Pääkirjoitukset

Ulvila jätti monta kysymystä

Pääkirjoitukset 19.12.2015 0:00
Pääkirjoitus

Korkein oikeus (KKO) pani perjantaina pisteen peräti yhdeksän vuotta kestäneelle Ulvilan murhan käsittelylle. KKO ei antanut valituslupaa hovioikeuden päätökseen vapauttaa miehensä surmaamisesta epäilty Anneli Auer syytteistä.

Oikeudenkäynti asian ympärillä ei lopu tähän, sillä Auer vaatii valtiolta tuntuvia korvauksia vankeusajastaan. Myös tämän jutun käsittelyn otaksutaan kestävän vuosia.

Auerin puoliso Jukka S. Lahti surmattiin julmalla tavalla kotonaan Ulvilassa joulukuussa 2006.

Tapauksen poliisitutkinta haparoi alusta lähtien ja sai kummallisia piirteitä aina Auerin ystäväksi lyöttäytyneen poliisiin peitetoimintaa myöten. Aueria alettiin epäillä murhasta vasta lähes kolme vuotta myöhemmin.

Poliisin tekemän esitutkinnan heikkoudet heijastuivat myöhemmin oikeusistuinten päätöksiin. Jutun sekavuutta kuvaa hyvin se, että asia jouduttiin käsittelemään kaikissa oikeusasteissa kahteen kertaan.

Ensimmäisellä kerralla käräjäoikeus tuomitsi Auerin murhasta elinkautiseen, mutta hovioikeus vapautti hänet. Korkein oikeus palautti jutun takaisin käräjäoikeuden käsittelyyn. Tämä antoi uudelleen elinkautistuomion, jonka taas hovioikeus kumosi. Kummassakin oikeusasteessa tuomioista äänestettiin.

Korkeimman oikeuden valitusluvasta tekemän päätöksen perusteella hovioikeuden vapauttava tuomio jää voimaan.

Usean ja vuosia kestäneen oikeuskäsittelyn jälkeenkään ei tiedetä murhan tekijää. Sen oikeus on todennut, etteivät syyttäjien näytöt riittäneet todistamaan Aueria syylliseksi murhaan.

Surman käsittely on varoittava esimerkki siitä, kuinka tällaista ei pitäisi tapahtua oikeusvaltiossa. Ensinnäkin kenenkään oikeusturvan kannalta ei ole kohtuullista, että asiaan kulutetaan niinkin kauan kuin yhdeksän vuotta.

Ulvilan surman hovioikeuspäätöksessä korostetaan syyttäjän velvollisuutta kyetä osoittamaan teko todeksi. Tähän syyttäjä ei kyennyt.


Hovioikeuden mukaan tutkinnassa ilmeni tekijöitä, joiden perusteella Auer olisi voitu todeta syylliseksi, mutta yhtä lailla seikkoja, jotka puhuivat syyllisyyttä vastaan. Kokonaan ei kyetty sulkemaan pois sitä mahdollisuutta, että surman olisi tehnyt joku ulkopuolinen henkilö.

Oikeuden tehtävänä ei ole tulkita toistensa kanssa ristiriitaisia todisteita syytetyn vahingoksi. Todistusvelvollisuus tällaisissa tapauksissa on aina syyttäjällä.


Ulvilan surman tutkinnassa ilmenneiden puutteiden pitäisi johtaa tarkkaan pohdintaan poliisikunnassa. Poliisi teki liian monta virhettä, joiden kohdalla voi ihmetellä, miten ne olivat mahdollisia. Tämän mittaluokan rikoksissa ei saa jättää mitään kiveä kääntämättä.

Oikeuslaitoksen sisällä on syytä analysoida tarkkaan, miten tuomiot näin isossa rikoksessa voivat mennä niin pahasti ristiin eri oikeusasteissa. Kummastusta herättää myös se, että sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa tuomioihin päädyttiin äänestyksellä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Poliisin suorittama esitutkinta on avainasemassa rikosasioiden oikeudellisessa käsittelyssä. Sekä tässä pääkirjoituksessa että aikaisemmassa uutisessa valtakunnansyyttäjän kannanotossa on puututtu kyseenä olevan Ulvilan surman tutkintaan. Maallikon uutisista yleensäkin saamien käsitysten mukaan poliisiorganisaatiolla on haittana eräänlainen reviirirasite. Miekkaillaan ikäänkuin keskenään, kun voimavarat pitäisi suunnata kolmen muskettisoturin mallin mukaisesti yhteen hiileen puhaltamiseen ja yhdessä rintamassa toimimiseen. Törkeän rikoksen kyseessä ollen luulisi, että poliisi satsaa siihen heti alusta pitäen parhaat asiantuntijansa ns. piiri- ja organisaatiorajoista huolimatta. Tämä ja yleensäkin poliisitoiminta pitää olla johdon hanskassa ylintä esimiestä myöten, eikä kenttää jättää tässä suhteessa miltään osin yksin, ohjaamatta ja valvomatta. Poliisikunnan piiristä on tuotu esiin, että esimiehiä nimenomaan päättystön muodossa on aivan riittävästi, toimistoupseereita ei kaivata. Esim. huumepoliisi Aarnion juttusuman tutkinnassa on julkisuudessa "päivitelty" huomattavia ristiriitoja paikallispoliisin ja valtakunnallisen yksikön välillä. Suomalaisen poliisin hyvä ammattitaito ja maine ei kärsi tämän kaltaisia tahroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

102
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
89
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
61
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
56
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
37
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
33
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
23
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Hoitajien palkkoja ei missään nimessä saa leikata niitä pitää nostaa 10% välittömästi.Kyllä sinäkin kateellinen aloittaj... Lue lisää...
TLC

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image