Pääkirjoitukset

Tie­dus­te­lu­la­ke­ja kiirehdittävä

Pääkirjoitukset 22.8.2017 0:00
Pääkirjoitus

Paineet valmisteilla olevan siviilitiedustelulainsäädännön vauhdittamiseksi ovat kasvaneet Turun perjantaisen terroriteon jäljiltä. Puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina tai niiden yrityksinä.

Tiedustelulainsäädännön uudistamisesta on keskusteltu pitkään ja asia on ollut vireillä vuosia. Tosiasia on, että tiedustelulainsäädäntö on jäänyt Suomessa auttamatta jälkeen muun maailman kehityksestä.

Muuttuneessa turvallisuusympäristössä on tärkeää, että turvallisuusviranomaisten tiedonhankintakeinot ovat vähintään samalla tasolla kuin muiden EU-maiden. Nopean muutoksen takia kansallisesta turvallisuudesta pitäisi pystyä huolehtimaan nykyistä paremmin. Kansalaisten perusoikeuksiin ei voi puuttua kevyin perustein. Silti on ymmärrettävää, että turvallisuusviranomaisilla pitää olla keinoja ennakoida ja ehkäistä tekoja, jotka vaarantavat kansallista turvallisuutta.  

Eurooppaan epidemian lailla levinneet terrori-iskut eivät ole ainoa asia, jonka takia poliisin valvonta- ja tiedusteluoikeuksia on voitava laajentaa, mutta ne ovat helposti ymmärrettävä peruste.   

Suomi ei voi pitemmän päälle toimia niin, että tiedustelu on riippuvainen pelkästään julkisista lähteistä tai muiden maiden turvallisuusviranomaisten hyväntahtoisuudesta.

Uudistuksen keskiössä ovat Suojelupoliisille esitetyt toimivaltuudet Suomessa ja ulkomailla. Kyse on verkossa tapahtuvasta tietoliikennetiedustelusta, jossa tietoa voitaisiin hakea Suomen rajat ylittävistä tietoliikennekaapeleista. Uusia toimivaltuuksia olisivat muun muassa paikkatiedustelu ja jäljentäminen.

Turvallisuuteen kohdistuvat uhat tulevat usein ulkomailta, joten ulkomailta saadut tiedot ovat keskeisessä asemassa uhkien torjumisessa. Kyse ei silti olisi avoimesta valtakirjasta, vaan tietoa saisi hankkia vain tuomioistuimen luvalla.

Valtiojohto on viime päivinä vedonnut sen puolesta, että uusi tiedustelulainsäädäntö saataisiin voimaan nopeasti. Viimeksi maanantaina pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vetosi suurlähettiläspäivillä lainsäädännön puolesta. Hän muistutti, että oikeus elämään on yksityisyyden suojaa korkeampi perusoikeus.

Tiedustelulakien hyväksyminen edellyttää muutoksia perustuslaissa. Perustuslain muutos puolestaan vaatii hyväksynnän kaksilla valtiopäivillä. Käsittelyä voidaan nopeuttaa, jos eduskunta julistaa lait kiireellisiksi vähintään viiden kuudesosan enemmistöllä. Tämän jälkeen lakiesitys voidaan hyväksyä kahden kolmasosan enemmistöllä.

Nopeaa käsittelyä ajava hallitus joutuu tukeutumaan oppositioon. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat jo väläyttäneet, että ne saattaisivat tukea kiireellistä käsittelyä.

Avainasemassa on SDP:n ryhmä, jonka kanta riittää ratkaisemaan, saako Suomi ajan vaatimukset täyttävän tiedustelun nyt vai myöhemmin.

Suomen pitäisi pystyä hankkimaan ennakoivaa uhkiin liittyvää  tietoa, jota valtiojohto voi käyttää päätöksenteossa. Asia ei tästä enää vitkuttelulla parane, vaan perusteet nopeutetulle käsittelylle ovat olemassa.

MAINOS

Kommentoi

Lainmuutos olisi pitänyt tehdä vuosikymmeniä sitten. Ihmisen elämä on yksityisyyttä tärkeämpi perusoikeus. Siksi tiedustelulaki ei ole ristiriidassa perustuslain perusoikeuksien kanssa, mutta täsmällisyyden vuoksi saattaa toki vaatia lisälausetta yksityisyyden suojaa käsittelevään pykälään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedustelulain laadinnassa on oltava parempi ja tarkempi kansainvälisten sopimusten huomioiminen tiedustelulain valmistelussa kuin mitä on ollut Sipilän hallituksen aikana lakien valmistelutaso.
Kiireessä ei tule kuin kahta laatua, sutta ja sekundaa kuten olemme saaneet todeta parin viime vuoden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:23
Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen – Metsästyskortilla äänestämään?
7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
23
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
15
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
14
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Kysyimme, kuinka vanha passi kelpaa tunnistukseen uutta passia tai henkilökorttia noutaessa – "Tässä on asiamiehellä tapahtunut valitettava virhe"
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
4
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image