Pääkirjoitukset

Trumpin kiivas sanailu oli Suomen kannalta vain pintavaahtoa – tärkeintä on, että Suomella on Niinistön ansiosta toimiva yhteys supervallan johtoon

Tiedotustilaisuuden isoksi teemaksi nousi Trumpia vastaan aloitettu virkarikostutkinta. Niinistö sai seurata Trumpin puolustautumista vierestä. KUVA: SHAWN THEW SHAWN THEW
Pääkirjoitukset 4.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Presidentti Sauli Niinistö ei ollut pääroolissa Valkoisessa talo mutta hoiti sivuosansa tyylikkäästi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tviitti kertoi huumorilla loiventaen sen, millaisessa show’ssa hän oli keskiviikkona mukana vieraillessaan Valkoisessa talossa Washingtonissa. ”Aina vaan vauhtia enemmän”, hän vertasi tämänkertaista vierailua viiteen edelliseen. Niinistö on tavannut Trumpin talossa ennenkin mutta myös George W. Bushin ja Barack Obaman.

Niinistön ja Trumpin tämänkertaisen tapaamisen virallinen syy oli se, että Yhdysvallat tunnusti vuonna 1919 eli sata vuotta sitten Suomen itsenäisyyden. Suhteiden historiaan liittyen presidenttien lehdistötilaisuuden aluksi kerrottiinkin kiinnostava uutinen: Suomi aikoo palauttaa Kansallismuseon kokoelmissa olevia Yhdysvaltain intiaanikansojen jäänteitä niiden alkuperämaahan.

Kyseessä on Suomen valtiolta ja Museovirastolta hieno ele Yhdysvaltojen alkuperäisväestöä kohtaan.

Keskiviikkoisen tiedotustilaisuuden isoksi teemaksi ei kuitenkaan noussut Suomen ja Yhdysvaltojen suhteiden tila vaan presidentti Trumpia vastaan aloitettu virkarikostutkinta. Niinistö sai seurata vierestä, kun Trump puolustautui raivokkaasti vakavaa syytöstä vastaan.

Jos Yhdysvaltojen suuri yleisö ei sattuisi muistamaan, mitä Niinistö puhui mustasta hiilestä tai aseriisunnasta, he ehkä muistavat pienen valtion päämiehen, joka tyynenä ja hetkittäin hiukan ulkopuolisen oloisena kuunteli Yhdysvaltain presidentin kiihkeää sanailua.

Trumpin vetämä show oli toisaalta Suomen näkökulmasta pintavaahtoa. Oli Valkoisen talon isäntänä kuka tahansa, Suomen on tärkeää pitää keskusteluvälit kunnossa.

Niinistön kaudella yhteys on toiminut. Vierailut on selvästi nähty hyödyllisiksi myös Valkoisessa talossa, muuten Trump tuskin olisi jälleen halunnut tavata Niinistöä.

Trump sanoi Niinistön ”puhuvan vähän”, mutta ilmeisesti Trumpin mielestä sitten asiaa. Yli seitsemän vuoden kokemus presidenttinä on kiistatta tehnyt Niinistöstä Euroopan ja Venäjän asiantuntijan mutta tapaamistensa ansiosta myös Ukrainan tilanteen tuntijan.

Kiinnostava kysymys on esimerkiksi se, onko Niinistön käymillä tuoreilla keskusteluilla jokin osa siinä, että Venäjä ja Ukraina ovat päässeet ainakin jonkinlaiseen sopimukseen paikallisvaalien järjestämisestä Ukrainan separatistialueilla.

Suljettujen ovien takana Niinistö oli Valkoisessa talossa nostanut esiin esimerkiksi Atlantin ylittävän kumppanuuden merkityksen valtameren kummallakin puolella. Erityisesti EU:n ja Yhdysvaltojen välisen suhteen Trump näkee kilpailuna. Tästä Yhdysvaltain presidenttiä on ilmeisen vaikea opettaa pois.

Lehdistötilaisuudessa nousi esille – sekä presidentti Trumpin mainitsemana että lehdistön kysymyksessä – myös Nokian 5G-teknologia. Nokian asemaa Yhdysvalloissa vahvistaa se, että sen kilpailija kiinalainen Huawei on joutunut siellä epäilyttävään valoon.

Niinistö arvioi Nokiaa alan isoksi tekijäksi, mutta varoi mustamaalaamasta Huaweitakaan. Oululaisesta näkökulmasta katsottuna Niinistö olisi voinut kehua Nokiaa monisanaisemminkin.

MAINOS

Kommentoi

Hyvin kuvattu Niinistön vierailu Valkoisessa talossa. On hyvä antaa tunnustus Niinistön tavalle hoitaa Suomen asioita. Pääkirjoituksesta välittyy rehellinen kuva Niinistön tasokkaasta työskentelystä.

Väkisin tulee mieleen kysymys: miten Tarja Halonen olis hoitanut tuon vierailun. Taidot ois riittäneet Trumpin solmion oikaisuun, kun kraka meni pikkasen vinoon kesken vierailun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Osoittaa medialta kunnioituksen puutetta vierasta kohtaan, vaikka Suomi pikkutekijä onkin isosssa maailmassa. Niinistön voi sanoa hoitaneen pestinsä hyvin, kun toistuvasti pääsee tapaamaan suurvaltojen johtajia. Hän voisi lopettaa sen ilmastonmuutosvouhotuksen, niin ei tulisi miinuspisteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image