Pääkirjoitukset

Työttömiksi jäävien tukipalvelut viritettävä heti valmiiksi

Metsäyhtiö Stora Enso on ilmoittanut odotetusti irtisanovansa 365 henkilöä Oulun Nuottasaaren tehtaalta ja lakkauttaa kannattamattomaksi käyneen paperikoneensa ensi vuoden aikana. Arkistokuva. KUVA: Torvinen Maiju
Pääkirjoitukset 29.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

Stora Enso kertoi huonoja ja hyviä uutisia Oulussa. Lähes 400 menettää työpaikkansa, mutta yhtiö investoi Nuottasaareen 350 miljoonaa euroa. Paperikoneen muuttaminen pakkauskartonkilinjaksi on satsaus tulevaisuuteen.

Metsäyhtiö Stora Enso on ilmoittanut odotetusti irtisanovansa 365 henkilöä Oulun Nuottasaaren tehtaalta ja lakkauttaa kannattamattomaksi käyneen paperikoneensa ensi vuoden aikana.

Kolikon toinen puoli on onneksi kiiltävämpi. Stora Enso kertoi yt-viestin yhteydessä päätöksestään investoida Nuottasaaren paperitehtaaseen noin 350 miljoonaa euroa. Yhtiö muuttaa paperitehtaan pakkauskartonkia eli kraftlaineria valmistavaksi yksiköksi.

Investointi kertoo yhtiön uskosta Oulun tehtaan mahdollisuuksiin varsinkin viennissä.

Tuotantosuunnan muutos kasvattaa puunkulutusta puolella miljoonalla kuutiolla. Noin 2,4 miljoonaan kuutiota puuta aiotaan hankkia yksityisiltä omistajilta Pohjois-Suomesta.

Yhtiö hakee tuotantomuutoksella varmempaa otetta muuttuvilta kansainvälisiltä markkinoilta. Ekologiselle pakkausmateriaalille on maailmalla enemmän menekkiä kuin päällystetylle hienopaperille, josta on ylitarjontaa. Pelkästään elintarviketeollisuuden pakkaustarve on kasvussa, ja siinä kilpailussa suomalaisten kannattaa olla mukana.

Aaltopahvin tuotanto muunnetulla koneella käynnistyy yhtiön ilmoituksen mukaan jo ensi vuoden loppuun mennessä.

Uusittu linja ei kuitenkaan työllistä lähellekään yhtä paljon väkeä kuin lakkautettava. Tehtaalle jää 180 työntekijää.

Tästä syystä nopeat jatkotoimet ovat nyt tarpeen irtisanotuille työntekijöille. Stora Enso on ilmoittanut tarjoavansa lukuisia tukitoimia, mutta vastuuta sälyttyy myös Oulun kaupungille.

Oulun on käärittävä hihat aivan samalla tavalla kuin Nokian tapauksessa kahdeksisen vuotta sitten. Tuolloin maan hallitus nimesi Oulun äkillisen rakennemuutoksen alueeksi ja sopeuttamistoiminta alkoi heti.

Oikein suunnatulla työvoima- ja koulutuspolitiikalla Oulun seutu selvisi Nokia-katastrofista jopa yllättävän hyvin.

Vaikka paperitehtaalta sanotaan irti vähemmän väkeä kuin teknologiajätti Nokialta aikoinaan, kerrannaisvaikutukset ovat lähes yhtä tuntuvat talousalueella.

Stora Enson paperidivisioonan johtaja Kati ter Horst sanoo Kalevassa, että yhtiö tarjoaa taloudellista tukea niille työntekijöille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen. Ajatus on kannatettava, mutta ei välttämättä realistinen tai ainakaan pikaisesti tepsivä.

Kovin moni paperikone 6:n työntekijä tuskin pystyy ilman perinpohjaista uudelleen koulutusta perustamaan Nokian teknologiaosaajien tavoin omia start up -yrityksiä ja markkinoimaan niitä. Nokialta lähteneille räätälöidyt tukimallit eivät sovellu Stora Enson väelle.

Stora Ensolta irtisanottavat ovat parhaassa työiässä. Vain viidesosa irtisanomisista voidaan pehmentää eläkejärjestelyillä. Siksi kaikki tukipalvelut viritettävä valmiiksi. Ihmiset tarvitsevat täsmällistä, omaan työuraansa liittyvää uudelleensijoittumisohjausta ja työllistymisvalmennusta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Mahtavan 50-lukulaista ajattelua. Tehdasduunarista ei ole perustamaan start up yritystä,
mutta kalvoja tuottavasta insinööristä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kikyttäjän kiireet loppuneet. Kikytettäviä riittää ja kilometritehtaalle jono kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välillisesti vaikuttaa 2500 ihmisen työpaikkoihin. Tehdas, huoltoyhtiö Fortek, konepajat, satama yms. Kova kolaus Ouluun ja lähialueille. Kyllä tuo on äkillinen rakennemuutos. Iskee korkelta ja kovaa. Kaikki veronmaksajat ja Oulun kaupunki maksaa tästä kovaa hintaa. Niin myös sinäkin. Lähes yhtä kova isku kuin Nokia. Tukitoimet eivät vain ole samalla tasolla kuin Nokialla. Johtuu siitä koska ei jää niin paljon korkealle koulutettuja työttömäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia että toiminta Nuottasaaressa jatkuu, suuri lisäinvestointi ja puiden määrä raaka-aineena kasvaa entisestään.
Toivottavasti Oulussa myös jatkojalostetaan ja kehitellään uusia tuotteita, ettei pelkästään raaka-aineeksi halpa tuotanto maihin tuotanto mene.
Työpaikkoja ainakin alussa lähtee, mutta kaikkineen erittäin hyvä ja ajankohtainen investointi tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä muuten pitää paikkaansa! Tulossa varmaan ainakin puoli miljoonaa löysää rahaa diipadaapa koulutuksiin ynnä muihin työttömyyslukujen kaunistusprojekteihin. Ei muuta kuin käy keräämässä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotantosuunnan muutos kasvattaa avohakkuita niin metsissämme kuin nyt ihmisten erottamisissakin. Molemmat tahot tarvisivat OIKEITA tukitoimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukitoimet. Ovat näitä viikon mittasia työkkärin ostokursseja, joilla opetellaan hakemaan töitä. Tukitoimet kartuttavat siten näitten ostokurssien järjestäjän kassaa. Mutta voihan sitä viikon lojua missä vaan, ei niistä hyötyä nääs ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelän Mediassa tykätään uutisoida negatiivisista uutisista, mutta tänä päivänä tilanne Oulussa hyvä ja on IT buumi ja työpaikkoja enemmän kuin koskaan ja 2000 työntekijää tarvitaan lisää, ulkomaiset työntekijät lisääntyy edelleen Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritetään saada mahdollisimman moni vaikka väkisin hoiva-alalle, mutta kun kaikista ei ole sille alalle ja kaikki eivät halua tehdä sitä hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

9 euron pajukorikursseilla on tilaa. Ei täällä ketään muitakaan työttömiä auteta. Paitti Nokian ikivelkainsinöörejä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pääkirjoituksessa hurskastellaan jälleen näillä massairtisanomisilla? Ollaan vaatimassa kaikenlaisia tukitoimia irtisanottaville. Eihän siinä mitään pahaa ole. Kovin on onttoa tuo ajatusmalli meita muita, yksittäin pikku firmoista irtisanottuja kohtaan. Eikö mekin olla ansaittu noita samoja, täsmällisiä tukitoimia? Ollaan verot maksettu siinä kuin nämä suurten firmojen työntekijätkin. Tämä on sitä paljon hoettua "eriarvoistavaa" toimintaa, tukitoimien laajuus on täysin riippuvainen siitä, mitä selässä tai rintamuksessa lukee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa potkut saaneet työnraatajat TE-palveluihin laitetaan työttömyys asiat vireille ja kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ystäväni eilen tokas " olet ollut koko ajan oikeassa ehkä elämää ei kannata rakentaa työn ja velkarahan ympärille" Olet fyysisesti huippukunnossa ja sinulla on paljon osaamista/hyviä harrastuksia sekä hyvä suhde lapsiisi, koska et ole juossut miellyttämässä ihmisiä. Kaverini työsuhde päättyy vuoden vaihteessa, velat jääpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin missä muitten tukitoimet kun kenkää on tullut sanotaan voi voi yritä pärjätä..Ei mitään tukitoimia kellekkään vaan tasaarvonen kohtelu kaikille ja sama voi voi tasapuolisesti ja hyvästi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missäs ne meidän tukitoimet vipyy? Ei muuta kuin työhönosoitus ja jos paikkaa ei hae karensi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole rakennusalalla koskaan tällaista hyysäämistä,kun kenkää tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image