ja Vihreät eivät yhdisty yhdeksi puolueeksi. Ajavat samoja asioita, joukossa on paljon paljon näitä kommentissasi muistuttamiasi vähemmistöläisiä. Vähemmistöläisyys ei ole kadonnut mihinkään Suomesta, se voi erittäin erittäin hyvin, ja se näkyy ja vaikuttaa Suomen EU-politiikassa. Eipä naurata, kauhistuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelottako? Muuta jenkkilään, siellä on oikeisto voimissaan, ja kohta banaanivaltio konkurssissa, mene ja pelasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen iloinen että Unkari paljastaa kaikille Suomen todellisen luonteen. Valitettavasti maatamme johtaa erittäin sosialistinen hallinto joka ei malta olla puuttumatta muiden maiden asioihin. Suomi on sosialistien ohjauksessa ottanut asiakseen arvostella muun muassa Puolaa ja Unkaria mikä on jo törkeyden huippu. Meidän kansalaisten ei kannata antaa tukeamme väärässä ja vasemmalla olevalle hallinnollemme, koska he ovat todellakin väärässä. Unkari ja Puola ovat oikeassa ja Suomen ei tule puuttua heidän asioihin.
Aika kauas on Suomi ajautunut niistä ajoista jolloin pidimme huolen isänmaastamme ja suomalaisista ja olimme ystävällisiä muille maailman maille. Nykyään Suomesta on tullut vihamielinen ja elitistinen päälle päsmäri. Vaan pitkälle ei tuolla asenteella mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi vastaan suurteollsuuden Lobbarit, varsinkin Saksan talouden veturien. Unkarilaiset uskaltavat räksyttää, koska eurooppalaisilla suuryrityksillä on isot investoinnit siellä ja hyötyvät EU:n jakamasta rahasta. Saksa onkin hiljaa, ei kuulu hiihdastustakaan Suomen tukemiseksi, eipä Ruotsikaan puhu mitään. Saksalaiset johtavat europarlamentissa suurinta valtaryhmittymää EPP:tä, jonka jäsenenä on myös Unkarin valtapuolue ja tietysti Suomen Kokoomus. Ilman unkarilaisia EPP on heikko, joten Unkari saa räksyttää EU:ssa mielin määrin, Suomi nauretaan suohon. Me hävitään tämä peli, tähän saamme tottua EU-Suomessa entistä enemmän. Pieni maa on entistäkin pienempi Saksan ja Ranskan johtamassa EU:ssa, ei mitään vaikutusmahdollisuuksia EU:n toimintaan ja sääntöihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllläpä osui kipeästi toimittajaan kun Suomea arvosteltiin. Tämmöinen reaktio on pienten maiden alemmuusnompleksia. Suomen lastensuojelua on aiheellistakin rökittää. Venäläinen lehdistö kirjoitti ihan asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä osui pahasti hermoon. Jos joku heittäisi ilmaan jotain jossa ei ole mitään perää, niin ei sitä tarvitsisi selitellä ja puolustella viikkokaupalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image