Pääkirjoitukset

Työvoimaa pitää saada lisää

Pääkirjoitukset 2.1.2014 0:00
Pääkirjoitus

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ely-keskusten kunnille osoittama patistus ottaa vastaan nykyistä enemmän pakolaisia kaikuu kuuroille korville. Kunnat suhtautuivat Kalevan kyselyssä pakolaisten sijoittamiseen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta pääosin nihkeästi.

Kielteistä kantaa perustellaan rajallisilla resursseilla. Se on yllättävää, sillä valtio korvaa kunnille pakolaisista aiheutuvat menot ja tarjoaa tänä vuonna vielä ylimääräisen korvauksen vastaanottotoiminnan aloittaville kunnille.

Taustalta paistaa paitsi puhdas välinpitämättömyys  myös viime vuosina lietsottu maahanmuuttokriittisyys.

Kielteiset asenteet voivat kostautua siinä vaiheessa, kun pakolaisten sijaan tulee tarve maahan muuttavista työntekijöistä. Jo nyt kaikille aloille ei enää saada rekrytoiduksi kotimaista työvoimaa. Turvapaikan saaneet pakolaiset puolestaan pitäisi saada mahdollisimman nopeasti työmarkkinoille.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen kiinnitti äskettäin huomiota siihen, että Suomen ongelmat eivät ratkea pelkästään vientikysynnän kasvun kautta. Viennin lisäksi pitäisi edistää kotimarkkinoiden kehitystä ja yksityistä kulutusta.

Väestöllisen ja taloudellisen huoltosuhteen nopea heikkeneminen ovat vaarallinen yhdistelmä. Hyvinvointivaltion perusta ei yksinkertaisti kestä nykyistä vakavaa kestävyysvajetta. Rakenteelliseen ongelmaan vastataan rakennepaketilla, mutta talouden laajempi kuva linkittyy väestönkasvuun, työllisyyteen ja tuotantoon.

Vartiainen huomauttaa, että vientiennusteet ovat Suomessa ja Ruotsissa samaa luokkaa, mutta silti Ruotsin bruttokansantuote kasvaa enemmän kuin Suomessa. Tämä selittyy työllisyysasteen ja työikäisen väestön eroilla. Työikäinen väestö, työvoima ja työllisyys kasvavat Ruotsissa, kun Suomessa mittarit näyttävät alaspäin.

Päinvastaisista puheista huolimatta toimet käytännössä eivät edistä nopeaa koulutukseen pääsyä tai pysymistä työmarkkinoilla mahdollisimman pitkään. Kuitenkin juuri työllisyysastetta pitäisi kaikin keinoin pyrkiä nostamaan, kun halutaan välttää näivettyminen ja taantuminen.

Työperäinen maahanmuutto on vähäistä. Suomi ei valitettavasti ole houkutteleva maa. Ulkomaalaisten on vaikea saada töitä, hintataso on korkea ja talvi pitkä. Suomalaisten umpimielisyys kääntyy herkästi vierastamiseksi. Ruotsi puolestaan on jo vuosikymmeniä päässyt nauttimaan runsaan ja jatkuvan maahanmuuton taloudellisista hyödyistä.

Piispa Samuel Salmi muistutti aiheellisesti (Kaleva 27.12.) yhteiskunnan ohella kirkon tehtävästä maahanmuuttajien integroimisessa. Kirkolta onkin lupa odottaa nykyistä huomattavasti jämäkämpiä kannanottoja ja ihmisläheisiä tekoja yhteisymmärryksen kasvattamiseksi.

Kiusallinen hiljaisuus ja latteat lausunnot ovat toivon mukaan ohi. Kirkolla on nyt sosiaalinen tilaisuus osoittaa, että se on maahanmuuttajien kotouttamisessa tosissaan. Näkyvä työ vaikuttaisi myönteisesti ilmapiiriin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Kommentoija 17.42. Voisitko mullekin tosiaan täsmentää mitä ne työt on johon niitä muuttajia pitää saada??? ja onko
tosiaan niin ettei suomesta kertakaikkiaan löydy tekijöitä 300- 400.000 tuhannen työttömän joukosta. Mitä helevetin
itua on roudata lisää väkeä ja hommata niille asunnot ja koulutus, ja vaikka mitä, kun maa on jo pullollaan niitä tekijöitä.
Ei näköjään riitä että suomalaiset ovat ajaneet itsensä täydelliseen umpikujaan tämän euronsa kanssa, niinkuin muutkin
euromaat, suomalaiset ovat tosiaan menettämässä myös järkensä jos tämmösiä puuhataan tosissaaan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kielteistä kantaa perustellaan rajallisilla resursseilla. Se on yllättävää, sillä valtio korvaa kunnille pakolaisista aiheutuvat menot ja tarjoaa tänä vuonna vielä ylimääräisen korvauksen vastaanottotoiminnan aloittaville kunnille." Mistäs valtio sitä rahaa saa/kerää ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko päätoimittaja yksinkertaisesti kertoa, että mitä varten Suomeen pitää hankkia ulkomailta lisää työttömiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pääkirjoitus kyllä kertoo selkeästi,miksi Suomeen tarvitaan maahanmuuttajia,ei suinkaan työttömiksi vaan tekemään työtä!Tuon luulisi jo ensi lukemalla tulevan selväksi.Minä ainakin noin ymmärsin.Mutta useimmat kommentoijat vaan änkyröivät vain vanhoja luutuneita vastustavia käsityksiään esille.Kuten yleensäkin.Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luettu on ja minä puolestani kysyisin mitä ovat ne työt mitä ulkomaalaiset tulevat tekemään, ihan konkreettisesti. Nythän ongelma on että tarjolla olevat työt harvemmin täyttävät täysipäiväisen työn ehtoja ja palkka jää niin alhaiseksi ettei sillä suomen olosuhteissa pysty itseään elättämään. Miksi maahan muuttaja ottaisi astunnaisesti kutsuttaessa tehtävän parin tunnin siivoustyön ja millä hän sitten täällä eläisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein sanoitkin osittain, kun kitrjoititt että " nythän ongelma on" jne.Mutta se on nyt .Entäs hieman eteenpäin,kun kantasuomalaisten tössäkäyvien määrä laskee ja työvoiman tarve vaan lisääntyy esimerkiksi lisääntyvän vanhusluokan vuoksi?Tekeviä käsiä monenmoiseen hommeliin.Taatusti ja paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hah-hah! Tuota mantraa on EK:n ja kokkareiden taholta toitotettu viimeiset 40 vuotta. Työttömyys kuitenkin vain lisääntyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota hohotusta ja houhouta on nykyisen eduskuntakauden aikan eräs puolue ja varsinkin sen puheenjohtaja toitottanut kyllästyttävän paljon aikaansaamatta mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston uudessa tieto- ja sähkötekniikantiedekunnassa olisi tarjolla vaikka kuinka paljon tutkijan (väitöskirjantekijän) paikkoja perssuomalaisille. Valitettavasti osaavia henkilöitä ei löydy vaan kaukoidästä pitää rahdata innokkaita tekijöitä tutkimuksen tekoon.
Opiskelkaa matematiikkaa ja fysiikkaa, töitä löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä soopaa. Oulu on akateemisia työttömiä täynnä ja uusia valmistuu jatkuvasti lisää. Et pääse edes koulutukseen kuten alemman tutkinnon suorittaneet. Inhimillisyys on aika kaukana ja suunta on huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin katsomassa paljonko TE-palveluissa oli työpaikkoja:
Kokopäivätyö (5649)
Osa-aikatyö (1968)
Vuorotyö (1013)
Ilta- ja viikonlopputyö (172)

Työttömiä Suomessa:

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuun lopussa 291 000 työtöntä työnhakijaa.

Eli karkeasti ottaen joka työpaikkaa kohti on kaiketi +33 Suomalaista työntekijää, onhan se tietenkin mahdollista ettei heistä kukaan ole pätevä tai sopiva tai riittävän halpa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vartiainen se jaksaa hämmästyttää. Ovatko talouden perusteet hänellä hukassa? Kansantaloudessa yksityinen kulutus voi kasvaa, jos ihmisille annetaan ja he ottavat lainoja tai heillä on aiempaa enemmän käytettävissä olevia tuloja. Lainat ja käytettävissä olevat tulot kulutetaan mm. asuntoihin ja asumiseen, liikenteeseen, elintarvikkeisiin ja erilaisiin palveluihin. Lainaa otetaan, jos kuvitellaan, että ne on mahdollista maksaa takaisin. Muita kuin välttämättömyyshyödykkeitä/-palveluja kulutetaan, jos jää rahaa tai sitten säästetään.

Kun nykytilanteessa kunnallisveroja ja välillisiä veroja korotetaan, eikä palkankorotusvaraa taloudessa juuri ole, sekä ihmisiä irtisanotaan, haluaisin todellakin tietää, millä hokkuspokkustempulla yksityinen kulutus saadan kasvuun. Kyllä se todellakin on niin, että Suomen kansantalouden ja elintasomme voi pelastaan ainoastaan ja vain vienti ja se, että ulkomaalaiset tulevat Suomeen kuluttamaan. Rahan on siis tultava kansantalouden ulkopuolelta. Sitä kautta saadaan tuloja niin kotitalouksille kuin valtiollekin. Pakolaisten vastaanottaminen on yksiselitteinen talouden rasite.

Ylipäätään tässä pääkirjoituksessa menivät kaikki mahdolliset puurot ja vellit sekaisin. Niistä vähäisin on työperäisen maahanmuuton sotkeminen pakolaisuuteen. Ja miten kukaan voi ihmetellä kuntien haluttomuutta ottaa vastaan pakolaisia? Ai niin, valtiohan maksaa nämä kuntien kulut (paitsi että ei kokonaan maksa ollenkaan ja maksaa vain tietyn ajan) ja valtio saa rahaa... taikaseinästä lypsämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota työvoimapulaa on manattu jo niin kauan ettei siihen usko enää monikaan.Aika sekava sepustus pääkirjoittajalta.Siis töitä kuulemma on ja jopa pulaa tekijöistä.Olisi voinut edes yhden esimerkin mainita.
Työvoimapula tulee vain jos työntekijät lähtevät täältä sankoin joukoin muihin maihin paremman elintason perään.Joskus aiemmin on sekin ilmiö nähty vaikka ei silloin työvoimapulaa suomessä ollutkaan,työttömyyttä kylläkin.
Saattaa nytkin käydä niin kuin 60 luvulla että työttömyys pakolaisiksi menee suomalaisia Ruotsiin ja Norjaan ym paremmin pärjääviin maihin.Täällä sitten nuollaan näppejä.Tällä työttömyys asteella ei tuota kalevan sepustusta usko elävä Erkkikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei löydy oulusta lähihoitajille töitä, vaimo vuoden ettiny ja päivä kerrallaan sijaisuuksia saa tehdä sillon tällön vanhainkodissa ku soitetaan, ja välillä perutaan jo sovitut tunnit. Etukäteen ei tehä sopimuksia vaan aina vasta samana päivänä ettei vaan sairaspäiväkorvauksia tarvi maksaa. Ja tätä tekee Oulun kaupunki. On siinä esimerkkiä työnantajana kerrassaan. Vai vielä pakolaisia pitäs työllistää ku oo edes omille kansalaisille töitä. Järjetöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin kannatettava linjanveto Pohjois-Suomen pää-äänenkannattajalta. Ulkomaisen työvoiman aiempaa laajamittaisempi hyödyntäminen on suoranainen elinehto, mikäli haluamme säilyttää edes nykyisen talouskasvun.

Näen, että osaavien, tehokkaiden, motivoituneiden ja kohtuulliseen palkkatasoon tyytyvien ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaaminen olisi myös äärimmäisen kannustava signaali suomalaisille työhönsä leipääntyneiden yhä kasvavalle joukkiolle. Ulkomaalaiset työntekijät tarjoaisivat tälle ryhmälle havainnollistavan viitekehyksen, johon itse kukin voisi verrata omia kykyjään, työpanostaan, sitoutumistaan ja työnantajaansa kohtaan asettamiaan vaatimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin säästö saataisiin tekemällä ylimpien toimihenkilöiden ja johtotason työt osaavalla pienipalkkaisella työvoimalla. Ulkomailtakin sellaista tiukalla seulalla löytynee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vallan hupaista, että nyt on hoksattu meidän suurten ikäluokkien poistuminen työmarkkinoilta. Sen olisi voinut ikärakennetta katsomalla ja siirtolaisuuden merkityksestä esim. Ruotsiin, tehdä jo viimeistään 1970-luvun aikana ns. lupiaskin kanteen piirtelemällä. Samaan aikaan kun oppineet "vartiaset" sun muut liikaa lukeneet (ei edes vähemmän lukeneet toimittajatkaan) eivät huomaa edes sen vertaa, että Suomesta on viime vuosikymmenen aikana ulkoistettu kymmeniätuhansia työpaikkoja, niin ne pitäisi korvata, MILLÄ? Optioillako? Ollaanko tästä maasta tekemässä mukamas joku halpatyövoimareservaatti. Ei onnistu. Kuuluisa kotouttaminen on muuntenkin lähes tulkoon epäonnistunut ja maahantulijat ovat Suomeen päästyään siirtyneet suurelta osin "rikkaanpiin" sukulaisiin Saksaan ym Skandinaviaan. En sano, että meidä olisi hyväksikäytetetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työvoimapula uhkaa suomen talouskasvua? Nyt olisi kyllä syytä julkistaa nämä työvoimapulasta kärsivien yritysten ja toimialojen tarkemmat tiedot, jotta ongelmaan voidaan puuttua. Puhettahan maailmaan mahtuu....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
21.8.
"Hallituspuolueilla on myös palkansaajanäkökulmaa" – SAK:n Eloranta kehuu joitain kokoomuksen työllisyyshuomioita, mutta kritisoi leikkauksia
21.8.
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
21.8.
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image