Pääkirjoitukset

Tosi-tv:tä supervallan huipulla

Pääkirjoitukset 8.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Tuore paljastuskirja on uusi takaisku syvenevissä vaikeuksissa tarpovalle presidentti Donald Trumpille.

Puolihalvaantunut presidentti syövyttää Yhdysvaltain arvovaltaa ja toimintakykyä myös maailmalla.

Vaikka presidentti Donald Trumpin toinen toistaan merkillisemmät edesottamukset ovat muuttuneet arkipäiväksi, perjantaina Yhdysvalloissa myyntiin tullut kirja paljastuksineen on silti poikkeuksellinen jysähdys.

Kirjan väitteet ovat sen verran rajuja, että Trump lakimiehineen yritti estää kirjan julkaisun ja lisäksi uhkasi haastaa kirjan tekijät oikeuteen. Edellinen ei toteutunut ja jälkimmäistäkään tuskin nähdään. Se vain varmistaisi vain, että kiusalliset väitteet pysyisivät pinnalla kuukausien ajan.

Nimen Fire and Fury (Tuli ja vimma) saanut paljastuskirja esittää muun muassa väitteen, että Trump ei tosiasiassa edes halunnut presidentiksi vaan lähinnä kauhistui valinnastaan.

Presidentille kiusallisimpia arvioita kirjassa esittää tämän entinen luotettu ja entinen neuvonantaja Steve Bannon. Hänen mielestään Donald Trumpin pojan, vävyn ja kampanjapäällikön tapaamiset venäläisen asianajajan kanssa ennen vaaleja olivat maanpetoksellisia.

Lievästi sanottuna erikoisilta tuntuvat myös esimerkiksi tiedot, että Trump pelkää tulevansa myrkytetyksi ja syö siksi mielellään ennalta ilmoittamatta pikaruokapaikoissa.

Valeuutisten aikakaudella tällaisiinkin väitteisiin on hyvä suhtautua kriittisesti. Trump itse on sanonut kirjan olevan täynnä valheita, vääristelyä ja keksittyjä tietolähteitä.

Bannonin motiivejakin tietolähteenä voi kyseenalaistaa. Hän sai potkut neuvonantajan tehtävästä. Joka tapauksessa hän tuntee presidentin lähietäisyydeltä.

Kirjassa on paljon yksityiskohtia, joiden todenperäisyyttä sen kirjoittajan, toimittaja Michael Wolffin on vaikea todistaa. Näin on tosin aina, jos paljastukset perustuvat nimettömiin lähteisiin ja luottamuksellisiin haastatteluihin.

Tulevina viikkona ainakin osa väitteistä toivottavasti pystytään tavalla tai toisella vahvistamaan tai kumoamaan.

Jos edes osa kirjan kertomasta on totta - mikä kuitenkin lienee todennäköistä - se vahvistaa näkemystä, että supervaltaa johtaa arvaamaton, epävakaa ja monia presidentille kuuluvia asioita heikosti tunteva henkilö.

Myönteistä on, että maailmanpolitiikassa Trump ei ole saanut aikaan suurempaa sekasortoa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hänen ympärillään on ihmisiä kuten ulkoministeri Rex Tillerson ja puolustusministeri James Mattis, joita voi luonnehtia terveen järjen ääneksi.

Vakavinta ja vastuuttominta Trumpin kaudella ei ehkä ole ollut äskettäinen Jerusalem-päätös vaan Yhdysvaltain irtaantuminen Pariisin ilmastosopimuksesta. Presidentti on työntänyt Yhdysvaltain arvovallan alamäkeen.

Trumpin presidenttikautta on kohta kulunut vuosi ja jäljellä on kolme. Jatkokautta tuskin nähdään. Näin Yhdysvallat voisi palata normaalitilaan vuoden 2021 alussa.

Toki kiinteistömiljardööri ehtii saada vielä paljon ikävää aikaan - ellei meneillään oleva Venäjä-tutkinta tai jokin uusi skandaali pakota häntä ennenaikaisesti eroamaan. Näillä näytöillä se on hyvin mahdollista.

MAINOS

Kommentoi

Eihän sole presidentti eikä mikhän, jos se ei herätä huomiota. Arvostetun edesmenneen poliitikkomme Johannes Virolaisen sanoin: "Pääasia, että saa olla esillä julkisuudessa ja huomataan". Poliitikko saa energiansa julkisuudesta ja juoruista, Trump varsinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se nyt ihan kauhistuttavaa että on keskusteltu venäläisen henkilön kanssa. Eihän sellaista saa mennä tekemään varsinkaan nyt kun tarkoitus on eristää venäläiset muun maailman ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää oon erittäin vakkaa nero niinku rumppiki ja varmaan siitä syystä mää sympatiseeraan sitä jäppistä. Mää ymmärrän että sillä on vaikiaa ku jokkainen suurnalisti ja tievotusväline kirijottaa puuta heinää. Meikäjäppisellä on ihan samanlaisia huolia ku aviokiipelin happamampi ja kirpiämpi puolisko ritisoi siitä ja tästä eikä mikkään koskaan oo ees tyyvyttävä. Meijän erittäin vakkaitten nerojen elämä on tämmöstä. Huokaus. Meijän arvo tajutaan vasta sitteku meitä ei ennää oo. Sarkasaki se yks taiteilija ei oo elläisään myyny yhtään taulua mutta mää veikkaan että sitten myöhemmin sen teokset mennee ku kuumille kiville niinku vinsettivankokin sutasut konsanaan. Meijän erittäin vakkaitten nerojen elämä ei oo heleppua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää sympatiseeraan nyt kyllä sinua niin paljon, että völjyyn mahtuu rumppikin! 😍

Ensinnäkin Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittamatta jättäminen voi merkitä myös pelkästään nöyrää tunnustamista siitä, ettei rumppi pysty takaamaan sopimaansa, ellei sitä noudata esimerkiksi USA:n teollisuus. Nyt ainakaan yksikään USA:n ilmastonsaastuttaja ei saastuttele rumpin laskuun, vaan omaan laskuunsa. Vai hä?

Vastaava näkökulma voi olla Jerusalemin tunnustamisessa, jota käytetään oikeutuksena tappelun jatkamiselle. Keskellä Roomaakin on kokonainen itsenäinen valtio! Ja tietääkseni pärjäävät hyvin.

Suomenkaan ei olisi pitänyt liittyä EU:hun, koska edes EU:n perussopimuksia ei taida noudattaa yksikään EU-valtio.

Maailman meno on nykyisin yhtä kailotusta rumppi, rumppi ja rumpin varjolla oikeutusta.

Lehdistökin voisi ruveta tutkailemaan, miten parantaisi uskottavuuttaan. Valeuutisten torjujatkin syynäävät vain valeuutisessa käytettyjä lähteitä, vaikka Suomessakin voidaan moni valeuutinen todeta todeksi tutkimalla oikeusturvasta huolehtivien touhuja perusteluineen. Työvälineeksi riittää oma pää!

Taidanpa ruveta harrastamaan liikuntaa ja tulla käymään Sarkassa! 😆

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vakavinta ja vastuuttominta Trumpin kaudella ei ehkä ole ollut äskettäinen Jerusalem-päätös vaan Yhdysvaltain irtaantuminen Pariisin ilmastosopimuksesta."

Montako ihmistä on todistetusti kuollut Trumpin päätöksestä pyörtää USA:n kanta Pariisin sopimukseen ? Trumpin Jerusalem kannanoton seurauksena on yli 20 palestiinalaista kuollut muutamassa viikossa. Tulevaisuus näyttää paljonko tulee vielä kuolemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai sitä muitakin mittareita on mitata tekojen vakavuutta ja vastuuttomuutta kuin välittömästi tulleet kuolonuhrit. Yhdysvaltain irtaantuminen ilmastosopimuksesta on merkittävä takaisku siinä prosessissa, jonka tarkoitus on pelastaa meidät ja muutkin lajit itseltämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoinen maan arvovallan sortaja kieltämättä, olipa kirja sitten totta tai ei. Mutta eikö jokainen ihminen silti pitäisi artikkeleissa olla hän eikä se, olkoonkin sitten vaikka presidentti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kirjahan on todettu jo useaan otteeseen mielikuvituksen tuotteeksi. Kirjoittaja muun muassa väitti, että oli haastatellut Trumpia kirjaa varten ja tämä oli täysi valhe. Jos jotakin, niin tämä kirja osoittaa ihmisille hyvin sen mitä Trump on toitottanut jo pari vuotta eli "fake news". Kirja on jopa niin absurdi, että tämän toteamiseen ei enää kummoista googletusta tarvitse ja on siksi helppo jokaisella itse tarkistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mistä tiedät, mikä on valhetta ja mikä ei? Onko Trump mielestäsi ainoa todenpuhuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin monikaan uskoo kirjan kaikkia väitteitä. Mutta eipä sillä ole mitään merkitystä, kuten Trumpin omista väitteistä on nähty. Ihmisille on totuus yhdentekevää, tärkeää on vain "fiilis", ja tämä murentaa Trumpin "mojoa" pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.9.
Henkilöauto syttyi tuleen Intiössä – lämmitystolppa kärsi vahinkoja
22.9.
Tanssinopettaja Aurora Ylisellä on täsmälääke syksyn pimeyteen – Bollywood-tunneilla hymy nousee tanssijan huulille
22.9.
Reissusa: Risteilyllä Norjan Huippuvuorilla näki jäätiköllä käyskentelevän jääkarhun ja pääsi uimaan hyisessä meressä
22.9.
Syyspäiväntasausta vietetään koleissa merkeissä, mutta ilma lämpenee loppuviikkoa kohti – alkuviikosta kannattaa varautua liukkaisiin teihin
22.9.
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
22.9.
Liki 70 hengen delegaatio Saksasta saapuu Ouluun – vieraat tutustuvat muun muassa paikallisiin yrityksiin
22.9.
Persianlahdella lientymistä: Iran lupaa YK:lle rauhansuunnitelmaa, kaapattu tankkeri määrä vapauttaa, huthikapinalliset puhuvat iskujen lopettamisesta
147
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria
56
Suomen Yrittäjät: Minimipalkat lakiin Suomessakin – STTK tyrmää esityksen, jota se epäilee yritykseksi purkaa yleissitovuutta
38
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
37
Kaasujalka painoi Kaakkurissa ja Limingassa lauantai-iltana: Poliisi otti kovia ylinopeuksia ajaneiden kuskien kortit pois
34
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
33
Kahden nuoren miehen omatekoinen lauttakyhäelmä kaatui Merikosken alakanavassa, kaksikko pelastettiin hyisestä vedestä - "Voi tulla äkkiä äitiä ikävä"
30
Kommentti: Konsultti kääntelee kiviä Oulussa, mitä mahtanee löytää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

Pitäisi sanomatta ymmärtää, että varaa itselleen hotellista huoneen kun tulee yökuntiin vieraalle paikkakunnalle. Lue lisää...
Ymmärrä ensi kerrall...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image