Pääkirjoitukset

Työllisyys nousee, sote huojuu

Pääkirjoitukset 25.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Hallitus pääsee nyt täysillä hehkuttamaan työllisyyden komeaa kasvua, joka yllätti talousprofessoritkin. Suuren saavutuksen taustalla häilyy huojuva sote. Lähiviikkoina saatetaan nähdä vielä yllättäviä operaatioita.

Talouspolitiikan arviointineuvoston raporttiin kohdistuu vajaat kolme kuukautta ennen eduskuntavaaleja poikkeuksellista mielenkiintoa. Uudesta raportista irtosi tällä kertaa kättä pitempää sekä hallitukselle että oppositiolle. Samalla arviointineuvosto myös joutui arvioimaan uudestaan omiakin näkemyksiään.

Vielä vuosi sitten neuvosto katsoi, että hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin tuskin toteutuu. Tavoite täyttyi kuitenkin jo viime lokakuussa. Professorien osumatarkkuus oli yllättävän heikko.

Ja kun vielä vuosi sitten neuvosto suhtautui epäillen kilpailukykysopimuksen hyötyihin, nyt neuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo totesi, että sopimuksella näyttää olleen ainakin työllisyyteen jopa ”merkittävä positiivinen vaikutus”.

Entistä vahvempaa numerofaktaa kampanjatantereille hallitus sai torstaina, kun Tilastokeskus kertoi tuoreimmat työllisyyslukemat. Joulukuussa työllisyysasteen niin sanottu trendiluku kohosi jo 72,5:een. Jos ja kun seuraavan hallituksen työllisyysastetavoite on 75 prosenttia, hyvä askel sitä kohti otetaan jo tämän hallituksen aikana.

Hallitus joutui kuitenkin kuulemaan myös kiusallisempia kommentteja. Ne koskevat hallituskauden suurinta hanketta, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta eli sotea. Jättihanke huojuu pahasti, eikä professorien viesti antanut sille lisäpönkkää.

Neuvoston mukaan edelleen puuttuvat uskottavat arviot siitä, että miten uudistus kasvattaa tuottavuutta ja tuo tavoiteltuja säästöjä ilman että palvelujen laadusta ja saatavuudesta tingitään. Samoin taloustieteilijöitä epäilyttävät mallit, joiden perusteella palvelun tuottajat saavat korvauksen, jos valinnanvapaus sotessa toteutuu.

Neuvosto myös varoitti siitä, että palvelujen tuottajat kuorivat kerman ja seulovat asiakkaikseen vain tuottavimmat potilaat. Tämän uhan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) odotetusti torjui. Hän muistutti jälleen, ettei palvelujen tuottaja voi valikoida asiakkaitaan.

Ja kuten hallituksessa on tullut tavaksi, Saarikkokin totesi, että moni tavoite toteutuu uudistuksen onnistuneella toimeenpanolla.

Sen jälkeen kun sinisten Maria Lohela loikkasi Hjallis Harkimon ryhmään ja kääntyi soten vastustajaksi, koko uudistuksen läpimeno on kuitenkin entistä epävarmempaa. Kansanedustajien kertomien kantojen perusteella tulevassa äänestyksessä soten takana olisi enää sata edustajaa ja vastaan 99.

Samaan aikaan soten käsittely sosiaali- ja terveysvaliokunnissa etenee madellen, eikä perustuslakiprofessorien kritiikkikään laannu.

Hallituksen olisi äärimmäisen riskialtista nojata olemattoman enemmistön varaan. Ei olisi ihme, jos hallituksesta luotaisiin yhteyksiä RKP:n tai kristillisdemokraattien suuntaan.

Jokin hinta soten tukemisesta pitää kuitenkin maksaa. Soten kaatumisen lasku juuri vaalien alla olisi hallitukselle ja etenkin keskustalle niin järisyttävä, että pelastuskeinojen valinnassa voidaan nähdä yllättäviä liikkeitä.

MAINOS

Kommentoi

Huvittavaa, tiedemiehet ja asiantuntijat talouden alalta arvioivat hallituksen mutu-tuntumalla tekemiä päätöksiä. Hallituksen "sote-viritelmässä" ei ole huomioitu Suomen tiedeyhteisöä eli tutkittua tietoa miten sosiaali- ja terveyspalvelut pitäisi järjestää paremmin kuin nykyiset toiminnot. Kuuntelin Ylen päivän radiolähetystä, en keksi tätä itse. Hallituksessa on tehnyt sote-päätöksen kaksi pääpuolueiden johtajaa: toinen saa uuden maakuntahallinnon ja toinen valinnanvapauden sosiaali- ja terveyspalveluista eli yksityiset terveysalan yritykset pääsevät tienaamaan. Suomalaista poliittista päätöksentekoa johtavat lobbarit, jotka vievät hallitusta ja eduskuntaa kuin pässiä narussa. Hyvänä esimerkkinä on kaavaillut Suomen metsien hakkuumäärät biotaloutta varten. Kaikki on laskettu tarkoitusperäisesti eli teollisuudelle turvataan sellun ja biodieselin raaka-ainetta, ei taistella ilmastonmuutosta vastaan ollenkaan metsiä kasvattamalla. Kiitos Yle, vahvistit epäilyni, Suomessa on jotakin mätää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen sote on niin susi, että parempi kaatuakin. Se ei tuo säästöjä minkään teorian mukaan, kunhan sirpaloi kenttää ja siirtää voittoja firmojen taskuihin.

Tehokas sote voidaan rakentaa vain julkisen sektorin tuotannon varaan ja sekin edellyttää erittäin tiukaa hallintokuria yläpäässä eli ei poliittisia virkanimityksiä joka portaalle eikä budjettivaltaa henkilöstölle.

Tehokkain hallintoyksikön koko on tieteellinen kysymys, johon pitäisi saada tieteellinen vastaus, jonka pohjalta edetään eikä poliittisten intohimojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image