Pääkirjoitukset

Työllisyys nousee, sote huojuu

Pääkirjoitukset 25.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Hallitus pääsee nyt täysillä hehkuttamaan työllisyyden komeaa kasvua, joka yllätti talousprofessoritkin. Suuren saavutuksen taustalla häilyy huojuva sote. Lähiviikkoina saatetaan nähdä vielä yllättäviä operaatioita.

Talouspolitiikan arviointineuvoston raporttiin kohdistuu vajaat kolme kuukautta ennen eduskuntavaaleja poikkeuksellista mielenkiintoa. Uudesta raportista irtosi tällä kertaa kättä pitempää sekä hallitukselle että oppositiolle. Samalla arviointineuvosto myös joutui arvioimaan uudestaan omiakin näkemyksiään.

Vielä vuosi sitten neuvosto katsoi, että hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin tuskin toteutuu. Tavoite täyttyi kuitenkin jo viime lokakuussa. Professorien osumatarkkuus oli yllättävän heikko.

Ja kun vielä vuosi sitten neuvosto suhtautui epäillen kilpailukykysopimuksen hyötyihin, nyt neuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo totesi, että sopimuksella näyttää olleen ainakin työllisyyteen jopa ”merkittävä positiivinen vaikutus”.

Entistä vahvempaa numerofaktaa kampanjatantereille hallitus sai torstaina, kun Tilastokeskus kertoi tuoreimmat työllisyyslukemat. Joulukuussa työllisyysasteen niin sanottu trendiluku kohosi jo 72,5:een. Jos ja kun seuraavan hallituksen työllisyysastetavoite on 75 prosenttia, hyvä askel sitä kohti otetaan jo tämän hallituksen aikana.

Hallitus joutui kuitenkin kuulemaan myös kiusallisempia kommentteja. Ne koskevat hallituskauden suurinta hanketta, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta eli sotea. Jättihanke huojuu pahasti, eikä professorien viesti antanut sille lisäpönkkää.

Neuvoston mukaan edelleen puuttuvat uskottavat arviot siitä, että miten uudistus kasvattaa tuottavuutta ja tuo tavoiteltuja säästöjä ilman että palvelujen laadusta ja saatavuudesta tingitään. Samoin taloustieteilijöitä epäilyttävät mallit, joiden perusteella palvelun tuottajat saavat korvauksen, jos valinnanvapaus sotessa toteutuu.

Neuvosto myös varoitti siitä, että palvelujen tuottajat kuorivat kerman ja seulovat asiakkaikseen vain tuottavimmat potilaat. Tämän uhan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) odotetusti torjui. Hän muistutti jälleen, ettei palvelujen tuottaja voi valikoida asiakkaitaan.

Ja kuten hallituksessa on tullut tavaksi, Saarikkokin totesi, että moni tavoite toteutuu uudistuksen onnistuneella toimeenpanolla.

Sen jälkeen kun sinisten Maria Lohela loikkasi Hjallis Harkimon ryhmään ja kääntyi soten vastustajaksi, koko uudistuksen läpimeno on kuitenkin entistä epävarmempaa. Kansanedustajien kertomien kantojen perusteella tulevassa äänestyksessä soten takana olisi enää sata edustajaa ja vastaan 99.

Samaan aikaan soten käsittely sosiaali- ja terveysvaliokunnissa etenee madellen, eikä perustuslakiprofessorien kritiikkikään laannu.

Hallituksen olisi äärimmäisen riskialtista nojata olemattoman enemmistön varaan. Ei olisi ihme, jos hallituksesta luotaisiin yhteyksiä RKP:n tai kristillisdemokraattien suuntaan.

Jokin hinta soten tukemisesta pitää kuitenkin maksaa. Soten kaatumisen lasku juuri vaalien alla olisi hallitukselle ja etenkin keskustalle niin järisyttävä, että pelastuskeinojen valinnassa voidaan nähdä yllättäviä liikkeitä.

MAINOS

Kommentoi

Huvittavaa, tiedemiehet ja asiantuntijat talouden alalta arvioivat hallituksen mutu-tuntumalla tekemiä päätöksiä. Hallituksen "sote-viritelmässä" ei ole huomioitu Suomen tiedeyhteisöä eli tutkittua tietoa miten sosiaali- ja terveyspalvelut pitäisi järjestää paremmin kuin nykyiset toiminnot. Kuuntelin Ylen päivän radiolähetystä, en keksi tätä itse. Hallituksessa on tehnyt sote-päätöksen kaksi pääpuolueiden johtajaa: toinen saa uuden maakuntahallinnon ja toinen valinnanvapauden sosiaali- ja terveyspalveluista eli yksityiset terveysalan yritykset pääsevät tienaamaan. Suomalaista poliittista päätöksentekoa johtavat lobbarit, jotka vievät hallitusta ja eduskuntaa kuin pässiä narussa. Hyvänä esimerkkinä on kaavaillut Suomen metsien hakkuumäärät biotaloutta varten. Kaikki on laskettu tarkoitusperäisesti eli teollisuudelle turvataan sellun ja biodieselin raaka-ainetta, ei taistella ilmastonmuutosta vastaan ollenkaan metsiä kasvattamalla. Kiitos Yle, vahvistit epäilyni, Suomessa on jotakin mätää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen sote on niin susi, että parempi kaatuakin. Se ei tuo säästöjä minkään teorian mukaan, kunhan sirpaloi kenttää ja siirtää voittoja firmojen taskuihin.

Tehokas sote voidaan rakentaa vain julkisen sektorin tuotannon varaan ja sekin edellyttää erittäin tiukaa hallintokuria yläpäässä eli ei poliittisia virkanimityksiä joka portaalle eikä budjettivaltaa henkilöstölle.

Tehokkain hallintoyksikön koko on tieteellinen kysymys, johon pitäisi saada tieteellinen vastaus, jonka pohjalta edetään eikä poliittisten intohimojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image