Pääkirjoitukset

Tiukka vaalitulos lataa hal­li­tus­neu­vot­te­lui­hin tiukat jännitteet – suurtappion kärsinyt keskustakaan ei halua vetäytyä sivuun

Pääkirjoitukset 15.4.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kolme puoluetta kisasi eduskuntavaalien ykköspaikoista loppumetreille asti. Keskusta koki karvaan tappion, ja perussuomalaiset teki paluun kärkiryhmään. Hallitusneuvotteluista on tulossa työläät.

Eduskuntavaalien ykköspaikkaa jaettiin vielä myöhään sunnuntai-iltana ääntenlaskennan loppumetreillä. SDP oli pitkään lähimpänä ykköspaikkaa. Kokoomus ja perussuomalaiset kuitenkin hengittivät niskaan lähempänä kuin mitä viime viikkojen ennusteista saatettiin päätellä.

Vaalien suuri häviäjä oli joka tapauksessa keskusta. Hallitusvastuun ja hankalien päätösten taakka siis kaatui paljon raskaampana keskustan kuin kokoomuksen niskaan. Keskustan äänisaalis oli putoamassa jopa seitsemällä prosenttiyksiköllä neljän vuoden takaisesta. Oulun vaalipiirissäkin keskustan kannatus suorastaan romahti.

Puolueen asemia hallitusneuvotteluissa surkea tulos heikentää ilman muuta. Puheenjohtaja Juha Sipilä ei kuitenkaan ainakaan vielä ottanut suuntaa oppositioon eikä myöskään kohti vaatimattomampia tehtäviä johtamassaan puolueessa.

Vaalien seuratuimpia ilmiöitä viimeisten kampanjaviikkojen aikana oli perussuomalaisten nousu. Se näytti sunnuntaina tuovan vähintään samankokoisen edustajajoukon eduskuntaan kuin neljä vuotta sitten.

Puolueen edustajamäärä nousi siis rajusti siitä, mitä se oli kesän 2017 hajaannuksen jälleen. Puolueella oli siten täysi syy juhlia tulosta.

Vaalien suuria trendejä oli vasemmistopuolueiden nousu. Vielä selvemmästä ilmiöstä voi puhua, kun mukaan laskee SDP:n ja vasemmistoliiton oheen vielä vihreät, jotka näyttivät saavat historiallisen komean vaalituloksen.

Tämä käänne tulee varmasti näkymään sekä hallituksen kokoonpanossa että politiikassa. SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden voimin enemmistöhallitusta ei kuitenkaan synny.

Hallitukseen tarvitaan nyt puolueita kahdelta puolelta poliittisen kentän keskiviivaa. Puoluejohtajat olivat kuitenkin hyvin pidättyväisiä tulevan koalition koostumuksesta puhuessaan. Ovia pidettiin kaiken varalta auki useaan suuntaan.

Vaalien toinen suuri ilmiö oli puolueiden kannatuserojen tasoittuminen. Kun tuloslaskenta oli vielä kesken, yksikään puolue ei näyttänyt saavan edes 18 prosenttia äänistä.

Hallituksessa tultaneen näkemään vähintään neljä puoluetta. Se lisää hallitusohjelman laatimisen vaikeuskerrointa. Edessä voi olla viikkojen jumitus. Se ei tiedä hyvää valmistautumiselle tulevaan EU:n puheenjohtajuuskauteen.

Oulun vaalipiirissä konkretisoituivat sekä keskustan ruma tappio että perussuomalaisten viime kuukausien nousu. Suunta näytti olevan kohti nuorempia edustajia tappion kärsineissä keskustassa ja kokoomuksessa. Ääntenlaskennan loppuvaiheessa kaksi jatkoa hakenutta keskustaedustajaa oli putoamassa.

Pienistä puolueista kansan tuomio osui koko maassa jyrkimmin siniseen tulevaisuuteen. Työnsä päättäneessä eduskunnassa puolueella oli viime vaiheessa 17 edustajaa, mutta nyt tulos oli lohduton nolla.

Puolueen tulevaisuudesta kuullaan tänään maanantaina lisää.

Päätökseen näytti tulevan myös Paavo Väyrysen eduskuntaura. Hänellä on nyt pelastusrenkaana eurovaalit.

MAINOS

Kommentoi

Hallitusasetelma on mahdoton, jolleivät kärkipuolueet käännä takkiaan niin, että napit paukkuvat. Jos eivät pauku, uudet vaalit ovat reippaasti ennen joulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu menee hallitukseen, niin SDP on myöntynyt kepun päätavoitteisiin
Ja se ole sama kuin kansan tahto

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalla kannattaisi kuunnella äänestäjiään, eli tavallisia suomalaisia, työssä käyviä ihmisiä. Nyt näin ei ole tehty ja tulos on tämä. Ei kannattaisi ylpistyä liikaa ja sanella kaikesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi punavihreistöllä loistava tilausuus näyttää miten asiat hoidellaan kuntoon rauhalla, rakkaudella ja vaaleanpunaisilla unelmissa unohtamalla raha ja keskittymällä ihmisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei enää samoja naamoja hallitukseen. Keskusta on pettänyt meidät , ei ollut sitä mitä piti olla. Kokoomus on jo saanut näyttää mitä osaa, ja kun ei osaa niin saa mennä. Sdp ei vain tajua vielä kuinka hyvä kaveri hallituksessa olisi Perussuomalaiset, siihen lisäksi vihreät, vasemmisto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikilla oikeistoon luettavilla on pelko joutua vasemmiston kassariksi hallituksessa. Ja se syö omaa oksaa, tai sahaa. En usko, että persut menee vihervassareiden/sdp:n hallitukseen. Maalta se olen minäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan oman etunsa vuoksi paras pysyä erossa uudesta hallituksesta. Ei kannata tuppautua, kun ei haluta. Entinen oppositio voi osoittaa, kuinka helppoa(lue vaikeaa) on hallita tätä maata. Kun tarkastelee vaalitulosta eräidenkin ehdokkaiden kannalta, alan uskoa, että maassamme lukutaito ei enään ole itsestään selvyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan tappiossa ei ole kysymys vastuun kantamisesta sinänsä, vaan pikemminkin, miten vastuuta on kannettu. Työajanpidennykset jotka eivät missään nimessä ole lisänneet työllisyyttä vaan päinvastoin, Berner tähän asti Urpo Leppäsen jälkeen "surkein" ministeri, yms..... On siinä peiliin katsomisen paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puheenjohtaja Antti Rinne on hallitustunnustelija, jonka hermot ja kunto tulevat olemaan jatkossa kovalla koetuksella. Ensimmäinen ongelma on jo syntynyt siitä, että hän suvaitsi mainita, että SDPn luonnolliset hallituskumppanit ovat vihreät ja vasemmistoliitto. Koalition paikkaluku ainakin Väisälän laskuopin mukaan jää 76:een, joten ainakaan enemmistöhallitukseen ei tältä pohjalta ylletä. Persut eivät kelpaa punavihreään koalitioon, kuten Rinnekin on sanonut. Jos keskusta suostuu apupuolueeksi, tavitaan vielä ruotsalaiset ja kr.demokraatit mukaan. Silloin ollaan jo sixpackissa, jonka toimintakyky hukkuu keskinäisiin kahnauksiin. Entä kokoomus? Huonot kokemukset Stubbin kaudelta johtanevat siihen, että toista kertaa kokoomus ei lähde leikkimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Kepun paikka on opposiittiossa ja toivottavasti mahdollisimman pitkään!
Menneen hallitussekoilun jäljiltä jälki sen mukaista että ei luottoa. Tämän myös kansa osoittanut vaaleissa.
Riittää kun ja jos hallitukseen pääsee Kokoomus.
Kepulla opposiittiossa aikaa miettiä kenen asialla on ja päivittää puolueohjelmaansa. Se ainakin nähty että Kokoomuksen juoksupojaksi ei kannata ryhtyä, Berneriläinen liikennepolitiikka sekä Rehulalainen sosiaali- ja terveyspolitiikka ei kannata. Eli ei kannata pyllistää maaseudulle, syrjäseudun ihmisille kun kiima vallata kaupunkeja (epäonnistuen siinä) on suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin keskusta kuin kokoomus hallitukseen ja aina parempi kun ei kumpaakaan. Kokoomus on jo näyttänyt oikean karvansa vanhustenhoidon ja soten yksityistämisyritysten osalta. Sähköverkothan kokoomus myikin jo edellisen hallituksen aikana. Kaikki kavereille myyntiin mikä vain mahdollista kansalaisille aiheutettavasta vahingosta ja maksuista välittämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sipilä vetosta keskustaa mihinkään neuvotteluihin, jos otat niin petät äänestäjät täysin jotka odottavat inhimillistä muutosta äänestäessään näin, sen nyt pitäisi olla sanomattakin selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on kaulaansa myöten pskssa nyt, tulee piiiiitkääää ja kuluttava hallitusneuvottelu. Soteuudistus oli lasten leikkiä verrattuna tulevaan poliittiseen näytelmään. Kuka meidät pelastaa, presidenttikään ei voi puuttua sisäpolitiikkaan. Voi Suomi parka, itkettää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotesoppaa hankalampaa keitosta on vaikea kuvitella. Kyllä se oli kaikkien sähellysten äiti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image