Pääkirjoitukset

Trumpin kybervihje toteutui

Pääkirjoitukset 27.9.2017 0:00
Pääkirjoitus

Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyö kyberturvallisuudessa tiivistyy. Yhdysvallat ja Suomi ryhtyvät kyberkumppaneiksi Ouluun perustettavan uuden tutkimuskeskuksen myötä.

Teollisuutta ja tutkimusta edustavien aktiivisten puuhamiesten ohella yhteistyön synnyn taustalla vaikuttavat epäilemättä Oulun näytöt kovan luokan kansainvälisenä huippuosaajana.

Vihjaus kyberyhteistyöstä saatiin jo presidentti Sauli Niinistön äskettäisellä työvierailulla Yhdysvalloissa. Presidentti Donald Trump nimittäin kehui yllättäen tiedotustilaisuudessa Suomen olevan kyberosaamisessa alan johtava asiantuntija, jonka kanssa on hyvä tehdä yhteistyötä. Trump lupaili, että Suomeen saatetaan soittaa lähiaikoina.

Soitto on nyt soitettu. Trumpin lausahdus sai tiistaina sisältöä, kun kybertutkimusohjelman yhteistyösopimus allekirjoitettiin teollisuuden innovaatioalustan Dimeccin kyberturvallisuusohjelman päätösseminaarissa Helsingissä.

Tutkimusyhteistyö syntyy Ouluun perustettavan tutkimusyksikön ja yhdysvaltalaisen National Science Foundationin Industry University Cooperative Research Center -ohjelman välille.

Oululaisyksikkö toimii osana amerikkalaista Serc-keskusta, joka tutkii ohjelmistojen ja järjestel-mien turvallisuutta. Oululaistutkijoiden ohella hankkeessa on mukana tutkijoita Tampereen teknillisestä yliopistosta ja Turun yliopistosta.

Kaikkineen Suomen puolelta tietoturvaohjelmassa on mukana keskeisiä teknologisia ratkaisuja kyberturvallisuuden parantamiseksi kehittäviä yrityksiä, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia. Yrityksistä tällaisia ovat muun muassa Bittium, F-Secure, Ericsson ja Nokia.

Ouluun on osana korkean teknologian ekosysteemiä syntynyt kyberturvallisuuteen liittyvää huippuosaamista. Odotettavissa on, että kansainvälinen tutkimusyhteistyö synnyttää lisää alan yrityksiä.

Kybersuojautumiselle ja sen tutkimiselle on huutava tarve. Kyberturvallisuudessa pyritään varmistamaan sähköisen ja verkotetun yhteiskunnan turvallisuus oli sitten kyse rahaliikenteestä, energiantuotannosta tai lentoliikenteestä. Kyberturvallisuus kiinnostaa niin sotilas- kuin siviilipuolella.

Kyberturvallisuus korostuu maailmassa, jossa verkkohyökkäyksiä tapahtuu entistä enemmän. Yksityisten yritysten ja julkisyhteisöjen ohella kohteena ovat tavalliset ihmiset.

Oulussa onkin tarkoitus panostaa verkkomaksamiseen ja kotiautomaatioon liittyvien ratkaisujen ohella myös suojautumiseen verkkokiusaamiselta.

Järjestäytynyt rikollisuus ja tietyt valtiolliset tahot harjoittavat kyberhyökkäilyä hyötymis- ja vahingoittamistarkoituksessa. Seurauksena on vuosittain jopa satojenmiljar-dien eurojen menetykset.

Kybertutkimuskeskuksen myötä Oulun osaaminen on syytä ottaa huomioon, kun päätetään, minne valtakunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon potilastietojärjestelmää kehittävä Sote-Digi -yhtiö sijoitetaan. Oululaista osaamista on tarjolla kotimaankin markkinoille.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:20
Oulussa yliopisto lähti tukemaan ylioppilaslehteä - Itä-Suomen Uljas taas lakkautetaan ja Tampereen Aviisin kohtalosta päätetään ensi vuonna
12:12
Juna ja kuorma-auto kolaroivat Kemijärvellä, kuljettaja kuoli
12:10
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
11:40
Mies pahoinpiteli naisen astalolla yksityisasunnossa Kuhmossa, poliisi tutkii tapon yrityksenä
10:56
Poliisi julkaisi murhayrityksestä epäillyn kuvan – Epäily: mies yritti tappaa tuttavansa heittämällä polttopullon asuntoon
10:56
Brexit voi lykkääntyä Britannian hallituskriisin vuoksi – Theresa May joutuu konservatiivipuolueen epäluottamusäänestykseen
10:53
Kaukoliikennettä ajava Onnibus lisää kolme uutta Pohjois-Suomen reittiä tarjontaansa
36
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
35
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
28
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus
9
Pohjantiellä siirrytään vaiheittain älykkääseen liikenteenhallintaan – ensimmäinen osa valmistuu Lintulan ja Iskon välille tammikuussa
9
Kärpät viimeisenä suomalaisjoukkueena ulos Mestarien liigasta – Manner: ”Tuntuu vähän, että olemme pettäneet Suomi-kiekon”
8
Salonpään uudesta koulusta aloitetaan hankeselvitys – vanha korvataan uudella sivukoululla ja varhaiskasvatustiloilla
8
Kempeleen kunta kilpailuttaa vuokratilat, viimeiset työntekijät muuttavat pois vanhasta kunnantalosta helmikuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työttömät ja pienituloiset, miksi äänestätte etuanne vastaan?

Nykyhallitus on ansiokkaasti leikannut työttömyysturvaa yli 160 000 työttömältä, pakottanut vastaanottamaan valtavan mää... Lue lisää...
jo riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image