Pääkirjoitukset

Tu­le­vai­suu­del­le tärkeä tuomio

Pääkirjoitukset 29.3.2016 0:00
Pääkirjoitus

Bosnian sodan päättymisestä on yli kaksi vuosikymmentä, mutta tilinteko lähes neljän sotavuoden tapahtumiin on yhä kesken. Viime torstaina saatiin kuitenkin päätepisteeseen jälkiselvittelyn keskeinen osa, kun Bosnian serbien sodanaikainen johtaja Radovan Karadzic sai tuomionsa Haagin sotarikostuomioistuimessa.

Sotien syntyyn tarvitaan aina johtajansa. Karadzic oli keskeinen liikkeelle paneva voima niissä 1990-luvun alkuvuosien tapahtumissa, jotka veivät nykyisten arvioiden mukaan noin 100 000 ihmisen hengen Euroopan kaakkoiskulmalla.

Oikeuden päätöstä voi perustellusti kutsua merkittävimmäksi eurooppalaiseksi sotarikostuomioksi sitten 1940-luvun Nürnbergin tuomioiden. Tulevaisuuden kannalta on merkittävää, että rikoksista vastuulliset saatiin oikeuden eteen, vaikka vuosien jälkeenkin.

Psykiatri ja runoilija Karadzic loi jo ennen sotaa maaperää kansalliskiihkolle, joka Bosniassa sai entiset hyvätkin naapurit äkkiä näyttämään vihollisilta. Tavoitteitaan hän ryhtyi viemään toteutukseen Bosnian serbien johdossa, Jugoslavian pääkaupungista Belgradista saamansa tuen turvin.

Tuomioistuimessa ”lempeäksi ja suvaitsevaiseksi” itseään kutsunut poliittinen johtaja odotetusti kiisti vastuunsa sodanaikaisiin siviileihin kohdistuneisiin raakuuksiin, kuten Srebrenican joukkomurhaan kesällä 1995. Tuolloin serbiarmeija tappoi yli 8 000 bosniakkeihin eli muslimiväestöön kuuluvaa miestä, monet vanhuksia tai nuoria poikia.

Tuomioistuimen antama päätös ei jätä Karadzicin syyllisyydestä epäilyksiä. Hän sai 40 vuoden tuomion kansanmurhasta, sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä YK:n rauhanturvaajien ottamisesta panttivangeiksi.

Ensi vuonna Haagista odotetaan vielä päätöstä Bosnian serbiarmeijan operatiivista toimintaa johtaneen kenraali Ratko Mladicin tapauksessa. Mladic oli Srebrenicankin verityön käytännön toteuttaja. Karadzicin tavoin hänet saatiin oikeuden eteen vuosien pakoilun jälkeen.

Entisestä Jugoslaviasta tuli 1990-luvulla pahimmanlaatuinen esimerkki siitä, kuinka historiaa voidaan käyttää hyväksi kiihkon ja katkeruuden sytyttämiseen. Väkivallan historiallista käyttövoimaa ei haettu vain toisesta maailmansodasta vaan aina 1300-luvulta asti.

Nykyisen Bosnian alueella ei ole sodittu vuoden 1995 rauhansopimuksen jälkeen, mutta rauha on edelleen vaarallisen hauras. Bosniakkien, serbien ja kroaattien asuttamasta liittovaltiosta ei ole vieläkään kyetty luomaan lujaa, kaikkien kansallisuuksien yhteistä kotimaata. Moni poliitikko onnistuu edelleen kokoamaan kannatusta luomalla katkeruutta, ennakkoluuloja ja uhkakuvia.

Tavallisten ihmisten äänestyspäätökset sekä muu valistunut osallistuminen ovat avainasemassa, jotta Bosnia ei uudelleen vajoaisi väkivaltaan. Samoin on tärkeää, että muu Eurooppa tukee maan vastuullisimpia voimia. Bosnian jäsenyyspyrkimys EU:hun on yksi tapa auttaa maan asettumista pysyvän rauhan uralle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Pääkirjoittaja on väärässä tuomion vaikutuksen suhteen. Sotarikostuomiot eivät ole vähentäneet sotia eivätkä sotarikoksia. Kun tuomiot tulevat vielä tuommosella aikataululla merkitys katoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:03
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin
19:58
Joel Pohjanpalo vertasi jalkaansa Lego-palikkaan – "Ottaa päähän"
19:51
Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi
19:13
Toni Piispanen taipui MM-hopealle – tuttu kilpakumppani vei voiton
19:05
IL: "Husu" Hussein on tuomittu kolmesta petosrikoksesta – erehdytti Kelaa ja sosiaalitoimea
18:43
Julkiset kuulemiset ovat käynnissä Washingtonissa – "Trump välitti enemmän Biden-tutkinnasta kuin Ukrainasta"
18:42
Ruotsalaisseurasta lähtenyt Ville Leskinen helpottui sopimuksensa purkamisesta – paluu Kärppiin ei ole viime kauden tehomiehen mukaan poissuljettu vaihtoehto
208
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
69
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
48
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
41
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
34
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
29
Kommentti: Eikö Linnanmaan kampuksen etu ollut, että kaikki löytyvät saman katon alta? Mahtaa olla kyseessä suuren luokan sumutus
26
Junayhteyden nopeutuvat hieman Oulun ja Helsingin välillä joulukuun alussa, myös junavuoroja tulee lisää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

261 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image