Pääkirjoitukset

Tyttöjen sukuelinten silpominen on väkivaltaa, jota mikään perinne ei pyhitä – sille ei saa antaa Suomessa yhtään tilaa

Tyttöjen sukuelinten silpomiseen käytettyjä välineita itäisestä Afrikasta. KUVA: Michael Rückl
Pääkirjoitukset 8.2.2019 6:00
Pääkirjoitus

Tyttöjen sukuelinten silpominen on silkkaa väkivaltaa. Tavoitteena on oltava sen juuriminen pysyvästi. Maahanmuuttajien yhteisöillä itsellään on asiassa päävastuu, mutta myös suomalaisen yhteiskunnan pitää suojella nuoria jäseniään.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinne, jolle ei ole yhtään hyväksyttävää perustetta. Kyse on pieniin lapsiin sekä nuoriin kohdistuvasta väkivallasta, jota pitkäkään perinne ei pyhitä. Tästä huolimatta silpominen on arkea osassa Afrikkaa mutta myös siellä täällä Lähi-idässä ja Aasiassa.

Silpomisessa tytön tai naisen ulkoiset sukuelimet leikataan osittain tai kokonaan tai niitä vahingoitetaan ilman lääketieteellistä syytä. Toimenpide on kivulias ja usein vaarallinen ja se vaikuttaa uhrin elämään pysyvästi.

Maahanmuuton kasvettua myös Suomessa on yhä enemmän tämän väkivallan uhreja. Heitä on noin 10 000, arvioidaan keskiviikkona julkistetussa, silpomisen vastaisessa toimintaohjelmassa. Ohjelman takana ovat muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Raportin havahduttavin tieto on se, että Suomessa on 650–3 100 silpomisvaarassa elävää tyttöä. Arvio vaihtelee sen mukaan, lasketaanko mukaan myös toisen polven ulkomaalaistaustaiset tytöt. Vaara joutua väkivallan kohteeksi on todellinen, ja siksi siihen pitää reagoida.

On epäilyjä, että silpomisia olisi tapahtunut Suomessakin. Yleensä tytöt kuitenkin viedään operaatiota varten vanhempien lähtömaahan.

Silpominen on Suomen lain mukaan rikollista. Teko arvioidaan pahoinpitelyksi tai törkeäksi pahoinpitelyksi. Rikollista se on myös silloin kun se toteutetaan Suomen rajojen ulkopuolella, jos kohteena on Suomessa pysyvästi asuva henkilö.

Huomionarvoista on, ettei silpomista ole kriminalisoitu Suomessa erillislailla. Suomi kuuluu tässä EU:n vähemmistöön, jossa ovat myös Romania, Puola, Slovenia ja Hollanti. Suomen lisäksi näistä maista vain Hollannissa on merkittävästi maahanmuuttajia.

Tutkimustenmukaan kieltävä laki on kannustanut perinteestä luopumiseen. Toisessa vaakakupissa on toisaalta arvio, jonka mukaan toisinaan kriminalisoinnin seuraus voi olla ilmiön painuminen maan alle. Jos oletus kuitenkin on, että silpomisen kieltävä laki edes jossain määrin vähentää väkivaltaa, se on syytä säätää meilläkin.

Ulkopuolista painetta siis tarvitaan, mutta kokemusten perusteella muutos on pysyvintä, jos se lähtee yhteisöjen sisältä.

Toimenpideohjelma suosittaakin kulttuuritulkkien kouluttamista. Jos tytön tai hänen perheensä neuvojana tai tukena on ihminen, joka tulee samasta kulttuuritaustasta, valistus menee luontevammin läpi.

Toisin kuin usein oletetaan, silpomisessa ei ole kyse islamin perinteestä. Monessa Afrikan maassa silpomista tapahtuu myös kristittyjen joukossa. Kyse on ikivanhasta, kieroutuneesta naisen tai perheen kunniaan liitetystä perinteestä.

Silti myös uskonnolliset johtajat voivat vaikuttaa ryhmänsä piirissä eläviin kulttuuripiirteisiin. Suomessa katse kääntyy etenkin islamilaisiin yhdyskuntiin.

On erinomaista, että hel­sin­ki­läi­nen imaa­mi Omar Mo­ha­med Hus­sein näyttää esimerkkiä ja on lähtenyt mukaan kampanjaan silpomisen lopettamiseksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Missä nämä suomalaiset feministit oikein piileskelee? Ei ole kuulunut näistä eikä raiskausasioista, ei mitään. Suomalaiset miehet ja miespuoliset ammattinimikkeet ovat kaikkien pahan alku ja juuri. Ne tulee hävittää maapallolta alta aikayksikön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko suomalainen feministi-yhteisö on ottanut tähän asiaan julkisuudessa kantaa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on sivistysvaltio, jossa noudatetaan Suomen lakia. Muissa maissa noudatetaan ao. maan lakia. Joissakin vielä 2000-luvullakin noituutta ja pakanallisia menoja.

On siinä yhteiskunnalle työmaata kun jokainen Suomen rikoslaissa kielletty asia pitää erikseen kieltää ja järjestää kampanja, että menisi perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista sinänsä, että lasta ei Suomessa saa fyysisesti kurittaa - mutta ympärileikata saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä saa tehdä tai ei saa tehdä,riippuu tietenkin siitä kuka on tekemässä. Jos minä kantasuomalaisena menen ja leikkaan alaikäisen tytön genitaalit irti,minä kyllä joudun syytteeseen heti kun asia paljastuu esim kouluterveydenhuollossa. Sen sijaan jos olen kehitysmaamuslimi niin voi kaikessa rauhassa leikellä pikkulasten sukuelimiä itseäni paremmin tyydyttävään kuosiin. Tämä on selvää kun tietää,että Suomessa on tuhansia leikattuja lapsia terveydenhoidon piirissä eikä ainuttakaan syytettä ole nostettu näistä rikoksista viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana. Myöskään kukaan virkavelvollisuutensa törkeästi laiminlyönneistä viranhaltijoista ei ole joutunut mihinkään vastuuseen asian pimittämisestä. Outoa toimintaa oikeusvaltiossa,jossa lakien pitäisi koskea kaikkia samalla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni muukin maa on yrittänyt estää ja mutta näiden ihmisten vanhat ja meidän mielestä sopimattomat tavat onnistumatta siihen. Naapurin rikas öljyvaltio myöskin, niillä on varaa, mutta kun ei nekään ole sen kummemmin onnistunut, niin miten me köyhät. Ja meidän laissa se on jo rankaistava teko, rangaistukset vain puuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silpomisen ovat keksineet aikoinaan mustasukkaiset miehet pitämään naiset itsellään, samoin on burkan kanssa. Sillä ei ole pohjimmiltaan mitään tekemistä perheen kunnian kanssa. Ennen vanhaan palatseissa kuninkaat toimivat toisin, henkilökunnasta tehtiin eunukkeja, tarkoitusperä oli sama. Pakolaisille tulee tehdä selväksi jo etukäteen mitä silpomisesta seuraa, vankilatuomio ja maasta karkoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on vain siitä joidenkin politikkojen haluamasta monikulttuurisuudesta. Asiaan on siten turha vatvoa. Nämä silpojat harrastavat vai omaa kulttuuriaan eikä muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ympärileikkaukset jatkuvat mikäli asiasta ei tuomita vanhemmille useamman vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä virkaa on YK:lla, jäseninä melkein kaikki maailman valtiot ja johdossa johtavat supervallat ydinaseineen. Vielä vuonna 2019 pieni Suomi kauhistelee ihmisten julmaa kohtelua, tyttöjen ja naisten sukupuolielimien silpomista. Sitten on maailmassa valtioita, joissa pidetään tyttöjä ja naisia saastaisina kuukautisten aikana. Miten YK:ssa, Yhdistyneissa kansakunnissa, on jäseninä tällaisia valtioita, ihmisten elämän pilaajia. Miljardeja dollareita ja euroja käytetään maapallon ongelmien korjaamiseen ja ehkäisemiseen, mutta ei saada tytöille ja naisille inhimillistä kohtelua ja tasa-arvoa. Mihin kaikki YK:lle annettu raha menee ja mitä niiden organisaatiot ja johtajat tekevät. Luulisi YK:n jäsenyyden, kehitysavun sekä muun avustuksen olevan vastikkeellista, tyylillä "lopetatte ihmisten silpomiset heti ja muun värkkäämisen". Itkettää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1) Naisten silpominen maailmalla on vähentynyt dramaattisesti. Se ei ole kadonnut, mutta on murto-osa entisestä. Valistus tehoaa.

2) Silpomisen uhka on perusteltu syy saada turvapaikka Suomesta.

3) Korkein oikeus on antanut lausunnon, jonka mukaan naisten (mutta ei miesten) silpominen on yksikäsitteisesti rangaistavaa (törkeänä pahoinpitelynä) Suomen nykyisen lainsäädännön mukaan ja rangaistus koskee kaikkia osallisia, myös niitä, jotka vievät lapsen ulkomaille toisen silvottavaksi. Ruotsalaistyyppinen erikoislaki (2 vuotta vankeutta) todennäköisesti lieventäisi tuomioita! Törkeästä pahoinpitelystä voi saada Suomessa 8 vuotta vankeutta ja suunnitellussa, vaikeasti vammauttavassa teossa ollaan lähempänä ylä- kuin alarajaa.

4) Ketään ei ole Suomessa tuomittu tai syytetty naisten silpomisesta, koska siitä ei ole tehty ensimmäistäkään rikosilmoitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti, joka asettaa asian mittasuhteisiin. Hieman erikoinen nosto pääkirjoitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainaus THL:n raportista, Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen (FGM) estämisen toimintaohjelma:
"Suomessa on arviolta 10 000 silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista ja silpomisen riskissä noin 650–3 080 tyttöä."

Ei ole tehty rikosilmoitusta, ei. Mutta moniko terveydenhuollon ammattilainen on törmännyt silpomisen jälkiin omassa työssään. Miksi ei ole tehty rikosilmoitusta ? Onko silpominen asianomistajarikos, joka edellyttää sitä, että rikoksen kohde itse tekee rikosilmoituksen ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta 4) Miksikähähän rikosilmoituksia ei ole tehty, vaikka silpomisia on tapahtunut suomessakin ? Mietippäs sitä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus koittakaapa nyt ensin saada oman kansan asiat jaloilleen ja kuntoon ennen kun alatte maailmaa pelastaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä nyt unto oo pölijä. Mieti vähän. Tyttöjen silpomisen lopettaminen on meidän kaikkien asia. Se on raakaa väkivaltaa joka voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kuoleman tai loppuelämän kivut. Jo kolme vuotialle pikkutytöille tehdään sukupuolielinten silpomista. Pikkupoikien leikkaukset myös pitää saada pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pöljä nimittelee pöljäksi, meidänkö työ on panna maailma kohdallaan?
Paljon muutakin on vinksun vonksun tässä maailmassa, tehköön jo itsekin jotakin.
Ei suomalaiset voi kanta koko maapallo harteillaan. Eikä tarkoitus edes ole rankaista
silpoojat, sekin on nähty, rahaa ollaan taas vailla johonkin joka kuitenkin valuu tyhjiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"mutta myös suomalaisen yhteiskunnan pitää suojella nuoria jäseniään."

Tuo lause hiertää! Arrogantti lause, poistaa vastuun omista koska muut menee edellä.
Puhun nyt yleisesti suhtautumisesta lapsiin, meidän ja heidän.
Kuinka tärkeää on suojella omien lasten koskemattomuutta?
Mitä sen eteen on tehty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"mutta myös suomalaisen yhteiskunnan pitää suojella nuoria jäseniään."

Siis mikä tuossa oikein hiertää? Yhteiskunnan tehtävä on suojella nuortensa ja lastensa elämää, siis Suomessa syntyneiden ja Suomessa asuvien lasten ja nuorten elämää. Selvä kuin pläkki.
Minulle jäi vähän epäselväksi jaottelusi "meidän ja heidän lapsiin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon pidetään oikeasti huolta kantasuomalaisista lapsista, kysyn vain, eikö niitä altistetaan nimenomaan viranomaisten taholta suureen vaaraan vastoin vanhempien tahto, tai ovatko tulleet varovaisemmaksi viime hälyn jälkeen?
Ja muutakin, kyllä on yhtä sun toista! Ja epäilen kovasti että mitään muuta ei tehdä silpomisen estämiseksi kuin paljon puhetta ja perustetaan valiokuntia y.m. Silpomisen estäminen on ollut mahdollista muutenkin jos olisi uskallusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image