Pääkirjoitukset

Turvallisuus kuuluu kaikille

Pääkirjoitukset 1.6.2018 6:00
Pääkirjoitus

Suomi on maailman onnellisin maa, mutta turvallisuuden jakautumisessa väestöryhmien kesken on suuria eroja.

Turvattomuutta kokevat erityisesti naiset, maahanmuuttajat ja vammaiset. Asenteissa riittää siten roppakaupalla parannettavaa.

Suomi on kansainvälisessä vertailussa maailman onnellisin maa. Monilla mittareilla Suomi on myös maailman turvallisin maa, mutta eri väestöryhmien välillä on sisäministeriön torstaina julkistaman selvityksen mukaan huolestuttavia eroja.

Turvallisuus ja turvattomuus jakautuvat hyvin eri tavalla sukupuolten välillä. Lisäksi syrjäytyminen aiheuttaa turvattomuutta, synnyttää rikollisuutta ja johtaa turvallisuuden tunteen heikkenemiseen entisestään. Haavoittuvassa asemassa ovat erityisesti maahanmuuttajataustaiset ja vammaiset nuoret.

Naisten kokema lähisuhdeväkivalta, miesten väkivaltaiset kuolemat ja maahanmuuttajien syrjinnän ja ulkopuolisuuden kokemukset ovat tuttuja asioita. Lähisuhdeväkivallasta on kerrottu toistuvasti eri foorumeilla. Toivottavaa olisi, että jossain vaiheessa kasvatus, koulutus ja valistus vaikuttaisivat asenteisiin.

Lähisuhdeväkivaltaan pitäisi julistaa ehdoton nollatoleranssi. Ikävä tosiasia on, että lähisuhdeväkivalta on usein toistuvaa ja raaistuvaa.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) osuu valitettavan oikeaan sanoessaan, että lähisuhdeväkivalta on tunnistettu jo pitkään, mutta silti tilanne ei ole parantunut.

Pelkät rikosprosessit eivät riitä, vaan ongelmien ratkaisemiseksi pitäisi toimia aktiivisesti. Tiedossa on, että ensikotipaikkoja on riittämättömästi, lähestymiskieltoja rikotaan eikä vainoamista saada kuriin.

Mykkänen esittää, että esimerkiksi neuvolassa väkivalta otettaisiin puheeksi jokaisen perheen kanssa. Tämä on järkevä ehdotus. Ongelmaan on syytä päästä käsiksi varhaisessa vaiheessa niin, että asiasta puhutaan sekä äidin että isän kanssa.

Suomessa naiset kohtaavat EU-maista toiseksi eniten lähisuhdeväkivaltaa. Ilmiön laajuutta ja olemassaoloa vähättelemättä on syytä todeta, että joissakin maissa väkivallasta puhutaan avoimemmin, toisissa verhotummin, mikä voi näkyä kyselytutkimuksissa.

Pohjoismaisissa tasa-arvoyhteiskunnissa lähisuhdeväkivalta tulee monia muita maita useammin viranomaisten tietoon.

Maahanmuuttajien kotoutumisesta on puhuttu paljon. Onnistunut kotoutuminen ja osallisuus suomalaiseen yhteiskuntaan ehkäisevät syrjäytymistä ja helpottavat suomalaisten arvojen omaksumista. Suomalaisen yhteiskunnan toimintatavat tulevat parhaiten esiin työelämässä ja muussa arkisessa kanssakäymisessä.

Vähemmän mairittelevaa onkin, että vähemmistöjen kohtaama väkivalta, syrjintä ja vihapuhe ovat arkipäiväistyneet. Toisaalta maahanmuuttajien kokemasta väkivallasta merkittävä osa on toisten maahanmuuttajien tekemää.

Kunniaväkivalta, lasten sukupuolielinten silpominen ja suomalaistuneiden nuorten lähettäminen vanhempien kotimaihin ojennettaviksi ovat vakavia ilmiöitä.

Vielä on tehtävä työtä, jotta voidaan rehellisesti todeta, että ihmis- ja perusoikeuksien suoja toimii yhteiskunnan kaikkien yhteisöjen sisällä. Siihen on kuitenkin pyrittävä kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten yhteistyöllä.

MAINOS

Kommentoi

Taas vaiettiin täysin suurimmasta turvattomuuden aiheuttajasta alkoholista. Alkoholin saatavuutta vain helpotetaan vaikka riskit turvallisuuteen liittyen kyllä tiedetään.
Alkoholin aihettama turvattomuus on huomattavasti vähäisempää muiden kansojen keskuudessa. Suomalaisille ei vain viina sovi, se on jo uskottava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AINA SAMA VIRSI

Turvattomuutta kokee ja saa tuntea realistisesti aina jo heikommassa asemassa oleva, erikoista sinänsä, kun valtion toimet helpottavat hyvintoimeentulevien elämää. Monelta ihmiseltä on elämä rikki, politiikka on unohtanut tehtävänsä, lain pitäisi aina suojata, ei vainota. Pilaritalo on kaunis päältä mutta jotain muuta sisältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syrjäytymisen ehkäiseminen parantaisi turvallisuutta merkittävästi. Valitettavasti Suomen hallitukset ja puolueet haluavat tahallaan syrjäyttää osan kansakunnasta, jotta jäsenillä olisi joku ryhmä, jota kohtaan he voisivat kokea ylemmyyttä. Näkyvät ohjelmat syrjäytymisen ehkäisemiseksi ovat silmänlumetta.

Syrjäytymisen ehkäiseminen alkaa työttömyyden nujertamisella eikä yksikään hallitus sitä edes yritä. Edelleen työllisyys vaihtelee ulkoisten suhdanteiden mukaan ylös ja alas ja hallitukset keräävät haukut tai kiitokset sen mukaan, miten sattuma heitä kohtelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömät haukutaan vaikka kuinka hakis ja yrittäjä saada työtä ja syrjässä kaikilla ei ole autoa ja linja-autot eikulje ainakaan viikonloppuisin. Itselle sallitaan vaikka mitä ja yksinäisiä vainotaan, että kuka käy ja mikä auto on pihassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:08
Sukeltajat hakivat pois sodanaikaisia kranaatteja Tornion edustalta – "95 prosenttia näistä on vielä toimintakykyisiä" Tilaajille
19:25
Trump esiintyi sovittelevasti puhuessaan YK:n yleiskokouksessa, kiitteli Kiinan ja Pohjois-Korean johtajia
19:18
OSAO:n rehtori toivoo poliittisilta päättäjiltä työrauhaa: ”Kaikista on huolehdittava”
19:17
Amerikkalaismediat: Cosby määritelty vaaralliseksi seksuaalirikolliseksi
18:49
Keskustan Kaikkonen: Anteeksi on hyvä antaa vaikka ei huomattaisi pyytääkään
18:29
Otteluseuranta: Kärpät kolmen maalin johdossa päätöserään – Heshkalla kahden maalin ilta
18:27
Työnjohtajana Airiston Helmen työmaalla ollut: Paraisilla käytetty myös venäläistä työvoimaa, naapurit ihmetelleet voimakkaasti valaistua saarta
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
50
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
39
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
28
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
18
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
15
Saariselältä löytyi kaksi isoa kultahippua yli sata vuotta vanhan Everstin kuilun vierestä – tuhannet retkeilijät seisseet päällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

"Jos itseä köyhyys ei millään tavalla kosketa, ei siitä puhumista pidä leimata köyhyyttä kokevien turhaksi valittamiseks... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image