Pääkirjoitukset

Työvoimaa saatava ripeästi – muussa tapauksessa tarvittavat osaajat lipsuvat yritysten käsistä

Osaajien houkuttelu Suomeen ja Ouluun voi välillä olla "jäätävää". Suomella on hyvä maine korkean koulutuksen ja puhtaan luonnon maana. Erityisosaajat tosin eivät ole tulossa Suomeen pelkästään hyvän sään takia. Työperusteisia lupaprosesseja on syytä helpottaa sen varmistamiseksi, että yritykset saavat tarvitsemiaan erityisasiantuntijoita. Hallituksella on nyt näytön paikka. Kuva Polar Bear Pitchingin finaalista Oulusta viime maaliskuulta. KUVA: Jukka Leinonen
Pääkirjoitukset 6.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Työvoiman saatavuusharkintaa on pystyttävä helpottamaan nopeasti jo lähiaikoina eikä vasta lähivuosina.

Asenteissa tarvitaan muutosta, sillä Suomi tarvitsee ulkomaista työvoimaa myös uhkaavan huoltosuhteen heikkenemisen takia.

Työvoiman saatavuusharkinnan lieventämisessä on edetty vasta pienin askelin. Erityisosaa-jien tarve kansainvälisesti kilpailuilla aloilla on osaajapulasta kärsi-vien yritysten menestymisen kannalta niin merkittävä asia, että saatavuusharkinnan keventämisestä annettuja lupauksia pitäisi toteuttaa ripeämmin.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän tuoreen selvityksen mukaan enemmistö suomalaisista suhtautuu työperäiseen maahanmuuttoon myönteisesti. Nihkeimmin asiaan suhtautuvat perussuomalaiset, jotka ovat ilmaisseet huolensa matalapalkkaisen halpatyövoiman tulosta Suomeen.

Hallitusohjelmassa työperäisen maahanmuuton painopisteeksi on asetettu työvoimapulasta kärsivät alat sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kärki- ja kasvualojen kannalta olennaiset erityisosaajat, opiskelijat ja tutkijat.

Työperusteista oleskelulu-pien käsittelyä on tarkoitus nopeuttaa ja joustavoittaa niin, että keskimääräinen käsittelyaika olisi kuukauden. Käsittelyn tehostamiseksi työperäisen maahanmuuton hallinto on tarkoitus siirtää sisäministeriös-tä työ- ja elinkeinoministeriöön.

EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkinnasta sinällään ei ole syytä luopua, eikä se ole harkinnassa. Sen sijaan on otettava mallia niistä maista, jotka ovat vuosikymmeniä harjoittaneet määrätietoista ja valikoivaa siirtolaispolitiikkaa ja onnistuneet siinä varsin hyvin.

Työperäisten lupien käsittelyaikojen pitäisi nykyiselläänkin kestää vain muutamia viikkoja, mutta Migrin käsittelyjonot ovat eri syistä ruuhkautuneet useiden kuukau-sien mittaisiksi.

Ongelmat ovat ymmärrettäviä, mutta lupaprosessin pitkittyessä halutut asiantuntijat ehtivät lipua ohi heitä erityisesti tarvitsevilta it- ja pelialan yrityksiltä. Tilanne on harmittava, sillä erityisosaajilta lupia on jouduttu epäämään vain hyvin harvoin.

Yritykset odottavat työministeri Timo Harakan (sd.) antamien lu-pausten ripeistä parannuksista toteutumista. Ulkomaista työvoimaa tarvitsevien yritysten mielestä uudistuksia pitäisi saada aikaan pikemminkin lähikuukausina kuin lähivuosina. Hallituksella on nyt näytön paikka.

Työperäisen maahanmuuton kasvattaminen on viime aikoina puhuttanut myös siitä syystä, että lapsia syntyy entistä vähemmän ja väestö vanhenee. Pitemmän päälle heikentyvä huoltosuhde vaatii toimia, joten asiaan kannattaa valmistautua ajoissa. Tämä ei poista tarvetta nostaa työllisyysastetta kaikin keinoin, vahvistaa osaamista ja poistaa kannustinloukkuja.

Työvoimapulan helpottamiseksi maassa olevat turvapaikanhakijat pitäisi kotouttaa tehokkaasti ja nopeuttaa heidän pääsyään työmarkkinoille. Sinällään humanitaarisen ja työperäisen maahanmuuton käsitteitä ei pidä tahallisesti vääristellä. Vähitellen pitäisi päästä eroon siitä ajattelusta, että otamme tänne ulkomaalaisia hyvää hyvyyttämme, eikä siksi, että tarvitsemme heitä työmarkkinoilla kipeästi.

MAINOS

Kommentoi

"maassa olevat turvapaikanhakijat pitäisi kotouttaa tehokkaasti" - Kaunis ajatus, mutta miten toteutettavissa? Luku- ja kirjoitustaito, kielen oppiminen työmarkkinakelpoiselle tasolle, länsimaisen demokratiakäsityksen, arvojen ja vastuiden oppiminen ja omaksuminen ... - Joillekin itsestään selvää, kaikille ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä työvoiman tuonnissa käy kuin muuraustyössä, siinä kävi niin että muurarin apuri lappoi tiiliä telineelle ja muurari sanoi että ei tarvitse enää yhtään tiiltä. Apuri että hommahan on vasta alkuvaiheessa ja et muka tarvitse tiiliä. Muurari tuumasi että ei tarvita tiiliä kun laastiakaan ei enää ole.
Nyt on sama juttu että ei tarvita lisää tekijöitä kun ei ole työpaikkojakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa käärii yrityksien voitot taskuihinsa pienen pieni piiri, rahaa ei jää suomalaisten työntekijöiden palkkaamiseen. Eräs matkailuyrittäjä keräsi 2 miljoonaa euroa osinkoja, kehuu työllistävänsä 1600 henkilöä vuoden aikana. Todellisuudessa työ vastaa yrittäjän mukaan 500 henkilön vakituista työmäärää koko vuodeksi. Tästä voi laskea, että keskimäärin yhdelle työntekijälle on työtä 550 tuntia vuodessa eli noin 3 kuukaudeksi. Tuolla työllä ei elätä kukaan suomalainen työmies itseään, mutta yrittäjät pullistelevat ja kehuvat rahoillaan. Norjalainen miljardööri naureskelee uutisten mukaan suomalaiselle sesonkibisnekselle , ei kiinnosta häntä pikkupuuhastelut. Suomessa pitää kehittää teollisuutta ja matkailua sellaiseksi elinkeinoksi, että siitä saadaan työntekijöille palkka ja eläketurva sekä tietenkin yrittäjillekin hyvät osingot. Suomi on tyhmyyttä ja ahneutta pullollaan, tavalliset ihmiset ovat kyllästyneet koko touhuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellisellä viikolla uutisoitiin työvoimapulasta kärsivien maakuntien hankkeesta perheenyhdistämiseen vaadittavan ansiotulon laskemiseksi. Uutisessa tuli hyvin esille, että Suomeen halutaan halpatyövoimaa. Uutisessa esiintynyt yrittäjä sanoi suoraan, ettei maksa työntekijälleen perheenyhdistämiseen vaadittavaa 2500 euron palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2500 euron NETTopalkkaa. Tuo on jo korkeakoulutetun tai monivuorotyötätekevän teollisuustyöläisen palkka. Tänne tarvitaan monenlaisia työntekijöitä eikä kaikille voi maksaa lähes 4 000 euron bruttopalkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainaus: "Pelkän puolison saaminen Suomeen on vielä mahdollisuuksien rajoissa. Jos haluaa tuoda puolisonsa maahan, nettotulojen on oltava vähintään 1700 euroa kuukaudessa. Jos mukaan haluaa yhden lapsen, tuloraja nousee 2200 euroon nettomääräisenä. Jos perheessä on kaksi lasta, tarvitaan jo 2600 euron nettoansiot."
Yle uutinen parin vuoden takaa. " Suomalaisten kokonaisansioiden keskiarvo eli keskipalkka oli viime vuonna 3 368 euroa kuukaudessa"
Olisiko noin 2500 * 1,4 =3500 brutto
Ja omakohtaisesti voin sanoa, että 1700 käteen jäävällä rahalla elää nuukasti 1 ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaakseni vuonna 2015 suomeen tuli kymmeniä tuhansia ns. halpatyövoimaa. Ei kuitenkaan näytä kovin hyvin onnistuvan työllistyvän. Miksi tätä porukkaa pitäisi tänne lisää rahdata, ei ymmärrä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama tuli minulle mieleen, kun juttua luin. Nuoria miehiä tuli lähinnä. Kait ne luvan jäännille saaneet ovat jo ammatin opiskelleet, kielen siinä samalla ja varmaan jo työelämässä ovat. Ainakaan nuo minun viereisessä talossa asuvat irakkilaiset eivät tunnu töissä tai opiskelemassa olevan, vaan kässehtivät minusta vaan. Noita sitten lisää halutaan, jääpi silloin vanhukset hoitamatta ja tuskimpa niistä on töihin laskettelu keskuksiinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huippuosaajat on oma sektorinsa, mutta kyllä duunariammateihin kannattaisi työkkärin toimesta täsmäkouluttaa suomalaisia työttömiä ja parantaa näin kotimaisten perheiden hyvinvointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottahan se on. meidän pitää saada halpatyövoimaa kiireesti. Pitäisi vain löytää kansanryhmän, joka siihen valikoituisi. Esim. Usassa halpahommat hoitaa meksikolaiset hyvin pitkälle. Siellä päin palkka maksetaan käteisellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huippuosaajathan on jo vapautettu saatavuusharkinnasta. Saatavuusharkinta koskee tällä hetkellä vain aloja joissa on työvoimaa jo ihan omastakin takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas tätä potaskaa.

Ei Suomessa ole työvoimapula kuin erikoisaloilla, joihin nytkään ei ole saatavuusharkintaa.
Sen sijaan Suomessa on palkanmaksupula, ei ole kiva maksaa palkkaa.
Se on ainoa motiivi tähän työvoimapulahokemisiin..

Ei todellakaan tee kansantaloudelle hyvää ottaa Suomeen paljon alle minimipalkalla töitä urakoivia. Lisää suomalaisia sosiaaliavun tuettavaksi, eikä ne nälkäpalkalla töitä tekevät ulkolaisetkaan kauan elä pelkällä sillä palkallaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin.

Jos ainoa syy "työvoimapulaan" on kehno palkka, kelvoton pomo tai epäsopivat työolosuhteet, ei sitä pidä paikata työvoiman tuonnilla.

Alle 3000 euron kuukausipalkalla ei pitäisi myöntää yhtäkään työlupaa, 3000-4000 euron palkalla vain aloille, joille on todettu työvoimapula. Yli 5000 euron kuukausipalkalle voisi sitten palkata vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Määrittäkää lakiin, että ko. alojen saatavuusharkintaa lievennetään. Esim. mainitut tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta. Hakijan tulee olla luku-ja kirjoitustaitoinen ja hakija pystyy itse elättämään itsensä ja perheensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työvoimaa meillä Suomessa on, kun MAKSETAAN yhtä suuri kuukausi palkka kuin POSTIN johtajalla!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillehän tuli työvoimaa vuonna 2015.
Miksi he eivät työllisty? Omiakin on kortistot täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa heistä on palannut takaisin enemmän tai vähemmän vapaaehtoisesti. Maahan jääneistä jotkut osaajat ovat saaneet töitä, mutta ilman suhteita ulkomaalaisella nimellä ei töitä saa eikä edes suomalaisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image