Pääkirjoitukset

Työllisyys nousee, sote huojuu

Pääkirjoitukset 25.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Hallitus pääsee nyt täysillä hehkuttamaan työllisyyden komeaa kasvua, joka yllätti talousprofessoritkin. Suuren saavutuksen taustalla häilyy huojuva sote. Lähiviikkoina saatetaan nähdä vielä yllättäviä operaatioita.

Talouspolitiikan arviointineuvoston raporttiin kohdistuu vajaat kolme kuukautta ennen eduskuntavaaleja poikkeuksellista mielenkiintoa. Uudesta raportista irtosi tällä kertaa kättä pitempää sekä hallitukselle että oppositiolle. Samalla arviointineuvosto myös joutui arvioimaan uudestaan omiakin näkemyksiään.

Vielä vuosi sitten neuvosto katsoi, että hallituksen tavoite nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin tuskin toteutuu. Tavoite täyttyi kuitenkin jo viime lokakuussa. Professorien osumatarkkuus oli yllättävän heikko.

Ja kun vielä vuosi sitten neuvosto suhtautui epäillen kilpailukykysopimuksen hyötyihin, nyt neuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo totesi, että sopimuksella näyttää olleen ainakin työllisyyteen jopa ”merkittävä positiivinen vaikutus”.

Entistä vahvempaa numerofaktaa kampanjatantereille hallitus sai torstaina, kun Tilastokeskus kertoi tuoreimmat työllisyyslukemat. Joulukuussa työllisyysasteen niin sanottu trendiluku kohosi jo 72,5:een. Jos ja kun seuraavan hallituksen työllisyysastetavoite on 75 prosenttia, hyvä askel sitä kohti otetaan jo tämän hallituksen aikana.

Hallitus joutui kuitenkin kuulemaan myös kiusallisempia kommentteja. Ne koskevat hallituskauden suurinta hanketta, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta eli sotea. Jättihanke huojuu pahasti, eikä professorien viesti antanut sille lisäpönkkää.

Neuvoston mukaan edelleen puuttuvat uskottavat arviot siitä, että miten uudistus kasvattaa tuottavuutta ja tuo tavoiteltuja säästöjä ilman että palvelujen laadusta ja saatavuudesta tingitään. Samoin taloustieteilijöitä epäilyttävät mallit, joiden perusteella palvelun tuottajat saavat korvauksen, jos valinnanvapaus sotessa toteutuu.

Neuvosto myös varoitti siitä, että palvelujen tuottajat kuorivat kerman ja seulovat asiakkaikseen vain tuottavimmat potilaat. Tämän uhan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) odotetusti torjui. Hän muistutti jälleen, ettei palvelujen tuottaja voi valikoida asiakkaitaan.

Ja kuten hallituksessa on tullut tavaksi, Saarikkokin totesi, että moni tavoite toteutuu uudistuksen onnistuneella toimeenpanolla.

Sen jälkeen kun sinisten Maria Lohela loikkasi Hjallis Harkimon ryhmään ja kääntyi soten vastustajaksi, koko uudistuksen läpimeno on kuitenkin entistä epävarmempaa. Kansanedustajien kertomien kantojen perusteella tulevassa äänestyksessä soten takana olisi enää sata edustajaa ja vastaan 99.

Samaan aikaan soten käsittely sosiaali- ja terveysvaliokunnissa etenee madellen, eikä perustuslakiprofessorien kritiikkikään laannu.

Hallituksen olisi äärimmäisen riskialtista nojata olemattoman enemmistön varaan. Ei olisi ihme, jos hallituksesta luotaisiin yhteyksiä RKP:n tai kristillisdemokraattien suuntaan.

Jokin hinta soten tukemisesta pitää kuitenkin maksaa. Soten kaatumisen lasku juuri vaalien alla olisi hallitukselle ja etenkin keskustalle niin järisyttävä, että pelastuskeinojen valinnassa voidaan nähdä yllättäviä liikkeitä.

MAINOS

Kommentoi

Huvittavaa, tiedemiehet ja asiantuntijat talouden alalta arvioivat hallituksen mutu-tuntumalla tekemiä päätöksiä. Hallituksen "sote-viritelmässä" ei ole huomioitu Suomen tiedeyhteisöä eli tutkittua tietoa miten sosiaali- ja terveyspalvelut pitäisi järjestää paremmin kuin nykyiset toiminnot. Kuuntelin Ylen päivän radiolähetystä, en keksi tätä itse. Hallituksessa on tehnyt sote-päätöksen kaksi pääpuolueiden johtajaa: toinen saa uuden maakuntahallinnon ja toinen valinnanvapauden sosiaali- ja terveyspalveluista eli yksityiset terveysalan yritykset pääsevät tienaamaan. Suomalaista poliittista päätöksentekoa johtavat lobbarit, jotka vievät hallitusta ja eduskuntaa kuin pässiä narussa. Hyvänä esimerkkinä on kaavaillut Suomen metsien hakkuumäärät biotaloutta varten. Kaikki on laskettu tarkoitusperäisesti eli teollisuudelle turvataan sellun ja biodieselin raaka-ainetta, ei taistella ilmastonmuutosta vastaan ollenkaan metsiä kasvattamalla. Kiitos Yle, vahvistit epäilyni, Suomessa on jotakin mätää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen sote on niin susi, että parempi kaatuakin. Se ei tuo säästöjä minkään teorian mukaan, kunhan sirpaloi kenttää ja siirtää voittoja firmojen taskuihin.

Tehokas sote voidaan rakentaa vain julkisen sektorin tuotannon varaan ja sekin edellyttää erittäin tiukaa hallintokuria yläpäässä eli ei poliittisia virkanimityksiä joka portaalle eikä budjettivaltaa henkilöstölle.

Tehokkain hallintoyksikön koko on tieteellinen kysymys, johon pitäisi saada tieteellinen vastaus, jonka pohjalta edetään eikä poliittisten intohimojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
102
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
65
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
48
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
48
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
37
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image