Pääkirjoitukset

Turkikset kuumottavat taas

Pääkirjoitukset 24.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Turkistarhaus on yhä laillinen ja hyväksytty elinkeino siinä missä moni muukin ammatinharjoittaminen.

Vaateteollisuuden eettisiä valintoja kannattaa syynätä muualtakin kuin turkiksista.

Turkistarhauksen tulevaisuus on noussut Suomessa uudelleen keskusteluun. Eläinsuojelujärjestöt keräävät nimiä vetoomukseen, joka on tarkoitus luovuttaa eduskunnalle, kun lausuntokierroksella oleva eläinsuojelulain uudistus tulee eduskunnan käsittelyyn (Kaleva 23.1.).

Lisää vettä myllyyn saatiin, kun Norjan uusi hallitus kertoi esittävänsä turkistarhauksen kieltämistä.

Turkistarhauksen kieltäminen juuri nyt ei ole Suomessa näköpiirissä, vaan eläinsuojelulain uudistuksen yhteydessä harkitaan asetuksella parannuksia turkiseläinten oloihin.


Turkistuotannossa
olosuhteiden on oltava lakien ja asetusten edellyttämässä kunnossa, jotta elinkeino säilyttää yleisen hyväksyttävyytensä. Rikkeet ja laiminlyönnit eläinten hoidossa tärvelevät herkästi alan mainetta. Elinkeinon tulevaisuuden kannalta onkin tärkeää, että turkiseläinten hyvistä elinolosuhteista pidetään tiukasti kiinni.

Viime kädessä on poliittinen päätös, mitä elinkeinoja pidetään hyväksyttävinä ja mitä ei. Nykyinen perustuslaki lähtee siitä, että jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.

Turkistarhauksen kieltämistä vaatinut kansalaisaloite torjuttiin eduskunnassa vuonna 2013. Turkistarhausta ei kielletty, vaan turkistuotantoa haluttiin kehittää vastuunsa tuntevana elinkeinona.

Eläinten hyvä hoito ja elinolosuhteet, valvonta, sertifiointi ja hyvinvointitutkimukset eivät auta, jos vastapuolella ovat turkistarhausta ja turkisten käyttöä vastustavat ideo-logiset ja eettiset näkemykset.

Monissa Euroopan maissa turkistarhaus on eettisen keskustelun päätteeksi kielletty tai tehty käytännössä kannattamattomaksi.


Maakohtaiset kiellot
johtavat herkästi siihen, että tuotanto siirtyy muihin maihin. Voidaan kysyä, onko eettisesti kestävää vaatia Suomen kaltaista maata lopettamaan turkistarhaus, jos tarhaus siirtyy maihin, joissa eläinten hyvinvoinnista ei piitata lainkaan.

Kaupungistumisen myötä suhde alkutuotantoon on ohentunut ja muuttunut. Siksi ei olisi yllätys, jos turkistarhaus vähenisi merkittävästi tulevina vuosikymmeninä.

Turkiksia pidetään ylellisyystuotteina. Pakkasilla turkiksilla on merkitystä myös varsinaisessa tarkoituksessaan eli lämpimänä pysymisessä. Luontevaa yhteyttä ei kannattaisi leimata turhamaisuudeksi.

Vaateteollisuuden käyttämät tekokuitupohjaiset materiaalit herättävät nekin eettisiä kysymyksiä. Viime päivinä on havahduttu öljypohjaisista kuiduista pesussa irtoaviin mikropartikkeleihin, jotka uhkaavat tukehduttaa valtameret. Muodin nopea kierto pahentaa tilannetta entisestään. Luonnonkuituihin kuuluva puuvillakin on jo kyseenalainen, koska sen tuotannossa käytetään kuivuudesta kärsivillä seuduilla runsaasti vettä.

Eettisiä ratkaisuja ja valintoja saatetaan joutua lähiaikoina katsomaan kokonaan uudelta kantilta. Turkistarhaus kannattaa suhteuttaa laajempiin ilmiöihin ennen kuin elinkeinoa ollaan lopettamassa.

MAINOS

Kommentoi

Turkistarhaus on eilispäivää. Nyky-yhteiskunnassa joutuvat monet muutkin vaihtamaan ammattia, eikä eläinten räikeätä hyväksikäyttöä voi enää 2010-luvun vauraassa Suomessa perustella elinkeinonvapaudella tai sillä, että entisen itäblokin tai kolmannen maailman maissakin kyseistä toimintaa vielä harjoitetaan. Meidän viiteryhmämme on ihan jossain muualla, kun Suomen eläinsuojelumainetta maailmalla punnitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vain lopettakaa turkistarhauskin, niin saatte nähdä rappeutuvan ja köyhän Suomen. Kukaan ei enää halua yrittää Suomessa, tulee köyhyyden kehto. Viekää itsenäisyys, myykää maat norjalaisille, venäläisille ja ruotsalaisille. Täytyy nostaa hattua maanviljelijöille ja turkistarhaajille, että vielä jaksatte. Lopettakaa yrittäjien kiusaaminen hyvän sään aikana, silimäni terhän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa turkiseläimiä kyllä pidetään kuin piispaa pappilassa (vastaa varmaan Laajasalonkin kriteereitä). Logiikan ymmärtää pihtiputaan mummokin, koska huonoissa olosuhteissa turkiksen laatu kärsii, eikä tuote mene kaupaksi. Muoviperustaisten tekoturkisten valmistus se vasta ympäristöä kuormittaakin. Öljyhän siellä on perusraaka-aineena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomainen kommentti. Ne huonot olosuhteet löytyvät sieltä, missä turkiksia eniten käytetään eli Kiinasta ja Venäjältä/Siperiasta. Myös muoviin siirtyminen olisi tyhmää, kun siitä (esim fleesistä) halutaan päästä pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä vasta vitsiniekka - tosin heikompien ja puolustuskyvyttömien kustannuksella vitsailu on raukkamaista. Turkiksen laatu ei kärsi siitä, että eläintä pidetään pienessä verkkkohäkissä, eläin kyllä kärsii ja on käsittämätöntä, että tämä on vielä nykypäivän Suomessa laillista toimintaa. Muoviperäisiin tekoturkiksiin vetoaminen on huono argumentti - ei niitä hupunreunuksia tarvitse muovista tehdä, ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja on yllin kyllin nykyään. Ja mitähän kaikkea muuta tehdäänkään muoviperustaisista materiaaleista - niitä on maailma täynnä ja sen vuoksi on satsattava ympäristöystävällisten materiaalien kehittämiseen. Mitä tulee pääkirjoituksen kohtaan "eläinten hyvä hoito ja elinolosuhteet, valvonta, sertifiointi ja hyvinvointitutkimukset"... kun tutustuu tuohon sertifiointiin ja hyvinvoinnin testaukseen, ei voi kuin ihmetellä, miten joku voi vakavalla naamalla niistä puhua - täyttä roskaa. Turkistahaus olisi kuulunut historiaan jo kauan sitten, nyt on korkea aika Tietämättömän Hössöttäjänkin tajuta tämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image